6 κινηματογραφικά ζευγάρια που άφησαν ιστορία - Από το «Grease» μέχρι τον «Τιτανικό»

Η απαράμιλλη χημεία και το δυνατό love-story αντέχουν στον χρόνο

Κάποια κινηματογραφικά ζευγάρια έχουν την ικανότητα να συγκινούν, να προκαλούν γέλια, χαρές και δάκρυα μα πάνω απ’ όλα να αποδεικνύουν την πίστη των ανθρώπων στην αληθινή αγάπη. Υπάρχουν και κάποιοι που αντιμάχονται, ότι στην ουσία, πρόκειται απλώς για δύναμη της οθόνης, ενός καλού σκηνοθέτη, ενός καλού σεναρίου και πάνω απ’ όλα ενός ζευγαριού με ακαταμάχητη χημεία, που κάνει τους ανθρώπους να ενθουσιάζονται με αυτά τα ρομάντζα.

Η ρομαντική πλευρά του καθενός, ωστόσο, δεν θέλει να εξορθολογήσει κάθε κινηματογραφική σχέση, όσο στημένη και στυλιζαρισμένη και αν είναι στην πραγματικότητα, αλλά θέλει να παρασυρθεί στο παραμύθι. Το μυστικό ενός καλού κινηματογραφικού ζευγαριού δεν είναι να παρουσιάσει τον ιδεατό έρωτα και την αψεγάδιαστη αγάπη αλλά να φωτίσει ειλικρινώς και πλήρως αυτήν την εξαιρετικά περίπλοκη ανθρώπινη συνθήκη. Με όλα της τα ελαττώματα, τα προβλήματα και τις δυσκολίες και φυσικά, όλη της τη μαγεία.
Ακολουθούν 6 κινηματογραφικά ζευγάρια που άφησαν εποχή.

Σάντυ και Ντάνυ («Grease»)
Αν και η τελευταία σκηνή που η Σάντυ μεταμορφώνει πλήρως τον εαυτό της για να αρέσει στον Ντάνυ ξινίζει λίγο τον σημερινό θεατή, είναι αδιαμφισβήτητη η επιρροή που είχε το «Grease» στην ποπ-κουλτούρα. Ο Τζον Τραβόλτα και η Ολίβια Νιούτον-Τζον, και οι δύο τότε στην ακμή τους, καταφέρνουν με φυσικότητα και αφάνταστα εθιστικές μελωδίες να αποτυπώσουν ένα νεαρό ειδύλλιο στην αμερικάνικη κοινωνία των ‘50s.

Νόα και Άλυ («The Notebook»)
Ένα από αυτά τα καλοκαιρινά ειδύλλια που φαίνονται τόσο αληθινά σαν να μην ανήκουν σε ταινία. Ο Νόα και η Άλυ αγαπήθηκαν τόσο από τον κόσμο γιατί έδειχναν κάθε πτυχή της ανθρώπινης σχέσης αφιλτράριστα: τους τσακωμούς, τις φωνές, το πάθος, τα διλήμματα, τα προβλήματα. Ήταν ένα από τα πιο αυθεντικά κινηματογραφικά ζευγάρια που έδειξαν τη δύναμη και την αφοσίωση της αληθινής αγάπης, η οποία ξεπερνά στο τέλος τα πάντα. Τα εύσημα πάνε σε μεγάλο βαθμό στους δύο πρωταγωνιστές Ράιαν Γκόσλινγκ και Ρέιτσελ Μακ Ανταμς για την εκρηκτική χημεία τους, οι οποίοι μάλιστα είχαν και αληθινή σχέση για κάποιον καιρό.

Ίλσα και Ρικ («Casablanca»)
Η ταινία, η οποία έχει κατακτήσει την κορυφή σε πολλές λίστες για τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα αξεπέραστο ειδύλλιο. Τόσες δεκαετίες μετά και η παλλόμενη ατμόσφαιρα στις σκηνές ανάμεσα στην Ίνγκριντ Μπέργκμαν και τον Χάμφρεϋ Μπόγκαρτ είναι ακόμα αισθητή. Η απόφαση να σώσεις την αγάπη της ζωής σου ακόμα και αν χρειαστεί να τη δώσεις σε άλλον άντρα, παραμένει εξαιρετικά σύγχρονη. Από τη σκηνοθεσία και το σενάριο, μέχρι τις διαχρονικές ερμηνείες των ηθοποιών και τις θρυλικές ατάκες, το «Casablanca» αποτελεί μια ιστορική στιγμή στον κινηματογράφο.

Χόλυ και Πολ («Breakfast at Tiffany’s»)
Ποιος μπορεί να αρνηθεί ένα από τα πιο γνήσια και περίπλοκα love-stories σε ένα φιλμ της δεκαετίας του ’60 που απευθύνεται άμεσα στον σύγχρονο θεατή; Η Χόλυ, ένα ελεύθερο πνεύμα που δεν στεριώνει πουθενά, με μια βαλίτσα στο χέρι και έναν ανώνυμο γάτο γνωρίζει τον Πολ, έναν επίδοξο συγγραφέα που συντηρείται οικονομικά από μια εύπορη μεγαλύτερη γυναίκα. Δύο διαφορετικοί άνθρωποι και κοσμοθεωρίες σμίγουν τελικά μπροστά στην καταλυτική δύναμη του έρωτα. Όπως ο Paul, στο τέλος της ταινίας, της λέει για να την πείσει να μείνει: «Οι άνθρωποι ερωτεύονται, οι άνθρωποι ανήκουν ο ένας στον άλλον, γιατί αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία που έχει ο καθένας για πραγματική ευτυχία». Τι άλλο μπορεί να πει κανείς σε αυτό;

Μπέιμπυ και Τζόννυ («Dirty Dancing»)
Από τα πιο διάσημα ρομαντικά φιλμ που έχουν φτιαχτεί ποτέ και με ένα από τα καλύτερα μουσικά soundtracks. Μπορεί οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της ταινίας να μην τα πηγαίνανε καλά, αυτό που μεταφράζεται όμως στην οθόνη είναι μόνο σπίθες και πάθος. Και ποιος ξεχνάει την αμνημόνευτη ατάκα «Nobody puts Baby in the corner»;

Τζακ και Ρόουζ («Titanic»)
Δεν υπάρχει άλλο κινηματογραφικό ζευγάρι που να έχει εγγραφεί τόσο στη κοινή συλλογική μνήμη, όσο ο Τζακ και η Ρόουζ από τον «Τιτανικό». Ίσως, το πιο διάσημο love-story όλων των εποχών που έχει από την αρχή έως το τέλος, μια σειρά από εμβληματικές στιγμές που έχουν εδραιωθεί στο κινηματογραφικό πάνθεον. Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να μη θυμάται τη φράση «Look Jack, I’m flying!», ή να μη γνωρίζει τη σκηνή με την πόρτα στη θάλασσα και τη διχογνωμία γύρω από αυτήν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr