«Σασμός»: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Πετρουλάκη

Το παρών έδωσαν και πρωταγωνιστές της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς

Ο Σπύρος Πετρουλάκης, ο συγγραφέας που έδωσε ανάσα στον «Σασμό» και κατάφερε με την έμπνευσή του να κάνει χιλιάδες ανθρώπους να ζήσουν την ιστορία του, παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου το ομώνυμο βιβλίο του, πάνω στο οποίο βασίζεται η αγαπημένη δραματική σειρά του Alpha.

Όπως λέει ο ίδιος, η ιδέα του είναι βασισμένη στο «δύσκολο και το ευκολο, την δυναμη και την δυναμική που μπορεί να βγάλει ένας άντρας, το "πρεπό", όπως το λένε στην Κρήτη, αυτό που διδάσκεται απ' την μάνα στον γιο κι απ' τον πατέρα στην κόρη».

Δεν δίνει βάση στην βεντέτα, αλλά στον σασμό, το σιάξιμο, την συμφιλίωση, τις ανθρώπινες σχέσεις και πώς αυτές λειτουργούν μέσα σε μία τέτοια συνθήκη. Και φυσικά, τόνισε τον σημαντικό ρόλο που έχει η γυναίκα σε έναν σασμό.



Όπως σημείωσε και ο πρόεδρος του Alpha, κος Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο οποίος και παρεβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου: «Την γυναίκα την σεβόμεθα, η Κρήτη ήταν και παραμένει μητριαρχική χώρα. Χώρα είμαστε, όχι νησί, η Κρήτη είναι αυτόνομη. Οι γυναίκες παίζουν μεγάλο ρόλο στους σασμους, δεν δημιουργούν μίση, κουβαλούν τον πόνο».

Μάλιστα, μία γυναίκα ήταν και εκείνη που τον έσπρωξε να γράψει το βιβλίο του Σασμού, η σύζυγός του, η οποία είναι δίπλα του τα τελευταία εννέα χρόνια.



Τον συντονισμό της παρουσίασης ανέλαβε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου, η οποία με την σειρά της μίλησε τόσο για τον Σασμό, όσο και για τον δεσμό της με την Κρήτη και τους ανθρώπους της, καθώς ο άνδρας της κατάγεται από εκεί.



Με την σειρά του, ο Δημήτρης Λάλος, ο τηλεοπτικός Μαθιός της σειράς, βρέθηκε εκεί για να διαβάσει αποσπάσματα του βιβλίου υπό την μουσική υπόκρουση της λύρας του Ανδρέα Φασάκη. Ο ηθοποιός κατάφερε να κερδίσει το κοινό, που τον χειροκρότησε πολλάκις τόσο για τις αναγνώσεις του, αλλά και για τα χιουμοριστικά του σχόλια.

Στην παρουσίαση βρέθηκε επίσης και ο ερμηνευτής του τραγουδιού «Σασμός», Γιάννης Κότσιρας, ο οποίος μάλιστα, στο τέλος της βραδιάς ερμήνευσε το ρεφρέν του. Για την «εμπλοκή» του στο εν λόγω εγχείρημα, ο ίδιος αναφέρει ότι προέκυψε εντελώς τυχαία.

«Έτυχε να τραγουδήσω τον Σασμό, δεν έχω καμία σχέση. Γνώριζα τον Σπύρο και μου ζήτησε για πρώτη φορά να παρουσιάσω τον Σασμό. Εγώ δεν γνώριζα καν τι σημαίνει, νόμιζα ότι ήταν κάτι άλλο. Είχα πάρει απόφαση να μην ασχοληθώ με τραγούδια στην τηλεόραση. Όμως με κέρδισε. Ο Σπύρος ασχολείται με τις διαδικασίες, την ουσία και τους ανθρώπους και τον ρόλο της γυναίκας, δεν ασχολείται με τις βεντέτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Μάλιστα, τόνισε πως είναι πολύ περήφανος για το τραγούδι που ερμήνευσε. «Το βιβλίο γέννησε το νόημα. Ο Τερζής έγραψε ένα από τα ομορφότερα τραγούδια. Γνήσιο καθαρόαιμο ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Νιώθω ότι όλοι εμείς οι συντελεστές που βοήθησαν σε αυτό, μπορεί να μην γνωριζόμαστε καν μεταξύ μας, όμως είμαστε μια μεγάλη οικογένεια που γεννάει υπέροχα παιδιά», δήλωσε ο Γιάννη Κότσιρας.



Στην εκδήλωση εκτός από τους συντονιστές έδωσαν το παρών και άλλοι πρωταγωνιστές της δραματικής σειράς του Alpha, καθώς και συντελεστές της. Ανάμεσά τους η Νεκταρία Γιαννουδάκη, ο Πάνος Γκόγκος, η Βέρα Μακρομαρίδου, ο Στάθης Μαντζώρος, ο Δημήτρης Ήμελλος, ο Μιχάλης Αεράκης, ο σκηνοθέτης της σειράς Κώστας Κωστόπουλος, καθώς και η οικογένεια Καραγιάννη, που έχει αναλάβει την παραγωγή της σειράς.




Ειδήσεις σήμερα:

Tοπικές βροχές σήμερα στα κεντρικά και νότια - Δείτε τι καιρό θα κάνει την 28η Οκτωβρίου

2.400 άνθρωποι στα νοσοκομεία με κορωνοϊό - Τι προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Β. Ελλάδα

Με αγορεύσεις συνηγόρων συνεχίζεται η δίκη για το βιτριόλι - Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr