Κορωνοϊός στις ΗΠΑ: Η Αλαμπάμα θα στερήσει τη διασωλήνωση από άτομα με προβλήματα υγείας

Κορωνοϊός στις ΗΠΑ: Η Αλαμπάμα θα στερήσει τη διασωλήνωση από άτομα με προβλήματα υγείας

Η Πολιτεία της Αλαμπάμα με σχέδιό της αποκλείει μια σειρά από ανθρώπους από τη διασωλήνωση, εάν η πανδημία οξυνθεί - Όσοι έχουν βεβαρημένη υγεία, μεταστατικό καρκίνο, AIDS, άνοια, διανοητική υστέρηση ενδέχεται να μην τους προσφερθεί κατάλληλη βοήθεια

Κορωνοϊός στις ΗΠΑ: Η Αλαμπάμα θα στερήσει τη διασωλήνωση από άτομα με προβλήματα υγείας
Η πανδημία και η έλλειψη επάρκειας αναπνευστήρων, ΜΕΘ και ιατρικού προσωπικού αναγκάζει τους ιατρούς να υπερβούν τον ρόλο και το λειτούργημά τους. Παρά τη θέλησή τους, μετατρέπονται σε θεούς και επιλέγουν ποιος θα σωθεί και ποιος όχι. Στις ΗΠΑ, όμως, και συγκεκριμένα στην πολιτεία της Αλαμπάμα, οι αρχές φαίνεται να αναλαμβάνουν το βαρύ αυτό φορτίο.

Ένα έγγραφο που μόλις είδε το φως της δημοσιότητας αποτυπώνει το σχέδιο που έχει συντάξει η Πολιτεία της Αλαμπάμα. Σε αυτό, περιγράφονται τα προτεινόμενα από το κράτος κριτήρια για την χρήση των μηχανικών αναπνευστήρων, κατά τη διάρκεια μίας πανδημίας. Σύμφωνα με το έγγραφο, οποιοσδήποτε έχει βεβαρημένη υγεία, μεταστατικό καρκίνο, AIDS, «σοβαρή διανοητική καθυστέρηση», προχωρημένη άνοια, αλλά και «σοβαρά εγκαύματα», θα μπορούσε να αποκλειστεί από εκείνους που θα διασωληνωθούν, σε περίπτωση που η πανδημία οξυνθεί. Όχι μόνο αυτό, αλλά δίνεται και η δυνατότητα στους γιατρούς να τους αποσωληνώσουν, ώστε να υπάρξει χώρος και ευκαιρία για άλλους.

Το σχέδιο είχε συνταχθεί από το 2009

Δεν πρόκειται για νέο σχέδιο. Είχε συνταχθεί πριν την εξάπλωση του κορωνοϊού, εξετάζοντας το σενάριο πιθανής πανδημίας. Συγκεκριμένα, το κρατικό τμήμα Δημόσιας Υγείας της Πολιτείας από το 2009 υποστήριζε ότι όσοι έχουν επιβαρυμένη υγεία μπορούν να στερηθούν την πρόσβαση σε αναπνευστήρα και να τους προταθεί η παρηγορητική φροντίδα στο νοσοκομείο ή στο σπίτι.

Τον Απρίλιο του 2010, η Κρατική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας ενέκρινε μια αναθεωρημένη έκδοση του πρωτοκόλλου. Εκεί περιέγραφε λεπτομερώς τις ακριβείς διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν στα νοσοκομεία και στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης σε περίπτωση θανατηφόρας εστίας γρίπης ή άλλης σημαντικής πανδημίας.

Φόβοι ότι το σύστημα θα καταρρεύσει

Το έγγραφο βασίζεται σε ένα μοντέλο κριτηρίων ταξινόμησης τριών φάσεων που σχεδιάστηκαν από δύο γιατρούς έκτακτης ανάγκης στη Μινεσότα το 2008. Το σχέδιο αυτό, το οποίο εξακολουθεί να δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της κρατικής υπηρεσίας, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο μιας πολυετούς προσπάθειας για την προετοιμασία ενδεχόμενων πανδημιών και πρωτοκόλλων για τέτοιες εκδηλώσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου Arrol Sheehan επιβεβαίωσε ότι η κρατική δημόσια υγεία βασίζει τις ενέργειές της και τον τρόπο αντιμετώπισης του COVID 19, στα προηγούμενα αναπτυγμένα πανδημικά σχέδια, μεταξύ των οποίων και αυτό.

Σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομείων της Αλαμπάμα, υπάρχουν διαθέσιμες 1.344 κλίνες ΜΕΘ. Υπό κανονικές συνθήκες, 546 από αυτούς χρησιμοποιούνται. Αυτό αφήνει περίπου 800 διαθέσιμους αναπνευστήρες. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι δεν επαρκούν. Εάν τα προληπτικά μέτρα όπως η παραμονή στο σπίτι δεν τηρηθούν σωστά, ο Don Williamson, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alabama Hospital Association, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα καταρρεύσει. «Δεν θα έχουμε αρκετούς γιατρούς, κρεβάτια, αναπνευστήρες, ΜΕΘ. Θα είναι απολύτως καταστροφικό».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Σε δύο με τρεις εβδομάδες αναμένεται η κορύφωση της επιδημίας στη Νέα Υόρκη

Κορωνοϊός: Παρατείνεται η αναστολή στη λειτουργία των δικαστηρίων έως 10 Απριλίου

Κορωνοϊός: Κίνδυνος για παγκόσμια έλλειψη προφυλακτικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις