Βασίλισσα Ελισάβετ: Η «αντιβασιλική» Λιζ τελευταία πρωθυπουργός της Ελισάβετ

Το προφίλ της τελευταίας από τους 15 πρωθυπουργούς, στους οποίους έδωσε το χρίσμα η Ελισάβετ - Η ανάδειξή της στην ηγεσία και οι νέες προκλήσεις

Ξεκίνησε από τη περασμένη Τρίτη τη θητεία της ως πρωθυπουργός της Βρετανίας σε μια δυσάρεστη για το έθνος συγκυρία. Τα κυβερνητικά της καθήκοντα εγκαινιάστηκαν σε ένα δυσοίωνο περιβάλλον που συνδέεται και με την θλιβερή απώλεια της μακροβιότερης μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ απλώνει βαρύ πέπλο πένθους και μελαγχολική αίσθηση ορφάνιας σε όλη τη χωρά.

Σε ατμόσφαιρα γενικευμένης κατήφειας η Λιζ Τρας ιστορικά θα καταγραφεί ως η πιο πρόσφατη ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ 10 η οποία συνάντησε ζωντανή για τελευταία φορά την βασίλισσα προτού αφήσει την τελευταία της πνοή  στα ανάκτορα του Μπάλμοραλ στη Σκωτία. Αποχαιρετώντας την απελθούσα βασίλισσα πριν τη τελευταία της κατοικία η νέα πρωθυπουργός απέτισε ύστατο φόρο τιμής  αποκαλώντας την με σεβασμό και συγκίνηση ως τον βράχο πάνω στον οποίο χτίστηκε η σύγχρονη Βρετανία.. Απομένει στην Λιζ Τρας να αποδείξει αν η μονάρχης η οποία αποτέλεσε προσωπική της έμπνευση εμφυσήσει και στην ίδια το σθένος της σταθερότητας που χρειάζεται η χώρα στις συνθήκες των πρωτόγνωρων προκλήσεων που αντιμετωπίζει.

Δείτε το βίντεο: Η Λιζ Τρας στη Βασίλισσα Ελισάβετ για να διοριστεί πρωθυπουργός

Η Σαββατογεννημένη, Λέων το ζώδιο, 47χρονη, ξανθή , γαλανομάτα , 1,60 ύψους χωρίς τακούνια , βάρους 60 κιλών και μητέρα δυο έφηβων κοριτσιών, Μαίρη Ελίζαμπεθ- γνωστότερη ως σκέτα Λιζ- Τρας ειχε εκανει το όνειρο της πραγματικότητα. Πέρασε το κατώφλι του αρ. 10 της  Ντάουνινγκ Στριτ  ως η τρίτη ιστορικά γυναίκα στο κορυφαίο πολιτικό πόστο της χώρας της. Την περίμεναν να εκφωνήσει τη νικητήρια ομιλία της ντυμένη στα μπλε, το χρώμα του Συντηρητικού κόμματος. Η ίδια προτίμησε φόρεμα με λαιμόκοψη σε σχήμα V , γιακά , μακριά μανίκια και χρώμα, ασορτί με τις βαμμένες σε παραλλαγή της λεβάντας  πολυθρόνες του ακροατηρίου της, το βαθύ μωβ. Την απόχρωση του συρμού που «βάφει» τις επίσημες τελετουργικές στολές ορισμένων, θηλυκού γένους, μελών της πολιτικής ελίτ.

Προμελετημένα είχε διαλέξει μια εμφάνιση που ευθυγραμμιζόταν υπαινικτικά με τις εμβληματικές φορεσιές ισχυρών γυναικών της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Κάτι ανάμεσα στο δαμασκηνί ένδυμα της πρώην πρώτης κυρίας της Αμερικής Μισέλ Ομπαμα  και το μενεξεδί παλτό της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στο 2021. Με την ενδυματολογική εικόνα της ενώπιων των οπαδών του κόμματος της συμβόλιζε παραστατικά , δυναμισμό, επιμονή , αποφασιστικότητα με μια μοντέρνα μοδάτη πινελιά. Ανέκαθεν άλλωστε με «το ΄χε» με τις εντυπωσιακές μεταμφιέσεις προκειμένου να επικοινωνήσει τους στόχους της.

Ξαφνικά , αφότου πριν δυο μήνες έθεσε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός, εγκατέλειψε τα ανέμελα πολύχρωμα σύνολα, τα φωσφοριζέ κοστούμια, τις ταρτάν ζιπ κιλοτ, τα εμπριμέ πουκάμισα και τα διευθυντικά boss-lady φαρδιά παντελόνια. Τα αντικατέστησε με μαύρο σακάκι και λευκή μπλούζα με ένα μεγάλο φιόγκο το ύψος του στήθους , ανασύροντας μνήμες από τη γκαρνταρόμπα της Μάργκαρετ Θάτσερ από το μακρινό 1979. Πάνω στο πατρόν της τελευταίας η Λιζ έκοβε και έραβε το καινούργιο της επικοινωνιακό προφίλ. Την είχε κόλας κοπιάρει ποζάροντας πέρσι πάνω σε τανκ στη Εσθονία και απαθανατιζόμενη φωτογραφικά το φετινό Φεβρουάριο φορώντας γούνινο σκούφο στη Μόσχα . Όπως ακριβώς είχε κάνει η πρώην βρετανίδα πρωθυπουργός ανεβασμένη πάνω σε ένα τανκ Τσάλεντζερ το 1986 στη Γερμανία και σε μια επίσημη επίσκεψη της στο Κρεμλίνο τo1987.

Η σκοπιμότητα της μίμησης ήταν παραπάνω από ευδιάκριτη. Η Λιζ Τρας δεν ενθάρρυνε την άμιλλα των δεξιοτήτων της σε σύγκριση με το πολιτικό πρότυπο της. Υποδυόταν συγκινητικά την μετενσάρκωση μιας αδάμαστης Μάγκι. Παρίστανε τον ακατάβλητο σημαιοφόρο των διαχρονικών ιδεών της. Προσποιούνταν την γνήσια λαμπαδηφόρο της μυθολογημένης ασβέστης δάδας της πολιτικής κληρονομίας της που διέγειρε ακόμη τα αντανακλαστικά των Τόρις. Λίγο ακόμη να διαρκούσε η σύντομη προεκλογική της εσωκομματική εκστρατεία της για την πρωθυπουργία και θα έκανε ανασκαφές στην ντουλάπα της μακαρίτισσας. Θα ξέθαβε τις πρακτικές τσάντες - φετίχ της, τα συντηρητικά ταγιέρ στο μπλε χρώμα του κοβαλτίου, τα πουκάμισα με τους φραμπαλάδες , τα διάφορα μπανάλ αξεσουάρ ενώ θα υιοθετούσε και την άκαμπτη κόμμωση της σε στιλ κράνος.

Ωστόσο ο ορμητικός ρητορικός τόνος της αυτοαποκαλούμενης μετεμψύχωσης της αλλοτινής Βρετανίδας πρωθυπουργού θύμιζε πράγματι Θάτσερ. Ιδίως όταν μανιφεστάριζε την θεμελιωμένη ιδεολογική της πεποίθηση ότι η ελεύθερη αγορά λύνει όλα τα προβλήματα και αποκαθιστά αυτόματα την ευημερία. Στο τέμπο του laissez-faire επαναλάμβανε ανιαρά το ρεφρέν «κόψτε φόρους». Από παντού. Φόρο εισοδήματος, εταιρικό φόρο , ΦΠΑ. Και παράλληλα προειδοποιούσε την κοινωνία ότι σαν πρωθυπουργός δεν θα μοίραζε επιδοτήσεις καθώς δεν βλέπει την οικονομία μέσα από το πρίσμα της αναδιανομής. «Φτυστή» η 40 χρόνια πριν "σκληρή" Θάτσερ. Μονό που κάθε συσχέτιση μεταξύ των δυο γυναικών σταματά στην απαγγελία των μεγαλόστομων κοινοτοπιών της Τρας.

Η Θάτσερ ήταν βαθιά πολιτικό ζώο, μια ουσιαστική προσωπικότητα που είχε τις δικές της ιδέες .Δεν τις αντέγραφε. Ήταν επικεντρωμένη μεν στο δογματισμό της, αλλά με γνήσια ακεραιότητα και ακατέργαστο θάρρος. Για τη Τρας αντίθετα, οι ιδέες, σωστές ή στραβές, δεν είχαν ποτέ πραγματική σημασία. Το κυρίαρχο για αυτήν ήταν η δύναμη της εξουσίας. Αναγκαστικά ακόμη και οι πλέον φιλικοί της κομματικοί συνάδελφοι αναρωτούνται αν έχει ειλικρινής πεποιθήσεις ή αν απλώς υποστηρίζει ότι τη βολεύει ανά πάσα στιγμή . Οι επικριτές της, πάντως, είναι πιο κατηγορηματικοί για τον καιροσκοπισμό της. Αν η Μάγκι , λένε , ήταν «σιδηρά κυρία» η Λιζ είναι «τενεκεδένια ανεμοδούρα». Υπερβολή; Όχι και τόσο.

Δεν ήταν τόσο που σαν 10χρόνη κάτω από πανό υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού φώναζε «Θάτσερ στα τσακίδια». ¨Όταν τότε μαζί με τους γονείς της συμμετείχε στις μαζικές διαδηλώσεις της δεκαετίας του 80 κατά της εγκατάστασης πυρηνικών κεφαλών των ΗΠΑ στην Βρετανία. Η παιδική αφέλεια και η παπαγαλία συνθημάτων των μεγαλυτέρων πάντα συγχωρείται . Πόσο μάλλον κρίνεται ως απαραίτητη η άφεση αμαρτιών όταν ο άνθρωπος ωριμάζει και το μυαλό μεστώνει. Κανείς δεν τη κατηγορεί πως σήμερα υποκλίνεται με απροσποίητο θαυμασμό στη Βασίλισσα ενώ στα φοιτητικά της χρόνια ξιφουλκούσε κατά της μοναρχίας. Στα 19 της χρόνια στο Μπράιτον , καλοντυμένη , παχουλούτσικη με ευτραφή μάγουλα, από το βήμα του συνεδρίου των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του οποίου ήταν ενεργό κομματικό μέλος ,ζητούσε τη κατάργηση του θεσμού της βασιλείας στη χώρα.

Δείτε το βίντεο: Η Λιζ Τρας μαθαίνει για τον θάνατο της Βασίλισσσας στη Βουλή 


«Πιστεύουμε στην ευκαιρία για όλους. Δεν πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι γεννιούνται με το προνόμιο για να κυβερνούν» βροντοφώναξε με ζήλο. Πού να φανταζόταν εκείνα τα χρόνια την ειρωνεία που της επιφύλασσε η ιστορία. ¨Όχι μόνο θα επισκεπτόταν το παλάτι ως πρωθυπουργός της Βρετανίας ,αλλά θα ήταν η τελευταία από τους 14 συνολικά πρωθυπουργούς που υποδέχτηκε μέσα σε 70 χρόνια βασιλείας της η Ελισάβετ Β’ πριν κλείσει για πάντα τα μάτια της. Εκείνα τα φεγγάρια , όμως , η επιθετική νεαρή απέπνεε μια ριζοσπαστική «ξινίλα» την οποία οι ακροατές της παραμέριζαν αποδίδοντας την στις ορμονικές αλλαγές της κατά τη μεταεφηεβια. ¨Όσο για εκείνη τη χειμαρρώδη αντιμοναρχική ομιλία της, την πήρε ο άνεμος πριν σαρώσει και τα υπολείμματα της εγκαταλελειμμένης Δυτικής αποβάθρας της παραθαλάσσιας πόλης.

Προφανώς και δεν τη μέμφεται κανείς από τους σημερινούς κομματικούς συντρόφους της για εκείνο το νεανικό της ατόπημα. Εξάλλου δυο μόλις χρόνια μετά το Μπράιτον ενστερνίστηκε τις αξίες και τα πιστεύω του Συντηρητικού κόμματος. Αφότου ανακάλυψε ότι οι Τόρις δεν ήταν τίποτε τέρατα με δυο κεφάλια, προβοσκίδα, και τέσσερα χέρια που καταβρόχθιζαν μωρά, έγινε μια από αυτούς. Στα 21 της η έντονη ελευθεριακή ροπή της χωνεύτηκε στις "πατερναλιστικές" πολιτικές του "Συντηρητισμού του Ενός Έθνους". Ουδέν το μεμπτόν ή το αθέμιτο, ως εδώ.

Παρόλα αυτά οι αντίπαλοι της την σχολιάζουν περισσότερο σκωπτικά παρά επικριτικά για τις μετέπειτα οβιδιακές μεταμορφώσεις της. ¨Όπως , που από πρωτοπόρος χορτοφάγος στα νιάτα της χλαπακιάζει σήμερα με βουλιμία λόφους με κεφετδάκια, χωρίς ωστόσο να παίρνει περιττό βάρος λόγω καλού μεταβολισμού. Που από πρώην δραστήρια οικολόγος δυσφορεί πια με τα ηλιακά πάνελ και ενοχλείται με τις λοιπές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς θεωρεί ότι αυτές εγκατεστημένες στα χλοερά λιβάδια της πατρίδας της αλλοιώνουν την αισθητική του περιβάλλοντος.
Για την Τρας, οι ιδέες, σωστές ή στραβές, δεν είχαν ποτέ πραγματική σημασία. Το κυρίαρχο για εκείνη ήταν η δύναμη της εξουσίας

Που από ακτιβίστρια για την αποποινικοποίηση της κάνναβης, έφτασε ως υπουργός να μπλοκάρει νομοσχέδιο για την άδεια χρήσης και πώλησης  κάνναβης στις Βερμούδες, το νησί στον Ατλαντικό ωκεανό που αποτελεί υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Κυρίως , όμως, την επιτιμούν για την ακροβατική «κωλοτούμπα»  της όταν από σθεναρή υπέρμαχος της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016 μεταστράφηκε σε παθιασμένη σημαιοφόρο της ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς πτέρυγας του κόμματος της. Ελάχιστοι θυμούνται πια ότι έκανε εκστρατεία υπέρ του Remain,  γράφοντας στην εφημερίδα Sun ότι το Brexit θα ήταν «τραγωδία.

Ούτε η ιδία βρέθηκε στην ανάγκη να δικαιολογήσει τη μετάπτωση της από το αυτοκτονικό βάραθρο της ανείπωτης τραγωδίας στη χαρισάμενη πλεύση σε πελάγη ευτυχίας . Η αστάθεια της δεν είχε κανένα χλευαστικό αντίκτυπο από τη στιγμή που τάχθηκε με τη πλευρά των νικητών . Όμως με κάτι τέτοιες  περιστροφές', αναστροφές, αντιστροφές σαν τις δικές της προσέγγιζε τη μύχια ατζέντα του βαθιού πυρήνα των Τόρις. Αν και ο πήχης ήταν πάντα χαμηλός σε οποιαδήποτε ομιλία της, αφότου σήκωσε το λάβαρο της μείωσης των φόρων και της συρρίκνωση του κράτους έκανε τη καρδιά να σπαρταρά και τη ψυχή της μεγάλης μερίδας του Συντηρητικού κόμματος να αγαλλιάζει Δεν την ξεχώρισε τυχαία ως αντικαταστάτρια του παραταθέντος από τη πρωθυπουργία οικτρά ατίθασου Μπόρις Τζόνσον, αν δεν την επέλεξε συνειδητά ως συνεχιστή του .Χωρίς βέβαια τις σκανταλιές, τους μορφασμούς και τις γκάφες του τελευταίου
Καμία σχεδόν χώρα στο πλανήτη δεν δίνει το δικαίωμα σε 172.000 κυρίως ηλικιωμένους , μάλλον εύπορους στη συντριπτική πλειονότητα του άνδρες να επιλέξουν τον αρχηγό της κυβέρνησής της. Εκτός από την Μεγάλη Βρετανία των 47 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στις εθνικές κάλπες. Στη πατρίδα των ασάλευτων παραδόσεων, των βαλσαμωμένων εκκεντρικοτήτων, των ριζωμένων συνηθειών. Εκεί όπου οι εθιμικοί, κανόνες εκτός από παγίως σεβαστοί είναι και απαράβατοι. Σαν τη απόλαυση ενός φλιτζανιού αχνιστού τσαγιού ή μιας πίντας χλιαρής μπίρας.

Εξαιτίας αυτών των κανόνων όταν ένας πρωθυπουργός παραιτείται κατά τη διάρκεια της θητείας δεν γίνονται αυτόματα γενικές εκλογές . Ούτε απαιτείται λαϊκή επικύρωση του αντικαταστάτη του . Το πρώτο και το τελευταίο λόγο στην επιλογή του προσώπου στο αξίωμα τον έχουν με τη δική τους ψήφο τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος. Έστω κι αν αυτά αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,3 τοις εκατό του εθνικού εκλογικού σώματος. Τίποτε το καινοφανές Το έργο παίζεται ανελλιπώς στην Αγγλία. Στα τελευταία 50χρονια με το ίδιο τρόπο έχουν αναλάβει το αξίωμα οι μισοί σχεδόν Βρετανοί πρωθυπουργοί.

Δείτε το βίντεο: Το διάγγελμα της Λιζ Τρας για τον θάνατο της  Βασίλισσαςω


Μη πάμε μακριά. Όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον παραιτήθηκε ,με αυτή την εσωκομματική διαδικασία έγινε πρωθυπουργός η Τερέζα Μαίρη Μέι . Όταν με τη σειρά της και αυτή αποχαιρέτησε οικειοθελώς το πρωθυπουργικό πόστο με την ίδια εκλογική μέθοδο αναδείχθηκε πρωθυπουργός ο Μπόρις Τζόνσον. Και όταν έφτασε η ώρα να αποχωρίσει και εκείνος αυτοβούλως οι έχοντες την ιδιότητα του μέλους του Συντηρητικού κόμματος, αυτοί οι 172.000 ταμειακώς εντάξει, οργάνωσαν εσωτερικές εκλογές.  Μετά από οχτώ εβδομάδες της κούρσας διαδοχής, στις 5 Σεπτεμβρίου 2022 περίπου 142.000 κομματικά μέλη προσήλθαν πειθαρχημένοι σαν λόχος του Βρετανικού πεζικού στις κάλπες.

Κέρδισε τελικά η πρώην υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας με 81.326 ψήφους έναντι του συνυποψήφιου της Ρίσι Σουνάκ, πρώην υπουργού Οικονομικών που έλαβε 60.399 ψήφο. Πριν από λίγα μόλις χρόνια αυτός ο θρίαμβος που πάντα λαχταρούσε θα φάνταζε αδιανόητος για τη νέα πρωθυπουργό. Οι εσωκομματικοί ψηφοφόροι της όμως δεν ξέχασαν ότι στο πρόσωπο της συνόψιζε την ενέργεια και την αντοχή μιας survivor. Ήταν η μόνη , αν και γυναίκα , που επιβίωσε εν μέσω πολιτικής θύελλας στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου από την εποχή της πρωθυπουργίας του Ντέιβιντ Κάμερον, πριν από έξι χρόνια.

Γεννήθηκε της Οξφόρδη. το 1975. Ο πατέρας Τζον Κενεθ , καθηγητής μαθηματικών ήταν ερευνητικός υπότροφος τότε στην Οξφόρδη και μαζί με τη μητέρα της Πρισίλα, νοσοκόμα και δασκάλα  κατοικούσαν στο Κόουλει μια πρωτοποριακή φοιτητική γειτονιά με δημιουργική ατμόσφαιρα. Η Λιζ ήταν η πρώτη κόρη τους , ενώ ακλούθησαν και τα τρία μικρότερα αγόρια αδέρφια της. Οι γονείς της , όπως η ίδια έχει περιγράψει ανήκαν στην αριστερή πτέρυγα του Εργατικού κόμματος της Βρετανίας. Η πολυμελής οικογένεια μετακινήθηκε για επαγγελματικούς λόγους μεταξύ της Σκωτίας και της βόρειας Αγγλίας, ενώ όταν η ΛΙζ ήταν 12 χρονών έμεινε ένα χρόνο στο Βανκούβερ της Βρετανική Κολομβίας στο Καναδά. Τελικά αφού ακούμπησαν στο έδαφος τις βαλίτσες των περιπλανήσεων , εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο Λιντς του Γιορκσάιρ σε μια μονοκατοικία στη εύπορη περιοχή Ράουντχεϊ με θεά στο κοντινό πάρκο.
Οπαδοί των Τόρις τη χειροκροτούν μετά την ανάδειξή της στην πρωθυπουργία
Σε αντίθεση με τους μετέπειτα συναδέλφους της στο υπουργικό συμβούλιο που άπαντες πήγαν σε φημισμένα ιδιωτικά σχολεία για τις ελίτ η ίδια πήγε σε δημόσιο σχολείο στη πόλη της. Φιλομαθής, Σοβαρή, έξυπνη και με κοινωνικές ευαισθησίες λόγω της ιδεολογικής επιρροής που της ασκούσαν οι γονείς της , έγινε χάρη στη φιλομάθεια της δεκτή στο κολλέγιο Μέρτον του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης με αντικείμενο σπουδών τη πολιτική φιλοσοφία και τη οικονομία. Εκεί άνοιξε τα φτερά και δραστηριοποιήθηκε στη πολιτική . Για να διαφοροποιηθεί από τους γονείς της η πάντα ανταγωνιστική κόρη- που εγκατέλειπε τα οικογενειακά επιτραπέζια παιχνίδι προκειμένου να μην χάσει- αντί για το Εργατικό κόμμα προτίμησε να εναχτεί στους Φιλελεύθερου Δημοκράτες Το κεντρώου κόμμα της αντιπολίτευσης που εκείνη την εποχή ήταν ένας αποτελεσματικός αντίπαλος των Συντηρητικών σε μεγάλες περιοχές της Αγγλίας. Αφοσιώθηκε στις δράσεις του και έγινε πρόεδρος των φοιτητών του κόμματος σε όλο το πανεπιστήμιο.

Αποφοίτησε από την Οξφόρδη το καλοκαίρι του 96. Ήταν η εποχή των ποδοσφαιρικών αγώνων του Euro 96 στα γήπεδα της Αγγλίας και της άνθησης της Britpop μουσικής σκηνής. Η ίδια όμως είχε στρατευτεί στο Συντηρητικό κόμμα και αμέσως πιάσει δουλειά ως λογίστρια . Πρώτα στην εταιρεία πετρελαιοειδών Shell και κατόπιν στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Cable & Wireless στο Λονδίνο. Το μέλλον της διαγραφόταν ευνοϊκά ως εταιρικό στέλεχος αν και το μεράκι της πολιτικής ήταν αενάως παρών. Στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, στο Μπλάκπουλ το 1997 , μια ζοφερή περίοδος για το κόμμα που επιχειρούσε να αναρρώσει από μια σειρά σκανδάλων, κομματική διχόνοια για την ένταξη στην ΕΕ και το εκλογικό χαστούκι από τους νέους Εργατικούς του Τόνι Μπλερ, γνώρισε το συνάδελφό της λογιστή Χιου Ο Λιρι. Εκείνη ήταν 22 ετών, αυτός 25,αποφοιτος του Λόντον Σκουλ οφ Εκονόμικς με πτυχίο στα μαθηματικά και την οικονομία.

Όση περισσότερη δυστυχία σώρευε τότε το κόμμα τους , τόση μεγαλύτερη ευτυχία ανέδυε τα νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι . Παντρεύτηκαν τρία χρόνια αργότερα στην εκκλησία St Alfege, αφιερωμένη στο όνομα ενός μεσαιωνικού Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι , στο Γκρίνουιτς του νοτιοανατολικού Λονδίνου. Το γαμήλιο πάρτι έγινε στην κοντινή παμπ Trafalgar στον Τάμεση στην ίδια γειτονιά. Μόλις 300 μέτρα απόσταση από το σημερινό τους σπίτι, ένα αρχοντικό που αγόρασαν το 2006 αντί 750.000 λιρών (η τρέχουσα αξία του υπολογίζεται σε 1,6 εκατομμύρια λιρες ).

Τα μορφωμένα παιδία της μεσαίας τάξης με πτυχίο από καλά πανεπιστήμια είχαν κάνει προκοπή. Αλλά για αμφότερους η ενεργή εμπλοκή με τη πολιτική αποτελούσε προσωπικό στοίχημα. Ο σύζυγος της επιχείρησε ανεπιτυχώς τρεις φόρες να εκλέγει δημοτικός σύμβουλος στο Γκρίνουιτς. Η ίδια προσπάθησε σε δυο διαφορετικές περιοχές του Δυτικού Γιορκσάιρ, να εκλεγεί βουλευτής με τους Τορις στις εθνικές εκλογές του 2001 κα του 2005. Έχασε την έδρα και τις δυο καταραμένες Πέμπτες (παραδοσιακή ημέρα γενικών εκλογών στην Αγγλία), και ακόμη χειρότερα κέρδισε τις εκλογές ο Εργατικός Τόνι Μπλερ , Δ εν το βαλε, όμως κάτω. Οι . πολιτικές της φιλοδοξίες δεν κόπασαν. Κατάφερε να εκλεγεί τουλάχιστον δημοτικός σύμβουλος στο Γκρίνουιτς , δούλεψε για τη κεντροδεξιά δεξαμενή σκέψης Reform και αφιέρωνε πολύ χρόνο στο κόμμα.

Και τότε ξέσπασε το σκάνδαλο .Το 2006 ήρθαν στο φως λεπτομέρειες της εξωσυζυγικής σχέσης μεταξύ της Τρας και του βουλευτή Μαρκ Φιλντ, κορυφαίου στελέχους του Συντηρητικού κόμματος και μέλους της σκιώδους κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον.. Αποκαλύφθηκε πως όντας παντρεμένοι και οι δυο , διατηρούσαν ερωτική σχέση επί ενάμισι χρόνο. Οι Συντηρητικοί αναστατωθήκαν. Ο 12χρονο γάμος του Φιλντ διαλύθηκε. ¨Έξαλλη η σύζυγος του Μισέλ υπέβαλε αίτηση διαζυγίου στην οποία ανέφερε ορθά κόφτα ως αιτία τη μοιχέια του άντρα της με τη κυρία Τρας.

Μαζί με την οικογενειακή του ζωή κατέρρευσε και η αναμενόμενη προσεχής κυβερνητική καριέρα του Φιλντ. Όσο για τη Τρας , δεν έβγαλε τσιμουδιά. Σα να μην συνέβη τίποτε. Ούτε μπήκε στο κόπο να εξηγήσει τα υποτιθέμενα ανεξήγητα με τον πολιτικό της ¨μέντορα¨. Και από τη στιγμή που και ο σύζυγος της τη συγχώρεσε για την απιστία κάνοντας δημοσίως τη πάπια, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ωστόσο οι ερωτικές της αταξίες δεν άφησαν αδιάφορους τους ψηφοφόρους των Συντηρητικών στη κοινοβουλευτική περιφέρεια του Νοτιοδυτικού Νόρφολκ, όταν το κόμμα τους την επέλεξε για υποψήφια βουλευτή της εκεί έδρας το 2010.

Εξοργισμένα τα τοπικά κομματικά μέλη απαίτησαν να αποσυρθεί , διαφορετικά απειλούσαν ότι θα τη καταψήφιζαν σε μια περιοχή όπου παραδοσιακά οι Τόρις εξέλεγαν βουλευτή. Τελικά επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις στην εκλογική πελατεία. Καταρχήν την έχει επιλέξει ο ίδιος αρχηγός Ντέιβιντ Κάμερον για την εκεί σίγουρη έδρα. Δεύτερον μπορεί η υποψήφια να μην «έσκιζε» από ηθική άποψη ¨ αλλά πολιτικά είχε τις προδιαγραφές για κυβερνητικά αξιώματα. Τέλος , υπερίσχυσε η κοινή λογική του τύπου «αφού ο κερατάς ο άντρας της δεν τη κατηγόρησε , θα κάνουμε εμείς το τσάμπα δικηγόρο του».

Μόλις στη τοπική κοινωνία τα πράγματα ηρέμησαν κατέφθασε και η Τρας για της κοινοποιήσει τις λοιπές αρετές της ως πολιτικός, γυναίκα και νοικοκυρά που ψήνει κρουασάν, , πίνει άφθονους εσπρέσο, τρώει μεξικάνικα μπουρίτος με ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο κιμά και, λατρεύει τη Τέιλορ Σουίφτ . Παρεμπιπτόντως γνωστοποίησε στο κοινό ότι έιναι και μητέρα δυο κοριτσιών που τα φροντίζει ο σύζυγος της καθώς δουλεύει από το σπίτι. Κέρδισε χαλαρά την έδρα της περιφέρειας με 13000 ψήφους διαφορά από τον αντίπαλο της.. Μια καινούργια ηλιόλουστη μέρα ξημέρωνε για να φωτίσει τις μεγάλες προσδοκίες της καριέρας της. Η τύχη της άνοιγε για να υποδεχτεί ή να επιβραβεύσει, τέλος πάντων, την επιμονή, τη τόλμη και το πάθος της. Οπουδήποτε κι να καταχωριζόταν το τελευταίο.

Μόλις δύο χρόνια αφότου έγινε βουλευτής, μπήκε στην υπό το Κάμερον κυβέρνηση ως υπουργός Παιδείας και κατόπιν πήρε προαγωγή για το υπουργείο περιβάλλοντος. Επί πρωθυπουργίας της Τερέζα Μέι, έγινε η πρώτη γυναίκα Λόρδος Καγκελάριος και υπουργός Δικαιοσύνης. Μετά από ρήξεις και συγκρούσεις με κορυφαίους δικαστές, υπό τη δυναμική λογική της «να ταρακουνήσει τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα», . υποβιβάστηκε στο πόστο της γενική γραμματέα διεθνούς εμπορίου στο υπουργείο Οικονομικών. Τελικά αποδείχτηκε πως η μετακίνηση ήταν για το καλό της.
H Λιζ Τρας έμελλε να είναι το τελευταίο πρόσωπο που είδε δημόσια η βασίλισσα Ελισάβετ λίγο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή στα ανάκτορα του Μπαλμόραλ στη Σκωτία

Από τη νέα της θέση καλλιέργησε εκλεκτές γνωριμίες και επαφές , συνάντησε κορυφαίους διεθνώς πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες. Πέρυσι επί Μπόρις Τζόνσον μετακόμισε στο ψηλότερο όροφο των κυβερνητικών ευθυνών αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εξωτερικών. Φέτος είναι πια η πρωθυπουργός, η οποία ιστορικά θα καταγραφεί ως η μοναδική ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ 10 που αντάλλαξε επίσημη χειραψία και είδε εκ του σύνεγγυς ζωντανή για τελευταία φορά την βασίλισσα Ελισάβετ. Με το θάνατο, όμως της βασίλισσας η κυβερνητική εκκίνηση της νέας πρωθυπουργού επιβαρύνθηκε με μεγαλύτερες σκιές.

Αν στη γενικευμένη θλίψη για την οδυνηρή στο έθνος απώλεια της 96χρονησ βασίλισσας προστεθεί και η οικονομική απαισιοδοξία η κατάσταση για την Τρας φαντάζει ζοφερή. Η στερλίνα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από το 1985. Ο πληθωρισμός καλπάζει με 10% . Μέχρι τον Οκτώβριο, οι λογαριασμοί φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών θα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε διάστημα ενός έτους. Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs προβλέπει  ότι εάν δεν πέσουν οι τιμές της ενέργειας, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη Βρετανίας θα ανέλθει σε περισσότερο από 22%. 

Ποσοστό ρεκόρ αντίστοιχο με εκείνο που σημειώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν η χώρα χτυπήθηκε τόσο από ένα παγκόσμιο πετρελαϊκό σοκ όσο και από εγχώριες βιομηχανικές αναταραχές. Παράλληλα ήδη παρατηρείται αβυσσαλέα διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Και ταυτόχρονα , το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αναμφισβήτητα σε ύφεση. Το ΑΕΠ το μειώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο και η κρίση φυσικού αερίου θα επιδεινώσει περεταίρω την κατάσταση Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί ότι η οικονομία θα εισέλθει στη μεγαλύτερη ύφεση Εν τω μεταξύ οι Βρετανοί υφίστανται σοβαρό σοκ από τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, ενώ μέσα στην ίδια οικονομική καταιγίδα   επιδεινώνονται οι υπηρεσίες τους συστήματος υγείας και των δημόσιων μεταφορών.

Στο στροβιλιστικό αυτό περιβάλλου η Τρας αντιτείνει τη καλά προετοιμασμένη ατζέντα της. Το μόνο πρόβλημα της είναι πως ελάχιστα από όσα αυτή περιέχει σχετίζονται με την κρίση την οποία βιώνει η χώρα. Στην εναρκτήρια πρωθυπουργική της ομιλία τόνισε κοινότοπα στον απόηχο του εσωκομματικού θριάμβου της πως «αυτό που κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο σπουδαίο είναι η θεμελιώδης πίστη στην ελευθερία, στις επιχειρήσεις και στο δίκαιο παιχνίδι». Σωστά μεν αλλά οι πολίτες ζητούν συγκεκριμένες λύσεις για το κόστος ζωής του ,καθώς εκτιμάται πως το 42% του λαού κινδυνεύει να μην θερμανθεί ικανοποιητικά αυτό το χειμώνα.
Η Λιζ Τρας ξεκίνησε την επίσηµη εκστρατεία της υποστηρίζοντας ότι «είµαι η µόνη διεκδικήτρια που έχει την εµπειρία να λάβει τις σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται». Προσπαθεί να µείνει µακριά από τα σκάνδαλα και τα χτυπήµατα κάτω από τη ζώνη

Όταν όμως ή ίδια μονότονα επαναλαμβάνει ως θεραπεία τη περιστολή των κρατικών δαπανών , στη πραγματικότητα διακηρύσσει πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει κρατικούς πόρους για να στηρίξει τους πιο ευάλωτους και να διασώσει από τη παρακμή τις δημόσιες υπηρεσίες. Η κριτική που της ασκείται γίνεται πιο έντονη όταν αναμασά σαν δροσερή τσίχλα το μόνιμο μοτίβο της περικοπής των φόρων. Ασφαλώς και είναι δικαίωμα της να υποστηρίζει ότι το κόψιμο των φόρων αποτελεί το φάρμακο για πάσα νόσο και δυναμωτικό ελιξίριο της ανάπτυξης.

Ωστόσο οι περικοπές φόρων σημαίνουν λιγότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία και αναπόφευκτα μεγαλύτερο δανεισμό . Ψιλά γράμματα για μια πολιτικό που υποτίθεται ότι ασπάζεται και δήθεν έχει πλήρως εγκολπωθεί τον οικονομικό φονταμενταλισμό της Θάτσερ. Με τις μεταμορφώσει στη πολιτική της διαδρομή έχει αποδείξει ότι κινείται άνετα, δίχως γέφυρες στο χάσμα μεταξύ της ιδεολογίας. και της αμείλικτης πραγματικότητας. Για την ώρα πάντως είναι πολύ νωρίς για προδικάσει κανείς αν θα καταφέρει με ελιγμούς να αιωρείται χωρίς απώλειες στο κενό. 

Αν οι ικανότητες της είναι μεγαλύτερες από τις φιλοδοξίες της και η ηγετική της επάρκεια αποδοτικότερη από τα ρηχά ρητορικά της κλισέ. Αν ,τέλος, ρέπει προς τη πολιτική φιγούρα του αναμαλλιασμένου προκάτοχου της που θα τη καταστήσουν απλώς ένα «Μπότζο» με ταγιέρ Στις δυσκολίες, όμως , αναμένεται να αποδεδειχθεί αν πετάει στα σύννεφα ή πατάει ρεαλιστικά στη γη. Μέχρι τώρα οι πολιτικοί της αντίπαλοι μέσα κι έξω από το κόμμα της την κατηγορούσαν ότι βρίσκεται σε μόνιμες διακοπές σε ένα παράλληλο σύμπαν, Πιθανότατα έχουν υποτιμήσει το ταλέντο της στη χωρίς ενδοιασμούς προσαρμογή της σε διάφορες καταστάσεις.

Άλλοι το αποκαλούν πολιτικό χαμαιλεοντισμό και άλλοι οπορτουνισμό . Κίνητρο της , όμως είναι πάντα το προσωπικό της όφελος. Όπως ακριβώς έπραξε για να ελκύσει τους νοσταλγούς της Θάτσερ σκάβοντας στο ιδεολογικό και ενδυματολογικό σεντούκι της «σιδηράς κυρίας» για να διακοσμήσει γοητευτικά την επικοινωνιακή της εικόνα. Και σ’ αυτό το ίματζ παραμένει προσώρας πιστή.

Ειδήσεις σήμερα:

Στόλτενμπεργκ: «Υπάρχουν κάποιες ελληνοτουρκικές διαφορές, η Τουρκία έχει υποφέρει από την τρομοκρατία»

Ελισάβετ: Πώς έμαθε ο Κάρολος ότι πεθαίνει η βασίλισσα - «Τρεχαλητά στο διάδρομο, ένα επείγον τηλεφώνημα, μετά σιωπή»

Άγιος Όρος: Εξαφάνιση-μυστήριο δύο οικίσκων αξίας €75.000 κοντά στη Μονή Εσφιγμένου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr