To νέο αίμα μιας ελληνικής «βιομηχανίας παγκοσμίου κλάσης»: Το κόσμημα

Η Δανάη Αλατάρη είναι μια από τις καλύτερες σχεδιάστριες κοσμήματος στη χώρα μας και για αυτό αγαπούν τη δουλειά της στη Γαλλία ή στην Αμερική

Αυτήν την Παρασκευή και το Σάββατο στο ΦΟΥΑΡ(Μητροπόλεως 72 και Χριστοπούλου 2) από τις 7 το απόγευμα ως τις 12 το βράδυ γίνεται η pop-up έκθεση της Δανάης Αλατάρη.Η ίδια αναφερόμενη στο ξεκίνημα της σχέσης της με το κόσμημα είπε “Έγινε εντελώς τυχαία. Ήμουν σκηνογράφος τότε και δούλευα στο εργαστήριο σκηνικών κατασκευών της Δήμητρας Καίσαρη. Φτιάχναμε μάσκες, ειδικές κατασκευές που προσαρμόζονται σε θεατρικά κοστούμια και διάφορα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, όταν μια συνάδελφος από εκεί μου πρότεινε να συμμετάσχω μαζί της σε ένα μπαζάρ κοσμήματος.

Είχα ήδη αρχίσει να φλερτάρω επικίνδυνα με το κόσμημα και δέχτηκα με χαρά. Λόγω δουλειάς, πειραματιζόμουν με πάσης φύσεως υλικά οπότε μου φάνηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση. Έτσι λοιπόν δημιούργησα τα πρώτα μου κοσμήματα από ψητό γυαλί fusing. Το μπαζάρ πήγε πολύ καλά και εγώ λάτρεψα τη διαδικασία. Από την επόμενη μέρα άρχισα να παίρνω πολύ ζεστά την ιδέα να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό το αντικείμενο”.

Η Δανάη Αλατάρη ξεκίνησε να ασχολείται με το χειροποίητο κόσμημα, εργαζόμενη αρχικά σε επώνυμα εργαστήρια όπου εκπαιδεύτηκε σε διάφορες τεχνικές κατασκευής και επεξεργασίας κοσμήματος και έμαθε να παράγει την αρτιότητα στο αποτέλεσμα χωρίς να συμβιβάζεται με εκπτώσεις στην ποιότητα. Ξεκίνησε το 2011 στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας το δικό της εργαστήριο “Danae Alatari” θέλοντας να διοχετεύσει την έμπνευση και το μεράκι της στο αντικείμενο της, το χειροποίητο κόσμημα.

Εκεί που εναλλακτικές δημιουργίες παίρνουν μορφή μέσα από πρωτότυπες τεχνοτροπίες. Αυτό που χαρακτηρίζει το έργο της είναι το παιχνίδι με τις επιφάνειες, οι «μίνιμαλ» γραμμές, η εργονομία των κοσμημάτων που αφήνουν το περιθώριο να φορεθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Το πρωτότυπο κούμπωμα, που αποθεώνει το συνδυασμό αισθητικής και λειτουργικότητας, σε ορισμένες σειρές ολοκληρώνεται από το δέσιμο των έργων της(είτε είναι κολιέ, ή σκουλαρίκια ή βραχιόλια) με ημιπολύτιμους λίθους. Χρησιμοποιεί ως υλικά συνήθως, το ασήμι και το τιτάνιο. Απευθύνεται σε σύγχρονες γυναίκες που θέλουν να ξεχωρίζουν με το διακριτικό και κομψό τρόπο που ανταποκρίνεται στη μοντέρνα νοοτροπία τους. Γιατί το σύγχρονο πνεύμα ανήκει σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να το έχουν, χωρίς περιορισμούς.

Η αστική καθημερινότητα, η φύση και η μουσική αλλά και η κουλτούρα που πάει με αυτήν, αποτελούν ανεξάντλητες πηγές έμπνευσης για τη Δανάη που πριν ασχοληθεί με την αγαπημένη της δραστηριότητα, το κόσμημα, σπούδασε σκηνογραφία και ενδυματολογία. Έτσι ανέπτυξε κι εμβάθυνε την αισθητική της αποκτώντας επιπλέον γνώσεις πάνω στην ιστορία του κοσμήματος. Η Δανάη Αλατάρη, ξέρει με τις δημιουργίες της να υμνεί την γυναικεία ευαισθησία που δεν αποχωρίζεται όμως τη στιβαρότητα και την αντοχή των υλικών της.

Ειδήσεις σήμερα:

Ταυτοποιήθηκαν τρία άτομα για τη δολοφονία 37χρονου στη Λέσβο - Τον σκότωσαν για την ηρωίνη

Τουλάχιστον 27 νεκροί από πυρκαγιά σε ακίνητο στην Οσάκα της Ιαπωνίας - Δείτε βίντεο

Άλμπερτ Μπουρλά: Έρχεται ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον το Μάρτιο, ενώ την Άνοιξη θα είναι έτοιμο και το χάπι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr