Κορωνοϊός - Υπουργείο Υγείας: Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις με τη Merck για το αντιικό χάπι

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για της μολνουπιραβίρη - Πώς θα γίνεται η χορήγηση και ποιες είναι οι αντενδείξεις και οι παρενέργειες

Στην τελική ευθεία είναι οι συζητήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την παρασκευάστρια εταιρεία της μολνουπιραβίρης -του αντιικού χαπιού- για τη θεραπεία της λοίμωξης Covid-19.

Ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων(ΕΜΑ) αξιολογεί περαιτέρω στοιχεία για το φάρμακο προκειμένου να διευκολύνει τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές με τις εγκριτικές διαδικασίες, στη χώρα μας σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr και του protothema.gr συζητώνται οι τελευταίες λεπτομέριες που αφορούν στο πρωτόκολλο χορήγησης, την αδειοδότηση του σκευάσματος με την εμπορική ονομασία Lagevrio και την εισαγωγή της παρτίδας.

Βάσει των πρώτων πληροφοριών η παρτίδα των 10.000 συσκευασιών Lagevrio που έχει συμφωνήσει το υπουργείο Υγείας να παραλάβει από την φαρμακευτική εταιρεία Merck (στην Ελλάδα γνωστή ως MSD), αναμένεται να εισαχθεί την επόμενη εβδομάδα.

Πώς θα γίνεται η χορήγηση

Σε ό,τι αφορά στη χορήγηση των αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης, η διαδικασία θα είναι όμοια με αυτή που ακολουθείται στα μονοκλωνικά αντισώματα. Δηλαδή, θα υποβάλλεται αίτημα προς την αρμόδια επιτροπή που θα καλείται να αποφανθεί εντός 24ωρών.

Κατάλληλοι υποψήφιοι ασθενείς για τη λήψη της μολνουπιραβίρης θεωρούνται όσοι δεν μπορούν να αναπτύξουν ικανή αντισωματική ανταπόκριση και γενικά είναι σε δύσκολη ανοσολογική κατάσταση. Η χορήγηση πρέπει να γίνεται εντός 5 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της Covid-19 και υπό τη προϋπόθεση του θετικού PCR (μοριακού) τεστ.

Σε περίπτωση έγκρισης, ο ασθενής θα ειδοποιείται να προσέλθει στο νοσοκομείο για να παραλάβει το Lagevrio.

Η μολνουπιραβίρη, σε κάψουλες, λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες, κατ' οίκον. Ο ασθενής θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό του.

Αντενδείξεις

Η αντιική θεραπεία δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες. Οι γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά την τελευταία δόση του Lagevrio.

Ο θηλασμός θα πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά τη χρήσης της μολνουπιραβίρης.

Οι συστάσεις αυτές δίνονται καθώς εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι υψηλές δόσεις μολνουπιραβίρης μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Τι παρενέργειες έχει

Όσον αφορά την ασφάλεια, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας και εντός 14 ημερών μετά την τελευταία δόση του Lagevrio ήταν διάρροια, ναυτία, ζάλη και πονοκέφαλος, τα οποία ήταν όλα είτε ήπια, είτε μέτρια.

Η μελέτη PANORAMIC

Πρόσφατα ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η κλινική δοκιμή PANORAMIC που αφορά σε 5.300 ασθενείς σε κάθε ομάδα της μελέτης με ήπια/μέτρια συμπτώματα COVID-19. Οι μισοί ασθενείς τυχαιοποιημένα θα λαμβάνουν αγωγή με μολνουπιραβίρη και οι υπόλοιποι εικονικό φάρμακο για συγκριτική αξιολόγηση του οφέλους του φαρμάκου.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς θα λαμβάνουν τη μολνουπιραβίρη ως θεραπεία στο σπίτι κατόπιν θετικού τεστ PCR για SarsCoV2, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα για περισσότερο από 5 ημέρες από την έναρξη της αγωγής.

Η Αγγλία είναι η πρώτη χώρα στην οποία εγκρίθηκε η θεραπεία της μολνουπιραβίρης η οποία στις κλινικές δοκιμές έχει φανεί ότι μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας κατά ένα τρίτο εάν ληφθεί έγκαιρα, ενώ μειώνει κατά 9 φορές τους θανάτους.

Στην Αγγλία, η μολνουπιραβίρη έχει εγκριθεί για ασθενείς που έχουν κάποιον από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση από την COVID-19: ηλικία 60 ετών και άνω, διαβήτης, παχυσαρκία (BMI>30), χρόνια νεφρική νόσο, σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή ενεργή κακοήθεια. Ανάλογες ενδείξεις αναμένεται να λάβει και στην Ελλάδα.


Ειδήσεις σήμερα:

Η Τουρκία να κατανοήσει ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν εκβιάζονται, λέει ο Μητσοτάκης στη Handelsblatt

Παράταση έξι μηνών για τη χρήση του Freedom Pass

Τσιόδρας - Λύτρας: Περισσότεροι θάνατοι στις εκτός Αττικής ΜΕΘ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr