Κορωνοϊός - Καναδάς: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει πόσες ΜΕΘ για ασθενείς Covid θα χρειαστεί ένα νοσοκομείο

Κορωνοϊός - Καναδάς: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει πόσες ΜΕΘ για ασθενείς Covid θα χρειαστεί ένα νοσοκομείο

Το σύστημα που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο του Γουότερλου, προβλέπει με ακρίβεια άνω του 95% αν ένας νέος ασθενής με Covid-19 που εισάγεται στο νοσοκομείο, τελικά θα χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ

Κορωνοϊός - Καναδάς: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει πόσες ΜΕΘ για ασθενείς Covid θα χρειαστεί ένα νοσοκομείο
Ερευνητές από τον Καναδά ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέπουν νωρίτερα πόσες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για ασθενείς με Covid-19 θα χρειαστούν το επόμενο διάστημα. Το σύστημα προβλέπει με ακρίβεια άνω του 95% αν ένας νέος ασθενής με Covid-19 που εισάγεται στο νοσοκομείο, τελικά θα χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γουότερλου και της νεοφυούς εταιρείας DarwinAI, οι οποίοι έκαναν σχετική προδημοσίευση στο arXiv και θα την παρουσιάσουν στις 10 Δεκεμβρίου στο μεγαλύτερο συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο «2021 Conference on Neural Information Processing Systems», ανέπτυξαν ένα «έξυπνο» σύστημα που προβλέπει τις μελλοντικές εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ, αναλύοντας περισσότερα από 200 κλινικά δεδομένα κάθε νοσηλευόμενου ασθενούς (ιατρικό ιστορικό, τεστ αίματος, ζωτικές ενδείξεις κ.α.).

Η «εκπαίδευση» του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης έγινε με βάση περίπου 400 περιστατικά σε νοσοκομείο του Σάο Πάουλο της Βραζιλίας, όπου οι γιατροί είχαν αποφασίσει αν οι ασθενείς με Covid-19 θα έπρεπε να εισαχθούν σε ΜΕΘ και πότε. Το σύστημα έχει διαφάνεια στις αποφάσεις του, δηλαδή επισημαίνει στους γιατρούς τους βασικούς παράγοντες με βάση τους οποίους κρίνει ότι θα χρειαστεί εισαγωγή ενός ασθενούς σε ΜΕΘ.

Το σύστημα δεν αποσκοπεί στο να αντικαταστήσει τους γιατρούς, αλλά να τους βοηθήσει στο έργο τους εν μέσω πανδημίας, δίνοντάς τους ένα εργαλείο ταχύτερης λήψης αποφάσεων και επιλογής των ασθενών υψηλού κινδύνου. Οι ερευνητές έχουν καταστήσει ελεύθερη την τεχνολογία τους, ώστε επιστήμονες και μηχανικοί από όλο τον κόσμο να μπορέσουν να τη βελτιώσουν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Κίνημα Αλλαγής: Η διπλή γκάφα του Γιώργου, που παραλίγο να τινάξει στον αέρα τον β’ γύρο των εκλογών

Άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμού για παιδιά 5-11 ετών

«Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης η Όμικρον» λέει Βρετανός λοιμωξιολόγος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network