Μετάλλαξη Omicron: Επιστροφή στην κανονικότητα από τον Μάρτιο «βλέπει» το Γενικό Νοσοκομείο Βοστώνης

Μετάλλαξη Omicron: Επιστροφή στην κανονικότητα από τον Μάρτιο «βλέπει» το Γενικό Νοσοκομείο Βοστώνης

Επιστήμονες βλέπουν ότι η Omicron θα κορυφωθεί μεταξύ 10 και 21 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα υποχωρήσει – Εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστεί εμβόλιο για τη νέα μετάλλαξη – Ασυμπτωματικοί οι 40% των ασθενών

Μετάλλαξη Omicron: Επιστροφή στην κανονικότητα από τον Μάρτιο «βλέπει» το Γενικό Νοσοκομείο Βοστώνης
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής του διεθνούς τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο της Βοστώνης, σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο επιστήμονας παρουσίασε τα συμπεράσματα της έρευνάς του. Με βάση τις εκτιμήσεις, το πέμπτο κύμα που προκάλεσε η μετάλλαξη Omicron θα κορυφωθεί το διάστημα 10-21 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα υποχωρήσει. Αισθητή βελτίωση αναμένεται τον Φεβρουάριο, ενώ από τον Μάρτιο ξεκινά η επιστροφή στην κανονικότητα.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η ταχύτατη εξάπλωση της Omicron θα ακυρώσει το εμβόλιο ειδικά για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, η οποία θα εξαφανιστεί πριν το αναπτύξουν.

Προβληματισμός εκφράζεται για την αποτελεσματικότητα των rapid test, που είναι ευαίσθητα κατά 50%-80% για τους συμπτωματικούς, αλλά μόλις 30%-60% για τους ασυμπτωματικούς. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ασυμπτωματικοί θα αντιπροσωπεύουν το 40% των μολύνσεων. Προσοχή χρειάζεται για τους ανοσοκατασταλμένους ή τους άνω των 85 ετών, ενώ συστήνεται η αποφυγή των μεγάλων συγκεντρώσεων για τις επόμενες έξι εβδομάδες.

Αναλυτικά, οι κυριότερες επισημάνσεις της έρευνας

1. Περίπου το 100% των θετικών κρουσμάτων στη Μασαχουσέτη είναι Omicron, ενώ η Δέλτα έχει σχεδόν εξαφανιστεί

2. Το επιδημικό κύμα θα κορυφωθεί μεταξύ 10-21 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια γρήγορη καθοδική πορεία κρουσμάτων, διάρκειας 2-4 εβδομάδων.

3. Το ποσοστό θετικότητας θα διαμορφωθεί στο 20%-50%.

4. Αισθητή βελτίωση θα υπάρξει τον Φεβρουάριο. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο.

5. Η αυξημένη μεταδοτικότητα της Omicron οφείλεται στο ότι επηρεάζει και παραμένει στο ανώτερο αναπνευστικό, χωρίς να επηρεάζει τους πνεύμονες.

Κλείσιμο
6. Επιφυλακτικότητα θα πρέπει να υπάρχει για τις αυξημένες νοσηλείες, αφού οι περισσότερες αφορούν δευτερογενείς εισαγωγές (δηλαδή άνθρωποι που πηγαίνουν στα νοσοκομεία για άλλες υποθέσεις – χειρουργεία κλπ – και εξετάζονται για κορωνοϊό).

7. Η έρευνα υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστεί εμβόλιο για την Omicron, γιατί θα νοσήσουν όλοι πριν αναπτυχθεί.

8. Η Covid θα προστεθεί στους άλλους τέσσερις κορωνοϊούς που ήδη αντιμετωπίζουμε και προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, κ.λπ. Θα γίνει μια παιδιατρική ασθένεια που θα προσβάλλει κυρίως μικρά παιδιά χωρίς ανοσία.

9. Τα 40% των κρουσμάτων θα είναι ασυμπτωματικά.

10. Τα rapid test εμφανίζουν ευαισθησία 50-80% στους συμπτωματικούς. Ωστόσο το ποσοστό για τους ασυμπτωματικούς μειώνεται σε 30%-60%.

11. Σύμφωνα με την έρευνα, δεν έχει σημασία η ιχνηλάτηση των επαφών, καθώς η μετάλλαξη έχει ως επίπτωση τη μόλυνση όλων.

12. Είναι η τελευταία μάχη με την Covid πριν την επιστροφή στην κοινωνική ζωή, αλλά η κοινωνία δεν είναι έτοιμη.

13. Οι ερευνητές θεωρούν ότι δεν χρειάζεται η απομόνωση είτε η απομάκρυνση από τη δουλειά. Εξαίρεση είναι οι ανοσοκατασταλμένοι ή οι άνω των 85 ετών. Πάντως, για τις επόμενες έξι εβδομάδες, συστήνεται η αποφυγή των μεγάλων συγκεντρώσεων.

14. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η άνοιξη και το καλοκαίρι θα είναι ωραία.




Ειδήσεις σήμερα:

Αρνητές μάσκας πέταξαν φέιγ βολάν κατά ιερέα στη Λήμνο και προσπαθούν να τον επαναφέρουν στον… δρόμο του Θεού


Νοσηλεύεται στο «Αττικόν» με κορωνοϊό ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ


Από αύριο 300 κλίνες Covid του ιδιωτικού τομέα στη μάχη της πανδημίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network