Kορωνοϊός: Στα χνάρια της Ελλάδας δύο κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ - Χορηγούν κολχικίνη σε ασθενείς

Kορωνοϊός: Στα χνάρια της Ελλάδας δύο κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ - Χορηγούν κολχικίνη σε ασθενείς

Μετά την Ελλάδα και την πρωτοπόρο μελέτη GRECCO-19 που ήδη πραγματοποιείται στη χώρα μας και αντίστοιχες σε Καναδά, Ιταλία και Λατινική Αμερική, σύμφωνα με το περιοδικό Newsweek ξεκινά αντίστοιχη μελέτη στα πανεπιστήμια του Σαν Φρανσίσκο και της Νέας Υόρκης

Kορωνοϊός: Στα χνάρια της Ελλάδας δύο κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ - Χορηγούν κολχικίνη σε ασθενείς
Tο παράδειγμα της Ελλάδας ακολουθούν δύο κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ χορηγώντας κολχικίνη σε ασθενείς με νόσο COVID-19 προκειμένου να αποτρέψουν την «φλεγμονώδη καταιγίδα» που προκαλεί στον οργανισμό.

Μετά την Ελλάδα και την πρωτοπόρο μελέτη GRECCO-19 που ήδη πραγματοποιείται στη χώρα μας και αντίστοιχες σε Καναδά, Ιταλία και Λατινική Αμερική, σύμφωνα με το περιοδικό Newsweek ξεκινά αντίστοιχη μελέτη στα πανεπιστήμια του Σαν Φρανσίσκο και της Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, Δρ. Priscilla Hsue αναφερει ότι η μελέτη ξεκινάει άμεσα με τη συνεργασία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Στη μελέτη θα συμμετέχουν ασθενείς αμέσως μόλις γίνεται η διάγνωση ότι είναι θετικοί στον νέο κορωνοϊό και θα λαμβάνουν την αγωγή στο σπίτι τους εντός 48 ωρών.

Η επικεφαλής της μελέτης δήλωσε στο Newsweek: «Αυτή είναι μια από τις λίγες κλινικές δοκιμές για τη νόσο COVID-19 που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για ασθενείς που δεν έχουν ακόμη νοσηλευτεί. Ελπίζουμε ότι η κολχικίνη θα αποτρέψει αυτό που είναι γνωστό ως καταιγίδα κυτοκινών, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά επικίνδυνα. Η κολχικίνη χρησιμοποιείται επιτυχώς εδώ και δεκαετίες για τη μείωση της φλεγμονής και πρόσφατα στη μελέτη COLCOT αποδείχθηκε ότι μειώνει σημαντικά τα καρδιαγγειακά συμβάντα όταν λαμβάνεται η κολχικίνη μετά από καρδιακή προσβολή. Έχει ένα καλά εδραιωμένο προφίλ ασφάλειας».

Οι Αμερικανοί ερευνητές εστιάζουν στις πρώτες ημέρες της νόσου καθώς σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης: «Όταν λαμβάνεται νωρίς στη διαδικασία της νόσου, ελπίζουμε ότι η κολχικίνη θα μειώσει σημαντικά τη φλεγμονή και την επακόλουθη καταιγίδα κυτοκινών, που σχετίζεται με αναπνευστικές επιπλοκές του COVID-19. Τελικά η σκέψη είναι η έγκαιρη παρέμβαση χρησιμοποιώντας ένα φάρμακο που είναι ασφαλές και δεν απαιτεί εντατική παρακολούθηση ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να αποτρέψουμε τη νοσηλεία και την κλινική εξέλιξη μεταξύ ατόμων με COVID-19».

Ο Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος δήλωσε στο protothema.gr: «Είναι ενδιαφέρον ότι μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, της Καλιφόρνια και της Νέας Υόρκης ακολουθούν την Ελλάδα στη μελέτη της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19. Η μελέτη στην Ελλάδα εξελίσσεται δυναμικά με μεγάλη συμμετοχή ασθενών. Το αισιόδοξο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες του φαρμάκου, κάτι μάλλον αναμενόμενο καθώς είναι ένα ασφαλώς δοκιμασμένο κατά το παρελθόν φάρμακο, ενώ έχει καταγραφεί μια σημαντική μείωση στους δείκτες φλεγμονής. Δεδομένα συλλέγονται καθημερινά και είναι ελπιδοφόρα. Και μόνο που πάνω από 100 Έλληνες Καρδιολόγοι, Λοιμωξιολόγοι, Πνευμονολόγοι, Παθολόγοι και Επιδημιολόγοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις επιπλοκές της νόσου είναι κάτι σημαντικό».

Ειδήσεις σήμερα:

Την «αχίλλειο πτέρνα» των προσπαθειών ελέγχου της Covid-19 καταδεικνύουν καθηγητές του ΕΚΠΑ

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: Να μη δοθούν «διαβατήρια ανοσίας» σε άτομα που ανέρρωσαν από Covid-19

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη βγήκε και τραγούδησε «Στον δρόμο με Αγάπη»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network