Στον Ντέιμον Γκάλγκουτ το βραβείο «Booker 2021» για το μυθιστόρημά του «Η υπόσχεση»
Ο 57χρονος νοτιοαφρικανός λογοτέχνης, υποψήφιος για τρίτη φορά για το Μπούκερ, θεωρείτο φαβορί ανάμεσα στα έξι πρόσωπα – τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες – στον τελικό κατάλογο των υποψηφιοτήτων
Στο The Promise ο Galgut μας αφηγείται μια ιστορία στη Νότια Αφρική την περίοδο που η χώρα βγαίνει από το Απαρτχάιντ. Μια οικογένεια λευκών, από το 1986 μέχρι σήμερα, χωρίζεται και ενώνεται κάθε φορά με αφορμή μια κηδεία. Καθώς η ζωή κυλά, η χώρα αλλάζει και μια υπόσχεση μένει ανεκπλήρωτη, να συμβολίζει την υπόσχεση της Ιστορίας που δεν τηρείται για τη Νότια Αφρική. Δεν γίνεται «η Γη της Επαγγελίας», παρά βυθίζεται στην εγκληματικότητα, στη διαφθορά, στο χάος.
Είναι ο τρίτος Νοτιοαφρικανός συγγραφέας που τιμάται με το βραβείο Booker, μετά την Nadine Gordimer και τον J.M. Coetzee. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το ένατο μυθιστόρημά του και το πρώτο του εδώ και επτά χρόνια.
«Είμαι βαθιά, ταπεινά ευγνώμων», είπε ο 57χρονος λογοτέχνης, υποψήφιος για τρίτη φορά για το Μπούκερ.
Θεωρείτο φαβορί ανάμεσα στα έξι πρόσωπα -τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες- στον τελικό κατάλογο των υποψηφιοτήτων.
#2021BookerPrize shortlisted author Damon Galgut reads from ‘The Promise’. Comment below if you think Damon’s book should win, and watch the ceremony at 7.15pm GMT this evening to find out: https://t.co/AV21wqS42b #ThePromiseToWin #DamonGalgut @ChattoBooks @VINTAGEBooks pic.twitter.com/u3fN76Xisk
— The Booker Prizes (@TheBookerPrizes) November 3, 2021
Κινούμενο στην περίοδο από τέλος του απαρτχάιντ ως την προεδρία του Τζέικομπ Ζούμα, το μυθιστόρημα «Η υπόσχεση» περιγράφει την προοδευτική αποδιάρθρωση των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας των λευκών στην Πρετόρια, καθώς η χώρα μπαίνει στον δύσβατο δρόμο προς τη δημοκρατία.
«Ήταν δύσκολο», εξήγησε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, η ιστορικός Μάγια Τζάσανοφ, όμως «έπειτα από πολλές συζητήσεις καταλήξαμε σε συναίνεση γύρω από το ένα βιβλίο» που έχει ιδιαίτερη «πρωτοτυπία» και «απίστευτα ρευστή αφήγηση», έργο «πυκνό, με ιστορική και μεταφορική σημασία».
Ο συγγραφέας είπε πως αποδέχεται το βραβείο για «όλες τις ιστορίες που αφηγήθηκαν κι αυτές που δεν αφηγήθηκαν» οι συγγραφείς, γνωστοί ή μη, «της αξιοπρόσεκτης ηπείρου στην οποία ανήκει».
Το περιοδικό New Yorker χαρακτήρισε το έργο «εξαιρετικό», οι Sunday Times της Νότιας Αφρικής «εκπληκτικό» το «πόση πολλή ιστορία πακετάρει» ο Ντέιμον Γκάλγκουτ σ’ ένα «σύντομο μυθιστόρημα».
We are delighted to announce that the winner of the #2021BookerPrize is 'The Promise' by Damon Galgut! Watch Damon’s winner’s interview live on the BBC now: https://t.co/AV21wqAtaD@ChattoBooks @vintagebooks @penguinrandom pic.twitter.com/TeC0WvN9k9
— The Booker Prizes (@TheBookerPrizes) November 3, 2021
Σε βίντεο που μεταδόθηκε πριν ανακοινωθεί η βράβευση ο συγγραφέας εξηγεί ότι ήθελε να δείξει με το βιβλίο αυτό «το πέρασμα του χρόνου και το τι κάνει σε μια οικογένεια, στην πολιτική της χώρας και στο αίσθημα της δικαιοσύνης».
Στην τελετή της βράβευσης, που μεταδόθηκε απευθείας από το BBC, οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες συμμετείχαν διά ζώσης, αντίθετα με την περυσινή, στην οποία πήραν μέρος μέσω βιντεοδιάσκεψης εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Take a look at the moment Damon Galgut found out that he had won the #2021BookerPrize! Read more about ‘The Promise’ here: https://t.co/HOh2uZApV4#BookerPrize #ThePromise #DamonGalgut @chattobooks @VINTAGEBooks @penguinrandom pic.twitter.com/BYd17ktG5O
— The Booker Prizes (@TheBookerPrizes) November 3, 2021
Τα έξι έργα του τελικού καταλόγου επελέγησαν από τους πέντε κριτές μεταξύ 158 μυθιστορημάτων που τυπώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην Ιρλανδία μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου 2020 και της 30ής Σεπτεμβρίου 2021.
Το Μπούκερ, που άρχισε να απονέμεται το 1969, τιμά κάθε χρόνο τον δημιουργό του «καλύτερου μυθιστορήματος που γράφτηκε στα αγγλικά». Ο νικητής λαμβάνει χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών (περίπου 55.000 ευρώ) και εγγυημένη διεθνή φήμη.
Στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει ένα μυθιστόρημα του κ. Γκάλγκουτ, που άρχισε τη συγγραφή στα 17 του χρόνια· πρόκειται για το έργο του «Ο καλός γιατρός» (τίτλος πρωτοτύπου: The Good Doctor, μτφ. Αλέξης Εμμανουήλ, εκδ. Ωκεανίδα, 2005).
Ειδήσεις σήμερα:
Η Τζόυς Ευείδη για τις δηλώσεις του Ξιαρχό: «Εγώ είμαι από τη θέση της χοντρής, το ζω και πάνω στη σκηνή»
Κορωνοϊός: Μέτρα από το Σάββατο και ενίσχυση του ΕΣΥ - Βαρύ «φορτίο» με 12.000 κρούσματα και 700 εισαγωγές σε 48 ώρες
Με βουλευτές και εργαζόμενους συνομίλησε στο εντευκτήριο της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr