Κορωνοϊός - REMEMBER: Θυμηθείτε τους οκτώ κανόνες «επιβίωσης» με τα παιδιά στην πανδημία

Οκτώ χρυσοί κανόνες για παιδιά και γονείς - Τι σημαίνει κάθε γράμμα της λέξης remember για την προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών

Με τη λέξη Remember (θυμάμαι) κωδικοποιεί τις οδηγίες προς τους γονείς ώστε να περάσουν όσο το δυνατόν ανώδυνα για τα παιδιά οι μέρες της καραντίνας, η International Association for Child and Adolescent Rsychiatry and Allied Professions (ΙACAPAP). Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί για τα παιδιά, αλλά και τους εφήβους οι αλλαγές στην καθημερινότητα, η ανατροπή της ρουτίνας τους, ακόμη και η «ενοχοποίησή τους», ότι μεταφέρουν υψηλότερο ιικό φορτίο, άρα μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για αγαπημένα τους πρόσωπα όπως ο παπούς και η γιαγιά τους, η προσαρμογή δεν είναι ούτε αυτονόητη, ούτε εύκολη. Ο ρόλος των γονιών είναι καταλυτικός και για να κατανοήσουν και για να προσαρμοσθούν σ' αυτή τη νέα πραγματικότητα και όσο θα διαρκεία.


Reassure them (Καθησυχάστε τα): Επιμείνετε στα γεγονότα αλλά δείξτε τους ότι θα είστε παρόντες και μέλημα σας είναι να τα κρατάτε ασφαλή. Ευτυχώς οι διαθέσιμες πηγές αναφέρουν οτι τα παιδιά νοσούν ήπια αν έρθουν σε επαφή με την ασθένεια.

Empower them (Ενδυναμώστε τα): Έχουν την ευκαιρία να μάθουν να νοιάζονται για άλλους και να σκέφτονται για το καλό της κοινότητας. Μπορείτε να τα βάλετε να γράψουν ευχαριστήριο γράμμα στους υγειονομικούς υπαλλήλους της πρώτης γραμμής, να κάνουν δωρεές, να ελέγχουν την υγεία των γεροντότερων γειτόνων ή να αφήσουν σημειώματα ενδιαφέροντος κάτω από τις πόρτες τους.

Maintain your own calm (Διατηρήστε τη ψυχραιμία σας): Πάρτε πρώτα το δικό σας σφυγμό! Τα παιδιά θα μιμηθούν αυτά που κάνετε και όχι αυτά που λέτε. Η φροντίδα για τον εαυτό μας είναι σημαντική για να διαχειριστείτε το δικό σας στρες και ακολούθως το δικό τους.

Engage them (Απασχόλησέ τα): Αυτή μπορεί να είναι μια ευκαιρία να περάσετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τηn οικογένεια στο σπίτι! Κράτησε τα απασχολημένα, παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, παρακολουθείστε ταινίες ή μαγειρέψτε μαζί. Ακόμα και ένα οικογενειακό χορευτικό παρτυ για να μείνετε ενεργοί!

Manage their emotions (Διαχειριστείτε τα συναισθήματά τους): Δώστε τους ευκαιρίες να κάνουν ερωτήσεις, να συζητήσουν τα συναισθήματά τους για τη πανδημία και πως αυτή τα επηρεάζει. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό, αφού είναι απομονωμένα από τους φίλους τους και τις συνήθεις δραστηριότητές τους λόγω κλειστών σχολείων. Δεν χρειάζεται πάντα να έχουμε μια απάντηση, αλλά με το να είμαστε εκεί και να ακούσουμε είναι ωφέλιμο. Αυτό μπορεί να είναι ακόμα μια ευκαιρία να τους μάθουμε μεθόδους χαλάρωσης, όπως ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμού.

Beware (Προσοχή): Η έκθεση στα ΜΜΕ μπορεί να είναι κατακλυσμιαία για τα παιδιά και μπορεί να μην περιέχει πάντα αληθείς πληροφορίες.

Educate them (Εκπαιδεύστε τα): Μπορείτε να τα μάθετε καλές συνήθειες, όπως την υγιεινή των χεριών και να καλύπτουν το βήχα τους. Ακόμα μπορεί να αποτελεί μια ευκαιρία να ενδιαφερθούν για τις επιστήμες υγείας όπως ” πόσο ενδιαφέρον θα είναι για έναν επιστήμονα να ανακαλύπτει το εμβόλιο για μια πάθηση” ή “τι καταπληκτική δουλειά που κάνουν οι νοσηλευτές που νοιάζονται για τους ασθενείς”.

Routines (Συνήθειες): Μείνετε σε αυτές όσο πιο πιστοί μπορείτε. Πράγματα όπως οικογενειακά τραπέζια, ιστορίες στο κρεβάτι, νύχτες ταινίας στο σπίτι κ.λπ. Μην ξεχνάτε να τα βάζετε να κάνουν μερικές ασκήσεις στο σπίτι και να ενυδατώνονται συχνά. Πάρτε λίγο φρέσκο αέρα στο σπίτι ή στην αυλή αν μπορείτε!

Ειδήσεις σήμερα:

Κρούσματα κορωνοϊού: Στους 81 οι νεκροί - Πέθαναν 42χρονος και 84χρονη

Να λήξει τώρα η σχολική χρονιά προτείνει μέλος της επιτροπής του υπ. Υγείας

Κάμερα σε ΜΕΘ βρετανικού νοσοκομείου καταγράφει την «πρώτη γραμμή» της μάχης με τον κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr