Μετάλλαξη «Όμικρον»: Γιατί η επικράτησή της μπορεί να είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Γιατί η επικράτησή της μπορεί να είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας

Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι η παραλλαγή «Ο» προκαλεί πιο ήπια νόσηση - Σε 10-15 ημέρες τα ασφαλή κλινικά δεδομένα - Μόσιαλος: «Στη Νότια Αφρική φάνηκε πως η νόσος είναι πιο εκτεταμένη από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία» - Βασιλακόπουλος: «Ο ιός -καθώς περνάει η πανδημία- και αλλάζει θα γίνεται πιο μεταδοτικός , αλλά θα έχει ως εμπόδιο τα εμβόλια και θα μας πειράζει πολύ λιγότερο αν προκαλεί ήπια νόσηση»

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Γιατί η επικράτησή της μπορεί να είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας
Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι επιστήμονες, προκειμένου να συλλέξουν περισσότερα κλινικά δεδομένα για την μετάλλαξη «Όμικρον» και να βγάλουν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μπορεί η μετάλλαξη «Όμικρον», να μας φέρει πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εξετάζοντας τα δεδομένα, και βλέποντας, μέχρι στιγμής, ότι η μετάλλαξη «Όμικρον», προκαλεί πιο ήπια νόσηση και ταυτόχρονα είναι πιο μεταδοτική, εκτιμούν ότι αν κυριαρχήσει -και πάντα όπως τονίζουν σε συνδυασμό με την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος- μπορεί αυτό να σημαίνει το τέλος της πανδημίας.

Μόσιαλος: Αν επικρατήσει η «Όμικρον» θα πάρουμε μεγάλη ανάσα

«Αν η παραλλαγή Όμικρον επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη, θα μπορούμε να πάρουμε μια πολύ μεγάλη ανάσα και ίσως να φτάσουμε πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας», είπε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας ωστόσο, ότι αυτό θα ισχύει μόνο εάν επιβεβαιωθούν τα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες και για τη συμπεριφορά της «Όμικρον», αλλά και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη.

Ο Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «δεν ξέρουμε πώς θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ο ιός. Γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. Καλό είναι να περιμένουμε ακόμα, να μην ενθουσιαστούμε πλήρως μέχρι να έχουμε τα κλινικά δεδομένα σχετικά με την ηπιότερη νόσηση». 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cga4hjdaecft-sf)

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, εξήγησε πως για να επιβεβαιωθούν οι πρώτες ενδείξεις για την Όμικρον χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός νοσούντων από όλες τις κατηγορίες. «Έχουμε όμως καλές ενδείξεις. Σε 10-15 ημέρες θα έχουμε ασφαλή κλινικά δεδομένα», είπε.

«Από την ανάλυση των λυμάτων της Νότιας Αφρικής, φάνηκε πως η νόσος είναι πιο εκτεταμένη από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότεροι ασυμπτωματικοί. Αν επιβεβαιωθεί αυτό με περαιτέρω αναλύσεις, θα συντείνουν οι πληροφορίες», ανέφερε.

Κλείσιμο
Επεσήμανε, επίσης, ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος. «Ο ιός δεν στριμώχνεται, μεταδίδεται από τους ασυμπτωματικούς, τους προσυμπτωματικούς. Ο μισός πλανήτης δεν είναι εμβολιασμένος. Δεν ξέρουμε, επομένως, ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του ιού. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι, αν όντως είναι πιο εξασθενημένος, θα πάρουμε μια ανάσα. Ξέρουμε, επίσης, ότι ακόμα και αυτή τη μορφή μάλλον θα την πιάνουν τα εμβόλια. Όταν στριμωχτεί περισσότερο ο ιός, θεωρητικά, θα αποφασίσει να εξασθενήσει, αλλά μπορεί να πάει και προς πιο σοβαρή κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε πιο ήπιες εξελίξεις».

Βασιλακόπουλος: Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία βαδίζουμε σε έναν καλό δρόμο

Σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξήγησε ότι τα δεδομένα δείχνουν πως μάλλον θα είναι πιο μεταδοτική, ενώ από την άλλη τα προκαταρκτικά δεδομένα επιδημιολογικού χαρακτήρα δείχνουν ότι μάλλον δεν οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσηση,  με υπαρκτή πιθανότητα να οδηγεί ακόμα και σε πιο ήπια.

«Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο σε 2-3-4 εβδομάδες, βαδίζουμε σε έναν καλό δρόμο. Ο ιός καθώς περνάει η πανδημία και αλλάζει θα γίνεται πιο μεταδοτικός , αλλά θα έχει ως εμπόδιο τα εμβόλια και θα μας πειράζει πολύ λιγότερο αν προκαλεί ήπια νόσηση. Αν αποδειχθεί αυτό και εξελιχθεί έτσι σιγά σιγά θα μας αφήσει γιατί θα εμβολιαστούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι επικίνδυνο να κάνουμε προβλέψεις.

Ο ρόλος της τρίτης δόσης των εμβολίων

Με βάση τις ανακοινώσεις της Pfizer, με τρεις δόσεις φαίνεται να εξουδετερώνεται η «Όμικρον».

Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19 προκαλούμενη από την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού, σε σχέση με όσους έχουν κάνει δύο δόσεις, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ισραηλινή επιστημονική έρευνα. Υπενθυμίζεται ότι, παρά τον θόρυβο σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, η Δέλτα παραμένει ακόμη κυρίαρχη και είναι αυτή που σκοτώνει πολλούς ανθρώπους (και στην Ελλάδα).

Οι επιστήμονες θεωρούν ζωτική την αυξημένη προστασία της τρίτης δόσης τους επόμενους ένα έως δύο μήνες, όταν αναμένεται πως η Δέλτα θα συνεχίσει να κυριαρχεί. Μερικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η Όμικρον τελικά θα επικρατήσει έναντι της Δέλτα, όπως είχε κάνει η τελευταία με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, όμως αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και έως τότε τα περισσότερα βαριά περιστατικά και οι θάνατοι θα προκαλούνται από τη Δέλτα.

Η νέα μελέτη από ερευνητές του ιατρικού φορέα Clalit Health Services, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", βρήκε ότι όσοι έκαναν αναμνηστική δόση τουλάχιστον πέντε μήνες μετά τη δεύτερη δόση Pfizer, είχαν 90% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν σε σχέση με εκείνους που δεν έκαναν τρίτη δόση. Η μελέτη έγινε σε 843.208 Ισραηλινούς άνω των 50 ετών, εκ των οποίων οι 758.118 (το 90%) είχαν κάνει τρίτη δόση. Μεταξύ όσων είχαν κάνει τρεις δόσεις, σε βάθος περίπου δύο μηνών πέθαναν 65 άτομα ή 0,16 θάνατοι ανά 100.000 άτομα τη μέρα, έναντι 137 μεταξύ όσων δεν είχαν κάνει τρίτη δόση ή σχεδόν 3 θάνατοι ανά 100.000 άτομα τη μέρα. Αν και όσοι είχαν κάνει δύο δόσεις, ήσαν αριθμητικά το ένα δέκατο της πρώτης ομάδας των τριών δόσεων, αλλά είχαν υπερδιπλάσιους θανάτους.

Μια δεύτερη ισραηλινή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό και ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 4,7 εκατομμύρια ανθρώπους, διαπίστωσε ότι μεταξύ όσων είχαν κάνει τρίτη δόση, οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις από κορωνοϊό ήσαν το δέκα φορές λιγότερες σε σχέση με όσους είχαν κάνει δύο δόσεις. Όσο περισσότερο χρόνο είχε μείνει η ενισχυτική δόση στο σώμα ενός ανθρώπου, τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα να διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό. Ακόμη, η τρίτη δόση Pfizer διαπιστώθηκε ότι μείωνε κατά 18 φορές την πιθανότητα βαριάς νόσου Covid-19 στους άνω των 60 ετών και κατά σχεδόν 22 φορές στα άτομα 40-59 ετών.

«Αν ο οποιοσδήποτε ήταν ακόμη σκεπτικιστής για την ανάγκη ενισχυτικής δόσης σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα, οι δύο νέες ισραηλινές μελέτες ασφαλώς εξαλείφουν αυτό τον σκεπτικισμό», δήλωσε ο δρ Ουίλιαμ Σάφνερ, ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ. Οι δύο νέες μελέτες πάντως δεν μπορούν να προβλέψουν πώς τα εμβόλια θα «σταθούν» απέναντι στην Όμικρον, καθώς πραγματοποιήθηκαν όταν ακόμη η νέα παραλλαγή δεν είχε διαγνωστεί στο Ισραήλ.

Ειδήσεις σήμερα:

Αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού - Στους 3 μήνες τα νόσησης

Επιδείνωση από το μεσημέρι και από τα δυτικά - Άστατος ο καιρός και το Σαββατοκύριακο

Κίνημα Αλλαγής: Με άκαπνους, πάρτι και προσωπολατρεία, αλλά χωρίς ντιμπέιτ η άγρια μάχη Ανδρουλάκη – Παπανδρέου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις