Κορωνοϊός: Ο πλήρης εμβολιασμός «φράγμα» στη ροή ασθενών με Covid στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός: Ο πλήρης εμβολιασμός «φράγμα» στη ροή ασθενών με Covid στα νοσοκομεία

Από τα 1.576 θύματα, τα 1.456 δεν είχαν εμβολιαστεί - Χάθηκε σε 2 εβδομάδες ο πληθυσμός ενός νησιού όπως η Σέριφος - Το προφίλ των νοσηλευομένων

Κορωνοϊός: Ο πλήρης εμβολιασμός «φράγμα» στη ροή ασθενών με Covid στα νοσοκομεία
Ο πληθυσμός ενός νησιού όπως η Σέριφος ή μιας ορεινής κωμόπολης όπως το Δίστομο Βοιωτίας έχει χαθεί μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου στις κλινικές covid των νοσοκομείων της χώρας, έχοντας δώσει μια εξαρχής άνιση μάχη με τον κορωνοϊό, καθώς επρόκειτο για ανεμβολίαστο πληθυσμό.

Έναν χρόνο μετά τη δωρεάν διάθεση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, οι ανθρώπινες απώλειες προκαλούν θλίψη όσο και ερωτηματικά όταν αφορούν άτομα που επιμένουν να μην προστατεύονται έναντι του θανατηφόρου ιού και της λοίμωξης covid που προκαλεί.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 1.576 θύματα της νόσου covid και των επιπλοκών της, που καταγράφηκαν κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του χρόνου, τα 1.456 δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου ή δεν είχαν λάβει την καίρια όπως αποδεικνύεται αναμνηστική δόση.

Τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου ήταν αποκαλυπτικά για την επίπτωση του τωρινού επιδημικού κύματος αλλά και για ό,τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες δεδομένης της εμβολιαστικής «τρύπας» στο τείχος ανοσίας του πληθυσμού άνω των 60 χρόνων.

«Το 92,4% των θανάτων συνολικά τις τελευταίες 15 ημέρες αφορά σε συνανθρώπους μας που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου - αυτοί είναι οι περισσότεροι- ή και να είχαν εμβολιαστεί, δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική τους δόση» ανέφερε η καθηγήτρια, υπογραμμίζοντας ότι πλέον τα ελληνικά δεδομένα του εμβολιασμού επιβεβαιώνουν συνεχώς τη μεγάλη σημασία της θωράκισής μας με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση.

Δείκτης θανάτων οι ανεμβολίαστοι

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι το 80% των ατόμων ηλικίας κάτω των 60 χρόνων, που κατέληξαν κατά το πρώτο μισό του Ιανουαρίου, ήταν επίσης ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Η μοιραία κατάληξη που θα έχει η πλειονότητα των ανεμβολίαστων ασθενών με covid προαναγγέλλεται ουσιαστικά από την κίνηση μέσα στα νοσοκομεία: σταθερά το 80% με 85% των ασθενών που εισάγονται και χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 χρόνων αποτελούν τον πιο ισχυρό προβλεπτικό δείκτη των θανάτων σε όλες τις χώρες. «Είναι πλήρως προβλέψιμο, δηλαδή μπορείς να δεις ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων, τόσο περισσότεροι είναι οι θάνατοι» είπε χθες ο καθηγητής.

Στην Ελλάδα 310.000 άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού είναι δεδομένο πως θα αποτελέσουν μια «δεξαμενή» που θα συντηρεί τη ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία και θα διαταράσσει τη λειτουργία τους τους επόμενους μήνες. Το ίδιο θα συμβαίνει και με άλλους 800.000 ενηλίκους- δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης οι οποίοι δεν έχουν ακόμη προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Το προφίλ των νοσηλευομένων

Η κυρία Παπαευαγγέλου έδωσε ακόμη την εικόνα των ασθενών στις κλίνες covid, απλές και ΜΕΘ. Όπως ανέφερε, περισσότεροι από τους 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών. Συνεπώς, και με δεδομένο ότι μέχρι και εχθές το βράδυ νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία 5.108 άνθρωποι λόγω κορωνοϊού, περίπου 1.500 ασθενείς είναι ηλικίας κάτω των 55 χρόνων. Οι νοσηλείες των ανηλίκων είναι περί τις 100, κάτι που σημαίνει ότι στα νοσοκομεία δίδεται σκληρή μάχη με τον κορωνοϊό και τις επιπλοκές του από 1.400 ανθρώπους της πιο παραγωγικής ηλικίας, 18 έως 54 χρόνων.

Κλείσιμο
Επίσης, 1 στους 3 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών. Πρόκειται για τουλάχιστον 195 ασθενείς ηλικίας 18 έως 59 χρόνων.

«Το συμπέρασμα είναι απλό. Κανείς δεν είναι άτρωτος και η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το πιο σημαντικό μας όπλο για να αποφύγουμε τη σοβαρή νόσο ανεξαρτήτως της ηλικίας μας» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Παρά την επέλαση της μετάλλαξης Omicron -εντοπίζεται στο 90% των κρουσμάτων στην κοινότητα- στη χώρα εξακολουθεί να κυκλοφορεί η μετάλλαξη Δέλτα που προκαλεί βαρύτερη νόσο. Στην επικράτεια το 50% των ανθρώπων που εισάγονται στα νοσοκομεία έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Δέλτα. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι καταγράφονται κατά μέσο όρο 540 εισαγωγές ημερησίως, προκύπτει ότι τουλάχιστον 270 αφορούν τη σοβαρή νόσο covid που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Δέλτα και άλλες τόσες αφορούν τη μετάλλαξη Omicron, η οποία σχετίζεται με ηπιότερη νόσο αλλά στους εμβολιασμένους.

Στη βόρεια Ελλάδα, δε, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία που οφείλονται στη Δέλτα είναι περισσότερες από τον μέσο όρο της επικράτειας, φτάνοντας στο 60%, κάτι που σημαίνει ότι η πίεση στο σύστημα υγείας στη Μακεδονία και τη Θράκη θα παραμείνει υψηλή.



Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση βιασμού 24χρονης: Έρευνα στα σπίτια των εμπλεκομένων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Δίκη «ψευτογιατρού»: Άφηνε γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας να υποφέρουν και τους έλεγε πως έχουν... ψύξη

Adele: Με δάκρυα στα μάτια η Βρετανίδα τραγουδίστρια ανακοινώνει την ακύρωση των συναυλιών της στο Λας Βέγκας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network