Τουρισμός και μετάλλαξη Δέλτα ανησυχούν τους επιστήμονες - Ποια νησιά βρίσκονται πίσω στους εμβολιασμούς

Τουρισμός και μετάλλαξη Δέλτα ανησυχούν τους επιστήμονες - Ποια νησιά βρίσκονται πίσω στους εμβολιασμούς

Στο «κόκκινο» η Κρήτη με υψηλό αριθμό κρουσμάτων - Σε ποια νησιά έχουν γίνει οι περισσότεροι εμβολιασμοί - Οι 2.065 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας μάς γυρίζουν αρκετές εβδομάδες πίσω, όταν το τρίτο κύμα βρισκόταν σε εξέλιξη

Τουρισμός και μετάλλαξη Δέλτα ανησυχούν τους επιστήμονες - Ποια νησιά βρίσκονται πίσω στους εμβολιασμούς
Σε νέα μονοπάτια αβεβαιότητας κινείται και πάλι η χώρα μας στο επίπεδο της πανδημίας, αφού τα νέα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία μέρα με την ημέρα, η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική) βρίσκεται σε έξαρση και ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει περιοριστεί σημαντικά. Αρνητικό πρόσημο στο σκηνικό που διαμορφώνεται σήμερα έχουν τα νησιά, ενώ συναγερμό έχει σημάνει η κατάσταση στην Κρήτη όπου σήμερα εντοπίζεται το 12% των κρουσμάτων.

Οι 2.065 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας μάς γυρίζουν αρκετές εβδομάδες πίσω, όταν το τρίτο κύμα βρισκόταν σε εξέλιξη, με τη διαφορά ότι σήμερα η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα σε συνδυασμό με την κινητικότητα λόγω καλοκαιρινών διακοπών διασπείρουν τον κορωνοϊό σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας.

Η αγωνία των επιστημόνων εκφράστηκε με χαρακτηριστικό τρόπο από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων πως «η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα έχει στρέψει στο ενδιαφέρον στις μικρότερες ηλικίες, στις οποίες κύριο χαρακτηριστικό είναι η διασπορά της νόσου στο περιβάλλον, όπου μπορεί να υπάρχουν ευάλωτα άτομα ή ανεμβολίαστα. Επιπλέον, η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως «στη μετάλλαξη Δέλτα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όσους είναι εμβολιασμένοι με μία δόση», δηλαδή το 50% του γενικού πληθυσμού της χώρας μας και το 59% του ενήλικου πληθυσμού.

Το 12% των ημερήσιων κρουσμάτων στην Κρήτη

Μεγάλη είναι η ανησυχία των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αρκετών τουριστικών περιοχών σε συνδυασμό με την κινητικότητα των διακοπών και τη μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη αρχίσει να δυναμιτίζει το σκηνικό.

Ενδεικτικό είναι ότι τα 408 από τα 2.065 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εντοπίστηκαν σε νησιά, ποσοστό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 20% επί του συνόλου. Από αυτά, μάλιστα, τα 252 σημειώθηκαν στην Κρήτη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω της σημαντικής εξάπλωσης της ινδικής μετάλλαξης στο νησί.

Όπως αναφέρουν σε κάθε ευκαιρία οι επιστήμονες, ο εμβολιασμός είναι ο βασικότερος και ισχυρότερος τρόπος προστασίας από τη νέα μετάλλαξη. Η Μεγαλόνησος, ωστόσο, δεν δείχνει να πείθεται, όπως μαρτυρούν τα αρκετά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών. Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο -όπου σήμερα καταγράφηκαν 114 νέα κρούσματα- έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 35% των πολιτών, στα Χανιά (42 κρούσματα) έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του το 36% και στο Ρέθυμνο (84 κρούσματα) το 33,5%, ενώ μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Λασιθίου (12 κρούσματα) καταγράφεται ποσοστό άνω του 40%, με την εμβολιαστική κάλυψη εκεί να ανέρχεται στο 48%. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι στις τρεις από τις τέσσερις ΠΕ της Κρήτης η εβδομαδιαία τάση των κρουσμάτων χαρακτηρίζεται ανοδική, με την εξαίρεση να κάνει και πάλι η ΠΕ Λασιθίου, όπου καταγράφεται σταθερότητα.

Μύκονος και Σαντορίνη πρωταθλήτριες σε εμβολιασμούς - Χαμηλά τα υπόλοιπα νησιά

Σε ηπιότερη αλλά εξίσου ανησυχητική κατάσταση βρίσκεται σημαντικός αριθμός και άλλων ελληνικών νησιών, καθώς η τουριστική δραστηριότητα και το -συχνό πλέον- φαινόμενο των κορωνοπάρτι έχουν επιβαρύνει σημαντικά την κατάσταση εκεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μύκονος, όπου σήμερα διαπιστώθηκαν 42 νέες λοιμώξεις που αναλογούν σε 414,45 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό, παρά το γεγονός πως στο νησί η εμβολιαστική κάλυψη και με τις δύο δόσεις ανέρχεται στο 87%. Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Σαντορίνη, όπου το 74,6% των πολιτών έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, ωστόσο η τάση των κρουσμάτων είναι ανοδική, όπως υποδεικνύουν τα 18 νέα σημερινά κρούσματα και τα 95,32 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό.

Σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά κινούνται τα περισσότερα από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη, με την Πάρο να βρίσκεται τρίτη με ποσοστό 62,2% και 12 κρούσματα σήμερα (80,4 ανά 100.000 πληθυσμό), τη Σκιάθο και την Κω να ακολουθούν με 55% και 52% αντίστοιχα και πτωτική εβδομαδιαία τάση κρουσμάτων, ενώ κάτω από 50% κυμαίνονται τα ποσοστά εμβολιασμών σε Ικαρία (48,6%), Νάξο (48,2%) και Ρόδο (42%).

Ανησυχία για τα νότια προάστια της Αττικής και για τον διπλασιασμό των εισαγωγών

Στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας εντοπίστηκαν για μία ακόμα ημέρα τα μισά από το σύνολο των κρουσμάτων, με την Αττική να μπαίνει και πάλι στο μικροσκόπιο των ειδικών χάρη στις 892 νέες διαγνώσεις. Από αυτές οι 221 καταγράφηκαν στο κέντρο της Αθήνας και οι 177 στον νότιο τομέα, όπου τα κορωνοπάρτι των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις.

Κλείσιμο
Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η έκκληση που απηύθυνε νωρίτερα το απόγευμα ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου για τήρηση των μέτρων –μάσκες, αποστάσεις- και για εμβολιασμό του πληθυσμού, καθώς τα ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού στην πόλη είναι σήμερα διπλάσια σε σχέση με την εποχή που η πανδημία βρισκόταν στο απόγειό της! Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ενεργά κρούσματα στη Γλυφάδα είναι 368, ενώ ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν ξεπεράσει τα 180. Την κατάσταση, πάντως, φαίνεται να σώζει το σχετικά ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που καταγράφεται γενικότερα στον νότιο τομέα της Αττικής (36,17%), στοιχείο που φαίνεται να αποσοβεί προς το παρόν τον κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρής νόσησης για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Οι 36.790 διαγνωστικοί έλεγχοι του τελευταίου 24ωρου ανέδειξαν, επίσης, 126 νέες λοιμώξεις στη Θεσσαλονίκη, από 54 σε Ιωάννινα και Καρδίτσα, 45 στην Αχαΐα και 44 στη Λάρισα, ενώ 35 κρούσματα σημειώθηκαν στη Μαγνησία. Στα στοιχεία που εντείνουν την ανησυχία των ειδικών προστίθενται οι 85 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας, αριθμός πάνω από διπλάσιος σε σχέση με τις 39 της Δευτέρας 28 Ιουνίου, ενώ στα θετικά δεδομένα που προκύπτουν από τη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ περιλαμβάνονται η συνεχιζόμενη αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στο επίπεδο των διασωληνωμένων ασθενών (139 σήμερα), καθώς και ο σταθερά χαμηλός αριθμός των θανάτων (10).

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: Υποχρεωτικό το εμβόλιο για υγειονομικούς και εργαζόμενους σε γηροκομεία - Κυρώσεις σε όσους αρνηθούν

Θεμιστοκλέους: Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα των εμβολίων για τους 15 - 17 ετών

Τσιάρας: Έρχονται αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για σεξουαλικά αδικήματα και ανηλίκους - Κακούργημα και πάλι η αιμομιξία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network