Κορωνοϊός: «Αποτελεσματικά τα εμβόλια Pfizer - AstraZeneca σε δυο μεταλλάξεις» λέει νέα μελέτη

Κορωνοϊός: «Αποτελεσματικά τα εμβόλια Pfizer - AstraZeneca σε δυο μεταλλάξεις» λέει νέα μελέτη

Τι έδειξαν οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τα επίπεδα αντισωμάτων που δημιουργούν τα δυο εμβόλια κατά της βραζιλιάνικης και νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης - Ενδιαφέρον εύρημα και για τη φυσική ανοσία

Κορωνοϊός: «Αποτελεσματικά τα εμβόλια Pfizer - AstraZeneca σε δυο μεταλλάξεις» λέει νέα μελέτη
Προκαταρκτικά δεδομένα από μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που μέτρησε τα επίπεδα τον αντισωμάτων που μπορούν να εξουδετερώσουν τη βραζιλιάνικη και τη νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη του SARS-CoV-2 (ή να σταματήσουν την ίδια τη λοίμωξη COVID-19) δείχνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης και Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικά.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιστημονική βάση bioRxiv, τόσο η φυσική ανοσία (αφού κάποιος έχει αναρρώσει από την COVID-19) όσο και η ανοσία που προκαλείται δια του εμβολιασμού είναι ικανές να αναχαιτίσουν τις δύο μεταλλαγμένες εκδοχές του κορωνοϊού, αν και σε μικρότερη έκταση.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο της νέα μελέτης είναι ότι, η βραζιλιάνικη μετάλλαξη μπορεί να είναι λιγότερο ανθεκτική στα αντισώματα που παράγονται δια του εμβολιασμού. Η διαπίστωση αυτή έρχεται να ανατρέψει όσα υπέθεταν μέχρι τώρα οι επιστήμονες για τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Γκαβιν Σκρεατον κατάφεραν επίσης να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο που παίζουν οι αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδα S, και οι οποίες την βοηθούν να ξεγλιστρά από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η βραζιλιάνικη μετάλλαξη ενδεχομένως να είναι λιγότερο ανθεκτική στα εμβόλια αλλά και στην φυσική αντίδραση του ανοσοποιητικού, συγκριτικά με τη νοτιοαφρικάνικη και τη βρετανική μετάλλαξη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από άτομα που είτε είχαν φυσικά αντισώματα αφού είχαν αναρρώσει από COVID-19, είτε είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο ChAdOx1 nCoV-19 των Πανεπιστημίου Οξφόρδης/AstraZeneca ή το BNT162b2 των Pfizer/BioNTech.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι, τα αντισώματα που ανέπτυσσε ο οργανισμός έπειτα από εμβολιασμό συντελούσαν σε καταστολή τόσο της βρετανικής όσο και της βραζιλιάνικης μετάλλαξης του κορωνοϊού, αλλά και της νοτιοαφρικάνικης.

Σύμφωνα με τον Άντριου Πόλαρντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του εμβολίου της AstraZeneca, «τα νεότερα αυτά δεδομένα μας δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το πως μπορούμε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θέτει ο ιός και οι μεταλλάξεις του στα συστήματα υγείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βραζιλιάνικη και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχουν παρόμοιες αλλαγές στον υποδοχέα του σημείου πρόσδεσης και αυτό έκανε τους επιστήμονες να εικάσουν ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα μπορεί να επηρεάζονται κατά τον ίδιο τρόπο. Άρα ο εμβολιασμός μπορεί να παρέχει προστασία έως κάποιο επίπεδο έναντι της βραζιλιάνικης μετάλλαξης. Ενώ η περιορισμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης ενδεχομένως να αποδίδεται στο γεγονός ότι οι μεταλλάξεις αφορούν σε σημεία του κορωνοϊού που είναι εκτός του υποδοχέα πρόσδεσης.


Ειδήσεις σήμερα: 

200 χρόνια από το '21: Τι θα δούμε την Πέμπτη - Ποιοι έρχονται για τον εορτασμό


Κορωνοϊός: Εφημερίες «πολέμου» στα νοσοκομεία - 940 εισαγωγές μέσα σε 48 ώρες!

Επίταξη: Φύλλα πορείας σε 206 ιδιώτες γιατρούς - Πώς θα γίνει η διαδικασία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network