Σίλια Κατραλή: «Ο έρωτας είναι σαν το “μ” στον Οκτώμβρη, συνηθισμένο λάθος»

Συγγραφέας, μουσικός, τραγουδίστρια, ηθοποιός με πρόσφατη συμμετοχή στην επιτυχημένη σειρά του ΑΝΤ1, «Άγριες Μέλισσες». Και όλα αυτά μόλις στα 26 της

Εν αρχήν το χάος, ύστερα η γένεσις και η γένεσις που αναδύεται από τις πιο κρυφές επιθυμίες της ύπαρξης. Αλλόκοτο το «είναι» μας, μυστήρια ύλη που ψάχνει μια ζωή να βρει το νόημα. Κάποιες φορές το νόημα έρχεται, κάποιες άλλες όχι.

Άλλοι το βρίσκουν στα χρήματα, άλλοι στη διασκέδαση, άλλοι σε μια θερμή αγκαλιά. Άλλοι στην Τέχνη. Αχ! Η τέχνη. Εκεί αν βρεις νόημα ανακαλύπτεις αυτό που δεν ήξερες πως έχεις μέσα σου.

Την δύναμη, το πείσμα, τη θέληση ακόμα και το Θεό. Τον εαυτό σου. Εδώ ο Παράδεισος, εδώ και η Κόλαση. Μέσα από την τέχνη αναδύονται πλάσματα αιθέρια, δεν τα λες ούτε νεράιδες ούτε ξωτικά, είναι όμως εκείνοι οι άνθρωποι που ποιούν το ήθος. Οι άνθρωποι που αρνήθηκαν τα εγκόσμια αλλά δεν έγιναν ιερείς σε εκκλησίες. Έγιναν οι ιερείς των Μουσών, της έμπνευσης, του απροσδόκητου, μιας τυχαίας ενορχήστρωσης μέσα στο χάος που επιφέρει τν αρμονία στις ψυχές όσων ακούν τα λόγια τους. Από τον Αισχύλο και τον Σοφοκλή μέχρι τον Σαίξπηρ και από εκεί στον Τσέχωφ, των Τένεσι Ουίλιαμς, τον Άρθουρ Μίλερ. Από την αθωότητα του Λόρκα μέχρι την κυνική αλήθεια του Άλμπι και του Μπουκόφκσι.

Σας φαίνονται πολύ ποιητικά αυτά? Δεν θα το έλεγα. Ή μάλλον δεν θα μπορούσα να περιγράψω καλύτερα ένα πλάσμα ιδιαίτερο, που κουβαλάει μέσα του όλον εκείνον τον χαμένο ιδεαλισμό και το μυστήριο. Ίσως μόνο του να θεωρεί πως η αποστολή του σε αυτόν τον κόσμο είναι να τον δημιουργήσει ξανά. Ποιος ξέρει;

Η Σίλια Κατραλή είναι μια ιδιαίτερη παρουσία. Επαναστατεί, ζυγίζει, ψάχνει, εμπνέεται από το ασήμαντο και δημιουργεί το σημαντικό. Εμπνέεται από το χάος. Ίσως το δημιουργεί και μέσα της για να ξαναβρεί την αρχή. Αφηρημένη μας συστήνεται όπως ένας πίνακας του Βαν Γκογκ, που αδειάζει και γεμίζει τα χρώματα του όπως θέλει εκείνος και όχι όπως του επιβάλλει η φύση ή το χέρι ενός ζωγράφου. Κάποιος θα το έλεγε «τέλεια αναρχία».

Συγγραφέας, μουσικός, τραγουδίστρια, ηθοποιός με πρόσφατη συμμετοχή στην επιτυχημένη σειρά του ΑΝΤ1, «Άγριες Μέλισσες». Όλα αυτά μόλις στα 26 της, την φαντάζομαι μετά από πολλά χρόνια. Σίγουρα το μέλλον της είναι λαμπρό, δεν αμφιβάλλω καθόλου γι`αυτό. Συνθέτει σκέψεις, εκφράζεται με τρόπο αλλιώτικο, αυτόν που δεν σου μιλάνε πάντα οι άνθρωποι. Ευγενική και προσιτή. Κάτι που θα θαυμάσεις σίγουρα στη Σίλια είναι ο λόγος της. Κάνει μπαμ με το καλημέρα.


Για την φυσική της ομορφιά δεν υπάρχει περίπτωση να διαφωνεί κάποιος, αλλά ο λόγος είναι εκείνο το στοιχείο που την καθιστά κάτι έξω από τους κανόνες. Εξάλλου ο λόγος είναι αυτός που κηρύττεται και όπως σας είπα οι ηθοποιοί είναι ιερείς μιας άλλης εκκλησίας. Εκφραστικότητα, ποιητικότητα, ροή.
Τον μεταχειρίζεται με μαγικό τρόπο θα έλεγα. Γλιστρά μέσα από τις χαραμάδες του ασυνείδητου για να βρει το συνειδητό, δημιουργεί πνευματικά επίπεδα για να τα ξεπερνάει. Ένα εκκρεμές που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στον κόσμο της πραγματικότητας και στον κόσμο της φαντασίας.
Αφού λοιπόν μιλήσαμε, γνωριστήκαμε, στο τέλος της συνέντευξης μας τέσταρα και τις γνώσεις σε θέματα εκτός του πεδίου γνώσεων της σε ένα διασκεδαστικό κουίζ ερωτήσεων.
Τι λέτε θέλετε να την γνωρίσουμε καλύτερα ή μάλλον να την απολαύσετε. Εγώ έχω ήδη μαγευτεί από τις απαντήσεις της.

Καλησπέρα Σίλια και καλωσόρισες στην σελίδα του Lay-Out. Gr. Σε ευχαριστώ πολύ για την αποδοχή σου να πραγματοποιήσουμε την συγκεκριμένη συνέντευξη. Θεωρώ πως είναι υγιές και πολύ όμορφο να ακούγονται απόψεις νέων ανθρώπων. Ας ξεκινήσουμε την συνέντευξη μας και ήθελα να σε ρωτήσω. Πως θυμάσαι τα πρώτα σου βήματα στην ηθοποιία. Το ήθελες ή προέκυψε;
Βασικά η αληθινή ιστορία έχει σχέση με το τάγμα του χρυσού φακέλου. Ο αγαπημένος μου θεσμός ήταν πάντα το ταχυδρομείο. Για μερικούς είναι η εκκλησία, για άλλους το πανεπιστήμιο για μένα ήταν το ταχυδρομείο. Αν και καταδικασμένο να εξαφανιστεί από τους υπολογιστές, εγώ από τότε που σηκωνόμουν στις μύτες των ποδιών μου για να φτάσω το γραμματοκιβώτιο πίστευα ότι μία μέρα θα έπαιρνα ένα γράμμα που θα μου άλλαζε τη ζωή. Και κάπως έτσι βρέθηκα να δίνω εξετάσεις στο υπουργείο πολιτισμού κι έπειτα ξεκίνησε ένα τουρ σε δραματικές σχολές εσωτερικού και εξωτερικού με κατεύθυνση πιθανότατα στο πουθενά.



Από τα Χανιά λοιπόν! Να στείλουμε την αγάπη μας στην Κρήτη. Πώς θυμάσαι την παιδική σου ηλικία στο νησί;
Δεν έχω μεγαλώσει εκεί. Αλλά έχω καταγωγή από εκεί. Κι έχω περάσει σχεδόν όλα μου τα καλοκαίρια στα Χανιά. Είναι ένα πολύ όμορφο νησί ικανό να σε κρατήσει για λίγο μακριά από το θόρυβο της μεγαλούπολης..

Θα σε δούμε στην σειρά του ΑΝΤ-1 «Άγριες Μέλισσες» να το θέσω λίγο σουρεαλιστικά λοιπόν. Ποια πιστεύεις πως είναι η «άγρια μέλισσα» της εποχής μας αλλά και της σύγχρονης κοινωνίας;
Θα το εκλάβω με την αρνητική έννοια της άγριας μέλισσας στις ζωές των ανθρώπων και αυτή είναι νομίζω η αδηφάγα κατανάλωση που κινδυνεύει να αυτοκτονήσει τον πλανήτη. Κινδυνεύουμε από αυτό. Το σκοτάδι είναι πίσσα εκεί μέσα κι οι διακόπτες ανεβοκατεβαίνουν χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα σαν τα χείλη πολιτικών ηγετών. Το σκοτάδι βέβαια δεν απειλεί μόνο προστατεύει κιόλας. Ωστόσο η ασυλία που μπορεί να σου προσφέρει φαίνεται να κρατάει για λίγο. Φεύγοντας από αυτό το σκοτεινό δωμάτιο πρέπει να πάρεις μιαν απόφαση μαζί σου.

Διαβάστε τη συνέχεια της συνέντευξης στο www.lay-out.gr


Ειδήσεις σήμερα: 

Αλλάζει το ωράριο στα σούπερ μάρκετ - Τι ώρα θα κλείνουν

Η Τουρκία «πνίγει» το Καστελόριζο - Το σχέδιο «αποκοπής» του από τα νησιά του Αιγαίου

Σταϊκούρας: Αποζημιώσεις 800 ευρώ και τον Δεκέμβριο αν χρειαστεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr