Κορωνοϊός: Έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό το απόγευμα

Κορωνοϊός: Έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό το απόγευμα

Στις 18:00 η ενημέρωση - «Συναγερμός» για τις υπερμεταδοτικές υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5

Κορωνοϊός: Έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό το απόγευμα
Σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών θεωρεί πως πρέπει να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις για την εισήγηση της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με τη δυνατότητα χορήγησης δεύτερης αναμνηστικης δόσης εμβολίου στα άτομα ηλικίας 39 έως 59 χρονων.

H επικεροποίηση γίνεται μετά τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας για το ποιοι και πότε πρέπει να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Η Επιτροπή εισηγήθηκε υπό κάποια πίεση, ίσως της επιδεινούμενης επιδημιολογικης εικόνας, τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης εμβολίου για τον κορωνοϊό στους πολίτες ηλικίας 30 έως 59 χρονων, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη η πρόταση.

Είναι ενδεικτικό ότι ατύπως δινόταν η διευκρίνηση ότι για όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν πρέπει να έχει συμπληρωθεί τετράμηνο από τη χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης. Καθώς επίσης ότι όσοι έχουν νοσήσει μετά την πρώτη αναμνηστική δόση, δεν θα λάβουν τη δεύτερη.

Πιθανόν σήμερα στο πλαίσιο της ανακοίνωσης να δοθούν αυτές οι διευκρινίσεις καθώς και τυχόν άλλες που κρίνεται αναγκαίο από τους ειδικούς να ανακοινωθούν.

Στο μεταξύ,  η... τρελή πορεία του κορωνοϊού στην επικράτεια, με συμμάχους τις υπερμεταδοτικές υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 και τη χαλάρωση στη συμπεριφορά των πολιτών, ιδίως ως προς τη χρήση της μάσκας, έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των κρουσμάτων.

Οι ειδικοί επιμένουν στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης συστήνοντας στους ευάλωτους και ηλικιωμένους να κάνουν χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους νεότερους να προστατεύουν τους μεγαλύτερους φορώντας μάσκα και πραγματοποιώντας τεστ όταν πρόκειται να τους συναντήσουν. Στην παρούσα φάση και με βάση την ελεγχόμενη εικόνα των νοσοκομείων τα μέλη της Επιτροπής δεν έχουν ανοίξει τη συζήτηση για το θέμα των τυχόν μέτρων για την επιδημία.

Σε επίπεδα Απριλίου έφτασαν ξανά τα κρούσματα - Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Πισωγύρισμα στον περασμένο Απρίλιο έχει διαγράψει η επιδημία κορωνοϊού στη χώρα μας

Οι ειδικοί επιμένουν στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης συστήνοντας στους ευάλωτους και ηλικιωμένους να κάνουν χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους νεότερους να προστατεύουν τους μεγαλύτερους φορώντας μάσκα και πραγματοποιώντας τεστ όταν πρόκειται να τους συναντήσουν. Στην παρούσα φάση και με βάση την ελεγχόμενη εικόνα των νοσοκομείων τα μέλη της Επιτροπής δεν έχουν ανοίξει τη συζήτηση για το θέμα των τυχόν μέτρων για την επιδημία.

Καπραβέλος για κορωνοϊό: Το έκτο κύμα ήρθε νωρίτερα - Μέτρα πριν γίνει τσουνάμι

«Το έκτο κύμα της πανδημίας ξεκίνησε πιο νωρίς, μας εξέπληξε» δήλωσε σήμερα ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, σημειώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη να ληφθούν κάποια μέτρα.

«Το περιμέναμε το νέο κύμα και λέγαμε 'προσέξτε τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα'» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σημείωσε ότι πρέπει να βάλουμε υγειονομικά πρωτόκολλα, αν θέλουμε να ελέγξουμε την πανδημία και πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει να ασκείται πίεση στο σύστημα. Τόνισε ότι η νέα παραλλαγή έχει σοβαρές επιπτώσεις στις μεγάλες ηλικίες. «Κανείς από αυτούς που ήρθαν χθες στο νοσοκομείο δεν είχε κάνει την 4η δόση» είπε. Ο ίδιος τόνισε: «Προφανώς και προτείνω μέτρα για να έχουμε ήρεμο καλοκαίρι. Το πρόβλημα αρχίζει και παίρνει μεγάλες διαστάσεις, Πριν γίνει τσουνάμι πρέπει να λάβουμε μέτρα», δηλαδή χρήση μάσκας και έστω ένα τεστ για τους τουρίστες.

Μόσιαλος: Χρειαζόμαστε πλέον καλύτερα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Με δεδομένη την κόπωση των πολιτών σε πολλές χώρες με τους συνεχείς εμβολιασμούς, χρειαζόμαστε πλέον καλύτερα εμβόλια. Εκτός αν είμαστε τυχεροί και ο ιός τύχει να εξασθενήσει πολύ, ώστε να μην αποτελεί πλέον σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (LSE) και του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.

Όπως αναφέρει, «προκειμένου να σταματήσει η πανδημία, θα χρειαστούμε εμβόλια και φάρμακα που θα εμποδίζουν τη διασπορά του ιού. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια που θα έχουμε τη φθινοπωρινή περίοδο, δεν θα το κάνουν αυτό. Επομένως η προσπάθεια των φαρμακευτικών εταιριών αλλά και των παγκόσμιων ρυθμιστικών αρχών θα έπρεπε εδώ και καιρό να επικεντρωθεί στην κατεύθυνση της παραγωγής πιο ολοκληρωμένων εμβολίων».

Όσον αφορά τα υπό ανάπτυξη νέα εμβόλια, επισημαίνει ότι «αυτό που γνωρίζουμε, είναι ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν στελέχη της Όμικρον που πλέον δεν επικρατούν. Το δίλημμα επομένως είναι αν θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε τους φθινοπωρινούς μήνες ή να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα υπάρχοντα εμβόλια. Αν θα έχει δηλαδή σημαντική διαφορά και αποτέλεσμα η 'διεύρυνση' της ανοσοπροστασίας με την έκθεση μας σε ένα νέο εμβόλιο που αντιμετωπίζει ένα παλαιότερο στέλεχος της Όμικρον και όχι το αρχικό στέλεχος της Wuhan. Πάρα ταύτα οι προκλήσεις θα παραμείνουν».

Κλείσιμο
Επίσης, προσθέτει, «αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμη τι γίνεται με την κυτταρική ανοσία, δηλαδή πόσοι έχουν αναπτύξει κυτταρική ανοσία και για ποιο χρονικό διάστημα. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον ότι οι ρυθμιστικές αρχές σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο δεν έχουν ζητήσει την κατάθεση και ανάλυση σχετικών δεδομένων. Επίσης, ακόμη και αν ανανεώνουμε τα εμβόλια σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατά πάσαν πιθανότητα θα είμαστε ένα βήμα πίσω από την εξέλιξη του ιού, όπως είμαστε και τώρα. Θα έχουμε εμβόλια για παλαιότερα στελέχη της Όμικρον, αλλά όχι για τα πιο πρόσφατα».

άνοντας μια αναδρομή, τονίζει ότι «μέχρι και την εμφάνιση της Δέλτα τα εμβόλια ήταν σχετικά αποτελεσματικά τόσο στο να αποτρέπουν την λοίμωξη για ένα σημαντικό ποσοστό των εμβολιασμένων (όχι σε όλους) όσο και να μειώνουν την πιθανότητα διασποράς. Ήταν πολύ αποτελεσματικά στην μείωση της πιθανότητας της σοβαρής νόσησης. Όμως τα δεδομένα με την Όμικρον και ειδικά τις υποπαραλλαγές 4 και 5 άλλαξαν. Τα εμβόλια πλέον δεν είναι αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης και φαίνεται ότι δεν είναι επίσης αποτελεσματικά όσον αφορά στην μείωση της πιθανότητας διασποράς. Αλλά τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά στη μείωση της πιθανότητας σοβαρής νόσησης.

Γνωρίζουμε ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση για τους άνω των 60 ετών και τους ευάλωτους προτείνεται από επιτροπές εμβολιασμών σε πολλές χώρες, αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Στις ΗΠΑ η σύσταση αφορά στους άνω των 50, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία στους άνω των 75 που ζουν στους οίκους ευγηρίας. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων και το ECDC επίσης επισημαίνουν ότι δεν έχουμε ακόμη ξεκάθαρα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα, ώστε για να προταθεί η δεύτερη αναμνηστική δόση στους κάτω των 79. Η χώρα μας μέχρι πρόσφατα είχε τις ίδιες οδηγίες με χώρες της ΕΕ (Γερμανία και Γαλλία). Πάρα ταύτα, μόνο το 17% των άνω των 60 στην χώρα μας έχουν κάνει την δεύτερη αναμνηστική δόση, παρότι η πλατφόρμα είναι ανοιχτή εδώ και 2,5 μήνες. Αυτό που επομένως θα προείχε, από την σκοπιά της πολιτικής υγείας, θα ήταν να ενταθούν οι προσπάθειες να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασθέντων στις κατηγορίες που υπάρχουν πιο ασφαλή δεδομένα για τα οφέλη που προσφέρει η 2η αναμνηστική δόση. Δηλαδή το να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασθέντων άνω των 60 ετών από 17% σε πολύ υψηλότερα ποσοστά. Αυτό συνιστά η πολιτική δημόσιας υγείας που επισημαίνει το βασικό πρόβλημα και στοχεύει στο να το αντιμετωπίσει. Και δεν αναλώνεται με επιμέρους θέματα, ειδικά όταν δεν υπάρχει τεκμηρίωση για την επέκταση πολιτικών σε νέες κατηγορίες πολιτών.

Παράλληλα στην εφαρμοσμένη πολιτική υγείας, δεν μετατίθεται η ευθύνη στους πολίτες, στο πλαίσιο του «δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουν οφέλη αλλά οι πολίτες μπορούν να αποφασίσουν ατομικά τι θα κάνουν με αυτή τη δόση του εμβολίου». Η πολιτική Πόντιος Πιλάτος είναι αμφίβολο αν θα έχει αποτελέσματα ενώ, επαναλαμβάνω, δεν έχει αντιμετωπιστεί το βασικό πρόβλημα. Έχουμε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ανεμβολίαστων στους άνω των 60 σε σύγκριση με άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης και επισημαίνω και πάλι μόνο το 17% εμβολιασμένους με 2η αναμνηστική δόση».


Ειδήσεις σήμερα:

Τι σημαίνει το αίτημα της Αθήνας προς τις ΗΠΑ για την αγορά των F-35

Διασώστης του ΕΚΑΒ «ανέβασε» φωτογραφίες από τον άγριο ξυλοδαρμό του στη Σαλαμίνα

Σήμερα η εισαγγελική αγόρευση στη δίκη για τη δολοφονία της Ζέμπερη – Πιθανή η έκδοση απόφασης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις