«Καμπανάκι» για την ταυτόχρονη κυκλοφορία γρίπης και κορωνοϊού

«Καμπανάκι» για την ταυτόχρονη κυκλοφορία γρίπης και κορωνοϊού

Διασπορά και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη απειλούν 11 περιοχές - Ποιες είναι - Την 1η Οκτωβρίου ξεκινά η συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης

krousmata-0
Το φθινόπωρο είναι προ των πυλών και οι ειδικοί κρούουν από τώρα τον κώδωνα του κινδύνου για τις εποχικές αναπνευστικές λοιμώξεις που θα απειλήσουν την υγεία μας τους επόμενους μήνες, παράλληλα με την κυκλοφορία του κορωνοϊού.

Ο ιός της γρίπης για παράδειγμα, «εχθρός» ξεχασμένος την περασμένη χρονιά, φέτος είναι πιθανό να αποδειχθεί πιο επικίνδυνος για τρεις πολύ συγκεκριμένους λόγους, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου. Η ίδια, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας από το Υπουργείο Υγείας, ευχήθηκε να μην είναι πρώιμη ή σοβαρότερη η εμφάνιση της γρίπης.

«Καμπανάκι» για του δύο ιούς

Στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού των ευάλωτων ομάδων, τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους το επόμενο χρονικό διάστημα, αναφέρθηκε εκτενώς η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Ανακοινώνοντας αρχικά πως η συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης θα αρχίσει την 1η Οκτωβρίου και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν εντός των ερχόμενων εβδομάδων, η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου COVID-19 (για όσους θα κάνουν την τρίτη δόση), του εμβολίου της γρίπης ή και άλλων εμβολίων, όπως του πνευμονιόκοκκου. «Δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός αλληλεπίδρασης που να απαγορεύει την παράλληλη χορήγηση αυτών των εμβολίων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο
Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ο εμβολιασμός είναι επιβεβλημένος για τις ευάλωτες ομάδες, όπως αυτές περιγράφονται στην ετήσια εγκύκλιο για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης που αναρτήθηκε σήμερα, εξηγώντας ότι η περιορισμένη κυκλοφορία του ιού την προηγούμενη χρονιά δεν σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει και φέτος.Η κυρία Θεοδωρίδου παρέθεσε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να υπάρχει το αίσθημα του εφησυχασμού σχετικά με τον ιό της γρίπης, λέγοντας πως:

-Επειδή δεν κυκλοφόρησε ο ιός την περασμένη χρονιά η φυσική ανοσία είναι χαμηλότερη.

- Τα μέτρα της ατομικής προστασίας είναι πιο χαλαρά λόγω του εμβολιασμού για την COVID-19.

- Ο ιός της γρίπης και η κυκλοφορία του είναι απρόβλεπτη.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ανοίξει ήδη η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, ενώ την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει και για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

Διασπορά και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη απειλούν 11 περιοχές

Αδιαπραγμάτευτη είναι η κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε για την εξέλιξη της πανδημίας τον χειμώνα. Οι περισσότεροι από 12.080.000 εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για να υψωθεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας, καθώς το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού δεν ξεπερνά αυτή τη στιγμή το 57,5% (67,2% στον ενήλικο πληθυσμό).

Την ίδια στιγμή, η σταθεροποίηση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα απειλείται με σταδιακή έξαρση. Ήδη στη βόρεια Ελλάδα παρατηρούνται τα πρώτα σημεία σημαντικής επιβάρυνσης τόσο σε νέα κρούσματα όσο και στα νοσηλευτικά ιδρύματα, εικόνα που, αν δεν ελεγχθεί άμεσα και αποτελεσματικά, μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια.

Άλλωστε, τα 2.130 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε για σήμερα Δευτέρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επί 78.691 ελέγχων δείχνουν ότι η επιδημιολογική κατάσταση κινείται σε τεντωμένο σκοινί. Οι περισσότερες λοιμώξεις του τελευταίου 24ώρου σημειώθηκαν και πάλι στην Αττική (426), με τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, να ακολουθεί κατά πόδας με 325.

Σημαντικοί αριθμοί νέων διαγνώσεων καταγράφηκαν σήμερα σε αρκετές ακόμα Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ), μεταξύ των οποίων η Λάρισα (91), η Ημαθία (75), η Αχαΐα και οι Σέρρες(68), η Πιερία (66), η Καβάλα (62) και η Ξάνθη (60). Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως ορισμένες από τις ανωτέρω περιοχές συμπεριλαμβάνονται στην ενδεκάδα εκείνων με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους οι περιοχές αυτές είναι η Αρκαδία, η Ξάνθη, η Πέλλα, οι Σέρρες, η Ηλεία, η Φωκίδα, η Δράμα, η Δυτ. Αττική, η Πιερία, το Κιλκίς και η Ευρυτανία.

Τέλος, ήπια αποσυμπίεση παρατηρείται για ακόμα μία ημέρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), με τα νοσοκομεία να υποδέχονται σήμερα 168 νέους ασθενείς με COVID-19, ενώ οι διασωληνωμένοι υποχώρησαν σε 323, οι 292 εκ των οποίων ανεμβολίαστοι. Υψηλός ήταν, όμως, και πάλι ο αριθμός των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με τους θανάτους να φτάνουν τους 47, με 14 από αυτούς μάλιστα να αφορούν ανθρώπους ηλικίας 40-64 ετών.


Ειδήσεις σήμερα:

«Ο φόβος τον έκανε να καθυστερεί το εμβόλιο», λέει η σύζυγος του Βασίλη Λεβέντη

Απορρίφθηκε αίτημα για εθελοντική εργασία συνταξιούχου καρδιολόγου του «Ευαγγελισμού»

Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες ξεκινούν συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία - «Κάλεσμα» σε Σολτς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ