Τεντ Τέρνερ: Ο «playboy» της ενημέρωσης

Πριν από 40 χρόνια τέτοιες μέρες ο Αμερικανός επιχειρηματίας ίδρυε το CNN - Ο 81χρονος σήμερα γκουρού των media έκανε τότε μια τομή στον κόσμο και τον χρόνο

Hταν 1η Ιουνίου του 1980. Ενα νέο τηλεοπτικό κανάλι, το πρώτο στον κόσμο με 24ωρο πρόγραμμα και το μόνο αποκλειστικά ειδησεογραφικό στις ΗΠΑ, έκανε πρεμιέρα. Στις 5 το πρωί ώρα Aνατολικής Aκτής. Eπειτα από ένα σύντομο μήνυμα του ιδιοκτήτη του Τεντ Τέρνερ, ο οποίος είχε περάσει τα τελευταία 24ωρα ταμπουρωμένος στα τότε κεντρικά γραφεία του σταθμού στην Ατλάντα -δεν θα ήταν ποιητική αδεία να υποστηρίξει κανείς ότι γελούσε μέχρι και το εμβληματικό μουστάκι του- τη σκυτάλη πήρε το ζευγάρι -στη δουλειά και στη ζωή- των δημοσιογράφων Ντέιβιντ Γουόκερ και Λόις Χαρτ. Εκείνος είπε την πρώτη καλημέρα, εκείνη εκφώνησε την πρώτη είδηση. Για την επίσκεψη του προέδρου Κάρτερ στην Πολιτεία της Ιντιάνα. Η αλήθεια είναι ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια το Cable News Network θα κάλυπτε και θα αναδείκνυε πολύ σπουδαιότερα γεγονότα από απλώς μια εθιμοτυπική επίσκεψη ρουτίνας - θυμηθείτε τη συντριβή του διαστημικού λεωφορείου «Challenger», την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τον Πόλεμο στον Περσικό Κόλπο, όλα σε απευθείας μετάδοση. Αλλωστε το φιλόδοξο κανάλι είχε δημιουργηθεί πάνω στην ώρα. Τη στιγμή που ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε άλλαζε.

Στην πραγματικότητα τα όρια είναι δυσδιάκριτα. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος εάν ο κόσμος μετακινούνταν ριζικά ή εάν το magnum opus, όπως ο ίδιος το έχει χαρακτηρίσει πολλάκις, του Τέρνερ αναθεωρούσε τον τρόπο που τον αντιλαμβανόμαστε. Σε κάθε περίπτωση, η φράση «breaking news» έγινε το σήμα κατατεθέν του τηλεοπτικού δικτύου αλλά και αδιαμφισβήτητο, εθιστικό τηλεοπτικό φετίχ για τους τηλεθεατές.

«Χρόνια Πολλά, CNN. Σαράντα χρόνια μετά και είσαι ακόμα το μεγαλύτερο κατόρθωμά μου. Συνέχισε την καλή δουλειά», τουίταρε ανήμερα της επετείου ο λογαριασμός του Τέρνερ. Πιθανότατα οι συνεργάτες του ανέλαβαν να τηρήσουν τα προσχήματα, μια και ο ίδιος τα τελευταία δύο χρόνια ταλαιπωρείται από άνοια με σωμάτια Lewy. Δεν έχει σημασία να επιστρατεύσει κανείς επιστημονικούς όρους για να εξηγήσει με λεπτομέρειες την ασθένεια του 81χρονου Αμερικανού. Φτάνει απλώς να έχει κατά νου ότι στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή του, όταν ο Τέρνερ κοινοποίησε την κατάσταση της υγείας του πριν από δύο χρόνια, δεν μπορούσε να θυμηθεί το ακριβές όνομα της ασθένειας. Μιλούσε για την καθημερινότητά του, ότι πλάγιαζε κάθε βράδυ στις 9 ακριβώς, διάβαζε για μία ώρα τον «Economist», τη «Washington Post» ή κάποιο βιβλίο και κατόπιν κοιμόταν. Ξυπνούσε ξανά στις 4 το πρωί για να πάρει κάποια χάπια και ξανακοιμόταν έως τις 6. Το πρωινό ξύπνημά του συνοδευόταν από ελαφριά, ταιριαστή στην προχωρημένη πια ηλικία του γυμναστική. Αλλωστε έπρεπε να κρατιέται σε φόρμα, για να διαχειριστεί τις τέσσερις διαφορετικές συντρόφους με τις οποίες σχετιζόταν. Μία ανά εβδομάδα. Ακούγεται σαν φαρμακευτική αγωγή. Για εκείνον μπορεί να επέχει ακόμα και τέτοια θέση. Οι γυναίκες λειτουργούσαν πάντα ως βάλσαμο για τον Τέρνερ. Οσο περισσότερες, τόσο το καλύτερο.


Τρεις γάμοι, χίλιες και μία ερωμένες

Αν και μπορεί να ακουστεί άκομψο ή για κάποιους ακόμα και βλάσφημο, ο γκουρού των μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας είχε βρεθεί ξανά στη ζωή του στη θέση να ξεχνά. Μόνο που στα χρόνια της ακμής του η λήθη αφορούσε κατά κύριο λόγο γυναικεία ονόματα. Ο Τέρνερ υπήρξε σπουδαίος γόης, αρχετυπικός playboy, ένας άντρας παραδομένος στις σαρκικές ηδονές με τρεις γάμους στο «βιογραφικό» του, από τους οποίους απέκτησε συνολικά πέντε παιδιά, και πολλές, απειράριθμες, εξωσυζυγικές σχέσεις. Τα διαπιστευτήριά του ως κυνηγού τα είχε καταθέσει ήδη από τα φοιτητικά χρόνια του. Ο Τέρνερ αποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο Brown τη δεκαετία του 1950 λίγο πριν πάρει το πτυχίο του, επειδή μια συμφοιτήτριά του βρέθηκε να κοιμάται στο δωμάτιό του. Τελικά, το ακαδημαϊκό ίδρυμα του απένειμε τιμής ένεκεν τον τίτλο σπουδών 30 χρόνια αργότερα. Τότε πια ο Τέρνερ ήταν ένας επιδραστικός άνθρωπος - κι ας μην είχε επινοηθεί ακόμα ο σχετικός όρος.

Ο πιο φωτογενής γάμος του -και το πιο συζητημένο από τα διαζύγιά του- ήταν εκείνος με την Τζέιν Φόντα. Σύμφωνα με την ακτιβίστρια Μέρι Γουίλιαμς, υιοθετημένη κόρη της ηθοποιού, ο γάμος της θετής μητέρας της με τον Τέρνερ αποδείχτηκε ανθρωποφαγικός. Δεν ήταν πάντα έτσι. Οταν η Φόντα γνώρισε και παντρεύτηκε με τον Τέρνερ το 1991, εκείνη είχε χτίσει μια μικρή αυτοκρατορία αξίας 100 εκατ. δολαρίων χάρη στα μαθήματα αεροβικής μέσω βιντεοκασέτας, εκείνος ήταν ήδη δισεκατομμυριούχος. Η Φόντα έχει πει ότι τον ερωτεύτηκε όταν μια μέρα σε κάποιο ράντσο του όπου παραθέριζαν τον είδε να ξεχειλίζει από αγάπη και ενθουσιασμό όσο της μιλούσε για ένα σμήνος πουλιών που πετούσε από πάνω τους. Εμοιαζαν με το τέλειο power couple. Η οικογενειακή ευτυχία τους δεν διήρκεσε πολύ. Αλλά αυτό έγινε γνωστό μετά τον χωρισμό τους το 2001. Οταν, για παράδειγμα, η οικουμένη έμαθε -από το βιβλίο της Φόντα- ότι την ημέρα που η ηθοποιός πληροφορήθηκε για μία ακόμα ερωμένη του συζύγου της του πέταξε μια τηλεφωνική συσκευή στο κεφάλι. Υπάρχει ωστόσο κάτι βαθύτερο που φαίνεται να συνδέει τους δυο τους. Και απάλυνε την κακεντρέχεια και τις μικροπρέπειες. Ο Τέρνερ μάλιστα έχει πει ότι μετά τη Φόντα δεν σκέφτηκε ποτέ ξανά τον γάμο. Προτιμούσε τις περιστασιακές σχέσεις. Η σύνδεσή τους ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι στην παιδική ηλικία τους βίωσαν και οι δύο την τραγική γονεϊκή απώλεια -εκείνη της μητέρας της, εκείνος του πατέρα του- από αυτοκτονία. Ισως μπορούσαν να καταλάβουν ο ένας τον άλλο όσο λίγοι άνθρωποι.

Πρωτοπόρος μεγιστάνας

Η αυτοκτονία του Τεντ Τέρνερ του πρεσβύτερου φόρτωσε τον γιο του όχι μόνο με ένα βαρύ συναισθηματικό φορτίο το οποίο θα κουβαλούσε σε όλη του την ζωή, αλλά και με την υποχρέωση να αναλάβει τα ηνία της πατρογονικής επιχείρησης. Ο Τέρνερ ήταν μόλις 24 ετών και έπρεπε να διαχειριστεί μια ήδη μεγάλη εταιρεία με υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες. Είχε δύο επιλογές: να την καταστρέψει ή να τη γιγαντώσει. Επέλεξε το δεύτερο και μέσα σε λίγα χρόνια την ανέδειξε σε παγκόσμιο παίκτη. Η επιχείρηση αυτή έγινε η μαγιά για την επέκτασή του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στα τέλη του 1960 το χαρτοφυλάκιο του Τέρνερ περιελάμβανε αρκετούς τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, τους οποίους πούλησε για να αγοράσει το πρώτο κανάλι του, έναν παρηκμασμένο τηλεοπτικό σταθμό της Ατλάντα. Μέσα σε μια δεκαετία κατάφερε το σήμα του καλωδιακού καναλιού να εκπέμπει μέσω δορυφόρου σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ και να διευρύνει την απήχησή του.

Οι κινήσεις του ήταν στρατηγικές. Αγόρασε μέχρι και τους Atlanta Hawks προκειμένου να έχει πληθώρα πρωτότυπου προγράμματος για τους τηλεθεατές του. Η ιδέα για το CNN γεννήθηκε το 1978. Ή μάλλον όχι. Τότε την πίστεψε ο Τέρνερ. Ο πρώτος σπόρος για τη δημιουργία ενός αμιγώς ειδησεογραφικού, 24ωρου καναλιού είχε πέσει στο έδαφος ένα χρόνο νωρίτερα από τον δημοσιογράφο Ριζ Σόνφελντ, αλλά δεν το είχε βρει πρόσφορο. Ο Τέρνερ θεωρώντας τις συνθήκες ώριμες και την οικονομική δυνατότητά του παραπάνω από αρκετή τον κάλεσε στο γραφείο του και τον ρώτησε τι χρειαζόταν για να δώσουν σάρκα και οστά ή μάλλον εικόνα και ήχο στο σχέδιο επί χάρτου. Ο Σόνφελντ απάντησε ότι ήθελε 300 εργαζόμενους και 20 εκατ. δολάρια. Δύο χρόνια μετά, το κανάλι ήταν στον αέρα. Και σύμφωνα με τη δέσμευση του Τέρνερ, το CNN θα σταματήσει να εκπέμπει το σήμα του αφού πρώτα μεταδώσει ζωντανά το τέλος του κόσμου, όταν, όποτε και αν έρθει.

Σαράντα χρόνια μετά, ο Τέρνερ θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της σύγχρονης Αμερικής - κι ας έχει υποπέσει σε ασυγχώρητα ατοπήματα, όπως ας πούμε στον δημόσιο θαυμασμό του Κιμ Γιονγκ Ουν. Σε κάθε περίπτωση, δεν ξέρει τι έχει - κάτι που δεν οφείλεται στην άνοια που τον ταλαιπωρεί εσχάτως. Οι υπολογισμοί του οικονομικού Τύπου τοποθετούν την περιουσία του πέριξ των 2 δισ. δολαρίων. Η επιχειρηματική δραστηριότητά του επεκτείνεται πια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αειφορία -υπήρξε άλλωστε δημιουργός και εμπνευστής του καρτούν Captain Planet στα 90s-, έχει στην κατοχή του σχεδόν 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στις ΗΠΑ και διαφεντεύει τον μεγαλύτερο πληθυσμό από βίσονες στον κόσμο - κάποιοι προμηθεύουν με πρώτες ύλες την αλυσίδα εστιατορίων του Τέρνερ, το Ted’s Montana Grill. Ακόμα πιο σημαντική βέβαια είναι η φιλανθρωπική δράση του. Ο Τέρνερ δεσμεύτηκε και εκπλήρωσε προσφορά ύψους 1 δισ. δολαρίων προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενώ από το 2010 έχει προσχωρήσει στο The Giving Pledge του Γουόρεν Μπάφετ και του Μπιλ Γκέιτς. Φυσικά, όπως κάθε τοτεμικής μορφής φυσιογνωμία, έχει άσπονδους φίλους ή πιο σωστά ορκισμένους εχθρούς. Η κόντρα του με τον Ρούπερτ Μέρντοκ κρατά δεκαετίες. Και λέγεται ότι ξεκίνησε όταν το γιοτ του Αυστραλού εμβόλισε επίτηδες εκείνο του Τέρνερ σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες το μακρινό 1983. Ναι, εκτός των άλλων, ο ιδρυτής του CNN στη νιότη του υπήρξε δεινός ιστιοπλόος. Τόσο καλός που βρέθηκε ακόμα και στο εξώφυλλο του «Sports Illustrated» τον Ιούλιο του 1977. Ποια είναι τελικά η συνταγή της επιτυχίας του; Κοιμήσου νωρίς, ξύπνα νωρίς, δούλεψε σαν διάολος. Κυρίως, διαφήμισε τη δουλειά σου.

Ειδήσεις σήμερα

Αυτή είναι η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για την ΑΟΖ

Κορωνοϊός: Είκοσι νέα κρούσματα, κανένας θάνατος

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Δεύτερο 24ωρο άφαντη η 10χρονη Μαρκέλλα - «Την άρπαξαν με τη βία» λέει η μητέρα της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr