Το fēnix 8 της Garmin είναι το απόλυτο εργαλείο που θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις στην πολυάσχολη και απαιτητική καθημερινότητά σου.
Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης
Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη του Ζιλ Ντασέν και είχε επιμεληθεί τα προγράμματα της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Μάνου Χατζιδάκι
Συγκεκριμένα έγραψε:
«Έφυγε ακόμα ένας αγαπημένος μου... Βαριά θλίψη και οδύνη. Ο σπουδαίος μας σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης με τις τόσες επιτυχίες και το μεγάλο έργο έφυγε από κοντά μας...Η τελευταία του παράσταση ήταν μαζί μας πέρυσι το. Θρυλικό ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ στο θέατρο Κορονέτ που το σταμάτησε ο κορονοϊός..Λατρεμένε μου Βασίλη σ ευχαριστούμε για όσα μας προσέφερες, ήθος και γνώση».
Δείτε την ανάρτησή του:
Έφυγε ακόμα ένας αγαπημένος μου... Βαρειά θλίψη και οδύνη. Ο σπουδαίος μας σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαιδης με τις τόσες...
Posted by Σπύρος Μπιμπίλας on Tuesday, February 2, 2021
Ο Βασίλης Νικολαϊδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θεατρολογία στο Παρίσι, με ειδικό θέμα τη σκηνοθεσία όπερας. Το 1982 δημοσιεύτηκε το βιβλίο του Μαρία Κάλλας, οι μεταμορφώσεις μιας Τέχνης, το οποίο επανεκδόθηκε το 1995.
Το 1985 αρχίζει να σκηνοθετεί, κυρίως μουσικά έργα. Από το 1991, συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή, από το 1992, με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και από το 2000, με το Εθνικό Θέατρο. Από τον Οκτώβριο του 2007 έως τον Σεπτέμβριο του 2014 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου.
Τα τελευταία χρόνια έχει σκηνοθετήσει τα έργα:
Λεωφορείον ο Πόθος του Τ. Ουίλιαμς (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, 2010) ,
Ναμπούκο, όπερα του Βέρντι (Ε.Λ.Σ., Ηρώδειο, 2011),
Ελάτε σ’ εμάς για έναν καφέ του Π. Κιάρα (θέατρο «Θεμέλιο» και θέατρο «Φούρνος», 2013-2015),
Μια ξεχωριστή μέρα του Ετ. Σκόλα (θέατρο«Skrow»,2013),
Γλυκό πουλί της νιότης του Τ.Ουίλλιαμς (Κ.Θ.Β.Ε., 2014),
La strada (θέατρο «Victoria»,2014),
Μια υπέροχη Κυριακή για εκδρομή του Τ.Ουίλλιαμς (θέατρο «Φούρνος», 2015),
Η εύθυμη Χήρα, οπερέτα του Φ. Λέχαρ (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2015),
Ισμήνη του Γ. Ρίτσου (θέατρο «Φούρνος», 2016),
Από το 1984 ως το 2006 εργάστηκε ως παραγωγός μουσικών εκπομπών στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Κύριες εκπομπές του:
«Μουσικές εξαίσιες ενός αόρατου θιάσου» (Το θέαμα και η μουσική του),
«Βραδιά Όπερας». Εργάστηκε επίσης ως μουσικός παραγωγός, στην ΕΡΤ2 και στον «9,84».
Από το 1988 άρχισε να σκηνοθετεί στο ραδιόφωνο. Συνεργάστηκε με μεγάλους ηθοποιούς της πιο παλιάς γενιάς, όπως η Μαίρη Αρώνη, ο Νίκος Τζόγιας, η Μαρία Αλκαίου κ.α., αλλά και με νεώτερους, όπως η Ρένη Πιττακή, η Λυδία Κονιόρδου, η Λυδία Φωτοπούλου, ο Γιάννης Μπέζος, ο Γιωργος Παρτσαλάκης, ο Δημήτρης Καταλειφός κ.α.
Για το ραδιόφωνο σκηνοθέτησε τα έργα:
Ο βασιλιάς Γκόρντογκαν του Ρ. Ίβσικ(1988),
Πρόγραμμα μονοπράκτων με γενικό τίτλο Δύσκολοι έρωτες (1989),
Φιλουμένα Μαρτουράνο του Εντ. Ντε Φιλίππο(1989),
Γέρμα του Φ. Γκ. Λόρκα (1989),
Τριαντάφυλλο στο στήθος του Τ.Ουίλλιαμς(1990),
Μαριάννα Πινέδα του Φ. Γκ. Λόρκα (1990),
Βασιλιάς Υμπύ του Αλ. Ζαρύ (1991),
Το ταξίδι του κυρίου Περισόν του Ευγ. Λαμπίς (1994).
Σκηνοθέτησε επίσης (1989) για την ΕΡΑ2 μια ραδιοφωνική σειρά για τη ζωή της Σάρας Μπερνάρ, βασισμένη στο βιβλίο της Φρ. Σαγκάν, Γέλιο χωρίς τελειωμό
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Σ. (1994), καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Χαλανδρίου, ως υπευθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού.
Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη του Ζιλ Ντασέν στον Γλάρο του Τσέχωφ (Εθνικό Θέατρο, 1988). Επιμελήθηκε τα προγράμματα της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Μάνου Χατζιδάκι, όσο εκείνος την διηύθυνε. Έχει γράψει δεκάδες μουσικών και θεατρικών άρθρων σε περιοδικά, όπως το «Τέταρτο»(όσον καιρό το διηύθυνε ο Μ. Χατζιδάκις), «Ήχος hi- fi, «Oπτικοακουστική», «Δίφωνο».
Έχει επιμεληθεί πολλές εκδόσεις δίσκων με αρχειακό υλικό για τις εταιρίες «Σείριος», «Sony», «Λύρα», «Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο». Έχει διδάξει υποκριτική σε νέους τραγουδιστές στα ωδεία: «Athenaeum» και «Φίλιππος Νάκας» και στη δραματική σχολή: «Μαίρη Τράγκα».
Η ανακοίνωση της Λίνας Μενδώνη
«Η βαθιά γνώση για το θέατρο σε όλες του τις εκφάνσεις, από την πρόζα μέχρι την όπερα, χαρακτήριζε το έργο του, αγαπητού σε όλους τους ανθρώπους του θεάτρου, Βασίλη Νικολαϊδη. Υπηρέτησε με πάθος τον θεατρικό λόγο, σε κάθε μέσο. Στο ραδιόφωνο, στη θεατρική σκηνή, στο λυρικό θέατρο. Ως δάσκαλος, μετέφερε σε εκατοντάδες νέους ηθοποιούς τη μόρφωση και την αγάπη του για το θέατρο και τη μουσική. Με το έργο του στήριξε τις κρατικές σκηνές, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο, πολλά ΔΗΠΕΘΕ, Η απώλειά του είναι σημαντική. Από το ελληνικό θέατρο θα λείψουν η εργατικότητα, η συνέπεια και το ήθος του. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους πολλούς φίλους του» δήώσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη
Εγκαταλείπει «για λίγο» το Twitter ο Έλον Μασκ
Βερολίνο για τις διερευνητικές Ελλάδας - Τουρκίας: Να αποφύγουμε νέα επιδείνωση στη Μεσόγειο
Σταϊκούρας: Στα 47,9 εκατ. ευρώ η κρατική επιδότηση για το πρόγραμμα «Γέφυρα»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr