ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων αλλά επιπέδωση στα κρούσματα με τους επιστήμονες να ρίχνουν την ευθύνη στη Δέλτα

ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων αλλά επιπέδωση στα κρούσματα με τους επιστήμονες να ρίχνουν την ευθύνη στη Δέλτα

Σύμφωνα με το Τζόν Χόπκινς αυξήθηκαν 20% οι θάνατοι το τελευταίο 15νθήμερο - Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ επλήγησαν περισσότερο από την Omicron - Κάμψη στην αύξηση των μολύνσεων μετά από έναν «εφιαλτικό» μήνα και αισιοδοξία για τις επόμενες εβδομάδες

new-york-covid-arthro
Νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που επλήγησαν πρώτες από τη μετάλλαξη Omicron δείχνουν ότι η έκρηξη κρουσμάτων βρίσκεται στην κορύφωσή της οδεύοντας σε μία επιπέδωση του αριθμού των μολύνσεων την ώρα ωστόσο που αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τζόν Χόπκινς η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, το Μέριλαντ έχουν δει τις τελευταίες μέρες μείωση κρουσμάτων στο μέσο όρο του επταημέρου. Την ίδια ώρα υπάρχει αύξηση των θανάτων κατά 20% μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο (1.820 ημερησίως). Ωστόσο τα ποσοστά είναι χαμηλότερα από αυτά του χειμώνα του 2020. Και όλα αυτά την ώρα που καταγράφονται περισσότερες λοιμώξεις από κορωνοϊό.

covid-19_usa


Κλείσιμο
Αν και οι θάνατοι στις ΗΠΑ έχουν ανοδική τροχιά το τελευταίο 15νθήμερο καθώς έχουν αυξηθεί κατά 20% (1.822 ανά ημέρα), σύμφωνα με το Johns Hopkins μπορεί να μην οφείλονται στην Omicron.Η Rochelle Walensky διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), απέδωσε την αύξηση των θανάτων στην παραλλαγή Δέλτα.

Μπορεί τα ημερήσια κρούσματων να είναι σχεδόν τετραπλάσια από τον μέσο όρο των 200.000 λοιμώξεων μετά την κορύφωση της Δέλτα, ωστόσο οι ημερήσιοι θάνατοι εξακολουθούν να είναι οι μισοί από την κορύφωση της ινδικής μετάλλαξης. Με αυτό τον τρόπο φαίνεται πόσο ήπια είναι η συγκεκριμένη παραλλαγή.

Στη Νέα Υόρκη ο επταήμερος μέσος όρος κρουσμάτων έφτασε στις 12 Ιανουαρίου τα 69.300 κρούσματα, ενώ στις 8 Ιανουαρίου είχε φτάσει τα 74.400 κρούσματα. Στο Νιου Τζέρσεϊ ο επταήμερος μέσος όρος των κρουσμάτων στις 8 Ιανουαρίου ήταν 31.900. Έκτοτε μειώθηκαν και στις 12 Ιανουαρίου έφτασαν στις 25.060.

Στη Δυτική Ακτή, το Λος Άντζελες έχει επίσης δει μια απότομη πτώση στις διαγνώσεις COVID-19 μετά από μια πρόσφατη κορύφωση κρουσμάτων. Στην κομητεία του Λος Άντζελες ο επταήμερος μέσος όρος στις 4 Ιανουαρίου ήταν 52.200 κρούσματα. Στις 10 Ιανουαρίου ο μέσος όρος έπεσε σε μόλις 9.300.

Η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ επλήγησαν περισσότερο και γρηγορότερα από την Omicron τον περασμένο μήνα, όταν η μετάλλαξη έφτασε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Αφρική.

Εκτός από τις ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την Omicron. Ώστόσο την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε μείωση 40% των κρουσμάτων. Πάντως οι αριθμοί των κρουσμάτων κορωνοϊό εξακολουθούν να είναι υψηλοί. Την Τετάρτη ο επταήμερος μέσος όρος κρουσμάτων στις ΗΠΑ ήταν 786.416, ενώ τη Δευτέρα καταγράφηκαν 1,485 εκατ. κρούσματα. Παρόλα αυτά παρατηρείται επιβράδυνση των κρουσμάτων ενώ δεν υπάρχει αύξηση θανάτων από Covid-19.

Από την άλλη πλευρά τα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο 15νθήμερο στη Νέα Υόρκη έχουν αυξηθεί κατά 69% ενώ τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μία επιβράδυνση αυτών. Το Νιου Τζέρσεϊ καταγράφει αύξηση 67% στα κρούσματα τις 14 τελευταίες μέρες.

Την ίδια ώρα το Μέιν ναι μεν αντιμετωπίζει αύξηση κρουσμάτων για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (από τον Οκτώβριο), ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπήρξε επιβράδυνση καθώς το τελευταίο δεκαπενθήμερο σημειώθηκε μία αύξηση της τάξης του 37%.

Το Μέριλαντ καταγράφει επίσης αύξηση 56% στα κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες με την ανάπτυξη να συρρικνώνεται και σε αυτή την πολιτεία. Όλα δείχνουν ότι είμαστε ενώπιον της κορύφωσης του κύματος της πανδημίας. Μάλιστα ο Άντονι Φάουτσι προβλέπει ότι η Omicron θα εξαπλωθεί σε όλη την αμερικανική επικράτεια και γρήγορα θα μειωθεί.

Στο μεταξύ έρχονται ενθαρρυντικά σημάδια από τη Βοστώνη καθώς τα πρόσφατα δεδομένα για τα λύματα δείχνουν μία απότομη μείωση 40% του επιπολοσμού του κορωνοϊού στην πόλη. Αντίστοιχη εξομάλυνση στα κρούσματα έχει παρατηρηθεί στο Σικάγο και το Λος Άντζελες.

«Θα μειωθούν τόσο γρήγορα όσο αυξήθηκαν», ανέφερε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Άλι Μοκντάντ ο Mokdad. Την ίδια ώρα η Δρ Pavitra Roychoudhury που εργάζεται ως εμπειρογνώμονας βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, δήλωσε στη Daily Mail πως υπάρχουν περισσότερα θετικά τεστ και θα υπάρξει σύντομα κορύφωση των κρουσμάτων. «Καταλαβαίνω ότι θα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που θα μολυνθούν και δημιουργηθεί κάποιο είδος ανοσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σημειώνεται πως η ινδική μετάλλαξη αποτελεί περίπου το 2% των λοιμώξεων ενώ η μετάλλαξη Omicron αποτελεί το 98% των κρουσμάτων, σύμφωνα με το CDC. Παράλληλα την Τετάρτη το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι η Omicron έχει 91% λιγότερες πιθανότες να προκαλέσει τον θάνατο και 50% να προκαλέσει νοσηλεία. 

Εντωμεταξύ οι ΗΠΑ ακολουθούν τη Μεγάλη Βρετανία. Στη Γηραιά Αλβιώνα τα κρούσματα έχουν μειωθεί για έβδομη συνεχόμενη μέρα, ενώ την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μείωση κατά 39%. Το Λονδίνο αν και δέχθηκε μεγάλο χτύπημα από την Omicron ξαφνικά καταγράφει τον χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων.  Επίσης και στη Νότια Αφρική παρατηρείται απότομη μείωση κρουσμάτων (καταγράφοντααι 6.599 την ημέρα).


Ειδήσεις σήμερα:

Επανέρχεται το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο στη Βουλή

Σε κλίμα οδύνης η κηδεία της 22χρονης Κατερίνας που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο στην Κρήτη

Ρέμπελ Γουίλσον: Αποκαλύπτει πώς κατάφερε να χάσει 35 κιλά και να γίνει άλλος άνθρωπος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ