Κορωνοϊός: Η ανοσία και οι μεταλλάξεις του ιού - Αντίθετος ο Τσιόδρας με τον ΠΟΥ

Κορωνοϊός: Η ανοσία και οι μεταλλάξεις του ιού - Αντίθετος ο Τσιόδρας με τον ΠΟΥ

Αισιοδοξία εξέφρασε ο καθηγητής για την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στο μέλλον - Τα μικρά παδιά, τόνισε, η λιγότερο ευπαθής ομάδα

Κορωνοϊός: Η ανοσία και οι μεταλλάξεις του ιού - Αντίθετος ο Τσιόδρας με τον ΠΟΥ
Για την σταδιακή ανοσία του πληθυσμού στο νέο κορωνοϊό μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Δεν δίστασε, μάλιστα, να εκφράσει την διαφωνία του με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πάνω σ' αυτό το θέμα.

«Το να χτίσει κανείς σταδιακά ανοσία σε αυτόν τον ιό είναι σημαντικό, όπως δείχνει η εμπειρία άλλων χωρών, όπου μαζικά εξετέθη ο πληθυσμός στον ιό κι είχαμε τα τραγικά αποτελέσματα που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες, με την τεράστια αύξηση της θνησιμότητας, με την τεράστια επέλαση στα συστήματα Υγείας των χωρών αυτών, την υπερφόρτωση και μάλιστα πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι να μην μπορούν να πάρουν βοήθεια. Η σταδιακή ανοσία, που θα βοηθούσε σε εξασφάλιση του πληθυσμού από περαιτέρω επέκταση της νόσου, δεν είναι ακριβώς γνωστή. Μερικοί μιλούν για 50%, άλλοι λένε ότι πρέπει να φτάσει το 70%. Πάντως, σίγουρα δεν μπορεί να γίνει απότομα και όταν λέμε σταδιακή ανοσία, εννοούμε κάποιοι να εκτεθούν στον ιό και να εμφανίσουν αντισώματα, τα οποία θα τους προστατεύσουν» σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας..

Τις τελευταίες εβδομάδες, υπογράμμισε, ακούγονται δύο διφορούμενες απόψεις: μία από τον ΠΟΥ, που λέει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα αντισώματα που αναπτύσσονται, προστατεύουν -εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την τοποθέτηση- και μια δεύτερη, η οποία ακούγεται από επιστημονικές ομάδες εγνωσμένου κύρους, ότι με βάση την εμπειρία που έχουμε από τους κορωνοϊούς, θα υπάρχει προστασία για τουλάχιστον ένα χρόνο. «Με αυτή συντάσσομαι κι εγώ» υπογράμμισε.

Θα αποδειχθεί στο μέλλον, είπε, όταν θα έχουμε αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, τι από τα δυο ισχύει. Ακόμα δεν έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα.

«Θεωρώ, λοιπόν, ότι μια από τις ομάδες που θα μπορούσε να εκτεθεί σταδιακά, και είναι και η λιγότερο ευπαθής, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι όντως τα μικρά παιδιά. Αυτό ενδεχομένως να γίνει, ενδεχομένως και να μην γίνει. Όλα είναι υπό συζήτηση. Αυτή η στρατηγική υιοθετείται από κάποιες χώρες κι έχουν συγκεκριμένους για ηλικίες άνω 12 ετών, ενώ κάτω 12 ετών είναι πιο ελεύθερη στην προσέγγισή του. Τα αξιολογούμε όλα και σκεφτόμαστε τι από αυτά θα μπορούσε να ωφελήσει τη χώρα μας, όσον αφορά την σταδιακή ανάπτυξη ανοσίας» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Οι μεταλλάξεις του ιού

Παράλληλα, μίλησε για τις μεταλλάξεις του ιού. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι, σύμφωνα με μελέτες, ο ιός παρουσιάζει βραδύ ρυθμό μεταλλάξεων, κάτι που σημαίνει ότι είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για ανάπτυξη ενός εμβολίου, που θα παρέχει μακρόχρονη προστασία.

«Μια από τις καλές επιστημονικές ομάδες που διενεργούν έρευνες είναι στην Ελβετία, η οποία αναλύει στοιχεία από 36 χώρες. Θέλω να τονίσω ότι ο ιός, όπως κι άλλοι ιοί, παρουσιάζουν μεταλλάξεις που μπορεί να επηρεάσουν την επιθετικότητά του και την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου. Μπορεί να γίνει γνωστό αν ένα στέλεχος ιού που εντοπίστηκε σε ασθενή στην Ελλάδα προέρχεται από την Ευρώπη ή από χώρα της Ασίας. Με τα σημερινά δεδομένα, η ανάλυση της δομής του ιού, το ολικό γονιδίωμα, δείχνει σχετικά έναν βραδύ ρυθμό μεταλλάξεων σε σχέση με τον ιό της γρίπης, με δεδομένο ότι υπάρχουν 40 διαφορές μεταξύ των πάνω από 29.000 νουκλεοτιδίων του κορωνοϊού» τόνισε.

Αυτό προκαλεί αισιοδοξία σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στο μέλλον, με την προϋπόθεση ότι ο ιός θα παραμείνει έτσι. Είναι αναγκαία η παρακολούθησή του από τους συνάδελφους επιστήμονες, συνέχισε.

«Σύμφωνα με τους Ελβετούς επιστήμονες, αν παραμείνουν έτσι τα δεδομένα, ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά και ένα αποτελεσματικό εμβόλιο πιθανό να συνοδεύεται από μακρόχρονη προστασία» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Επίσης, σχολίασε ότι οι Ελβετοί κατόρθωσαν ουσιαστικά να χαρτογραφήσουν τον κορωνοϊό και έτσι πλέον γνωρίζουμε τον... οδικό χάρτη, δηλαδή από ποια χώρα μεταφέρθηκε σε άλλη.

Δίνοντας ένα παράδειγμα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις ΗΠΑ, όπου ο ιός μεταφέρθηκε τόσο από την Κίνα τον Ιανουάριο όσο και από την Ευρώπη αργότερα, κάτι που δείχνει και τους κινδύνους από την παγκοσμιοποίηση.

«Όλα αυτά δείχνουν πόσο συνδεδεμένος είναι ο κόσμος μας και πώς μια επιδημία στην άκρη της Γης μπορεί να επηρεάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την άλλη άκρη. Επίσης, αυτή η καταγραφή της πορείας ενός ιού μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε προβλέψεις για την διασπορά του και πως θα κινηθεί στο μέλλον αυτός ή ένας παρόμοιος ιός και να παίρνουμε τα αντίστοιχα προληπτικά μέτρα» κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τραγουδώντας από τα παράθυρα τίμησαν οι Πορτογάλοι την επέτειο της Επανάστασης των Γαριφάλων

Γιατρός καταγράφει την απεγνωσμένη μάχη του 4χρονου γιου της με τον ιό - Δείτε σοκαριστικό βίντεο

«Ταξιάρχαι»: Λεπτό προς λεπτό το θρίλερ στο Περιστέρι - 38 τα κρούσματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network