Κορωνοϊός: Στο «βαθύ κόκκινο» η περιφέρεια Κιλκίς και οι δήμοι Σερρών, Κόνιτσας, Αστυπάλαιας, Ρόδου και Λέρου

Ποιες περιοχές βγαίνουν από το «βαθύ κόκκινο» και σε ποιες επιβάλλεται καραντίνα 24 ωρών - Μικρή αύξηση στην Αττική, πολύ μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη - Μείωση στους νοσηλευόμενους άνω των 70 - Πώς πρέπει να λειτουργήσουμε αν βρεθούμε θετικοί στο self test - Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούμε να κάνουμε τα ψώνια μας σε άλλους δήμους - Κανονικά η δεύτερη δόση όσων εμβολιάστηκαν με AstraZeneca

Στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τις περιοχές που παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο» και εκείνες που εντάχθηκαν στη λίστα των ιδιαίτερα επιβαρυμένων.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Στο βαθύ κόκκινο εντάσσονται από αύριο το πρωί οι περιφερειακές ενότητες Κιλκίς, ο δήμος Σερρών, ο δήμος Κόνιτσας, ο δήμος Σκύρου, ο δήμος Αστυπάλαιας, οι δήμοι Ρόδου, Χάλκης της περιοχής Κιλελέρ, ο δήμος Λέρου και η δημοτική ενότητα Γαλατινής της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης.

Βγαίνουν από το βαθύ κόκκινο οι δήμοι Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Μετσόβου.

Θέλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στις περιοχές της Κοζάνης, της Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, στις οποίες η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν οι περιοχές:

Η Περιφέρεια Αττικής, οι περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας, οι περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, οι περιφερειακές ενότητες Αργολίδας, Κορινθίας και Αρκαδίας, οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πέλλας, η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, η περιφερειακή ενότητα Λέσβου, η περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου, η περιφερειακή ενότητα Μυκόνου, ο δήμος Καλυμνίων, ο δήμος Χίου, ο δήμος Ανωγείων και ο δήμος Χανίων, ο δήμος Ιωαννιτών, ο δήμος Κατερίνης, ο δήμος Αμφίπολης και ο δήμος Βέροιας, ο δήμος Σκιάθου και ο δήμος Καρδίτσας, οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος, ο δήμος Γρεβενών.

Σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης μπαίνουν:

Η τοπική κοινότητα Διστράτου του δήμου Κόνιτσας και ο καταυλισμός Ρομά της τοπικής κοινότητας Περάματος του δήμου Ιωαννιτών, καθώς και η δημοτική κοινότητα Λέκα του δήμου Σάμου.

Στις περιοχές αυτές, από αύριο στις 6 π.μ. θα ισχύουν τα εξής:

-Προσωρινή επιβολή περιορισμού των κατοίκων. 
-Απαγόρευση κυκλοφορίας όλο το 24ωρο, με εξαίρεση τη μετακίνηση για λόγους υγείας ή για λόγους τροφοδοσίας (sms 1 και 2 και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ -18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας.
-Μετακίνηση των κατοίκων εκτός γεωγραφικών ορίων επιτρέπεται μόνο για λόγους υγείας.
-Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση σουπερμάκρετ, φαρμακεία και βενζινάδικα.
-Τα ντελίβερι επιτρέπονται έως τις 11 μ.μ.
-Αναστολή συναθροίσεων και εκδηλώσεων.
-Αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.
-Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες  με συμμετοχή μέχρι 9 άτομα.».

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ζήτησε την τήρηση των μέτρων και την αποφυγή συνωστισμών. Τόνισε, δε, πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου πρέπει να γίνει συντονισμένα και με κανόνες. Πρόσθεσε πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, τότε είναι πιθανό να αρθούν οι ελευθερίες που δόθηκαν.

Σε σχετική ερώτηση για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα καταστήματα, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι με τη χρήση του sms στο 13032 και ραντεβού σε συγκεκριμένο κατάστημα, και οπωσδήποτε εντός της περιφερειακής ενότητας και μέσα στον χρονικό περιορισμό των τριών ωρών, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούντε σε άλλους δήμους για ψώνια.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, δήλωσε:

«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο. Στην Ελλάδα βλέπουμε μία σχετική σταθεροποίηση, σε υψηλά όμως επίπεδα. Είχαμε συνολικά 19.000 κρούσματα στην τελευταία εβδομάδα, ενώ ο δείκτης θετικότητας παραμένει ψηλά, στο 6,8%.

Συνολικά έχουμε πάνω από 27.000 κρούσματα στην επικράτεια με τα μισά στην Αττική. Ενώ παρατηρούμε σχετική σταθεροποίηση στη Νότια Ελλάδα, βλέπουμε σημαντική αύξηση στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Στη θεσσαλονίκη έχουμε δει αύξηση 28%, με πάνω από 2.000 ενεργά κρούσματα. Είδαμε επίσης αύξηση σε νησιωτικές περιοχές και συγκεκριμένα στη Ρόδο, την Άνδρο και τις Σποράδες.

Συνολικά στην επικράτεια νοσηλεύονται 5.200 ασθενείς με Covid. Υπάρχει ξεκάθαρη μείωση των νοσηλευομένων άνω των 70, αλλά και στις ηλικίες από 60 και πάνω, στις οποίες έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός.

Από αύριο θα μπορούμε να μεταφερθούμε σε άλλους δήμους. Θα πρέπει, όμως, να επιλέξουμε χώρους ανοιχτούς, χωρίς συνωστισμό και να θυμηθούμε τις κοινωνικές μας φούσκες. Τους ανθρώπους που βλέπουμε συχνά και όχι φίλους που έχουμε να δούμε πολλούς μήνες.

Το ατομικό τεστ είναι ένα σημαντικό όπλο για τους ασυμπτωματικούς. Τα άτομα με συμπτώματα, ή με σαφή επαφή με κρούσμα, θα πρέπει να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες».

Σε ερώτηση για την πολιτική της Γερμανίας περί αντικατάστασης της δεύτερης δόσης για όσους εμβολιάστηκαν με AstraZeneca, με εμβόλια της Pfizer και της Moderna, η κυρία Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι εξετάστηκε και συζητήθηκε το θέμα από την Επιτροπή και αποφασίστηκε η Ελλάδα να συνεχίσει ως έχει, δηλαδή η δεύτερη δόση για τα AstraZeneca να γίνει κανονικά.



Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε:

«Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παγκοσμίως αυξάνεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ αυξητική τάση έχουν και οι θάνατοι.

Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός παρουσίασε σημαντική αύξηση και το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση. Ο ρυθμός επιβάρυνσης, ωστόσο, στις εισαγωγές ΜΕΘ, παρουσίασε επιβράδυνση.

Αύξηση είχαμε και στον μέσο όρο των θανάτων, ο οποίος κυμάνθηκε περίπου στους 70 ανά ημέρα. Στην Αττική είχαμε μικρή επιβάρυνση, ενώ μεγαλύτερη είχαμε στη Θεσσαλονίκη. Η αύξηση στην επίπτωση των ηλικιών 18-39 παρέμεινε, αλλά σε σταθερά νούμερα.

Αναφορικά με τα self test, αν βγούμε θετικοί, θα πρέπει να επιλέξουμε ένα δωμάτιο απομόνωσης και να μην χρησιμοποιούμε την κουζίνα. Στο μπάνιο, να χρησιμοποιούμε τα δικά μας αντικείμενα. Το φαγητό πρέπει να το φέρνουν οι αρνητικοί και να το αφήνουν έξω από την πόρτα».

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτό είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης - Αναλυτικά οι μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Πρόστιμα 396.000 ευρώ και οκτώ συλλήψεις την Πέμπτη

Τραγωδία στον Βύρωνα: Βρέθηκε νεκρή 50χρονη από φωτιά σε διαμέρισμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr