Κορωνοϊός: Γαλλική μελέτη αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης

Κορωνοϊός: Γαλλική μελέτη αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης

Γάλλος επιστήμονας υποστηρίζει ότι η ουσία υδροξυχλωροκίνη δεν φαίνεται να βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να εκκαθαρίσει τον ιό από τον οργανισμό - Αντίθετη η μελέτη του Ντιντιέ Ραούλ

Κορωνοϊός: Γαλλική μελέτη αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης
Η υδροξυχλωροκίνη, ως εναλλακτική λύση όταν δεν είναι διαθέσιμη η χλωροκίνη, αποτελεί βασική επιλογή συνδυαστικά με την αζιθρομυκίνη στη θεραπεία της νόσου COVID-19. Ωστόσο μια νέα γαλλική μελέτη αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά της έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

O Ζαν-Μισελ Μολίνα, γιατρός στο Νοκοσομείο Saint-Louis του Παρισιού δημοσίευσε σε γαλλική ιατρική επιθεώρηση προκαταρκτικά αποτελέσματα από τη χορήγηση υδροξυχλωροκίνης συνδυαστικά με αζιθρομυκίνη σε ασθενείς με COVID-19. Υποστηρίζει λοιπόν ότι η υδροξυχλωροκίνη δεν φαίνεται να βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να εκκαθαρίσει τον ιό από τον οργανισμό μας.

Το κλινικό δείγμα του Δρ. Μολίνα απαρτίστηκε από 11 ασθενείς, αλλά εν αντιθέσει με τη μελέτη του Δρ. Ντιντιέ Ραούλ που πρώτος υποστήριξε τη χρήση χλωροκίνης/υδροξυχλωροκίνης κατά του κορωνοϊού, οκτώ πάσχοντες είχαν υποκείμενα νοσήματα και δέκα είχαν πυρετό και σε σχετικά σοβαρή κατάσταση όταν εντάχθηκαν στο θεραπευτικό σχήμα.

Έπειτα από πέντε με έξι ημέρες θεραπείας με 600 mg υδροξυχλωροκίνης ανά ημέρα για δέκα ημέρες και 500 gm/ημέρα την 1η ημέρα και τις επόμενες τέσσερις 250 mg, οκτώ από τους δέκα παρέμεναν θετικοί στον SARS-CoV-2. Εξ αυτών των 10 ένας απεβίωσε, δύο εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ένας απεσύρθη από το θεραπευτικό σχήμα λόγω σοβαρών επιπλοκών.

Παρόμοια μελέτη στην Κίνα έδειξε ότι δεν υπήρχε διαφορά ως προς την εκκαθάριση του ιού έπειτα από επτά ημέρες με και χωρίς την αγωγή με υδροξυχλωροκίνη στους ασθενείς.

Αντίθετη η μελέτη του Ντιντιέ Ραούλ

Η μελέτη του Δρ. Ζαν-Μισελ Μολίνα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την έρευνα του επιφανούς Γάλλου Λοιμωξιολόγου Δρ. Ντιντιέ Ραούλ και των συνεργατών του στο Μεσογειακό Ερευνητικό Ινστιτούτο Μολυσματικών Νόσων στη Μασσαλία.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, που τράβηξε πάνω της όλα τα φώτα της δημοσιότητας και προκάλεσε φρενίτιδα στο κοινό που έσπευσε να αγοράσει σκευάσματα προκαλώντας έλλειψη πολύτιμων φαρμάκων για χιλιάδες συνανθρώπους, υπήρχε η εξής διαφοροποίηση: αφορούσε 80 ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Το 85% δεν είχε πυρετό, ένα από τα βασικά συμπτώματα της ασθένειας, και άρα εικάζεται ότι ο οργανισμός των συγκεκριμένων ασθενών θα είχε καταφέρει να εκκαθαρίσει τον ιό χωρίς άλλες παρεμβάσεις.

Παρόμοια ήταν και η μελέτη που έχει αναρτηθεί στο medRxiv, χωρίς ακόμα να έχει αξιολογηθεί, και αφορά σε ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί στο Νοσοκομείο Ρενμιν της Ουχάν. Οι ερευνητές χορήγησαν υδροξυχλωροκίνη σε άτομα με ήπια συμπτώματα και χωρίς άλλα προβλήματα υγείας. Βάσει των αποτελεσμάτων, 31 ασθενείς που είχαν πάρει υδροξυχλωροκίνη είχαν μείωση των συμπτωμάτων 24 ώρες νωρίτερα από την ομάδα των ασθενών που δεν πήραν το φάρμακο. Επιπλέον, τα συμπτώματα πνευμονίας βελτιώθηκαν σε 25 από τους 31 έναντι 17 από 31 της ομάδας ελέγχου.

Ο Δρ. Μολίνα υποστηρίζει λοιπόν σχολιάζοντας τα ευρήματα τόσο της δικής του μελέτης, όσο και των άλλων ερευνητικών ομάδων ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης. «Οι συνεχιζόμενες τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες θα μπορέσουν στο μέλλον να μας δώσουν μια καταληκτική απάντηση αναφορικά με την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της υδροξυχλωροκίνης συνδυαστικά με άλλα φάρμακα έναντι του νέου κορωνοϊού».

Ειδήσεις σήμερα:


Νέα φάρμακα και πειράματα για εμβόλια κατά του κορωνοϊού

«Μάχη» για την αντιμετώπιση του COVID-19: Οι βασικότερες πιθανές θεραπείες

Ο παγκόσμιος πόλεμος για τη χλωροκίνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις