Ο θρυλικός Mr. Spock του «Star Trek» δεν είναι πια εδώ

Ο ηθοποιός Λέοναρντ Νίμοϊ  έφυγε για το μεγαλύτερό του ταξίδι σε ηλικία 83 ετών - Διαβάστε το τελευταίο του μήνυμα στο Twitter - Το όνομά του είχε συνδεθεί όσο λίγα με τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας

Ο Mr. Spock, o αξιωματικός του Enterprise με τα μυτερά αυτιά, ο πιο εμβληματικός ίσως χαρακτήρας  της θρυλικής σειράς επιστημονικής φαντασίας «Star Trek», ο ηθοποιός Λέοναρντ Νίμοϊ, έφυγε τη ζωή σε ηλικία 83 ετών και βύθισε στη θλίψη μια ολόκληρη γενιά που ζούσε για να βλέπει στην τηλεόραση της εποχής (συνήθως ασπρόμαυρη) τις περιπέτειές του.

Star Trek  (1966 - 1969)

Η πρώτη τηλεοπτική σειρά του Star Trek προβλήθηκε στις Η.Π.Α. από το 1966 ως το 1969 και αποτελείται από 80 επεισόδια. Περιέγραφε τα ταξίδια του διαστημοπλοίου Enterprise κατά την "πενταετή αποστολή του να ανακαλύψει παράξενους νέους κόσμους, να αναζητήσει νέα ζωή και νέους πολιτισμούς, να φτάσει θαρραλέα εκεί που κανείς δεν έχει φτάσει ποτέ". Πλοίαρχος του σκάφους ήταν ο Τζέιμς Τ. Κερκ (James T. Kirk, τον υποδυόταν ο Γουίλιαμ Σάτνερ) και πρώτος αξιωματικός ο Σποκ (Mr. Spock, Λέοναρντ Νίμοϊ), γιος του Βουλκάνιου πρέσβη Σάρεκ και της γήινης συζύγου του. Συμμετείχαν ακόμη ο γιατρός ΜακΚόι (Leonard McCoy, ΝτεΦόρεστ Κέλι), ο Ρώσος πλοηγός Πάβελ Τσέκοφ (Pavel Chekov, Γουόλτερ Κένιγκ), ο πηδαλιούχος Χικάρου Σούλου (Hikaru Sulu, Τζορτζ Τακέι), η αξιωματικός επικοινωνιών Ουχούρα (Uhura, Νισέλ Νίκολς) και ο Σκοτσέζος μηχανικός Σκοτ, ή χαϊδευτικά "Σκότι" (Montgomery Scott, Τζέιμς Ντούχαν). Παρά το γεγονός ότι η πρώτη τηλεοπτική σειρά είχε τριετή μόνο διάρκεια, συνέχισε να προβάλλεται στις τηλεοράσεις των Η.Π.Α. και άλλων χωρών επί πολλά χρόνια, δημιουργώντας σταδιακά έναν μύθο.

Τη δυσάρεστη είδηση έδωσε στη δημοσιότητα η σύζυγός του, Σούζαν Μπέι Νίμοϊ, στους New York Times, διευκρινίζοντας πως έπασχε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.



Ο 83χρονος ηθοποιός «έφυγε» στην οικία του στο Μπελ Ερ του Λος Άντζελες, ενώ ο ίδιος είχε ανακοινώσει προ μηνών πως έπασχε από ΧΑΠ, την οποία απέδωσε στο κάπνισμα και, μάλιστα, τις περασμένες ημέρες είχε νοσηλευτεί για αυτό το λόγο.

Ο Νίμοϊ που ήταν , σκηνοθέτης, τραγουδιστής, ποιητής και φωτογράφος γεννήθηκε στη Βοστόνη και ασχολήθηκε με την υποκριτική σε νεαρή ηλικία.



Όταν αποφοίτησε από το Κολλέγιο της Βοστόνης συνέχισε τις σπουδές του στην υποκριτική στο Pasadena Playhouse της Καλιφόρνια, ενώ ερμήνευσε τους πρώτους (δευτερεύοντες) ρόλους του στην κινηματογραφική ταινία «Queen for a Day» (1951) και στην τηλεοπτική σειρά «Zombies of the Stratosphere» (1952), ενώ ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής της ταινίας «Kid Monk Baroni» (1952).



Ωστόσο, η φήμη του εκτοξεύθηκε με το ρόλο του στην επιτυχημένη σειρά «Star Trek», όπου υποδύθηκε τον Mr. Spock, έναν φλεγματικό εξωγήινο, αξιωματούχο-συγκυβερνήτη του πληρώματος του φανταστικού διαστημόπλοιου «Enterprise». Ο χαρακτήρας του Spock βραβεύθηκε ως ένας από τους 50 κορυφαίους τηλεοπτικούς, ενώ χάρισε στον Νίμοϊ τρεις τιμητικές υποψηφιότητες για βραβεία Emmy.

Ο Λέοναρντ Νιμόι ήταν αυτός που σκέφτηκε την χειρονομία με το V και τη φράση «Live Long and Prosper» που έγινε σήμα-κατατεθέν του.
To χαρακτηριστικό του γνώρισμα στη δημοφιλή σειρά (και μετέπειτα ταινία) ήταν τα μυτερά του αυτιά, για τα οποία ο ίδιος προέβαλε μεγάλες αντιδράσεις, έως ότου πεισθεί από τον δημιουργό της σειράς Τζιν Ροντενμπέρι τον έπεισε να τα φορέσει.

Μετά το τέλος της σειράς τον Φεβρουάριο του 1969, ο Νιμόι πήγε στις Επικίνδυνες Αποστολές.

Η επιτυχία του Star Trek οδήγησε τον Δεκέμβριο του 1979 σε μία ταινία και σε μία δεύτερη το 1982.

«Η ζωή είναι σαν κήπος. Τέλειες στιγμές μπορούν να υπάρξουν, αλλά όχι να διατηρηθούν, παρά μόνο στη μνήμη», ήταν το τελευταίο του tweet στις 23 Φεβρουαρίου, ενώ σε παλαιότερο στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου είχε γράψει στους φίλους του που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο: «Μην καπνίζετε. Εγώ το έκανα. Εύχομαι να μην το είχα κάνει ποτέ».


















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr