Υπερβατικός διαλογισμός: Το κάνει η Όπρα, η Ιβάνκα Τραμπ και η Άνιστον - Τι είναι και πώς «δουλεύει»

Από τους Beatles μέχρι την Οπρα, την Ανιστον και τον Τζορτζ Στεφανόπουλο - Οι δύο έλληνες “γκουρού” Δημήτρης και Μαρία Γλύκα έχουν το δικό τους κέντρο στο Κορωπί και εξηγούν πώς λειτουργεί

Μέσα σε μια στιγμή μπορεί να αλλάξουν τα πάντα στη ζωή μας και ο χρόνος να φέρει είτε όσα ονειρευόμασταν είτε εκείνα που φοβόμασταν. Ο COVID-19, που έκλεισε έναν πλανήτη στο σπίτι, αποτελεί το μεγαλύτερο μάθημα γι’ αυτό που χρόνια τώρα διδάσκει ο υπερβατικός διαλογισμός: η εσωτερική γαλήνη είναι η μόνη σωτηρία.

Μια στρατιά διάσημων ανθρώπων ορκίζεται ότι είδε τη ζωή της να αλλάζει προς το καλύτερο από τη στιγμή που αναζήτησε έναν πιο πνευματικό δρόμο προκειμένου να απαλλαγεί από τις φοβίες, το στρες και όλον αυτόν τον πανικό που μπορεί να σου προκαλούν οι αρνητικές συμπεριφορές των άλλων με το που βγαίνεις από την πόρτα του σπιτιού σου.

Από τους Beatles και τον Κλιντ Ιστγουντ μέχρι την Ιβάνκα Τραμπ και την Ντόνα Κάραν, από την Ελεν Ντε Τζένερις, την Τζένιφερ Ανιστον, την Οπρα έως και τη Μέγκαν Μαρκλ και πολλούς ακόμα, όλοι δηλώνουν ότι βοηθήθηκαν στη ζωή και την καριέρα τους όταν διδάχτηκαν τον υπερβατικό διαλογισμό και έκτοτε τον ασκούν καθημερινά για δύο εικοσάλεπτα την ημέρα, επαναλαμβάνοντας μια συγκεκριμένη λέξη, ένα μάντρα.

Ο σκηνοθέτης του «Blue Velvet» και του αριστουργηματικού «Mulholland drive» Ντέιβιντ Λιντς έχει γίνει εδώ και 40 χρόνια ο πιο ένθερμος υποστηρικτής και μάλιστα ίδρυσε το 2005 και το «David Lynch Foundation For Consciousness-Based Education and Peace», ένα διεθνές φιλανθρωπικό ίδρυμα με έδρα τη Νέα Υόρκη. Στους «Los Angeles Times» εξιστόρησε πώς ξεκίνησε τον υπερβατικό διαλογισμό την 1η Ιουλίου του 1973 «στις 11 το πρωί μιας ηλιόλουστης Κυριακής. Θυμάμαι κάθε λεπτομέρεια εκείνης της ημέρας που υπήρξε καθοριστική για την υπόλοιπη ζωή μου. [...] Νομίζω πως έρχεται στη ζωή του καθενός μας η στιγμή που δεν αντέχει άλλο να υποφέρει και αρχίζει να αναζητά το κάτι παραπάνω. Η φράση “γνώθι σαυτόν” τα λέει όλα. Η πραγματική ευτυχία δεν είναι εκεί έξω - η πραγματική ευτυχία βρίσκεται μέσα μας. Εγώ νιώθω ήρεμος, διαυγής και πλέον ξέρω τις προτεραιότητες της ζωής μου». Ωστόσο, αρκετά ΜΜΕ στην Αμερική τον αποκαλούν ειρωνικά «Τομ Κρουζ του υπερβατικού διαλογισμού», παραλληλίζοντας την αφοσίωσή του στον υπερβατικό διαλογισμό με την πίστη του διάσημου ηθοποιού στη σαϊεντολογία, όμως ο ίδιος δεν πτοείται από τις επιθέσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με την Οπρα Γουίνφρι που αγκαλιάζει κάθε νέα τάση που μπορεί να την οδηγήσει σε ένα πιο ουσιαστικό παρόν. Ηταν μάλιστα από τις πρώτες που στράφηκαν στα μονοπάτια του διαλογισμού δεκαετίες πριν η Γκουίνεθ Πάλτροου ανακηρυχθεί σε γκουρού του wellness. Η Οπρα δίδαξε τον υπερβατικό διαλογισμό και σε όλους τους εργαζόμενους στην εταιρεία παραγωγής της και όπως λέει: «Καθημερινά στις 9 το πρωί και στις 19.30 το απόγευμα σταματάμε ό,τι κάνουμε και διαλογιζόμαστε. Πλέον, μετά από τόσα χρόνια είναι διαφορετική η ενέργεια μεταξύ μας, αλλά και πολύ βελτιωμένη η ζωή μας».



Στην Ελλάδα οι δάσκαλοι που μπορεί να διδάξουν υπερβατικό διαλογισμό δεν είναι πολλοί. Είναι όμως όλοι τους πιστοποιημένοι από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που ίδρυσε ο Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι όπως και το Πανεπιστήμιο του Μαχαρίσι στην Αϊόβα, όπου και εκπαιδεύτηκαν. Ο Μαχαρίσι ήταν αυτός που έμαθε στη Δύση τον υπερβατικό διαλογισμό το 1958, υπήρξε ο γκουρού των Beatles και κάπως έτσι ο υπερβατικός διαλογισμός έγινε συνώνυμο της ποπ κουλτούρας. «Η ζωή βρίσκει σκοπό και εκπλήρωση στη διεύρυνση της ευτυχίας», δίδασκε και σήμερα πάνω από 6 εκατομμύρια ασκούμενοι στον υπερβατικό διαλογισμό αναζητούν αυτόν τον σκοπό.

Η Μαρία και ο Δημήτρης Γλύκας διδάσκουν υπερβατικό διαλογισμό στο δικό τους κέντρο στο Κορωπί. Η ηρεμία τους όταν σου μιλούν και το χαμόγελό τους λειτουργούν επουλωτικά σε κάθε ραγάδα διάθεσης. Ξεκίνησαν από διαφορετικούς δρόμους στη ζωή και συναντήθηκαν στη λεωφόρο αναζήτησης του εαυτού τους.

Ο Δημήτρης, όπως μου εξηγεί, σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός, αλλά τελικά ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις: «Η ζωή μου είχε απίστευτο στρες, ο νους μου ήταν τρικυμιώδης και από ένα σημείο και μετά άρχισα να κάνω λάθος επιλογές, να βάζω λάθος προτεραιότητες. Ημουν εστιασμένος στο χρήμα μέχρι που ξεκίνησαν οι αρρυθμίες, τα προβλήματα υγείας και θορυβήθηκα. Στράφηκα στο σιάτσου, αναζήτησα εναλλακτικές θεραπείες και κάποια στιγμή βρέθηκε στα χέρια μου το βιβλίο του Ντίπακ Τσόπρα, μαθητή του Μαχαρίσι. Σε αυτό μιλούσε για τον υπερβατικό διαλογισμό κι έτσι ξεκίνησα να μαθαίνω το 1998, ενώ το 2000 έγινα δάσκαλος». Γελώντας μου λέει ότι στη συνέχεια δίδαξε και τον 83χρονο πατέρα του αλλά και τη μητέρα του, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν βλέποντας την αλλαγή στη ζωή του γιου τους.



Η Μαρία, αντιθέτως, βρήκε πολύ αργότερα την κατανόηση που ζητούσε από τους δικούς της. Διδάχτηκε υπερβατικό διαλογισμό το 1994, όταν παράτησε το Οικονομικό της Νομικής για να ασχοληθεί με το θέατρο. Οταν τελείωσε την σχολή υποκριτικής αντιλήφθηκε ότι ο κόσμος στην αγορά εργασίας ήταν πολύ πιο σκληρός απ’ όσο μπορούσε να αντέξει. «Αφού έμαθα, πήγα στο εξωτερικό για κάποια σεμινάρια Αγιουρβέδα και ξεκίνησα να δουλεύω σε κέντρα Αγιουρβέδα σε Ελβετία, Ολλανδία, Γερμανία και Αμερική. Στη συνέχεια επέστρεψα στην Ελλάδα. Ετσι γνωριστήκαμε με τον Δημήτρη και έγινα δασκάλα το 2008. Πολλοί από το περιβάλλον μου θεώρησαν ότι έμπλεξα με κάποια αίρεση και απομακρύνθηκαν. Αλλοι ήρθαν ακόμα πιο κοντά. Από την πρώτη στιγμή είδα διαφορά στις σχέσεις μου με φίλους, οικογένεια και το άλλο φύλο. Εκεί που μέχρι πρότινος τα πράγματα ήταν αρκετά μπερδεμένα για μένα, ξεκαθάρισαν κι έβγαλα αρκετά πρόσωπα από τη ζωή μου. Στη συνέχεια είδα βοήθεια παντού. Μετά από 25 χρόνια επέστρεψα στο πανεπιστήμιο και κατάφερα να πάρω το πτυχίο μου περνώντας τα μαθήματα που χρωστούσα πολύ πιο εύκολα από τότε που ήμουν 20 ετών».

Ο γιος τους διδάχτηκε τον υπερβατικό διαλογισμό από την ηλικία των 4 ετών, ενώ στο κέντρο τους θα δεις εφήβους, εφοπλιστές, γιατρούς, καλλιτέχνες, αρεοπαγίτες και οδηγούς απορριμματοφόρων. Ανθρώπους όλων των θρησκειών και των τάξεων. Μου εξηγούν ότι στην Ελλάδα η μόνη που μιλά δημόσια για τον υπερβατικό διαλογισμό είναι η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και ότι οι υπόλοιποι φοβούνται γιατί υπάρχει αντίδραση από την Εκκλησία.

«Ο υπερβατικός διαλογισμός δεν είναι ούτε θρησκεία, ούτε φιλοσοφία, ούτε ένα διαφορετικό lifestyle. Είναι ένα απλό εργαλείο που δίνει σε οποιονδήποτε άνθρωπο το θελήσει, την πρόσβαση στο πιο γαλήνιο σημείο της συνείδησής του», λέει ο Δημήτρης τονίζοντας ότι ο Τζορτζ Στεφανόπουλος που κάνει υπερβατικό διαλογισμό εδώ και δεκαετίες είναι γιος παπά. Ο ελληνικής καταγωγής πρώην πολιτικός και νυν δημοσιογράφος αναφέρει μάλιστα στην εκπομπή του «Good Morning America» πως γι’ αυτόν ο υπερβατικός διαλογισμός είναι «ο φορτιστής της ψυχής και του μυαλού μου».

Στην Αμερική ο υπερβατικός διαλογισμός υποστηρίζεται από το υπουργείο Υγείας και Εθνικής Αμυνας, καθώς υπάρχουν έρευνες μεγάλων πανεπιστημίων όπως του UCLA αλλά και του Harvard που δείχνουν ότι μειώνει τη φθορά της φαιάς ουσίας, βοηθά τους στρατιώτες να αντιμετωπίσουν το μετατραυματικό στρες και την κατάθλιψη, ενώ άλλη μελέτη του American Psychological Association αναφέρει ότι χάρη σε αυτόν μειώνονται τα επίπεδα χοληστερόλης, ο πόνος και η όποια πιθανότητα συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού, ενώ βελτιώνονται τα επίπεδα δημιουργικότητας και νοημοσύνης. Στα κέντρα υπερβατικού διαλογισμού στο Μανχάταν συνωστίζονται χρηματιστές και γερουσιαστές και ήδη διδάσκεται και σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Το διάστημα της καραντίνας όπου ο φόβος του τι θα συμβεί την επόμενη στιγμή κυριαρχούσε, ο Δημήτρης και η Μαρία Γλύκα διαλογίζονταν μέσω zoom με τους μαθητές τους, ενώ, όπως λέει η Μαρία, «πολλοί που τα είχαν παρατήσει ένιωσαν την ανάγκη να επιστρέψουν και να συνεχίσουν προκειμένου να αποβάλουν τον φόβο και το στρες που τους είχε κυριεύσει».

«Χρειαζόμαστε πλέον να έχουμε ένα νου διαυγή, να λειτουργεί με τάξη, να είναι δημιουργικός, γιατί αυτός ο νους διοικεί τις αποφάσεις, τη συναισθηματική μας ολότητα. Δεν μπορούμε να γυμναζόμαστε από το σαγόνι και κάτω και από το σαγόνι και πάνω να μην κάνουμε καμία άσκηση», συμπληρώνει ο Δημήτρης. Η Ιατρική Σχολή Αθηνών τούς είχε καλέσει πρόσφατα σε ένα πρόγραμμα για την υπέρταση προκειμένου να διδάξουν σε 350 άτομα. «Οταν έρχεται η ίδια η επιστήμη και σου μιλά για τα οφέλη, αυτό δεν μπορείς να το αμφισβητήσεις. Η Αμερικανική Ενωση Καρδιολογίας δημοσίευσε έρευνα που δείχνει ότι ο υπερβατικός διαλογισμός συμβάλλει κατά 50% στη μείωση της θνησιμότητας σε ανθρώπους που διαλογίζονται για 5 χρόνια», επισημαίνει και καταλήγει: «Να ξέρετε γεννιόμαστε δύο φορές σ’ αυτή τη ζωή. Η πρώτη είναι όταν ερχόμαστε στον κόσμο και η δεύτερη γέννησή μας είναι η πνευματική».

Ειδήσεις σήμερα:

Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για δήλωση της ακίνητης περιουσίας

Εκστρατεία στην Ουχάν για την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ σε όλο τον πληθυσμό

Βιομηχανία πορνό σε Χόλιγουντ: Να σας δείξουμε πώς θα κάνετε γυρίσματα εν μέσω πανδημίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr