Δημήτρης Θερμιώτης: Ο Έλληνας που άλλαξε θρησκεία για να παντρευτεί την κόρη του βασιλιά Αμπντάλα

Ο Δημήτρης Θερμιώτης ασπάστηκε το Ισλάμ και «βαφτίστηκε» Τζαμίλ - Η ιστορία της οικογένειας Θερμιώτη, που κάθε καλοκαίρι οργανώνει σύναξη στο μοναστήρι της Παναχράντου στην Ανδρο

Νέα Υόρκη, 5 Ιουλίου 2022: όλα ήταν έτοιμα για τη μεγάλη βραδιά. Από το πρωί επικρατούσε μια ασυνήθιστη κινητικότητα. Παρά τα συνήθη μέτρα ασφαλείας, ο θυρωρός του πολυτελούς κτιρίου σε μία από τις πιο ακριβές περιοχές του Μανχάταν είχε λάβει εντολή να αφήνει τους διάφορους εμπλεκόμενους να ανεβαίνουν στον 16ο όροφο. Ηταν δεκάδες, άλλωστε, εκείνοι που εργάζονταν πυρετωδώς για το πάρτυ που θα λάμβανε χώρα λίγες ώρες αργότερα.

Ατομα κουβαλούσαν μπαλόνια, τούρτες, σερβιτόροι, διακοσμητές και διάφοροι άλλοι συμμετείχαν στην προετοιμασία της εκδήλωσης που ο 28χρονος Τζίμης-Αλέξανδρος Θερμιώτης είχε από καιρό συλλάβει και οραματιστεί. Παρότι εξοικειωμένος με δείπνα, συγκεντρώσεις για φίλους, ακόμα και πάρτυ εκατοντάδων καλεσμένων, εκείνο το βράδυ διέφερε από όλα τα υπόλοιπα. Ηταν το βράδυ που ο ίδιος θα έκανε πρόταση γάμου στην επί τρία χρόνια αγαπημένη του πριγκίπισσα Ιμάν της Ιορδανίας.

Για την περίσταση, το μοντέρνα διακοσμημένο σπίτι που μοιραζόταν με τη σύντροφό του και βρισκόταν σε έναν από τους ακριβότερους δρόμους του Μανχάταν είχε γεμίσει με εκατοντάδες κεριά. Δεκάδες ανθοδέσμες είχαν επίσης στολίσει κάθε γωνιά του, ενώ μια ειδική επιγραφή με νέον φιλοξενούσε τα ονόματα του ζευγαριού και μια τεράστια καρδιά.

Το μενού είχε επιμεληθεί ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια που Μανχάταν, φημισμένο τόσο για το λαμπερό πελατολόγιό του όσο και για τις πειραματικές ασιατικές γεύσεις του. Σύσσωμη η οικογένεια Θερμιώτη είχε ειδοποιηθεί ώστε να παρευρίσκεται σε αυτή τη μοναδική στιγμή. Το ίδιο και η οικογένεια της νύφης. Ο βασιλιάς Αμπντάλα, η σύζυγός του Ράνια και τα παιδιά τους ταξίδεψαν για την περίσταση.

Παρότι ο Τζίμης Θερμιώτης κάθε λίγο και λιγάκι ψαχούλευε την τσέπη του σακακιού του ώστε να επιβεβαιώσει ότι το δαχτυλίδι βρισκόταν ακόμα εκεί, όλα κύλησαν αρμονικά. Η 25χρονη Ιμάν είπε το «ναι» και η βραδιά περιγράφηκε από συγγενείς και στενούς φίλους ως «γεμάτη συγκίνηση και χαρά».
Η πριγκίπισσα Ιμάν με τον πατέρα της, βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα
Το δαχτυλίδι

Την επόμενη μέρα η βασιλική οικογένεια της Ιορδανίας ανακοίνωσε τα χαρμόσυνα νέα. Δημοσίευσε και την πρώτη φωτογραφία του νεαρού ζευγαριού, επισημοποιώντας έτσι την επικείμενη ένωση. Η φωτογραφία ήταν που αποκάλυψε και το δαχτυλίδι αρραβώνων, η τιμή του οποίου εκτιμάται σε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Ο γαμπρός, ο οποίος και συμμετείχε στον σχεδιασμό του, επέλεξε ένα κλασικό σχέδιο. Επιθυμούσε, όμως, να είναι και ιδιαίτερο, όπως «και η προσωπικότητα της νύφης». Αυτός ήταν και ο λόγος που ζήτησε από τον κοσμηματοπώλη, αντί για τη συνήθη κατακόρυφη διάταξη της σπάνιας πέτρας των δύο καρατίων, αυτή να τοποθετηθεί οριζόντια.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα ήταν ο πρώτος που είχε ενημερωθεί για τις προθέσεις του συντρόφου της κόρης του, όταν εκείνος του είχε ζητήσει την ευχή του έναν χρόνο νωρίτερα. Προτού συμφωνήσει, πάντως, είχε θέσει και διαπραγματευτεί ένα ζήτημα που χαρακτήρισε «προαπαιτούμενο» για την ένωση αυτή. Επρόκειτο για το βασικό ανάχωμα που έπρεπε να ξεπεραστεί και δεν ήταν άλλο από τη θρησκεία.

Ο ελληνικής καταγωγής Δημήτρης -Τζίμης για τους φίλους του- μετατράπηκε σε Τζαμίλ στην επίσημη ανακοίνωση της οικογένειας. Κι αυτό επειδή για να τελεστεί ο γάμος ο γαμπρός συμφώνησε να ασπαστεί το Ισλάμ. Ακόμα, όμως, κι όταν ο νεαρός άνδρας συμφώνησε να εγκαταλείψει την Ορθοδοξία, ο γνωστός και ως «πολεμιστής βασιλιάς» Αμπντάλα ζήτησε τα σχέδια του Θερμιώτη να παγώσουν.

Κι αυτό γιατί την περίοδο εκείνη το βασίλειο περνούσε μια σκοτεινή περίοδο αστάθειας, γεμάτη ίντριγκες. Ο ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά, πρίγκιπας Χάμζα, είχε μόλις κατηγορηθεί για συμμετοχή σε συνωμοσία και συνεργασία με ξένες δυνάμεις για την ανατροπή του βασιλιά της χώρας. Επικαλούμενος, λοιπόν, τις εσωτερικές συγκρούσεις, προέτρεψε τον μελλοντικό γαμπρό του να αναβάλει τα σχέδιά του. Δώδεκα μήνες αργότερα, η κανονικότητα έχει επιστρέψει στο βασίλειο και ο ελληνικής καταγωγής 28χρονος επιχειρηματίας ανήκε πλέον στο βασίλειο της Ιορδανίας, το οποίο παραδοσιακά θεωρούνταν από τους Δυτικούς όαση σταθερότητας στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής.

Οι κακές γλώσσες, πάντως, ισχυρίζονται ότι το ζήτημα της θρησκείας μονάχα ασήμαντο δεν ήταν για την οικογένεια Θερμιώτη που έχει τη δική της μακρά και εντυπωσιακή διαδρομή και ιστορία. Μπορεί να αναβαθμίζονται ως μέλη πλέον μίας βασιλικής δυναστείας, αλλά δεν έχουν καμία διάθεση να παραμερίσουν τη δική τους πολιτισμική και θρησκευτική κληρονομιά, που μετράει πολλές δεκαετίες και μυρίζει Ελλάδα και μάλιστα Αιγαίο.
Ο Τζίμης-Αλέξανδρος Θερμιώτης σε μικρότερη ηλικία με τον παππού του Δημήτρη
Ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας Τζίμης Θερμιώτης γεννήθηκε το 1994 στο Καράκας της Βενεζουέλας. Είναι γιος του Αλέξανδρου Θερμιώτη -Αλέκου για τους φίλους και την οικογένειά του- και της Κορίνας Χερνάντες και εγγονός του Δημήτρη Θερμιώτη, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Τόσο ο Τζίμης όσο και τα μικρότερα αδέλφια του, Αλεξία και Αλεχάνδρο, είναι ιδιαίτερα περήφανα για την ελληνική καταγωγή τους και για τον παππού και πατριάρχη της οικογένειας.

Εξάλλου, μεγάλωσαν ακούγοντας ιστορίες για το ελληνικό του πείσμα που τον οδήγησε να εγκαταλείψει το νησί του, την Ανδρο, και να κυνηγήσει το όνειρό του στην άλλη άκρη του κόσμου. Η τόλμη του τον δικαίωσε, καθώς δημιούργησε μια περιουσία δεκάδων εκατομμυρίων και μετατράπηκε σε ένα από τα πιο επιφανή μέλη της ελληνικής ομογένειας της Βενεζουέλας.

Ο Τζίμης και πλέον Τζαμίλ ακόμα θυμάται τον παππού του να λέει πως όσο μακριά και αν βρίσκεται από τη μαμά πατρίδα, η καρδιά του χτυπάει «στα σοκάκια της Ανδρου». Είχε συμβάλει και στην ίδρυση της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, το 1987, του πνευματικού ιδρύματος της Ανδρου. Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη έχει ως στόχο τη διατήρηση και προβολή της ιστορίας του νησιού, αλλά και της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής του. Αυτός ο σκοπός επιτυγχάνεται μέσω της συλλογής χειρογράφων, εντύπων, βιβλίων, εικόνων αλλά και έργων τέχνης και χειροτεχνίας. Εμπνευστής και δημιουργός της είναι ο ιστορικός Δημήτριος Ι. Πολέμης, αλλά τόσο ο Αλέξανδρος Θερμιώτης όσο και άλλοι πλούσιοι ευεργέτες του νησιού τη χρηματοδότησαν.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Τζίμης, τα αδέλφια, οι γονείς, οι θείοι και τα ξαδέλφια του επέστρεφαν κάθε καλοκαίρι στο νησί της καταγωγής τους. Τηρούσαν, μάλιστα, ευλαβικά και ένα έθιμο: όλοι μαζί διένυαν με τα πόδια το αρχαίο μονοπάτι που εδώ και δέκα αιώνες οδηγεί από τη Χώρα της Ανδρου ψηλά στο όρος των Γερακώνων, στο μοναστήρι της Παναχράντου. Εκεί προσκυνούσαν, συχνά με δάκρυα στα μάτια.

Ο Γέροντας Ευδόκιμος τους ετοίμαζε τη γνωστή σε όλους μακαρονάδα του στο μοναστήρι και μικροί και μεγάλοι ολοκλήρωναν με τον τρόπο αυτό το τελετουργικό επιστροφής τους. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί φρόντιζαν να συμμετέχουν στα τοπικά δρώμενα, όπως η έκθεση ζωγραφικής του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, που το 2015 παρουσίασε την καλοκαιρινή έκθεση «Πλόες».

Ηταν εκεί μαζί με την οικογένειά του, πιάνοντας κουβέντες με παλαιούς φίλους και συντοπίτες του. Τελευταία φορά που όλη η οικογένεια επέστρεψε ήταν το 2017. Εναν χρόνο αργότερα ο ηλικιωμένος πλέον Δημήτρης Θερμιώτης άφησε την τελευταία του πνοή στο Μαϊάμι, περιτριγυρισμένος από τη σύζυγό του Λέονορ Φελιζάρι, τα τρία τους παιδιά, Αλέξανδρο, Νταϊάνα, Κατερίνα, και τα εγγόνια τους.

Η πριγκίπισσα Ιμάν δεν πρόλαβε να γνωρίσει τον παππού του συντρόφου και μέλλοντα συζύγου της, αλλά έχει ακούσει όλες τις ιστορίες που τον ακολουθούν. Ο Τζίμης, άλλωστε, που ακολουθεί τα δικά του επαγγελματικά βήματα ως διευθύνων σύμβουλος ενός επιχειρηματικού fund κεφαλαίων με έδρα τη Νέα Υόρκη, περηφανεύεται πως έχει κληρονομήσει το ταλέντο του παππού του στο επιχειρείν.
Η οικογένεια Θερμιώτη σε μια από τις επισκέψεις της στην αγαπημένη της Ανδρο
Με βάση τη Νέα Υόρκη

Το ζευγάρι αναμένεται να παραμείνει και μετά τον γάμο του στη Νέα Υόρκη. Εκεί θα είναι η βάση του. Θα μοιράζει τον χρόνο του, όμως, μεταξύ του Λος Αντζελες, όπου ο Θερμιώτης διατηρεί σπίτι και απολαμβάνει να περνάει τα Σαββατοκύριακά του. Δεν θα λείπουν οι συχνές επισκέψεις στην Ιορδανία, στο Καράκας, αλλά και το Μαϊάμι, καθώς πολλά μέλη της οικογένειας Θερμιώτη έχουν επιλέξει τη Φλόριντα ως μέρος διαμονής τους. Είναι πιο βολικό από τη Βενεζουέλα, αλλά και πιο ασφαλές.

Εκείνοι που έχουν ζήσει τον Τζίμη και την Ιμάν κάνουν λόγο για ένα ιδιαίτερα ταιριαστό ζευγάρι. Η μεγαλύτερη κόρη και δεύτερο παιδί του βασιλιά και της βασίλισσας της Ιορδανίας μπορεί να τηρεί το πρωτόκολλο στις επίσημες εμφανίσεις της, αλλά στην καθημερινή ζωή της είναι ιδιαίτερα απλή. Δύσκολα θα την αναγνώριζε κανείς στους δρόμους της Νέας Υόρκης, όπου και θυμίζει μια απλή φοιτήτρια με τζιν και αθλητικά.

Το νεαρό ζευγάρι προτιμάει την ιδιωτικότητα που του εξασφαλίζει η αμερικανική μητρόπολη. Εκεί χάνονται στο πλήθος, ενώ αγαπάνε να απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε εστιατόρια με φίλους. Αυτό το καλοκαίρι θεωρείται σίγουρο ότι θα επισκεφτούν την Ελλάδα και πιθανότατα την Ανδρο. Η οικογένεια Θερμιώτη, άλλωστε, εμφανίζεται αποφασισμένη να διατηρήσει τους δεσμούς της με το νησί και μετά τον θάνατο του πατριάρχη.

Η τελευταία φορά που η βασιλική οικογένεια της Ιορδανίας επισκέφτηκε την Ελλάδα ήταν τρία χρόνια νωρίτερα, όταν είχαν επισκεφτεί τη Σκιάθο διαμένοντας σε ένα πολυτελές καταμαράν και απολαμβάνοντας κάποιες από τις πιο γνωστές ταβέρνες του νησιού. Τώρα, με ξεναγό την οικογένεια Θερμιώτη ίσως επιλέξουν την Ανδρο και τις Κυκλάδες. Αν, πάντως, πέρναγε από το χέρι του πατέρα του γαμπρού, εκεί θα γινόταν κι ο γάμος.

Φωτογραφίες: Jordan Pix/Getty Images/Ideal Image, Jordanian Royal Palace / AFP / VISUALHELLAS.GR

Δείτε βίντεο: Δημήτρης Θερμιώτης: Ο Έλληνας που άλλαξε θρησκεία για να παντρευτεί την κόρη του βασιλιά Αμπντάλα


Ειδήσεις σήμερα:

Fuel Pass 2: Ανοιχτή για όλα τα ΑΦΜ η εφαρμογή - Τα ποσά της επιδότησης

Περιστέρι: Στα βόρεια προάστια φυγάδευσαν τον Πακιστανό που σκότωσε τη Νικολέττα

«Παίζουν με τη φωτιά» ΗΠΑ-Κίνα μετά την επίσκεψη Πελόζι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr