Novavax: Το νέο εμβόλιο στη «φαρέτρα» της Ελλάδας - Πόσο αποτελεσματικό είναι απέναντι στις μεταλλάξεις

Το εμβόλιο της Novavax επιτυγχάνει αποτελεσματικότητα έως και 100% έναντι της σοβαρής νόσησης ή και του θανάτου, ενώ προστατεύει σε ποσοστό 90,4% έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης Covid-19

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται η χώρα μας προκειμένου να παραλάβει στις 21 Φεβρουαρίου τις πρώτες 168.000 δόσεις του πρωτεϊνικού εμβολίου της Novavax - γνωστό με την εμπορική ονομασία Nuvaxovid, από το σύνολο των 474.000 δόσεων που μας αναλογούν για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.

Η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει ότι για την κάλυψη των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης - η αρχική συμφωνία προβλέπει την παράδοση έως 200 εκατομμυρίων δόσεων- το εμβόλιο θα παράγεται στην υποδομή του Ινστιτούτο Ορολογίας της Ινδίας ενώ στη συνέχεια η προμήθεια θα γίνεται και από άλλες παραγωγικές δομές της Novavax.

Πρόκειται για το 5ο εμβόλιο που λαμβάνει το «πράσινο» φως από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, με την ελπίδα ότι θα κάμψει και τις τελευταίες αντιστάσεις όσων δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών που έχουν συσχετιστεί με τα εμβόλια των αδενοϊών (AstraZeneca και Johnson & Johnson) και των mRNA (Moderna και Pfizer/BioNTech).

Όπως είναι ήδη γνωστό το Nuvaxovid επιτυγχάνει αποτελεσματικότητα έως και 100% έναντι της σοβαρής νόσησης ή και του θανάτου, ενώ προστατεύει σε ποσοστό 90,4% έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης Covid-19. Για τις ευπαθείς ομάδες (65 ετών και άνω με συννοσηρότητες) το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 90,1%.

Οι συχνότερα αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου είναι γενικά ήπιες έως μέτριες και μεσοπρόθεσμες και περιλαμβάνουν πόνο και ευαισθησία στο σημείο της έγχυσης, κόπωση, πονοκέφαλο και μυϊκά άλγη, ειδικά μετά τη δεύτερη δόση.

Ενδείξεις και αντενδείξεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του Nuvaxovid κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά στοιχεία από άλλα πρωτεϊνικά εμβόλια κατά τη διάρκεια της κύησης δείχνουν ότι είναι συγκρίσιμα με τη χρήση τους σε γυναίκες όμοιας κύησης που δεν κυοφορούν. Αντιθέτως, δεν υπάρχει αντένδειξη για τις θηλάζουσες και μη γυναίκες, χωρίς να είναι όμως διαθέσιμα στοιχεία για τα οφέλη και τους κινδύνους του εμβολίου στο θηλάζον τέκνο. Επειδή όμως το Nuvaxovid δεν περιέχει ζώντα ιό, βιολογικά και κλινικά είναι απίθανο να θέτει σε κίνδυνο το παιδί δια του θηλασμού.

Το εμβόλιο μπορεί να γίνει κανονικά σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις (όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικές παθήσεις, διαβήτη, ηπατική νόσο, παχυσαρκία και νευροεκφυλιστικές παθήσεις) αλλά και ιστορικό λοίμωξης Covid-19.

Ωστόσο, τα άτομα με HIV/AIDS ή που είναι ανοσοκατασταλμένα ενδεχομένως να έχουν μειωμένη απόκριση στο εμβόλιο άρα και μειωμένη κάλυψη έναντι του κινδύνου να νοσήσουν από Covid-19. Στο μεσοδιάστημα, όμως, δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν είναι επαναλαμβανόμενο, τα άτομα που ζουν με καλά ελεγχόμενο HIV μπορούν να εμβολιαστούν με την τυπική αρχική σειρά των 2 δόσεων.

Το Nuvaxovid δεν ενδείκνυται για άτομα με ιστορικό αναφυλαξίας σε οποιοδήποτε εκ των συστατικών του, ενώ δεν πρέπει να γίνεται και σε όσους νοσούν από σοβαρή -εργαστηριακά επιβεβαιωμένη- Covid-19 λοίμωξη. Οι τελευταίοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να αναρρώσουν πλήρως και έπειτα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Η αναβολή του εμβολιασμού ισχύει και για εκείνους με πυρετό τουλάχιστον 38,5 βαθμών Κελσίου.

Σε ότι αφορά στα παιδιά και τους εφήβους κάτω των 18 ετών το Nuvaxovid προς το παρόν δεν ενδείκνυται για τη θωράκισή τους έναντι της Covid-19 καθώς δεν έχουν ακόμα προκύψει ολοκληρωμένα κλινικά δεδομένα για την ασφάλεια και την ανοσογονικότητά του.

Το δοσολογικό σχήμα

Το εμβόλιο χορηγείται ενδομυϊκά σε δύο δόσεις των 0,5 ml) σε μεσοδιάστημα τριών εβδομάδων. Ενώ προβλέπεται και ενισχυτική -τρίτη- δόση.

Τα ανοσοκατασταλμένα άτομα θα πρέπει να λαμβάνουν μια επιπλέον δόση του εμβολίου κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι ευθύς εξ αρχής αυτοί οι ασθενείς έχουν μειωμένη ανταπόκριση στα βασικά εμβολιαστικά σχήματα όλων των εμβολίων έναντι της Covid-19.

Mix & match

Ερώτημα που απασχολεί ήδη πολλούς πολίτες είναι αν μπορούν να κάνουν συνδυασμό εμβολίων. Προς το παρόν είναι γνωστό ότι γίνεται συνδυασμό εμβολιαστικών δόσεων π.χ. δύο δόσεις AstraZeneca και αναμνηστική δόση mRNA εμβολίου. Αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη χρήση του εμβολίου της Novavax σε ετερόλογο εμβολιαστικό σχήμα.

Nuvaxovid και μεταλλάξεις

Επίσης ερώτημα που ήδη απασχολεί πολλούς είναι αν το νέο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού SARS-CoV-2, δεδομένου ότι οι εγκριτικές κλινικές μελέτες αφορούσαν το αρχικό στέλεχος που εμφανίστηκε το 2019 στην Ουχάν της Κίνας.

Σε κλινικές δοκιμές φάσης 3 που έγιναν σε ΗΠΑ και Μεξικό και αφορούσαν στα στελέχη Άλφα, Δέλτα και Βήττα, διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 90% στην πρόληψη της ήπιας, μέτριας ή σοβαρής Covid-19. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τη μετάλλαξη Omicron προς το παρόν.

Προλαμβάνει τη μετάδοση του κορωνοϊού;

Τελευταίο και σοβαρότερο ερώτημα είναι αν προλαμβάνει τη μετάδοση του κορωνοϊού από άτομο σε άτομο, κάτι που αν επιτευχθεί θα θέσει και το τέλος της πανδημίας.

Δυστυχώς προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδρασης του νέου εμβολίου στην αλυσίδα της μετάδοσης, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μασκών, της φυσικής απόστασης, της υγιεινής των χεριών, του αερισμού των κλειστών χώρων και άλλων μέτρων κατά περίπτωση, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού και τους πιθανούς κινδύνους που απορρέουν από τις αναδυόμενες παραλλαγές.

Ειδήσεις σήμερα:

Συγκλονίζει ο πατέρας του 21χρονου ορειβάτη που σκοτώθηκε στα Τζουμέρκα - Δεν μπόρεσα να σώσω το αγόρι μου

Δασκάλα από το Μιζούρι παντρεύτηκε τον μαθητή που αποπλάνησε και την «έβγαλε καθαρή»!

Από σήμερα τα 5 δωρεάν self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr