Κορωνοϊός: Διαδικτυακή μελέτη εξετάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και των μέτρων στη σωματική και ψυχική υγεία

Κορωνοϊός: Διαδικτυακή μελέτη εξετάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και των μέτρων στη σωματική και ψυχική υγεία

Κορωνοϊός: Το protothema.gr και το ygeiamou.gr εξασφάλισαν κατ' αποκλειστικότητα όλες τις τελευταίες πληροφορίες για την παγκόσμια αυτή μελέτη που συμμετέχει και η χώρα μας και μίλησαν με δύο εκ των εθνικών συντονιστών

Κορωνοϊός: Διαδικτυακή μελέτη εξετάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και των μέτρων στη σωματική και ψυχική υγεία
Μια παγκόσμιας εμβέλειας διαδικτυακή μελέτη που στόχο έχει να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 και των μέτρων καραντίνας στη σωματική και ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού, αλλά και των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ξεκινά σήμερα Κυριακή 26 Απριλίου.

Εθνικοί συντονιστές της μελέτης για την Ελλάδα είναι ο Καθηγητής Ψυχιατρικής του Α.Π.Θ., Βασίλειος Μποζίκας, ο Επίκουρος Καθηγητής ψυχιατρικής του Α.Π.Θ., Αγοραστός Αγοραστός, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Linköping της Σουηδίας Έλενα Δραγκιώτη και ο ψυχίατρος, επισκέπτης-ερευνητής του King’s College της Αγγλίας, Δρ. Κωνσταντίνος Τσαμάκης.

Το protothema.gr και το ygeiamou.gr εξασφάλισαν κατ' αποκλειστικότητα όλες τις τελευταίες πληροφορίες για την παγκόσμια αυτή μελέτη που συμμετέχει και η χώρα μας και μίλησαν με τους εθνικούς συντονιστές της χώρας μας.

Η μελέτη COH-FIT

Το ερευνητικό αυτό εγχείρημα προωθείται στην Ελλάδα, από την Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με πάνω από 200 ερευνητές σε ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια τουλάχιστον 35 χωρών ανα την υφήλιο και υπό την αιγίδα της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας και μεγάλου αριθμού άλλων εθνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών.

Η μελέτη COH-FIT έχει στόχο τη διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία σε καιρούς μεταδοτικών λοιμώξεων και περιοριστικών μέτρων και την αναγνώριση προστατευτικών παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και παρέμβασης κατά την πανδημία του ιού COVID-19 αλλά και μελλοντικά, σε περίπτωση εμφάνισης άλλων καταστάσεων πανδημίας.

Η μελέτη διενεργείται διαδικτυακά σε πάνω από 25 διαφορετικές γλώσσες. Οι συμμετέχοντες-εθελοντές μπορούν να επισκεφθούν τον κεντρικό ιστότοπο της έρευνας (www.COHFIT.com), όπου και θα εμφανίζονται οι πληροφορίες της έρευνας μεταφρασμένες στη γλώσσα επιλογής. Για την Ελλάδα η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι εδώ και μπορείτε να μπείτε και να λάβετε μέρος.

Μετά από την ηλεκτρονική συγκατάθεση, θα συγκεντρωθούν ανώνυμες πληροφορίες για τρεις ηλικιακές ομάδες (ενήλικους, έφηβους και παιδιά) αναφορικά με δημογραφικά στοιχεία, επάγγελμα, κατάσταση σωματικής και ψυχικής υγείας και σχετικών συμπεριφορών, καθώς και για περιβαλλοντικούς παράγοντες πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του ιού COVID-19.

Όλα τα δεδομένα θα αποθηκευτούν και θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες του Κανονισμού Γενικής Προστασίας Δεδομένων, για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Η έρευνα έχει λάβει έγκριση από την Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Α.Π.Θ. και για τις 3 ομάδες πληθυσμού, δηλαδη, ενήλικες, παιδιά και εφήβους.

Πρωτόγνωρη η πανδημία για τον σύγχρονο κόσμο

Όπως εξηγούν μιλώντας σε protothema.gr και ygeiampou.gr ο Καθηγητής Ψυχιατρικής του Α.Π.Θ., κ. Βασίλειος Μποζίκας και ο Επίκουρος Καθηγητής ψυχιατρικής του Α.Π.Θ., κ. Αγοραστός Αγοραστός «για πρωτη φορά καλούμαστε να μελετήσουμε συστηματικά τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού ενός τέτοιου φαινομένου όπως η τρέχουσα πανδημία και στη συνέχεια να υιοθετήσουμε αναλογες στρατηγικές παρέμβασης. Μπορούμε να υποθέσουμε απο την μέχρι τώρα μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε σοβαρές και μακροχρόνιες ψυχοπιεστικές καταστάσεις τους τομείς του ψυχισμού που πιθανώς να εκδηλωθούν διαταραχές, π.χ. στο συναίσθημα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την έκταση αυτών των διαταραχών προκειμένου να σχεδιάσουμε αποτελεσματικά την οργάνωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε συνθήκες πανδημίας».

Κλείσιμο
Και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Linköping της Σουηδίας κ. Έλενα Δραγκιώτη και ο ψυχίατρος, επισκέπτης-ερευνητής του King’s College της Αγγλίας, Δρ. Κωνσταντίνος Τσαμάκης τονίζουν ότι, «η πανδημία COVID-19 καθώς και οι διάφορες στρατηγικές για τον περιορισμό της σε παγκόσμια κλίμακα είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τον σύγχρονο κόσμο. Η υπάρχουσα βιβλιογραφία αναφορικά με ανάλογες περιπτώσεις είναι προβληματική για διάφορους λόγους, καθώς είτε περιλαμβάνει δεδομένα για περιορισμένες παρεμβάσεις σε περιοχικές επιδημίες μικρής κλίμακας σε συγκρεκιμένους πληθυσμούς, είτε αφορά δεδομένα από αρκετά παλαιότερες πανδημίες μιας άλλης εποχής με τα τότε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά όσον αφορά την πανδημία αυτή καθε αυτή, όσο και τις στρατηγικές διαχείρισης με τις ανάλογες επιπτώσεις, μάλλον βρισκόμαστε σε "αχαρτογράφητα νερά". Συνεπώς η έρευνα αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, καθως πρόκειται για μια παγκόσμιας εμβέλειας μελέτη, κάτι που δίνει τη δυνατότητα σύγκρισης αφενός της επίδρασης στην ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού διαφορετικών πολιτικών διαχείρισης της πανδημίας σε διάφορες χώρες, και αφετέρου τη μελέτη και σκιαγράφηση της πιθανής επίδρασης των διαφορετικών πολιτισμών».


Ειδήσεις σήμερα:

Τα μαθηματικά μοντέλα «όπλο» για την αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων

Επιστρέφει στα καθήκοντά του τη Δευτέρα ο Μπόρις Τζόνσον

Σταϊκούρας: Θα υπάρξουν διευκολύνσεις και ρυθμίσεις στην πληρωμή φόρων


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network