Συνεργάτης Φάουτσι (ΘΕΜΑ 104,6): Με συγκεκριμένο πρόγραμμα η απελευθέρωση των πατεντών για τα εμβόλια

«Όταν μια φαρμακευτική συμφωνήσει με διεθνή οργανισμό, θα δώσει τις λεπτομέρειες παραγωγής, οι υποδομές θα φτιαχτούν και τότε η παραγωγή θα αρχίσει», τόνισε ο Κωνσταντίνος Στρατάκης

«Η πατέντα των εμβολιών θα αρθεί άλλα θα γίνει με πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα», διαμηνύει συνεργάτης του κορυφαίου λοιμωξιολόγου των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, ο  Κωνσταντίνος Στρατάκης που είναι στέλεχος του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ και επικεφαλής ερευνών στην ΕΛΠΕΝ.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, εξηγώντας τις δυσκολίες στην άρση της πατέντας, τόνισε ότι το «όλο πρόγραμμα της πνευματικής ιδιοκτησίας στις ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρό. Η Αμερική είναι μια εταιρεία. Όλες οι πολυεθνικές βασίζονται στην πνευματική ιδιοκτησία. Το να αναστείλει κανείς κάποια άρθρα πνευματικής ιδιοκτησίας ακούγεται απλό άλλα δεν είναι, είναι βαθιά στο μεδούλι της αμερικανικής κοινωνίας. Ωστόσο το να ανασταλεί η πνευματική ιδιοκτησία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για συγκεκριμένες χρήσεις και χώρες είναι δυνατό και ηθικό και νομίζω ότι αυτό θα γίνει».

Ο κ.Στρατάκης συνέχισε λέγοντας τα εξής, μετά τη γνωστοποίηση της θέσης των ΗΠΑ υπέρ της άρσης: «Ο Μπαιντεν ήταν αρκετά έξυπνος να μην προσδιορίσει τίποτα. Υποστηρίζει την απόφαση του ΠΟΥ να βρεθεί λύση για αναστολή πνευματικών δικαιωμάτων ώστε χώρες να μπορούν να παράξουν το εμβόλιο. Δεν προσδιόρισε πώς θα γίνει».

Εστιάζοντας στη διαδικασία κάτω από την οποία θα συντελεστεί η άρση, υπογράμμισε: «Όποια χώρα έχει την τεχνολογία διαχείρισης DNA-RNA έχει την δυνατότητα να παράξει αυτά τα εμβόλια, αλλά η υποδομή όπως είπε και ο Μπουρλά πρέπει να φτιαχτεί από το μηδέν. Άλλο να φτιάχνεις RNA-DNA για πειράματα και άλλο να τα δώσεις σε ανθρώπους. Αφορά τις συνθήκες ασφαλείας. Εκτιμώ ότι μια τέτοια υποδομή θα χρειαστεί 1 με 2 χρόνια για να φτιαχτεί ακόμα και από χώρες που έχουν την τεχνολογία. Νομίζω ότι η πατέντα θα αρθεί άλλα θα γίνει με πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, όταν μια εταιρεία θα συμφωνήσει με έναν διεθνή οργανισμό, θα δώσει τις λεπτομέρειες παραγωγής, οι υποδομές θα φτιαχτούν και η παραγωγή θα αρχίσει κάτω από την επίβλεψη αυτού του οργανισμού. Θα είναι μια πολύ προσεγμένη και νομικά δεμένη διαδικασία».

Συγκρίνοντας τη διαχείριση της πανδημίας από ΗΠΑ και ΕΕ, ο κ.Στρατάκης είπε ότι η Αμερική πιάστηκε απροετοίμαστη.

«Οι εντολές δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα, οπότε πήρε πολύ χρόνο. Η Ευρώπη αντίθετα απάντησε γρήγορα και οργανωμένα. Είχε όμως θέμα με τα εμβόλια. Είχε πρόβλημα ελαστικότητας και ευλυγισίας στις απότομες αλλαγές», τόνισε χαρακτηριστικά.









Ειδήσεις σήμερα 

«Βαβέλ» με την άρση της πατέντας για τα εμβόλια: «Nein» από Γερμανούς και Ελβετούς - Υπέρ Μακρόν και Πούτιν 

Lockdown: Ο οδικός χάρτης για την επιστροφή στην κανονικότητα– Οι πιθανότερες ημερομηνίες 

«Ναυμαχία» της Μάγχης: Η Βρετανία ανακαλεί τα πολεμικά πλοία μετά την αποχώρηση των Γάλλων ψαράδων 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr