Τηλεόραση: Τρία ριάλιτι κόντρα σε 35 σίριαλ

Τηλεόραση: Τρία ριάλιτι κόντρα σε 35 σίριαλ

Τα τρία ριάλιτι επέστρεψαν στη μάχη της τηλεθέασης και κερδίζουν μερίδιο στη βραδινή ζώνη, έχοντας απέναντί τους τηλεοπτικές σειρές με το δικό τους κοινό

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
media_reality_xr
Τρία ριάλιτι «κοντράρουν» στα ίσα την -πανίσχυρη τα τελευταία χρόνια- ελληνική μυθοπλασία, που αναζωογόνησε τα τηλεοπτικά προγράμματα και συγκράτησε πολλούς από το να καταφύγουν σε πλατφόρμες τύπου Netflix.

Μπορεί τα τηλεοπτικά κανάλια να κατακλύζονται από σίριαλ - κάποια με δυνατή παραγωγή και καστ, όπως ο «Σασμός» και η «Γη της ελιάς» που σαρώνουν στην τηλεθέαση, αλλά το «MasterChef», το «My Style Rocks» και - φυσικά - το «Survivor All Star» δίνουν τη δική τους μάχη απέναντι στις σειρές μυθοπλασίας.

Δεν έχουν όλα τα ριάλιτι την ίδια επιτυχία στην προσέλκυση τηλεθεατών - ειδικά το «MasterChef» που έκανε αναγκαστικά πρεμιέρα πάνω στην κηδεία του τέως βασιλιά, που αναδείχθηκε σε μείζον τηλεοπτικό γεγονός. Δίνουν ωστόσο το μήνυμα ότι η τηλεόραση θέλει -πάνω απ' όλα- την ποικιλία.

«Survivor All Star»
Στρατηγοί, κλίκες και εκπλήξεις
allstar_survivor
Οι «Μαχητές» πανηγυρίζουν τη νίκη τους ύστερα από μία σκληρή δοκιμασία στο «Survivor All Star»
Κλείσιμο

Ενας ακόμη κύκλος «Survivor» ενδεχομένως να μην είχε να πει και πολλά στο τηλεοπτικό κοινό. Κουρασμένο από πέντε συνεχείς σεζόν, το ριάλιτι επιβίωσης ήθελε κάτι άλλο για να ερεθίσει τα τηλεοπτικά ένστικτα. Και το βρήκε στις προμήθειες των προηγούμενων ετών.

Με στρατηγικό κορφολόγημα των προηγούμενων κύκλων, ο Ατζούν Ιλιτζαλί και ο ΣΚΑΪ οργάνωσαν έναν συνονθύλευμα αγωνιστικής δεινότητας και ριάλιτι νοοτροπίας. Εβαλαν και οικονομικό πλαφόν τις 5.000 ευρώ εβδομαδιαίως ως αμοιβή και κάπως έτσι ξεκίνησε ένα νέο είδος «Survivor». Αυτό στο οποίο όλοι γνωρίζονται καλά, είναι υποψιασμένοι και καλά διαβασμένοι, έχουν από ελληνικού εδάφους επιλέξει συμμάχους και θωρακιστεί απέναντι σε ενδεχόμενους εχθρούς και κινδύνους - τηλεοπτικούς και μη.

Γι’ αυτό και χαρακτήρες που ουσιαστικά έβαλαν τα χέρια τους κι έβγαλαν τα μάτια τους όπως οι Στέλιος Χανταμπάκης και Τάκης Καραγκούνιας είναι σχεδόν αγνώριστοι και από λύκοι των προηγούμενων ετών περιφέρονται στις αμμουδιές της Δομινικανής Δημοκρατίας σαν πρόβατα, οι στρατηγοί ροκανίζουν παρέες και στήνουν κλίκες με επικεφαλής τον μετρ του είδους Σπύρο Μαρτίκα, ενώ οι νικητές των προηγούμενων ετών κρατάνε χαμηλά την μπάλα γνωρίζοντας πολύ καλά πως είναι στόχοι τούς οποίους όλοι επιθυμούν να ξεπεράσουν και να κατατροπώσουν: Στάθης Σχίζας, Ηλίας Γκότσης, Κατερίνα Δαλάκα, Σάκης Κατσούλης.

Από την άλλη ο ρομαντισμός και η αθωότητα της γενιάς του 2017 συγκρούονται με την εκπαιδευμένη και διόλου ανυποψίαστη μετέπειτα φουρνιά παικτών, με αποτέλεσμα να στοχοποιείται έντονα και μέχρι στιγμής να χάνει έδαφος με αποκορύφωμα την πρόσφατη αποχώρηση της Ευρυδίκης Βαλαβάνη. Κωνσταντίνος Βασσάλος και Κώστας Αναγνωστόπουλος δεν συνιστούν και φαβορί με βάση τις αγωνιστικές επιδόσεις τους, ενώ και ο Χανταμπάκης μέχρι στιγμής δεν έχει καταπλήξει τα πλήθη.

Το ριάλιτι είναι πιο σκληρό σε επίπεδο στέρησης τροφής, πιο «τοξικό» λόγω του ότι όσοι συμμετέχουν πια γνωρίζουν καλά τι να κάνουν και τι να αποφύγουν, και κάπως έτσι ο αήττητος «Σασμός» βρήκε τον μάστορά του. Αρχικά οι επιδόσεις του «Survivor All Star» άγγιζαν το 35% με 40% και με την είσοδο του ανταγωνισμού την τελευταία εβδομάδα φλερτάρει ακόμη και με το 30%. Δεν το λες και λίγο. Αυτή την περίοδο όλα τα δυνατά χαρτιά είναι στο τραπέζι και κανείς δεν φανταζόταν ότι το ριάλιτι θα απειλήσει τη μυθοπλασία με αυτή τη δυναμική.

Επιπλέον η δυνατότητα εισόδου νέων παικτών ανά τακτά χρονικά διαστήματα του δίνει την ανανέωση που χρειάζεται το τηλεοπτικό ενδιαφέρον για να αναζωογονείται και αν αναλογιστεί κάποιος ότι το δυνατό χαρτί που θα τίναζε την μπάνκα στον αέρα, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Ντάνος, είναι εκτός και μέχρι στιγμής δεν αναμένεται να εισέλθει, τότε καταλαβαίνει ότι αυτή η μάχη των 9 δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τον ανταγωνισμό. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και η προοπτική αύξησης των επεισοδίων που προβάλλονται εβδομαδιαίως και κάπως έτσι η αρένα παίρνει φωτιά, η οποία δεν θα σβήσει ως και τις αρχές Ιουλίου, οπότε και ολοκληρώνεται η σεζόν.

Την περασμένη Κυριακή μπήκαν ακόμη τρεις παίκτες: Γιώργος Κόρομι, Ρία Κολοβού και Κρις Σταμούλης, ενώ την περασμένη Παρασκευή ολοκλήρωσαν τα εργομετρικά τεστ οι Ευρυδίκη Παπαδοπούλου και Ορέστης Τσανγκ.

Η λίστα είναι μεγάλη και διαρκώς ανανεώνεται με ονόματα όπως αυτά της Ελευθερίας Ελευθερίου, Ειρήνης Παπαδοπούλου, Σοφιάννας Αβραμάκη και μοναδικό άλυτο γρίφο τη συμμετοχή του Τριαντάφυλλου, ο οποίος είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά του ριάλιτι. Ειδικότερα στο συμβούλιο αυτής της Κυριακής θα γίνει μία αποκάλυψη από τον Γιώργο Λιανό που αφορά δύο παίκτες αντίπαλων ομάδων, η οποία αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στο τηλεοπτικό κράσπεδο…

«MasterChef»
Ξαναζεσταμένο, αλλά πάντα νόστιμο
master_chef_
Ο Σωτήρης Κοντιζάς στο τρέιλερ του ριάλιτι περιτριγυρισμένος από επίδοξους «MasterChef»

Κακά τα ψέματα, το «Master Chef» εκτός από ενδιαφέρον και καλής αισθητικής format είναι και ένα ριάλιτι που λόγω περιεχομένου και αντικειμένου (μαγειρική) ενδιαφέρει όλη την οικογένεια, οπότε όλα μοιάζουν πιο απλά. H πρεμιέρα του «Master Chef» 2023 (Δευτέρα 16/1) στο STAR κέρδισε το τηλεοπτικό κοινό και ήταν συνολικά πρώτο στη ζώνη του, σημειώνοντας μερίδιο τηλεθέασης στο δυναμικό κοινό 18-54, 20,1% και είχε απήχηση στα ανδρικά και γυναικεία κοινά. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Αναμονή για την πρεμιέρα, ένα τρέιλερ άκρως συναισθηματικό με τους τρεις σεφ πλέον να υιοθετούν εκτός από τον τίτλο του μέντορα και αυτόν του τρυφερού μπαμπά με χιουμοριστική διάθεση, κάστινγκ που πάντα είναι ελκυστικά για το κοινό… Ε, δεν θέλει και πολλά ακόμη για να τσιμπήσει ο κόσμος και μάλιστα έπειτα από αναμονή σχεδόν έξι μηνών. Ωστόσο η συνέχεια έδειξε ότι η δυναμική δεν είναι σταθερή και ότι θα χρειαστούν δυνατές περιπτώσεις προκειμένου να διατηρηθεί σε εγρήγορση το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού.

Η τηλεθέαση μειώθηκε αισθητά το βράδυ της Τρίτης και όλα δείχνουν πως ανθρώπινες ιστορίες όπως αυτή του 27χρονου Αιμίλιου, ο οποίος αποκάλυψε πως είναι τρανς και παραδέχτηκε πως, σε περίπτωση που κερδίσει, θα αξιοποιήσει το ποσό για την επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, θα λειτουργήσουν υπέρ του ριάλιτι, καθώς ο κόσμος πάντα συγκινείται από τέτοιες αφηγήσεις. «Στην ουσία είναι το χρηματικό ποσό της μεγάλης εγχείρησης. Θα μου χαρίσει αυτό που δεν μου χάρισε η γέννησή μου», είπε ο 27χρονος, με τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο να συγκινείται ακούγοντας την ιστορία του και να απαντά αφοπλιστικά, όπως συνηθίζει άλλωστε.

«Είσαι πολύ θαρραλέος για να αγχώνεσαι για έναν αρακά και ένα φιλέτο», είπε ο μπαμπάς πλέον Λεό και έτσι όλοι καταλάβαμε και συνειδητοποιήσαμε πως το ριάλιτι έλυσε κάβους και βγήκε στον τηλεοπτικό ωκεανό για ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι. Η περίοδος των οντισιόν πάντα συγκεντρώνει ενδιαφέρον και υψηλά νούμερα και είναι σίγουρο πως και η συνέχεια με τις αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί και θα προσπαθήσουν να ανανεώσουν την εικόνα του θα δημιουργήσει εκτός από μια καλή εικόνα σε επίπεδο αισθητικής και μία συνθήκη έντονου ανταγωνισμού με τους «απέναντι».

«My Style Rocks»
Στυλ, αυτοπεποίθηση και «δυνατοί» παίκτες
my_style_rocks
Δημήτρης Σκουλός, Ηλιάνα Παπαγεωργίου και Στέλιος Κουδουνάρης στο «My Style Rocks»

Εννέα κορίτσια αποπειρώνται με κάθε τρόπο να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον ενός παιχνιδιού μόδας που στην πρώτη εκδοχή του τροφοδότησε τη σόουμπιζ με πολλές εκπροσώπους: Ιωάννα Τούνη, Αλεξάνδρα Παναγιώταρου, Βρισηίδα Ανδριώτου, Ευρυδίκη Παπαδοπούλου, Ραμόνα Βλαντή.

Στη φετινή εκδοχή του το «My Style Rocks» επιχειρεί να επανακτήσει την παλιά δόξα του. Σε αυτό βοηθούν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, Δημήτρης Σκουλός, Ηλιάνα Παπαγεωργίου και Στέλιος Κουδουνάρης. Πολύ καλή χημεία, ατάκες σαν μαχαιριές στον αέρα, αυστηρότητα και χιούμορ και λίγο από GNTM που πάντα γοητεύει. Εκεί που πραγματικά η παραγωγή έδωσε ρεσιτάλ είναι το κάστινγκ των παικτριών, όπου η μία είναι καλύτερη, τηλεοπτικά πάντα, από την άλλη. Ρόλοι μοιρασμένοι, έντονοι χαρακτήρες, διάθεση για ριάλιτι συμπεριφορές.

Ο,τι ακριβώς χρειάζεται ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα αυτής της κατηγορίας. Μετά από μία εβδομάδα προβολής ήδη έχουν ξεχωρίσει κάποια πρόσωπα, ενώ η κόντρα της Εμίλια Βόντος με την Ηλιάνα Παπαγεωργίου είναι από τις πιο απολαυστικές στιγμές. Ανάμεσα στις κοπέλες που έχουν ξεχωρίσει είναι η Ρέινα Βενέτη, η Χριστιάννα Κατσιέρη, η Εμίλια Βόντος και η Νικόλ Δεσποτοπούλου, κάτι που είναι λογικό κι επόμενο αν κάποιος δει τους λογαριασμούς τους στο Instagram που αποδεικνύουν πως δικαίως έχουν κλέψει την παράσταση με την ομορφιά και το στυλ τους.

Δυστυχώς, οι μέχρι τώρα επιδόσεις στον πίνακα τηλεθέασης είναι απογοητευτικές, με τον μέσο όρο στο δυναμικό κοινό να φλερτάρει σταθερά με το 7%, επειδή η πρεμιέρα συνέπεσε με την ημέρα της κηδείας του τέως βασιλιά. Αλλά και η προβολή της εκπομπής γίνεται σε μία ζώνη με πολύ ισχυρούς αντιπάλους, μεταξύ των οποίων η Μαρία Μπεκατώρου και ο Νίκος Ευαγγελάτος. Ωστόσο, ακόμη είναι νωρίς και θα χρειαστεί χρόνος για τις τηλεθεάτριες να ανακαλύψουν τις χάρες ενός κεκαλυμμένου απολαυστικού ριάλιτι.

Ειδήσεις σήμερα:

Νίκαια: «Μαρτύρησε» στα χέρια του συζύγου του η 54χρονη - Για ανθρωποκτονία με δόλο ο φονιάς

Μπλόκο στο «κόμμα Κασιδιάρη» και όποιος θέλει στηρίζει

Νίκος Ξανθόπουλος: Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στο κτήμα της Παιανίας που ήθελε να ταφεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης