3o Webinar ΕΚΠΑ: Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Omicron

Απαντήσεις σε ερωτήματα για τη βιολογία, την επιδημιολογία, την κλινική εικόνα, την ανοσολογική απάντηση του εμβολιασμού, και τη θεραπεία της COVID-19 αλλά και ειδικότερα για τη μετάλλαξη Omicron δόθηκαν μέσα από το τελευταίο Webinar του ΕΚΠΑ

Με τη χώρα μας να κατακλύζεται από το μεταλλαγμένο στέλεχος Omicron του SARS-CoV-2, όλοι έχουμε σημαντικά ερωτήματα για τη βιολογία, την επιδημιολογία, την κλινική εικόνα, την ανοσολογική απάντηση του εμβολιασμού, και τη θεραπεία της COVID-19 με το στέλεχος Omicron.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), συνεχίζοντας την προσπάθεια ενημέρωσης του ιατρικού κόσμου αλλά και του κοινού της χώρας για θέματα που σχετίζονται με τη βαθύτερη γνώση της βιολογίας της νόσου COVID-19 και την αντιμετώπισή της, διοργάνωσε το 3o Webinar από τη σειρά Webinars-Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας, στο οποίο καταξιωμένοι επιστήμονες ανέπτυξαν τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τη μετάλλαξη Omicron. Το Webinar πραγματοποιήθηκε σήμερα με την παρακάτω θεματολογία:

Προεδρείο: Μελέτιος Α. Δημόπουλος, Ιωάννης Τρουγκάκος

17.00-17.15: Χαιρετισμός (Νίκη Κ. Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων)
17.15-17.30: Χαιρετισμός (Θεοκλής Ζαούτης, Πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας)
17.30-17.50: Η μεταλλαξιογόνος ικανότητα του SARS-CoV-2 από την Wuhan στην Omicron (Βασίλης Γοργούλης)
17.50-18.10: Η μετάλλαξη Omicron στην Ελλάδα – επιδημιολογικά δεδομένα (Γκίκας Μαγιορκίνης)
18.10-18.30: Η παθοφυσιολογία της νόσου COVID-19 – ποιες οι διαφορές της μετάλλαξης Omicron; (Αθανάσιος Τσακρής)
18.30-18.50: Η κλινική εικόνα της COVID-19 με τη μετάλλαξη Omicron (Βασιλική Παπαευαγγέλου)
18.50-19.10: Εγκυμοσύνη και μεταλλαγμένο στέλεχος Omicron (Γεώργιος Δασκαλάκης)
19.10-19.30: Η αντισωματική απάντηση μετά από εμβολιασμό: πόση προστασία έχουμε απέναντι στην Omicron; (Eυάγγελος Τέρπος)
19.30-19.50: Η ανίχνευση της μετάλλαξης Omicron στα λύματα (Νικόλαος Θωμαΐδης)
19.50-20.10: Προσδιορισμός μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 σε δείγματα λυμάτων μέσω νέας μοριακής μεθοδολογίας που αναπτύχθηκε στο ΕΚΠΑ (Ανδρέας Σκορίλας)
20.10-20.30: Η θεραπευτική αγωγή έναντι της Omicron: ποια είναι τα όπλα μας σήμερα; (Ευάγγελος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης)
20.30-20.50: Οι Κλινικές Εντατικής Θεραπείας και το μεταλλαγμένο στέλεχος Omicron (Γεώργιος Δημόπουλος)
20.50-21.00: Λήξη του webinar - ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Γ. Δημόπουλος: Οι Κλινικές Εντατικής Θεραπείας και το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον

Μιλώντας για τις Κλινικές Εντατικής Θεραπείας και το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, ο κ. Γεώργιος Δημόπουλος, Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Διευθυντής της Γ´ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, «ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ» Θεραπευτήριο,  υπενθύμισε τον επιβαρυντικό ρόλο που διαδραματίζουν η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο στην ένβαση της νόσου σε ασθενείς με κορωνοϊό και έπειτα προέβη στην παρουσίαση των διαθέσιμων στοιχείων περί τη νόσηση με την παραλλαγή Omicron.

Η μελέτη από τη Νότιο Αφρική έδειξε την ήπια και βραχύτερη νόσηση καθώς και τη μειωμένη θνητότητα. Τα πλέον πρόσφατα δεδομένα από Αμερική και Νορβηγία, κατέληξαν ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς με την Omicron δεν χρειάστηκαν διασωληνωση και τριτοβάθμια περίθαλψη αντίστοιχα.

Νοσηλεία σε ΜΕΘ: Ο καθηγητής μίλησε για την πορεία της νόσου σε ασθενείς που θα χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Όπως ανέφερε, ο ένας πνεύμονας καθίσταται ανίκανος να ανταποκριθεί στην αναπνευστική λειτουργία  με αποτέλεσμα την υποξία που θα αντιμετωπιστεί αρχικά σε οξυγονοθεραπεία, με μάσκα υψηλής ροής έπειτα και, εν τέλει, με διασωλήνωση.

Ο καθηγητής επεσήμανε τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί σε κάθε επιδημικό κύμα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μυκητιασικές και βακτηριακές επιλοιμώξεις,  τις πιθανότητες εμφάνισης των οποίων πολλαπλασιάζουν παράγοντες όπως ο διαβήτης, η ανοσοκαταστολή, οι κακοήθειες, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η χρήση κορτικοειδών, κ.α. Αυτές οι επιλοιμώξεις θα κρίνουν σημαντικά την έκβαση της νόσου στους νοσηλευόμενους ασθενείς.

«Τα εμβόλια και τα μέτρα προστασίας σώζουν», ήταν το καταληκτικό μήνυμα του καθηγητή. 

Γιαµαρέλλος-Μπουρµπούλης: Τα όπλα που διαθέτουμε σήμερα έναντι του κορωνοϊού


Μιλώντας για τη θεραπευτική αγωγή έναντι της omicron και τα διαθέσιμα όπλα σήμερα, ο κ. Ευάγγελος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Δ' Παθολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» αναφέρθηκε στα φάρμακα που χορηγούνται πλέον για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19. Έπειτα από 654 κλινικές μελέτες, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε τρία εμβόλια, τρία μονοκλωνικά, τη  Ρεμντεσιβίρη, τη Δεξαμεθαζόνη , τη Τοσιλιζουμάμπη  και το Ανακίνρα.

Ο καθηγητής επεσήμανε τη σημασία του εντατικού testing για την πρώιμη ανίχνευση των ατόμων υψηλού κινδύνου και έτσι να μειωθεί η θνητότητα και οι νοσηλείες. Έπειτα, αν μπορέσουν να εντοπιστούν εγκαίρως οι νοσηλευόμενοι ασθενείς που κινδυνεύουν από την λεγόμενη «καταιγίδα κυτοκινών», θα είναι δυνατό να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασωλήνωσης και η νόσηση θα έχει καλύτερη έκβαση.

Ειδικότερα για το Ανακίνρα, τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής δείχνουξ ότι  στα περιστατικά COVID-19 πνευμονίας έδειξαν διπλάσια ποσοστά απόλυτης ίασηςκαι μείωση των περιπτώσεων long Covid, νοσηλείας με μηχανική υποστήριξη αναπνοής, νοσηλείας σε ΜΕΘ αλλά και θανάτου.



Θωμαΐδης - Σκορίλας: Ο ιός και η Omicron στα αστικά λύματα

Ο κ. Νικόλαος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, Σχολή Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ παρουσίασε το πρωτόκολλο που ακολουθείται για την ανίχνευση των μεταλλάξεων στα αστικά λύματα, το οποίο προβλέπει τη συλλογή και μεταφορά του στους 4 °C στο εργαστήριο, έως τον καθαρισμό και την ανίχνευση του γενετικού υλικού του SARS-COV 2 με RT-PCR για την ανίχνευση μεταλλάξεων. Όπως ανέφερε ο καθηγητής,  μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2021, τα επιδημιολογικά δεδομένα ανέφεραν επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα σε πλήρη συμφωνία με τα αποτελέσματα από την ανάλυση των λυμάτων, ενώ τα υψηλότερο ιικό φορτίο που ανιχνεύτηκε στα λύματα από την έναρξη της επιτήρησης τον Αύγουστο 2020, σημειώθηκε λίγες ημέρες πριν, στις 8  Ιανουαρίου 2022.

Ο κ. Ανδρέας Σκορίλας , Καθηγητής Κλινικής Βιοχημείας, Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στη νέα μοριακή μεθοδολογία που αναπτύχθηκε στο ΕΚΠΑ και παρουσίασε τα βήματα που ακολουθούνται για τον προσδιορισμό μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 σε δείγματα λυμάτων μέσω της νέας αυτής μεθόδου. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα αποτελέσματα της πρόσφατης ανάλυσης ανέδειξαν την επικράτηση σε ποσοστό 87% της παραλλαγής Omicron και την ταυτόχρονη σημαντική μείωση της Δέλτα. Κάποια από τα πλεονεκτήματα της νέας μεθοδολογίας περιλαμβάνουν ανίχνευση με σημαντική ευαισθησία των μεταλλαγμένων στελεχών παραλλαγών του SARS-τον σε δείγματα κυματων και έγκαιρη ανίχνευση εντός 3 ημερών νέων μεταλλάξεων και στελεχών παραλλαγών, προσφέροντας την αναγκαία πληροφόρηση για την επιδημιολογική επιτήρηση.


Τέρπος: Η ενισχυτική δόση με mRNA εκτοξεύει τους τίτλους των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της omicron
Στην ομιλία του με θέμα «Η αντισωματική απάντηση μετά από εμβολιασμό: Πόση προστασία έχουμε απέναντι στην Όμικρον;», ο κ. Eυάγγελος Τέρπος,  Καθηγητής Θεραπευτικής - Αιματολογίας, Θεραπευτική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», ξεκίνησε υπενθυμίζοντας την υψηλότατη αποτελεσματικότητα των mRNA εμβολίων έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού (95%). Μάλιστα, η τρίτη δόση «εκτοξεύει» τους τίτλους αντισωμάτων υψηλότερα από ότι μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες του αρχικού ολοκληρωμένου εμβολιασμού, αναφορικά με το στέλεχος της Ουχάν όμως.
Δύο δόσεις με mRNA εμβολίων πέτυχαν 25 φορές μικρότερη προστασία έναντι των παραλλαγών Βήτα και Omicron, μείωση που όμως δεν οφείλεται στον μειωμένο αριθμό αντισωμάτων αλλά στην αδυναμία τους να προσδεθούν στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Τρίτη δόση όμως με Pfizer πολλαπλασιάζει κατά τριάντα φορές τον τίτλο αντισωμάτων, προσεγγίζοντας τα επίπεδα που καταγράφονταν για το αρχικό στέλεχος της Ουχάν.
 
Ενισχυτική δόση εντός τριμήνου με:
 
Moderna: Αρκετά καλή προστασία, ισχυρότερη από το Pfizer ως προς την Omicron
Johnson&Johnson: Αδύναμη συγκριτικά με τα mRNA. 
Ασθενείς με κακοήθειες: H τρίτη δόση εκτοξεύει τους τίτλους των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και περιορίζει τη διαφυγή της παραλλαγής Omicron.
Συνοπτικά, τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής δείχνουν ότι:
  • - ο πλήρης εμβολιασμός δε φαίνεται να εξουδετερώνει ικανοποιητικά την παραλλαγή Omicron, με έως και 25 φορές μικρότερο αριθμό εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε σχέση με το στέλεχος της Ουχάν.
  • - τα mRNA εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά από τα εμβόλια που βασίζονται σε αδενοϊούς (AstraZeneca, Johnson&Johnson) 
  • - η ενισχυτική δόση με mRNA εμβόλιο εκτοξεύει τους τίτλους των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της omicron, άσχετα από το εμβόλιο που αρχικά χρησιμοποιήθηκε, και σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους.
  • - δεν έχει καθοριστεί ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων που χαρίζει προστασία από την απλή νόσο ή τη σοβαρή νόσο.



Δασκαλάκης: Αναμένεται μεγάλη αύξηση των νοσηλειών εγκύων
Κατά την ομιλία του για την «Εγκυμοσύνη και το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον», o κ. Γεώργιος Δασκαλάκης, Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Α´ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»εκτίμησε την αύξηση νοσηλειών λόγω της Omicron, ενώ ήδη έχουν διπλασιαστεί τα περιστατικά εισαγωγών εγκύων λόγω COVID-19.
Ο καθηγητής υπενθύμισε ότι οι έγκυοι αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου, στοιχείο που στην αρχή της πανδημίας είχε υποτιμηθεί. «Ο κορωνοϊός έχει δύο στόχους: την έγκυο και το έμβρυο», ανέφερε. Οι έγκυες γυναίκες έχουν τριπλάσιο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ και διθασωλήνωσης και 70% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.
 
Τα περιστατικά κορωνοϊού έχουν συνδεθεί με αυξημένους πρόωρους τοκετούς και ενδομήτριους θανάτους, συχνά γιατί καθυστερούν να προσέλθουν στο νοσοκομείο για την απαραίτητη φροντίδα. «Οι έγκυες με κορωνοϊό έχουν διαφορετική διαχείριση λόγω της κατάστασής τους», πρόσθεσε ο κ. Δασκαλάκης.  Επιπλέον ο κορωνοϊός έχει σχετιστεί με προεκλαμψία.
 
Έγκυοι - Εμβολιασμός: Οι έγκυες δεν έχουν εμβολιαστεί σε μεγάλο ποσοστό, κατά 75% στις ΗΠΑ, 68% στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ στην Ελλάδα ακόμα χαμηλότερα, ανέφερε ο καθηγητής και δήλωσε «Αναμένουμε αύξηση των περιστατικών που θα χρειαστούν νοσηλεία, αν και θα είναι μάλλον ηπιότερα». Η αύξηση είναι μικρή λόγω δύο βασικών φόβων: ότι πρόκειται για νέα εμβόλια και για τις πιθανές επιπτώσεις στο βρέφος.
 
Σχετικά με τα αντισώματα σε εγκύους από τον εμβολιασμό, έχει διαπιστωθεί ότι ο τίτλος αντισωμάτων τους είναι μικρότερος συγκριτικά με μη εγκύους αλλά αντισώματα υπάρχουν σε υψηλή συγκέντρωση στον ομφάλιο λώρο και επομένως εξασφαλίζεται υψηλότερη προστασία για το έμβρυο.
 
Ανεπιθύμητες ενέργειες: Είναι παρόμοιες με του γενικού πληθυσμού και δεν επηρεάζουν το κύημα. Δεδομένα από το Ισραήλ δείχνουν μικρότερα ποσοστά νόσησης σε εμβολιασμένες εγκύους. 
Πολλές έγκυοι έχουν αναφέρει αλλαγές στον μηνιαίο κύκλο τους μετά τον εμβολιασμό, ωστόσο ακόμα δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης συνάφεια με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.
 
Νεογνά - Κορωνοϊός: Ο ιός δυσκολεύεται να εισέλθει στον πλακούντα επομένως υπάρχει δυσκολία κάθετης μετάδοσης. Η μόλυνση θα έρθει συνήθως μετά τον τοκετό. Ο θηλασμός από μητέρα με αντισώματα μπορεί να προφυλάξει ως κάποιο βαθμό.


Παπαευαγγέλου:  Περισσότερες νοσηλείες παιδιών λόγω έκρηξης κρουσμάτων, για προληπτικούς κυρίως λόγους
Στην κλινική εικόνα της COVID-19 με τη μετάλλαξη Όμικρον αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή της η κ. Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμώξεων, Διευθύντρια Γ´ Παιδιατρικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ», η οποία μπορεί να περιλαμβάνει βήχα, ρινική καταρροή/συμφόρηση, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, φτάρνισμα, κόπωση και πυρετό. Ο χρόνος επώασης είναι σύντομος, τρεις ημέρες σχεδόν.
Omicron - Παιδιά: Έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες - οι ΗΠΑ αναφέρουν πενταπλάσιες νοσηλείες- λόγω αφυδάτωσης κυρίως και όχι αναπνευστικών προβλημάτων. Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός για την επίπτωση της νόσου σε παιδιά κάτω των 5 ετών που διατρέχουν κίνδυνο ως επίνοση πληθυσμιακή ομάδα -δεν ανήκουν στις ομάδες εμβολιασμού.
Έκβαση νόσησης με Omciron: Η καθηγήτρια παρουσίασε δεδομένα από διεθνείς μελέτες σχετικά με το πώς εξελίσσεται η νόσος με τη συγκεκριμένη παραλλαγή. Στοιχεία κλινικών μελετών από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι συγκριτικά με τη Δέλτα, οι ασθενείς με Omicron έχουν:
  • 47% μειωμένη πιθανότητα να προσέλθουν στα επείγοντα περιστατικά (ΤΕΠ) 
  • 66% μειωμένη πιθανότητα εισαγωγής αν προσέλθουν στα ΤΕΠ
  • 41% μειωμένη πιθανότητα νοσηλείας για τουλάχιστον 1 μέρα.
Τα στοιχεία στη χώρα επιβεβαιώνουν τη βραχύτερη νοσηλεία των ασθενών με την παραλλαγή ενώ τα δεδομένα δείχνουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου και εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ωστόσο είναι ελλιπής η διαθέσιμη γνώση σχετικά με τις επιπτώσεις της λοίμωξης σε ηλικιωμένους.
«Κάθε κοινό κρυολόγημα, κάθε φτέρνισμα θα πρέπει να μας οδηγεί στον έλεγχο για COVID-19», επεσήμανε καταληκιτκά η καθηγήτρια.
Επιπτώσεις Omicron στα αγγεία: Δεν έχουμε δει τη θρομβωτική δράση που βλέπαμε σε προηγούμενες παραλλαγές
 
Αίτια νοσηλείας στα παιδιά από την Omicron: Έχουμε πάρα πολλά κρούσματα επομένως λογικά αυξάνονται οι νοσηλείες, οι οποίες ωστόσο γίνονται συχνά για προληπτικό λόγο.


Τσακρής: Omicron παρουσιάζει πολλές μοναδικές αμινοξικές αλλαγές

Παίρνοντας τον λόγο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας για την παθοφυσιολογία της νόσου COVID-19 και τις διαφορές της μετάλλαξης Omicron, ανέτρεξε σε διεθνή στοιχεία για τα επιδημικά κύματα και τις παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Όπως διευκρίνισε, δεν σημαίνει πως μια νέα παραλλαγή είναι απαραιτήτως πιο αδύναμη από άλλη.

Πίνακας με τις μεταλλάξεις στην ακίδα του ιού ανά παραλλαγμένο στέλεχος 



Η Omicron παρουσιάζει πολλές μοναδικές αμινοξικές αλλαγές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο γενετικό της υλικό ίσως έχουν ενσωματωθεί γενετικά στοιχεία και από άλλους εποχικούς ιούς που εξηγούν επιπροσθέτως την αυξημένη μεταδοτικότητά του.

Μερικές από τις αντικαταστάσεις στο σημείο διάσπασης της φουρίνης, ανέφερε ο κ. Τσακρής, μπορεί να διευκολύνουν την εξάπλωση του ιού και να ενισχύουν την ικανότητά του να παράγει σταθερούς μολυσματικούς απογόνους σε ένα δεδομένο μικροπεριβάλλον κυττάρων ξενιστή.

Omicron - Εμβόλια: Όλα τα εμβόλια κατά της COVID-19 αλλά κυρίως τα mRNA προφυλάσσουν από σοβαρή νόσηση για όλες τις παραλλαγές. Ειδικότερα για την Omicron, τα στοιχεία μελέτης που παρουσίασε ο καθηγητής αναδεικνύουν τη σημασία της τρίτης (αναμνηστικής) δόσης παρά την αυξημένη ανοσιακή διαφυγή.

Αποτελεσματικότητα Pfizer έναντι Omicron (Πίνακας)



Omicron - φυσική ανοσία: Σε αντίθεση με τις παραλλαγές Βήτα ή Δέλτα, η Οmicron διαφεύγει της ανοσίας από προηγούμενη μόλυνση σε πληθυσμιακό επίπεδο, ανέφερε ο κ. Τσακρής. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι αυξημένος συγκριτικά με τις προηγούμενες παραλλαγές.

Μαγιορκίνης: Iλιγγιώδης μετάδοση με τη μετάλλαξη Omicron λόγω των πολλών ασυμπτωματικών

Για τα εγχώρια δεδομένα σχετικά με την παραλλαγή του κορωνοϊού Omicron μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην ομιλία του με θέμα «Η μετάλλαξη omicron στην Ελλάδα - επιδημιολογικά δεδομένα». Ο καθηγητής έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και την πρώτη του εμφάνιση στην Κίνα έως σήμερα.

Μεταδοτικότητα: Με τη μετάλλαξη Omicron έχουμε ιλιγγιώδη μετάδοση λόγω των πολλών ασυμπτωματικών. Η μεταδοτικότητά της είναι σημαντικά υψηλότερη του αρχικού στελέχους της Ουχάν και φαίνεται να υπερβαίνει τον ιό της ιλαράς.

Τι έχει αλλάξει στην επιδημιολογία: Οι επιστήμονες εξετάζουν τρία στοιχεία σχετικά με τα στελέχη του ιού και συγκεκριμένα:

1. Διεισδυτικότητα: Η ικανότητα του ιού να εισχωρεί στον πληθυσμό.
2. Ανοσολογική διαφυγή: Κατά πόσο διαφεύγει από την ανοσία
3. Νοσηρότητα: Η κλινική εικόνα της νόσου

Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, δύο στελέχη μπορεί να έχουν ίδια μεταδοτικότητα αλλά το ένα να απαιτεί μικρότερο χρονικό διάστημα για να μεταδοθεί, άρα περιορίζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και οποιουδήποτε μέτρου πρόληψης.

Στην Ελλάδα: Τα προηγούμενα επιδημικά κύματα πολύ χαμηλότερα συγκριτικά με αυτό της Omicron που πλέον καλύπτει το 90% των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα υπό έρευνα ακόμα στοιχεία η νέα παραλλαγή αφορά και το 50% των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Σε δύο εβδομάδες θα έχουμε καθαρότερη εικόνα, δήλωσε ο καθηγητής, ενώ ήδη βλέπουμε να μειώνεται η διασπορά της στους νέους. Ανησυχεί βέβαια η αύξησή της στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Πότε αναμένεται η σαφής πτωτική πορεία στα κρούσματα; Απαντώντας στο ερώτημα του κ. Δημόπουλου, ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί ιδίως για την εστίαση εξασφάλισαν την ταχύτερη πτώση στα κρούσματα και πιθανώς η ύφεση της διασποράς να έρθει συντομότερα απ' όσο υπολογίζουν οι ειδικοί.

Όσον αφορά την ανοσολογική διαφυγή και αν μπορεί να εκτιμηθεί, ερώτημα που έθεσε ο κ. Τρουγκάκος Ιωάννης, Καθηγητής Βιολογίας Ζωικού Κυττάρου & Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας, Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ και συμπρόεδρος του webinar, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι ιός προβάλλει ευκολότερα το ανώτερο αναπνευστικό, επομένως αν προσβάλει τη μύτη όπου υπάρχουν λιγότερα αντισώματα, η μόλυνση είναι σχεδόν βέβαιη.

Γοργούλης: Η συμπεριφορά του οργανισμού μας θα δείξει αν θα υπάρξουν και άλλες παραλλαγές

O καθηγητής Ιστολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Βασίλης Γοργούλης, στην ομιλία του με θέμα «Η μεταλλαξιογόνος ικανότητα του SARS-CoV-2 από την Wuhan στην Όμικρον», ανέλυσε τη μορφολογία του ιού SRAS-CoV-2 και επεξήγησε τη διαδικασία που ακολουθεί για να εισέλθει και αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα αλλά και εκείνη που οδηγεί στις μεταλλάξεις του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, κύτταρα του ανοσοποιητικού συμμετέχουν στη διαδικασία μετάλλαξης του ιού. «Διαπιστώνουμε ότι οι μεταλλάξεις στην περιοχή που κωδικοποιεί την ακίδα δείχνουν το μεγάλο περιθώριο μεταλλάξεων του ιού», ανέφερε. Το βασικό ζήτημα, αναφέρει ο κ. Γοργούλης, είναι να ταυτοποιηθούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που συντελούν στη διαδικασία μετάλλαξης του ιού και να διαπιστωθεί αν γερασμένα τέτοια κύτταρα μπορούν να προάγουν τη μεταλλαξιογόνο δράση του.

Κορωνοϊός - κυτταρική γήρανση: Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο κορωνοϊός σχετίζεται με γήρανση των κυττάρων, με αυξημένη βλάβη του DNA στον πυρήνα των κυττάρων. Η διακοπή με ειδικούς αναστολείς του μονοπατιού που προκαλεί τη βλάβη στο DNA σε εργαστηριακά πειράματα μπλόκαρε τη διαδικασία της γήρανσης.

Τελειώνουν οι μεταλλάξεις στην Omicron; Ο καθηγητής ανέφερε πως η συμπεριφορά του οργανισμού μας θα δείξει αν θα υπάρξουν και άλλες παραλλαγές, ωστόσο ο SARS-CoV-2 δεν θα είναι ο τελευταίος κορωνοϊός που θα μας απασχολήσει.


Στο κλείσιμο του webinar, ο κ. Τρουγκάκος σχολίασε ότι ο κορωνοϊός δείχνει να ακολουθεί πορεία εκφυλισμού, ένα αισιόδοξο σενάριο που για την σταδιακή εξασθένισή του.  Παράλληλα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε ότι κυτταρική ανοσία έναντι του κορωνοίού φαίνεται ότι συντηρείται επί μακρόν, αν και η διερεύνηση του θέματος παραμένει υπό εξέλιξη. Τέλος, αναφορικά με την πιθανότητα ανανέωσης των εμβολιασμών, ο καθηγητής εκτίμησε ότι ενδεχομένως η δόση να αναπροσαρμόζεται ενώ κομβικό ρόλο θα διαδραματίσουν και εμβόλια νέας τεχνογνωσίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο με Ferrari: Νέο βίντεο, δευτερόλεπτα μετά την πυρκαγιά στο αυτοκίνητο

Θρήνος στη Φθιώτιδα: Νεκρός 14χρονος από κορωνοϊό

Τραγικό παιχνίδι της μοίρας: Ο Τζώρτζης οδηγούσε σε τροχαίο που σκοτώθηκε φίλος του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr