Forrest Gump: 10 άγνωστες ιστορίες πίσω από την ταινία

Στις 6 Ιουλίου συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την πρεμιέρα του έργου

Ήταν 6 Ιουλίου του 1994 όταν κυκλοφόρησε στην Αμερική το «Forrest Gump». Με έναν Τομ Χανκς φρέσκο από την οσκαρική νίκη του την προηγούμενη χρονιά στο «Philadelphia» και μια Ρόμπιν Ράιτ στο απόγειο της καριέρας της, ο Ρόμπερτ Ζεμέκις, που είχε στο ενεργητικό του τρία «Back to the Future», παρέδωσε μια ταινία που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία του κινηματογράφου.

Κέρδισε 6 Όσκαρ (συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Ταινίας, της Καλύτερης Σκηνοθεσίας και του Α' Ανδρικού Ρόλου), έσπασε ταμεία παγκοσμίως και εγγράφηκε στη συλλογική κινηματογραφική μνήμη. Σήμερα, δεν υπάρχει άνθρωπος που αγαπά τον κινηματογράφο και δεν ξέρει την ατάκα «η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια, ποτέ δεν ξέρεις ποιο θα σου τύχει».

Παρόλα αυτά, ίσως δεν γνωρίζουν όλοι μερικές από τις παρακάτω άγνωστες ιστορίες πίσω από το πολυαγαπημένο φιλμ.

1. Ο Τομ Χανκς δεν ήταν η πρώτη επιλογή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποιον άλλον εκτός από τον Τομ Χανκς ως Φόρεστ Γκαμπ, αλλά ο συγγραφέας του μυθιστορήματος Γουίνστον Γκρουμ φαντάστηκε τον Τζον Γκούντμαν στον ομώνυμο ρόλο (αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο μυθιστόρημα, ο Φόρεστ είναι 2 μέτρα και ζυγίζει 108 κιλά). Ο Ζεμέκις λέγεται ότι ήθελε τον Μπιλ Πάξτον, τον οποίο το στούντιο απέρριψε επειδή δεν ήταν αρκετά γνωστός, ή τον Χάρι Άντερσον, ο οποίος δεν ήταν διαθέσιμος λόγω της συμμετοχής του σε τηλεοπτική σειρά. Ο Μπιλ Μάρεϊ, ο Τσέβι Τσέις και ο Τζον Τραβόλτα λέγεται ότι απέρριψαν επίσης τον ρόλο.

2. Ούτε η Ρόμπιν Ράιτ θα ήταν αρχικά η αγαπημένη του Φόρεστ, Τζένι Κάραν
Η Τζόντι Φόστερ, η Νικόλ Κίντμαν και η Ντέμι Μουρ εξετάστηκαν για τον ρόλο πριν από τη Ράιτ, η οποία απέσπασε υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και SAG για την ερμηνεία της. Το «Forrest Gump» «ήταν σίγουρα μια από τις πιο απίστευτες εμπειρίες της καριέρας μου», δήλωσε στο Bustle το 2021. «Είναι μια τόσο όμορφη ταινία χωρίς να είναι υπερβολικά συναισθηματική. Δεν είχαμε ιδέα ότι θα γινόταν η επιτυχία που έγινε όσο την γυρίζαμε. Μόνο το γεγονός ότι μπόρεσα να παίξω έναν χαρακτήρα κατά τη διάρκεια σχεδόν 20 ετών - όλα όσα πέρασε η Τζένι με τον Φόρεστ. Ο Τομ [Χανκς] και εγώ περνούσαμε τόσο καλά γελώντας κάθε μέρα. Νιώθω τόσο ευλογημένη και ευγνώμων που έπαιξα σε μια τόσο εμβληματική ταινία».

3. Ο Χανκς και ο Ζεμέκις πλήρωσαν για κάποιες σκηνές από την τσέπη τους

Οι σκηνές τρεξίματος στην ταινία είναι μερικές από τις πιο αξέχαστες στο φιλμ. Παραλίγο, όμως, να μην γίνουν. Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η ταινία κινδύνεψε να διακοπεί λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Ο Χανκς εξήγησε σχετικά σε συνέντευξή του στο Yahoo Movies: «Ο σκηνοθέτης ήρθε στο σπίτι μου και μου είπε: "Κοίτα, τα πάντα θα χαθούν γιατί δεν έχουμε τον προϋπολογισμό για να γυρίσουμε αυτή τη σκηνή και πρέπει να κάνουμε αυτή τη σκηνή».

Τελικά, οι δύο άντρες αποφάσισαν να μοιραστούν το κόστος των γυρισμάτων και έσωσαν την ταινία 48 μόλις ώρες πριν «παγώσει» για πάντα.

4. Ο αδελφός του Τομ Χανκς έκανε μέρος από το τρέξιμο στην ταινία

Ο Τζιμ Χανκς, ο ίδιος ηθοποιός και σκηνοθέτης, αντικατέστησε τον μεγαλύτερο αδελφό του στο γύρισμα, μεταξύ άλλων, σε πολλές σκηνές όπου ο Φόρεστ τρέχει με ψηλά γόνατα και κουνάει τα χέρια του. Σύμφωνα με τον Τζιμ, «ο Τομ είχε άλλους σωσίες αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν το τρέξιμο. Αυτό είναι ένα χαζό πράγμα των Χανκς [σ.σ. το τρέξιμο]».

5. Και η κόρη του ηθοποιού έπαιξε σε μια σκηνή

Στη σκηνή του λεωφορείου, ο νεαρός Φόρεστ δυσκολεύεται να βρει θέση να καθίσει και ένα κοκκινομάλλικο κοριτσάκι του αρνείται να κάτσει δίπλα της (μέχρι που η Τζένι τον προσκαλεί να καθίσει δίπλα της). Αυτό το κοκκινομάλλικο κοριτσάκι είναι η κόρη του Χανκς, η Ελίζαμπεθ. Επίσης, ένα από τα αγοράκια που δεν αφήνει τον νεαρό Φόρεστ να καθίσει δίπλα του είναι ο γιος του σκηνοθέτη, ο Αλεξάντερ.

6. Η Νότια Καρολίνα «έγινε» Βιετνάμ

Δύο καταπράσινα, γεμάτα φοίνικες νησιά - το Fripp Island και το Hunting Island State Park - στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας χρησιμοποιήθηκαν για τις σκηνές της ταινίας στο Βιετνάμ (αν και προστέθηκαν επιπλέον φοινικόδεντρα για να γεμίσει το τροπικό φόντο). Πολλές άλλες σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στο Beaufort της Νότιας Καρολίνας και γύρω από αυτό, όπου το συνεργείο έμεινε για πέντε μήνες. 

7. Ο Ντέιβ Σαπέλ απέρριψε τον ρόλο του φίλου του Φόρεστ, Μπάμπα Μπλου
Ο κωμικός δεν πίστευε ότι η ταινία θα είχε επιτυχία και αρνήθηκε να υποδυθεί τον χαρακτήρα, αλλά έκτοτε έχει εκφράσει τη λύπη του για την απόφασή του (τέσσερα χρόνια αργότερα συμπρωταγωνίστησε με τον Χανκς στην ταινία «You've Got Mail»). Ο Ice Cube αρνήθηκε επίσης τον ρόλο, όπως και ο Ντέιβιντ Άλαν Γκράιερ. Ενώ λέγεται ότι ο Κρις Ροκ, ο Έντι Μέρφι και ο Μάρτιν Λόρενς συζητήθηκαν επίσης για να παίξουν τον αξιαγάπητο φίλο του Φόρεστ, ο Μίκελτι Γουίλιαμσον έπαιξε τελικά τον Μπάμπα και αγαπήθηκε από όλους για τη συγκινητική του ερμηνεία.

8. Ο Τομ Χανκς αυτοσχεδίασε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες ατάκες της ταινίας

Όταν ο Μπάμπα λέει στον Φόρεστ: «Το πραγματικό μου όνομα είναι Μπέντζαμιν Μπιούφορντ Μπλου, αλλά ο κόσμος με φωνάζει Μπάμπα», ο Χανκς βγήκε εκτός σεναρίου και είπε: «Το όνομά μου είναι Φόρεστ Γκαμπ. Ο κόσμος με φωνάζει Φόρεστ Γκαμπ». Ο Ζεμέκις το λάτρεψε και το κράτησε στην ταινία.

9. Η Σάλι Φιλντ είναι μόλις 10 χρόνια μεγαλύτερη από τον Χανκς

Στην ταινία, η Σάλι Φιλντ υποδύεται τη μητέρα του Φόρεστ και όπως φαίνεται οι μακιγιέρ έκαναν εξαιρετική δουλειά στο να ξεγελάσουν το κοινό όσον αφορά την ηλικία της. Παρόλο που η Φιλντ ήταν μακιγιαρισμένη για να φαίνεται ότι ήταν δεκαετίες μεγαλύτερη από τον Χανκς, στην πραγματική ζωή, ο Χανκς και η Φιλντ έχουν διαφορά μόλις 10 χρόνια. Μάλιστα, λίγα χρόνια νωρίτερα είχαν παίξει ο ένας το ερωτικό ενδιαφέρον του άλλου στην κωμωδία «Punchline».

10. Το τρέξιμο κατά μήκος της χώρας εμπνεύστηκε από πραγματικά γεγονότα 

Στην πιο κομβική στιγμή της ταινίας, ο Φόρεστ Γκαμπ ξεκινάει ένα τρέξιμο διασχίζοντας τη χώρα και το κάνει τουλάχιστον τέσσερις φορές.

Αν και πολλοί άνθρωποι πορεύτηκαν από άκρη σε άκρη της Αμερικής πολλές φορές πριν από την κυκλοφορία της ταινίας, το ταξίδι του Φόρεστ εμπνεύστηκε από ένα συγκεκριμένο άτομο. Αυτό το άτομο είναι το ίδιο που επινόησε τη διάσημη φράση: «Όταν κουραζόμουν, κοιμόμουν. Όταν πεινούσα, έτρωγα. Όταν έπρεπε να κάνω την ανάγκη μου, ξέρετε, την έκανα».

Πρόκειται για τον Λιούις Μάικλ Φιγκερόα, ο οποίος διέσχισε τη χώρα και περπάτησε από την ανατολική ακτή στη δυτική το 1982, όταν ήταν 16 ετών, για να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση και τη συγκέντρωση χρημάτων για την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, είναι ο ταχύτερος και ο νεότερος άνθρωπος που πέτυχε αυτό το κατόρθωμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr