Η πέμπτη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης ανακοίνωσε επιμελήτρια την Κατερίνα Γρέγου

Με τον ευφάνταστο τίτλο  "Between the Pessimism of the Intellect and the Optimism of the Will / Από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της πράξης”


Η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τελευταία διοργάνωση του τριμερούς σπονδυλωτού προγράμματος που ξεκίνησε το 2011 με τον γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it New”, ολοκληρώνεται το 2015 και βρίσκεται ήδη σε διαδικασία σχεδιασμού και οργάνωσης. 

Η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης πρόκειται να πραγματοποιηθεί το διάστημα Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2015. Το έργο είναι εντεταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και την Ελλάδα, και φορέας υλοποίησης και διοργανωτής του είναι το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Τη Γενική Διεύθυνση έχει η Κατερίνα Κοσκινά, πρόεδρος του ΚΜΣΤ, ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια εκθέσεων. Επιμελήτρια της Κεντρικής Έκθεσης είναι η Κατερίνα Γρέγου, ιστορικός τέχνης, ανεξάρτητη επιμελήτρια και συγγραφέας, στην οποία και ανήκει ο τίτλος για την ίδια έκθεση "Between the Pessimism of the Intellect and the Optimism of the Will / Από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της πράξης”,  εμπνευσμένος από έναν αφορισμό Antonio Gramsci. 

Η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης θα διαρθρωθεί, όπως και στις προηγούμενες δύο διοργανώσεις γύρω από ένα Κεντρικό Πρόγραμμα με κορυφαίο γεγονός την κεντρική έκθεση, αλλά και με πολλές άλλες εκθέσεις, δράσεις, φεστιβάλ, εργαστήρια, συμπόσια κλπ και ένα Παράλληλο Πρόγραμμα που διαμορφώνεται με επιλογές εκδηλώσεων που εμπίπτουν στο σκεπτικό και το ύφος της διοργάνωσης.

Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή της 5ης Μπιενάλε.
Marieke Van Hal, Διευθύντρια, Biennial Foundation 
Beral Madra, Ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων
Jan-Erik Lundström, Ιστορικός τέχνης, συνεπιμελητής της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Gabriela Salgado, Ιστορικός τέχνης, συνεπιμελήτρια της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Thierry Raspail, Καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Λυών 


Οργανωτική Επιτροπή της 5ης Μπιενάλε.
Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια του ΚΜΣΤ
Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του ΚΜΣΤ
Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Δήμος Θεσσαλονίκης 
Ηρακλής Παπαϊωάννου, Ιστορικός τέχνης, επιμελητής Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Ξενής Σαχίνης, Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. 

Κατερίνα Γρέγου / Βιογραφικό Σημείωμα
Η Κατερίνα Γρέγου είναι ιστορικός τέχνης, ανεξάρτητη επιμελήτρια και συγγραφέας με έδρα τις Βρυξέλλες, όπου ζει από το 2006. Είναι η επιμελήτρια του βελγικού περιπτέρου στην Μπιενάλε της Βενετίας του 2015, όπου θα παρουσιαστεί η διεθνής ομαδική έκθεση Personne et les Autres, με κεντρικό άξονα τη δουλειά του Βέλγου καλλιτέχνη Vincent Meessen.


Η Κ. Γρέγου έχει επιμεληθεί πολλές σημαντικές διεθνείς ομαδικές εκθέσεις με πιο πρόσφατες τις: 

The Politics of Play, 7η Μπιενάλε του Γκέτεμποργκ, Σουηδία, 2013. 
Liquid Assets: In the Aftermath of the Transformation of Capital, Steirischer Herbst, Γκρατς, Αυστρία, 2013 (συνεπιμέλεια με τον Luigi Fassi). 
Newtopia: The State of Human Rights, Cultuurcentrum, Ζυθοποιείο LAMOT, Μουσείο Hof Van Busleyden, Ακαδημία Καλών Τεχνών, De Oude Vleeshal, Μέχελεν, Βέλγιο, 2012. 
Manifesta 9, Ευρωπαϊκή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, Γκενκ, Βέλγιο, 2012. Συνεπιμέλεια με τους Cuauhtemoc Medina και Dawn Ades. 
4. Fotofestival Mannheim Ludwigshafen Heidelberg: The Eye is a Lonely Hunter (Kunsthalle Mannheim, Zephyr Raum für Fotografie, Mannheim; Wilhelm Hack Museum & Kunsthalle Ludwigshafen, Ludwigshafen; Kunstverein Heidelberg & Kunsthalle Heidelberg, Γερμανία), 2012 (συνεπιμέλεια με την Solvej Ovesen).
Speech Matters, Δανέζικο περίπτερο, 54η Μπιενάλε Βενετίας 2011.

Η Κατερίνα Γρέγου υπήρξε ιδρυτική διευθύντρια και επιμελήτρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του  Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ (1997-2002) και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Argos – Centre for Art and Media στις Βρυξέλλες (2006-2008). Είναι επίσης καλλιτεχνική διευθύντρια της διεθνούς φουάρ Art Brussels. Είναι επισκέπτρια λέκτορας στο HISK – The Higher Institute of Arts της Γάνδης, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα διεθνή συνέδρια και συμπόσια σε χώρους όπως η πινακοθήκη Tate Modern του Λονδίνου, το Palais de Beaux Arts στις Βρυξέλλες, το Μουσείο Ludwig της Κολωνίας, οι διεθνείς Μπιενάλε της Βενετίας, της Κωνσταντινούπολης, του Κιέβου και του Βερολίνου, οι Ακαδημίες Καλών Τεχνών του Όσλο και της Κοπεγχάγης και η Σχολή Καλών Τεχνών της Ζυρίχης μεταξύ άλλων.  Δοκίμιά της με θέμα τη σύγχρονη τέχνη και τους σύγχρονους καλλιτέχνες δημοσιεύονται τακτικά σε καταλόγους εκθέσεων, επιθεωρήσεις τέχνης και περιοδικά. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς, η Κατερίνα Γρέγου βρίσκεται επίσης μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών της πλατφόρμας TEDx (Ghent).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr