Ρεβεγιόν με μέτρα στη σκιά της Omicron: Τι θα ισχύει για τα PCR και τα rapid test

«Κατακλυσμός» διαγνωστικών εξετάσεων τις τελευταίες ώρες, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας της νέας παραλλαγής - Για ποιους ενδείκνυται να κάνουν PCR test μετά το θετικό rapid - Σε αναμονή για τα σχολεία, τέλος οι ενδρομές

Αναταράξεις από τον κυκλώνα της παραλλαγής «Omicron» βιώνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η χώρα, καθώς οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν χθες κάθε ψυχολογικό φράγμα, φτάνοντας στις 35.580. Η εκτίναξη του δείκτη των νέων κρουσμάτων ανά την επικράτεια (ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) αφαιρεί εκ των πραγμάτων τον εορταστικό τόνο από το αποψινό ρεβεγιόν, τη στιγμή που η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα συνέστησε την παραμονή στο σπίτι -σε περίπτωση θετικού τεστ- για λόγους ατομικής και συλλογικής προστασίας.

«Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι», ανέφερε η κ. Γκάγκα, ενώ διευκρίνισε πως δεν είναι απαραίτητη η διεξαγωγή PCR test μετά από ένα θετικό rapid test, με δεδομένο και τον «κατακλυσμό» διαγνωστικών εξετάσεων που σημειώνεται κατά τόπους τις τελευταίες ώρες, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας της νέας παραλλαγής.

Στην ίδια κατεύθυνση, «μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με PCR, γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι», συμπλήρωσε με τη σειρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στο ενδιάμεσο, σύμφωνα με τα πρώτα, εγχώρια επιδημιολογικά δεδομένα, η παραλλαγή «Omicron» είναι υπαίτια σε ποσοστό άνω του 60% για τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, ωθώντας την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας στην παροχή επιπλέον οδηγιών για το υπόλοιπο των γιορτών, ανάμεσα στις οποίες η διαρκής χρήση μάσκας, αλλά και η προσωπική απομόνωση, σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάποιο από τα γνωστά συμπτώματα της παραλλαγής.

«Τριτοκοσμικές εικόνες»

Η υπουργική οδηγία, ωστόσο, για αποφυγή PCR test μετά από θετικό rapid test προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «τριτοκοσμικές εικόνες εκατοντάδων ανθρώπων σε ατελείωτες ουρές για ένα τεστ», με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να αιτείται την ίδια ώρα «τα μοριακά και τα ράπιντ τεστ να συνταγογραφούνται δωρεάν», για να είναι «άμεσα προσβάσιμα σε όλους και να υπάρχει η μέγιστη δυνατή επιδημιολογική επιτήρηση». «Αν πιστεύουν ότι μέσα στις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, ακρίβειας και ανασφάλειας, μία τετραμελής οικογένεια μπορεί να πληρώνει κάθε εβδομάδα 240 ευρώ, είναι απλά εκτός πραγματικότητας, όπως πάντα», κατέληγε η σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Λαϊκισμός με τα test

Σηκώνοντας το γάντι, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης εγκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση για λαϊκισμό, υποστηρίζοντας ότι «η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών της ΕΕ σε διενέργεια μαζικών τεστ, ενώ η Κυβέρνηση έχει διασφαλίσει από νωρίς δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες και παράλληλα έχει προβεί σε διατίμηση τόσο των PCR όσο και των rapid test». «Χάρη σε αυτήν την πολιτική έχουμε πλήρη καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας, διασφαλίζοντας στους πολίτες δωρεάν τεστ στις δημόσιες δομές υγείας και προσιτές τιμές στις ιδιωτικές δομές» περιέγραψε ο κ. Πλεύρης, ενώ «όσοι οραματίζονται μαζικά δωρεάν PCR σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αγνοούν ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δομές να τα υποστηρίξουν, άρα είτε απλά λαϊκίζουν είτε, ακόμη χειρότερα, στοχεύουν στην προώθηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολούθως, η αξιωματική αντιπολίτευση έριξε εκ νέου το μπαλάκι των ευθυνών στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αναδεικνύοντας εμφατικά την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών από τα διαδοχικά τεστ. «Ο κ. Πλεύρης αντί να παριστάνει τον πλασιέ διαγνωστικών κέντρων που θησαυρίζουν, ας πει ότι είναι φθηνά τα ράπιντ και τα μοριακά τεστ στις οικογένειες που ματώνουν πληρώνοντας από την τσέπη τους κάθε εβδομάδα δεκάδες ως και εκατοντάδες ευρώ, για να δουν αν έχουν νοσήσει και για να βγάλουν πιστοποιητικό νόσησης, που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μοριακό τεστ» ανταπάντησε η Κουμουνδούρου και πρόσθεσε ότι «όσο για την πλήρη επιδημιολογική καταγραφή στη χώρα μας, είναι τόσο καλή που δυο μέρες πριν τα 35.000 κρούσματα οδηγούσε τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας να δηλώνει πως όλα βαίνουν καλώς και είναι αισιόδοξος».

53.000 οι νοσούντες

Στο μεταξύ, εκτός από τα επιβεβαιωμένα, νέα κρούσματα, την ανιούσα έχει πάρει και ο αριθμός των νοσούντων, που υπολογίζονται ήδη στις 53.000 σε όλη τη χώρα, με την επιστημονική κοινότητα να ανεβάζει τον αριθμό τους ως προς την προβολή της νόσου τις επόμενες ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό, «ποτέ δεν είχαμε ξαναδεί τέτοια κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων» παρατήρησε η Βάνα Παπαευαγγέλου, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι η νέα παραλλαγή πλήττει κυρίως τις νεαρές ηλικίες, δηλαδή άτομα ηλικίας 18-34 ετών, με μέσο όρο τα 29 έτη.

Εκτός από τα μικρότερα άτομα, μικρότερος φαίνεται πως είναι και ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων σε σχέση με τις ήδη γνωστές μεταλλάξεις, όπως και πιο σύντομη η απαιτούμενη νοσηλεία, καθώς τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης «Omicron» μοιάζουν με αυτά κοινού κρυολογήματος, δηλαδή είναι: καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμος και σπανιότερα απώλεια όσφρησης και γεύσης, βήχας και υψηλός πυρετός. Αν και ελαφρύτερη ως προς την κλινική εικόνα, η παραλλαγή «Omicron» παραμένει απειλητική για την Ελλάδα, καθώς σχεδόν 4.000 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται, με αποτέλεσμα η πληρότητα να αγγίζει το 53% στις απλές κλίνες και το 88% στις ΜΕΘ covid, με 91% στην Αττική και 96% στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, διατηρώντας ισχυρή την πίεση προς το ΕΣΥ.

Τεστ και στα παιδιά

Με δεδομένη την μαζική έξοδο κατά τη σημερινή βραδιά, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε χθες πως αντιγονικά τεστ πρέπει να γίνονται και στα παιδιά -αλλά όχι μόνο- αφού συμπλήρωσε πως «πριν την οικογενειακή συνάντηση, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό να κάνουμε όλοι ένα αντιγονικό τεστ πριν βγούμε». Ενδιαμέσως, δεν έκρυψε την ικανοποίησή της αναφορικά με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων έως τώρα στα σχολεία, προαναγγέλλοντας ότι το άνοιγμά τους θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων την επόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, «δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι στα σχολεία γιατί είμαστε πολύ ικανοποιημένοι» γνωστοποίησε από πλευράς της η κ. Παπαευαγγέλου, με δεδομένο πως «τα παιδιά ήταν πολύ πιο καλά περιορισμένα και προστατευμένα, να πω την αλήθεια, έναντι του κορωνοϊού, ενώ τώρα είναι βέβαια πολύ πιο δύσκολο να τους πεις να φορέσουν την μάσκα, τώρα που είναι σε κοινωνικές εκδηλώσεις». Ακόμη και αν οι σχολικές μονάδες επαναλειτουργήσουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, μετρούν ήδη μια απώλεια στη σχολική κανονικότητα, καθώς αναστολή των σχολικών εκδρομών προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε για την εφαρμογή των νέων υγειονομικών μέτρων, η οποία ισχύει για κάθε μεταφορικό μέσο, τόσο εντός όσο και εκτός της Επικράτειας.


Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί δεν εφησυχάζουν οι ειδικοί με τις ενδείξεις για ήπια νόσο από την Omicron

«Ανοιξιάτικο» ποδαρικό στο 2022 - Δείτε που θα βρέξει σήμερα

Χιλιάδες καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας πυρκαγιάς στο Κολοράντο - Δείτε βίντεο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr