Κορωνοϊός - ΕΜΑ: Η αναλογία οφέλους - ρίσκου είναι θετική για το εμβόλιο της AstraZeneca

«Πιστεύουμε σταθερά ότι τα οφέλη και από αυτό το εμβόλιο είναι περισσότερα από τα ρίσκα» , είπε  σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων - Ειδικοί στις θρομβώσεις εξετάζουν όλα τα δεδομένα  - Μελετούν πιθανές παρενέργειες από συγκεκριμένες παρτίδες των εμβολίων της Astra Zeneca 

Συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις θρομβώσεις ανθρώπων που εμβολιάστηκαν με αυτό, παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Ίμερ Κουκ.

Οι τοποθετήσεις της Κουκ:

«Είναι πολύ σημαντική η τρέχουσα κατάσταση με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτό που έχουμε δει ξεκάθαρα μέχρι τώρα από τα προκαταρκτικά στοιχεία που έχουμε μελετήσει, είναι πως η αναλογία οφέλους - ρίσκου, είναι θετική για το εμβόλιο.

Έχουμε βάλει ειδικούς και εξειδικευμένους σε θρομβώσεις να εξετάσουν τα νέα δεδομένα, η εξέλιξη είναι σε διαδικασία.

Υπήρχαν 30 περιπτώσεις ως 10 Μαρτίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προστέθηκαν κι άλλες το σαββατοκύριακο, οι αριθμοί είναι δυναμικοί. 



Σήμερα θα δούμε τα βήματα που ακολουθούμε στη διαδικασία. Υπάρχουν ανησυχίες στην ΕΕ για την τρέχουσα κατάσταση.

Αυτήν την στιγμή, τίποτε δεν δείχνει ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν από τον εμβολιασμό. Δεν μνημονεύονται στις κλινικές δοκιμές και δεν καταγράφονται ως γνωστές και αναμενόμενες παρενέργειες. Μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση δεν είναι μη αναμενόμενη, μετά από τόσα εκατομμύρια εμβολιασμών. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις.

Θέλουμε να αξιολογήσουμε τα δεδομένα ώστε να δούμε: είναι πραγματική παρενέργεια η θρόμβωση ή πρόκειται για σύμπτωση;

Σήμερα υπάρχει νέα επαφή των εμπειρογνωμώνων από όλα τα κράτη μέλη για τις θρομβώσεις, ώστε να αναλυθούν δεδομένα από τα κράτη μέλη.

Την Πέμπτη θα φτάσουμε σε συμπέρασμα από τα δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει και θα ενημερώσουμε τον κόσμο.

Μελετούμε τα δεδομένα που έχουν προκύψει από συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου κι αν αυτές συνδέονται με τις παρενέργειες. Η Αυστρία «παγωσε» τη χρήση συγκεκριμενης παρτίδας. Δεν μπορουμε να αποκλείσουμε πως μπορει να υπάρχει κάποιο θέμα στην παρασκευή του εμβολίου.

Προτεραιότητά μας είνα να διασφαλίσουμε την ασφαλή χορήγηση του εμβολίου στους Ευρωπαίους. Θέλουμε οι Ευρωπαίοι να εμπιστευτούν το εμβόλιο. Αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως υπάρχει πρόβλημα που είναι άλυτο, τότε θα πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Λαμβάνουμε δεδομένα και από το Ηνωμένο Βασίλειο και τα συμπεριλαμβάνουμε στην ανάλυσή μας. Μελετούμε περιπτώσεις θρομβώσεων και σε άλλα εμβόλια, αλλά τώρα έχουμε επικεντρωθεί στην AstraZeneca».

Τι γίνεται στην Ευρώπη - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Σημειώνεται πως 37 θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί μεταξύ των 17.000.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σε αυτό το πλαίσιο, 17 ευρωπαϊκές χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία, Πορτογαλία, Λετονία) έχουν αναστείλει τη χρήση του.

Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά μέχρι και την Πέμπτη, οπότε και αναμένεται η σχετική απόφαση-σύσταση από τον ΕΜΑ.

Ειδήσεις σήμερα

Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Πέτσας (ΘΕΜΑ 104,6): Πάμε σε σταδιακό άνοιγμα από το τέλος Μαρτίου 

Ξεπέρασαν τους 900.000 οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr