H Τζ. Κ. Ρόουλινγκ τσακώνεται ξανά στο Twitter: «Άνδρες με μούσια εξηγούν τι είναι γυναίκα»

Oι πρόσφατες δηλώσεις του Ιρλανδού παρουσιαστή Γκράχαμ Νόρτον και του συμπατριώτη της τραγουδοποιού Μπίλι Μπραγκ εξόργισαν τη Βρετανίδα συγγραφέα

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ έχει επικριθεί κατά καιρούς έντονα για δηλώσεις της που έχουν χαρακτηριστεί από ορισμένους κύκλους ως τρανσφοβικές, ωστόσο δεν φαίνεται καθόλου διατεθειμένη να σταματήσει να εκφράζει τις απόψεις της ανοιχτά στα social media.

H πετυχημένη συγγραφέας της σειράς βιβλίων του Χάρι Πότερ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της από τρανς ακτιβιστές επειδή εξέφρασε τις απόψεις της σχετικά ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα φύλου και το κίνημά τους. Είχε μιλήσει για «εκστρατείες εκφοβισμού» εις βάρος γυναικών που τοποθετούνται ανοιχτά για αυτά τα ζητήματα, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ακόμα κι αν πέσει θύμα της «cancel culture», και ότι θα συνεχίσει να εκφράζει τη γνώμη της στα social media, μια δέσμευση που έχει τηρήσει μέχρι σήμερα.

Οι «κόντρες» της 57χρονης Αγγλίδας με τρανς ακτιβιστές και «συμμάχους» της διεμφυλικής κοινότητας στα social media είναι κάτι το συνηθισμένο. Αυτή τη φορά όμως, η εκατομμυριούχος συγγραφέας «τα έβαλε» με δύο ηχηρά ονόματα της σόουμπιζ στη χώρα της, τον Ιρλανδό παρουσιαστή Γκράχαμ Νόρτον και τον συμπατριώτη της τραγουδοποιό Μπίλι Μπραγκ. Με αφορμή κάποια πρόσφατα σχόλια των δύο ανδρών, η Ρόουλινγκ μίλησε σε ανάρτησή τους στο Twitter για «άνδρες με μούσια που εξηγούν τι είναι γυναίκα», ενώ υπονόησε για τον Μπραγκ ότι υποστηρίζει τις απειλές για βιασμό και θάνατο.



Την αφορμή για τη νέα σύγκρουση έδωσε μια πρόσφατη συνέντευξη του Νόρτον στο Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Τσέλτεναμ την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ρώτησαν και για την cancel culture. O Ιρλανδός παρουσιαστής επέκρινε όσους, σαν τον Βρετανό κωμικό Τζον Κλιζ,  ισχυρίζονται ότι «ακυρώθηκαν» αλλά εξακολουθούν να έχουν τεράστιο κοινό, να γράφουν άρθρα και να δίνουν συνεντεύξεις πάνω στα ζητήματα που προκάλεσαν την κατακραυγή. Όπως εξήγησε, ο όρος «cancel culture» είναι λάθος και πρέπει να αντικατασταθεί με τη φράση «ανάληψη ευθυνών» για όσα επιλέγει να δηλώσει ο καθένας δημόσια.

Στο πλαίσιο της παραπάνω συζήτησης και σε σχέση με τα σχόλιά του, ο Γκράχαμ ερωτήθηκε για την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τη στάση της απέναντι στην τρανς κοινότητα, λέγοντας ότι «η φωνή του δεν προσθέτει τίποτα σε αυτή τη συζήτηση». «Εάν ο κόσμος θέλει να μάθει για αυτά τα θέματα, μπορεί να μιλήσει σε τρανς άτομα. Μιλήστε στους γονείς τρανς παιδιών, μιλήστε σε γιατρούς, μιλήστε σε επιστήμονες. Μιλήστε σε κάποιον που μπορεί να ρίξει φως σε κάποια πτυχή».



Μπορεί οι παραπάνω δηλώσεις να μη θίγουν απευθείας την Ρόουλινγκ, ωστόσο η ίδια θεώρησε πιθανώς ότι επρόκειτο για «μπηχτές» εις βάρος της. Ενδεχομένως να ερμήνευσε το τελευταίο σχόλιο του Νόρτον ως υποδειξη ότι πρέπει να σταματήσει να μιλάει, αφού είναι απλώς μια σελέμπριτι που δεν ανήκει στην τρανς κοινότητα, ούτε είναι φυσικά και γιατρός. Επίσης, η περιγραφή του Νόρτον για τα άτομα που λένε ότι δήθεν «ακυρώθηκαν» αλλά η φωνή τους συνεχίζει να φτάνει σε πελώριο κοινό, ίσως... «θύμισε» κάτι στη συγγραφέα.

Αυτό εξηγεί ενδεχομένως την αρκετά έντονη αντίδρασή της όταν ο τραγουδιστής Μπιλι Μπραγκ συνεχάρη μέσω Twitter τον Γκράχαμ Νόρτον για τα σχόλιά του σε σχέση με την cancel culture και την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. «Τα είπες πολύ καλά», έγραψε ο τραγουδοποιός στην ανάρτησή του, με αποτέλεσμα να τα... ακούσει τελικά αυτός.

Στο καυστικό της tweet, η συγγραφέα έγραψε ότι απολαμβάνει το πρόσφατο «κύμα» ανδρών με μούσια που τους πιάνει ξαφνικά παραλήρημα και αρχίζουν να δίνουν ορισμούς για το τι είναι γυναίκα και να εκφράζουν τη στήριξή τους σε απειλές για βιασμό και θάνατο.



H Ρόουλινγκ ωστόσο δεν έμεινε εκεί, αλλά πρόσθεσε μία ακόμη «μπηχτή» ως απάντηση σε σχόλιο που τη ρωτούσε «τι πρόβλημα έχει με τα μούσια». «Μου αρέσουν τα μούσια. Απλώς δεν μου αρέσουν όταν βρίσκονται πάνω στα πρόσωπα μισογύνηδων», έγραψε η συγγραφέας. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο ο Νόρτον όσο και ο Μπράγκ έχουν - συνήθως - μούσι.

Ο Μπραγκ πάντως δεν άφησε αναπάντητη την επίθεση που - σύμφωνα με τον ίδιο - δικαιώνει πλήρως όσα είπε ο Νόρτον στη συνέντευξή του: «Δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερo παράδειγμα  για το επιχείρημα του Νόρτον από την εικόνα κάποιας με 13,9 εκατ. followers που αντιδρά σε μια έκκληση να ακουστεί η φωνή των τρανς εφήβων και των γονιών τους, εξισώνοντάς την με "υποστήριξη σε απειλές βιασμού και θανάτου"».


«Δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερο παράδειγμα μισογυνισμού από άνδρες που παραπονιούνται επειδή μια γυναίκα έχει άποψη για τα δικαιώματα των γυναικών», έγραψε στην απάντησή της η συγγράφέας.



Ο καυγάς όμως δεν σταμάτησε εκεί, αφού ο Μπραγκ κατακεραύνωσε τη συγγραφέα, λέγοντας ότι «αν είχε αυτοσεβασμό, θα ζητούσε συγγνώμη» που τον κατηγόρησε άδικα ότι υποστηρίζει απειλές κατά της ζωής της, ενώ ο ίδιος δεν έχει πει ποτέ κάτι τέτοιο. 

«Έχεις συγκρίνει τις φεμινίστριες με ευγονιστές των Ναζί, Μπίλι» γράφει στην απάντησή της η 57χρονη, επικρίνοντας ξανά τον Μπραγκ επειδή συμφωνεί με τον Γκράχαμ ως προς την cancel culture και τις επιπτώσεις της. 

Ειδήσεις σήμερα:

Η μάνα συναντούσε πριν ένα χρόνο άγνωστους άντρες μαζί με τη 12χρονη στον Κολωνό

Το εξαιρετικά σπάνιο είδος καρκίνου με το οποίο πάλεψε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Η Βικτόρια Μπέκαμ αποκάλυψε το λόγο που έσβησε το τατουάζ με τα αρχικά του συζύγου της, Ντέιβιντ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr