Κορωνοϊός: Ποιοι είναι οι «ομόλογοι» του Σωτήρη Τσιόδρα σε Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Βρετανία

Κορωνοϊός: Η πανδημία έχει φέρει στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας πρόσωπα της επιστημονικής κοινότητας – Στην Ελλάδα, ο Σωτήριος Τσιόδρας απολαμβάνει πλέον τη δημοφιλία ενός ροκ σταρ – Ανάλογη προβολή έχουν και σε άλλες χώρες ενημερώνουν τους πολίτες

Στη δίνη της πρωτοφανούς αυτής επιδημιολογικής κρίσης, ο Σωτήρης Τσιόδρας- μέχρι πρότινος άγνωστος στο ευρύ κοινό- απολαμβάνει τη δημοφιλία ενός ροκ σταρ. Κάθε ημέρα στις 18:00 το κοινό δίνει το καθιερωμένο ραντεβού μαζί του, με την ευλάβεια που ένας ασθενής λαμβάνει το φάρμακό του.

Αμέσως μετά τα σόσιαλ μίντια παίρνουν φωτιά για κάθε μορφασμό, κάθε φράση που χρησιμοποίησε, κάθε παράκληση που απηύθυνε. Δεν πρόκειται για εγχώριο φαινόμενο. Και στις υπόλοιπες δοκιμαζόμενες χώρες, ο ιός αυτός έχει αναδείξει φρέσκα πρόσωπα της επιστημονικής κοινότητας. Είναι εκείνοι που έχουν υπερβεί σε απήχηση καλλιτέχνες και πολιτικούς, καθηλώνοντας εκατομμύρια πολίτες στις μικρές τους οθόνες. Δεν επικοινωνούν μονάχα το κυβερνητικό σχέδιο αναχαίτισης της διασποράς του ιού. Εξηγούν με απλά λόγια τι ακριβώς συμβαίνει, επιχειρώντας να ρίξουν φως στη νέα δυστοπική πραγματικότητα. Με τη νηφαλιότητα, αλλά και την κατάρτισή τους τόσο παρηγορούν, όσο και προσφέρουν μία αίσθηση οικειότητας σε ένα άγνωστο και πέρα για πέρα τρομαχτικό νέο σύμπαν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) Λόταρ Βίλερ στέκεται πάντα στο πλευρό της Άνγκελα Μέρκελ, ενισχύοντας τις ανακοινώσεις της με το επιστημονικό του κύρος. Δεν έχει διστάσει να γίνει κοινωνός κακών νέων, όταν σκιαγράφησε το ζοφερό σενάριο του να νοσήσουν ένα εκατομμύρια άνθρωποι σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα μέτρα.

Στην πραγματικότητα, όμως, το πρόσωπο των τελευταίων ημερών είναι ο Κρίστιαν Ντρόστεν. Κορυφαίος λοιμωξιολόγος και επικεφαλής του Ινστιτούτου Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου έχει αναλάβει τον ρόλο του συμβούλου της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ο ψηλόλιγνος άνδρας με τα χαρακτηριστικά σγουρά μαλλιά είναι μόλις 48 ετών. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εμπειρία του, καθώς είναι ένας από τους ελάχιστους επιστήμονες που ανακάλυψαν τους μολυσματικούς παράγοντες που ευθύνονται για την επιδημία Sars. Πράος, επικοινωνιακός και γεμάτος αυτοπεποίθηση έχει κερδίσει το προσωνύμιο «ο εθνικός μαχητής κατά του κορωνοϊού».

Κάθε ημέρα εκατομμύρια άτομα παρακολουθούν τη μισάωρη διαδικτυακή εκπομπή του, στην οποία διαφωτίζει τους ακροατές τους, απαντώντας, μάλιστα, σε δεκάδες ερωτήσεις. Πολλά από τα «ερωτικά» σχεδόν μηνύματα που λαμβάνει τον προτρέπουν να εμπλακεί στην πολιτική. Η λατρεία αυτή δεν κάμφθηκε από το γεγονός ότι έχει υπάρξει πιο απαισιόδοξος από άλλους συναδέλφους του. Αυτός είναι που υιοθέτησε την άποψη ότι ενδέχεται να νοσήσει το 70% του γερμανικού πληθυσμού. Δεν χάνει, όμως, και το χιούμορ του, προτρέποντας τους συμπολίτες του να βγουν μία βόλτα στον καθαρό αέρα, τηρώντας δύο μέτρα απόσταση. «Μην πάρετε, όμως, μπίρα ποτήρι. Προτιμήστε το μπουκάλι. Το ποτήρι μπορεί να μην έχει πλυθεί σωστά».



ΙΣΠΑΝΙΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Φερνάντο Σιμόν, αξιωματούχο του εθνικού κέντρου υγειονομικού συναγερμού. Ο γνωστός επιδημιολόγος εξοικειώθηκε με τη δημοσιότητα, όταν το 2014 μία νοσοκόμα στη χώρα νόσησε από τον ιό Έμπολα. Ήταν εκείνος που έβαλε φρένο στις πανικόβλητες αντιδράσεις. Μετά την άφιξη και επέλαση του κορονοϊού στην χώρα της Ιβηρικής επανήλθε στο προσκήνιο.

Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν αφήσει ασχολίαστο το θερμό καλωσόρισμα που του επεφύλασσε ο κόσμος. Έκτοτε, απευθύνεται στον ισπανικό λαό καθημερινά. Ένα προσεχτικό μάτι, όμως, θα παρατηρούσε ότι καθώς η Ισπανία ακολουθούσε κατά πόδας την Ιταλία, ο δημοφιλής γιατρός βάρυνε, κουράστηκε, ενώ η φωνή του έχει βραχνιάσει, σχεδόν χαθεί από την εξάντληση. Δεν έχει, όμως, μόνο θαυμαστές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον έχουν επικρίνει, όπως και την κυβέρνηση, για κωλυσιεργία. Οι θαυμαστές του τον υπερασπίζονται στα σόσιαλ μίντια φανατικά.




ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και δεν αρέσκεται στο να μοιράζεται τα φώτα της δημοσιότητας, έχει αναγκαστεί να δώσει χώρο στον Άντονι Φαούτσι. Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών. Η σχεδόν αφοπλιστική ειλικρίνειά του σχεδόν μοιάζει παράταιρη με τον ρόλο του. Δεν έχει, μάλιστα, διστάσει να διορθώσει και τον Ντόναλντ Τραμπ δημόσια, όταν προέτρεξε να υποστηρίξει ότι το εμβόλιο ετοιμάζεται…

Ο δρ Αντονι Φαούτσι εργάζεται 19 ώρες την ημέρα, αν και 79 ετών. Η ηλικία του δεν τον εμποδίζει να τρέχει δέκα χιλιόμετρα την ημέρα. Είναι γνωστός μαραθωνοδρόμος. Έχει συνεργαστεί με έξι προέδρους και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος του στη μάχη κατά του HIV/AIDS. Το 2019, η μηχανή του Google τον ανέδειξε 41ο επιστήμονα σε δημοφιλία.



ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Το Βρετανικό κοινό μόλις ανακάλυψε τον κορυφαίο ιατρικό σύμβουλο της κυβέρνησης Κρις Γουίτι. Ο ίδιος, όμως, αντιμετωπίζεται προ πολλού ως σταρ στους κύκλους της ιατρικής κοινότητας. ο 53χρονος επιδημιολόγος Γουίτι, ήταν καθηγητής δημόσιας και διεθνούς υγείας στη Σχολή Ιατρικής του Λονδίνου, πριν διοριστεί ως επικεφαλής ιατρός στην Αγγλία και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, λίγους μήνες νωρίτερα. Έζησε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας στη βόρεια Νιγηρία. Ο πατέρας του, έχασε τη ζωή του εκεί, όταν έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας, ενώ εργαζόταν εκεί. Η παραμονή του στη Νιγηρία ήταν που του αφύπνισε το πάθος του για την παγκόσμια υγεία. Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς του χορήγησε 40 εκατομμύρια δολάρια το 2008 για έρευνες για την ελονοσία στην Αφρική. Ένα χρόνο αργότερα διορίστηκε επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος στο Τμήμα Διεθνούς Ανάπτυξης.

Οι συνεργάτες του τον χαρακτηρίζουν εργασιομανή, αλλά με κάποιον τρόπο βρήκε χρόνο να σπουδάσει νομική και να αποκτήσει πτυχίο MBA στον ελεύθερο χρόνο του. Οι πολίτες μοιάζουν να τον εμπιστεύονται περισσότερο από τον Βρετανό πρωθυπουργό, επιβραβεύοντας τον ως εκείνον που έπεισε τον Τζόνσον να αλλάξει- έστω και την τελευταία στιγμή- στρατηγική.





ΓΑΛΛΙΑ

Ο γενικός διευθυντής της γαλλικής υγειονομικής αρχής Ζερόμ Σαλομόν εμφανίζεται κάθε μέρα στην τηλεόραση, ενημερώνοντας τους πολίτες για τα νέα δεδομένα. Πρόκειται για την επιλογή του Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επέλεξε τον συγκεκριμένο στη λογική της διαρκούς ενημέρωσης και διαφάνειας. Έτσι, ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος έχει πει ότι ο Σαλομόν είναι η γέφυρα μεταξύ των πολιτών και του κράτους. «Ο καλύτερος για αυτή τη δουλειά».

Ο 48χρονος είναι το νούμερο δύο στο υπουργείο Υγείας από τον Ιανουάριο του 2018. Είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση ιατρικών κρίσεων. Ο ίδιος είναι γιατρός με εξειδίκευση στη δημόσια υγεία και το κλινικό μάνατζμεντ. Έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντική έρευνα για την γρίπη του H1N1 και των πτηνών. Εκπροσωπεί την χώρα του στον ΠΟΥ και έχει συνεργαστεί με τρείς πρωθυπουργούς.



ΙΤΑΛΙΑ

Οι πολίτες της πολύπαθους Ιταλίας βρίσκουν παρηγοριά στον καθηγητή Γουάλτερ Ρικιάρντι, σύμβουλο του υπουργού Υγείας. Το 2019 είχε παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Υγείας της Ιταλίας, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο που αντιμετωπίζει κρίσιμα ιατρικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα, τα έβαλε με την κυβέρνηση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας. Για τον Ματτέο Σαλβίνι είπε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera: «Είναι ξεκάθαρο ότι όταν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός λέει, ότι ο ίδιος, ως πατέρας, πιστεύει ότι υπάρχουν πολλά υποχρεωτικά, χωρίς ουσία και επικίνδυνα εμβόλια, αυτό είναι αντιεπιστημονικό». Πλέον, συνεργάζεται πολύ στενά με τον Τζουζέπε Κόντε, ενώ ήταν ο άνθρωπος που προετοίμασε τους πολίτες για την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας.



Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Η γαλλική «Le Figaro» αποθεώνει τον Τσιόδρα - «Χάρη σ' αυτόν, οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο»


Σωτήρης Τσιόδρας: Ο στρατηγός στη μάχη της πανδημίας του κορωνοϊού

Κορωνοϊός: Θεωρίες συνωμοσίας και μαντζούνια κατά του ιού





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr