Κορωνοϊός: Ο «στρατός» των δωρητών και των εθελοντών στη μάχη ενάντια στον ιό

Ιδιώτες ανταποκρίνονται στην πρόσκληση της κυβέρνησης και ενισχύουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας - Μεγάλη η ανταπόκριση των εθελοντών για προσφορά σε προγράμματα αλληλεγγύης

Αναμφίβολα η χώρα διέρχεται την πιο μεγάλη εθνική περιπέτεια των τελευταίων δεκαετιών και λειτουργεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ύπουλης και επιστημονικά ακόμα άγνωστης ασύμμετρης απειλής του κορωνοϊού. Ο δημόσιος τομέας, οι υγειονομικές υπηρεσίες και η κοινωνία, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης και τον συντονισμό της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, έχουν ως τώρα λειτουργήσει υποδειγματικά καθυστερώντας την πορεία της πανδημίας που σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχει πάρει ξέφρενους ρυθμούς. Η κρατική μηχανή, αν και προέρχεται από τη δεκαετή μέγγενη των μνημονίων, λιτότητας ανταποκρίνεται σχεδόν συγκινητικά χάρη στον συντεταγμένο κεντρικό συντονισμό, την υψηλή κατάρτιση και το αίσθημα ευθύνης του υγειονομικού προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η συγκεκριμένη εικόνα, όμως, δεν ακυρώνει τον ιδιωτικό τομέα. Αντιθέτως, η ιδιωτική πρωτοβουλία «επιτάσσεται» κάτω από τις εντολές του κράτους, όπως άλλωστε συνέβη σε όλες τις εθνικές περιπέτειες.

Σε αυτό το πλαίσιο η πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον επιχειρηματικό κόσμο να στηρίξει τις κρίσιμες δημόσιες δομές έχει ήδη βρει σημαντική ανταπόκριση εξασφαλίζοντας υγειονομικό υλικό αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο για την ενεργοποίηση του Στρατού ώστε να μπουν οι κατάλληλες εργοστασιακές μονάδες του στην παραγωγή κρίσιμου υλικού, καθώς υπάρχει δυνατότητα παραγωγής υγειονομικών αναλώσιμων (μάσκες, γάντια, στολές - φόρμες κ.ά.) αλλά και γενόσημων φαρμάκων. Παράλληλα, δρομολογείται νομοθετική διάταξη ώστε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πρώτες ύλες αντίστοιχες με αυτές για την παρασκευή αντισηπτικών αλλά δεν έχουν τη σχετική άδεια να μπορέσουν για το κρίσιμο διάστημα της πανδημίας να παράγουν αντισηπτικά.

Δωρεές σε μάσκες, γάντια και αναπνευστήρες

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσκλητήριο του πρωθυπουργού προς τον επιχειρηματικό κόσμο εξειδίκευσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στέλνοντας επιστολή προς 15 κοινωφελή Ιδρύματα, στους ΣΕΒ, ΣΕΤΕ και στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών -η οποία ως πρώτη ενέργεια προσφέρει 105 αναπνευστήρες- προκειμένου να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια για ανάσχεση της πανδημίας. Ο υπουργός εξηγεί την ανάγκη παροχής βοήθειας σε είδος και όχι σε χρήμα γι’ αυτό και η επιστολή συνοδεύεται από έναν εξειδικευμένο κατάλογο ειδών πρώτης ανάγκης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τη λίστα έχουν καταρτίσει ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης και ο γενικός γραμματέας του Kοινοβουλίου Γιώργος Μυλωνάκης, που έχουν αναλάβει τον συντονισμό και την οργάνωση προμήθειας απαραίτητου υλικού ώστε να υπάρχει επάρκεια ακόμα και στο δυσμενές σενάριο έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος περιλαμβάνει κρίσιμο υγειονομικό υλικό όπως:
- Μάσκες για υγειονομικό προσωπικό, αστυνομικούς κ.ά.
- Ειδικές χειρουργικές μάσκες αυξημένης προστασίας
- Ολόσωμες στολές
- Ασπίδες προσώπου
- Ποδονάρια
- Υγειονομικές μπότες
- Γάντια
- Μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων
- Αναπνευστήρες

Να σημειωθεί ότι στην παρούσα συγκυρία οι δυσκολίες δεν εντοπίζεται στην εξεύρεση χρημάτων για την προμήθεια του απαραίτητου υλικού, αλλά στην έλλειψη προϊόντων λόγω της παγκόσμιας αυξημένης ζήτησης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ήδη η ανταπόκριση όλων σχεδόν των ιδρυμάτων και αρκετών επιχειρήσεων είναι σημαντική.
Μεταξύ άλλων, το Ιδρυμα Λάτση ανακοίνωσε την ενίσχυση της ΜΕΘ και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Θριάσιου, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, με μόνιτορ, αναπνευστήρες, τροχήλατους καρδιογράφους, υπερηχοτομογράφο, φορεία, νέο σταθμό κεντρικής παρακολούθησης των κλινών ΜΕΘ. H Motor Oil προχωρά σε δωρεά 50 αναπνευστήρων υψηλής τεχνολογίας. Οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος διαθέτουν 1 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση ΜΕΘ.
Την περασμένη εβδομάδα παραδόθηκαν από την Παπαστράτος στο «Σωτηρία» 19 νέοι αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας, που θα εξοπλίσουν άμεσα αντίστοιχες νέες κλίνες εντατικής. Η ίδια εταιρεία θα παραδώσει τις προσεχείς ημέρες άλλους 31 αναπνευστήρες. Ο όμιλος Ελλάκτωρ ανέλαβε να καλύψει την παραλαβή, μεταφορά και διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων του ΝΙΜΤΣ. Στα 5 εκατ. ευρώ φτάνει η δωρεά της ΔΕΗ που εξειδικεύεται σε αγορά από την Κίνα και μεταφορά στη χώρα μας 1.500.000 ειδικών μασκών, 75.000 προστατευτικών στολών και 50.000 προστατευτικών γυαλιών.

Ο ΑΔΜΗΕ, μετά από επικοινωνία που είχε με κεντρικά και περιφερειακά νοσοκομεία, ετοιμάζει δωρεά αναπνευστήρων ΜΕΘ και μεταφοράς, ακτινολογικά μηχανήματα, ογκομετρικές αντλίες έγχυσης φαρμάκων με τα αναλώσιμα τους και προκατασκευασμένους οικισμούς (isobox).

Στη δωρεά 20 αναπνευστήρων στο υπουργείο Υγείας προχώρησε η Γιώτης, ενώ η εταιρεία ΜΕΓΑ, που παράγει προϊόντα ατομικής υγιεινής όπως αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια ανακοίνωσε τη δωρεά 20 νοσοκομειακών κλινών, σχεδιασμένων με ειδικές προδιαγραφές για ΜΕΘ.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης έχει αναλάβει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Ηδη όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης έχουν ανταποκριθεί, ωστόσο, όπως επισήμαναν αρκετοί ιατροί στον ΘΕΜΑ 104,6, υπάρχει ανάγκη για παροχή δωρεάν ασύρματου Ιnternet στα νοσοκομεία αναφοράς για τους ασθενείς. Την ίδια ώρα αντίστοιχες πρωτοβουλίες στήριξης των τοπικών νοσοκομείων έχουν αναλάβει και δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας.

Εθελοντές

Συγκινητική είναι και η ανταπόκριση των απλών πολιτών στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια βάση εθελοντών που θα στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο σενάριο ασύμμετρης πίεσης από την πανδημία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στα δύο πρώτα 24ωρα λειτουργίας της πλατφόρμας ethelontes.gov.gr δήλωσαν συμμετοχή περισσότεροι από 7.000 ιδιώτες ή συνταξιούχοι ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, φοιτητές Ιατρικής, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και απλοί πολίτες που προθυμοποιούνται να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια.
Το σχέδιο προβλέπει την ενεργοποίηση του δικτύου εθελοντών για τη στήριξη των νοσοκομείων αλλά και άλλων προγραμμάτων αλληλεγγύης όπως το Βοήθεια στο Σπίτι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εθελοντές ιατροί θα ριχτούν στη μάχη στην περίπτωση που το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεχθεί ασύμμετρη πίεση από την πανδημία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr