Ματ Ντέιμον και Μπεν Άφλεκ: Τα ετερώνυμα έλκονται

Ματ Ντέιμον και Μπεν Άφλεκ: Τα ετερώνυμα έλκονται

Το επόμενο πόνημά τους με τίτλο «Air» θα κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες του πλανήτη στις 5 Απριλίου

mat-ben
Η φιλία τους μετράει 40 χρόνια και κάτι ψιλά, από τότε που πήγαιναν στο Λύκειο και ονειρεύονταν στα διαλείμματα πως όταν θα μεγάλωναν θα γίνονταν σταρ του Χόλιγουντ. Με δεδομένο ότι αυτό το όνειρο έχει γίνει εδώ και δεκαετίες πραγματικότητα, οι ίδιοι σήμερα μπορούν να αναπολούν με χιούμορ τα χρόνια της ανέχειας και της αφάνειας, τότε που μαζί με τις φιλοδοξίες τους μοιράζονταν την ίδια γκαρσονιέρα και τον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό, μέχρι που τελικά μοιράστηκαν και το πρώτο τους Οσκαρ το 1998 για το σενάριο που έγραψαν μαζί για την ταινία «Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ».

Ποδαρικό στην επιτυχία
Και παρότι έκαναν μαζί ποδαρικό στην επιτυχία, οι καριέρες που έχτισαν στη συνέχεια ήταν αρκετά διαφορετικές, όπως διαφορετικοί είναι τόσο οι χαρακτήρες τους όσο και η πορεία που ακολούθησε ο καθένας στη ζωή του. Ακόμα και οι ήρωες που είχαν γράψει για τους εαυτούς τους στην ταινία που τους έκανε διάσημους, στην ουσία αντέγραφε την πραγματικότητα.

Ο Ματ Ντέιμον υποδυόταν τον ξεχωριστό Γουίλ, τη μαθηματική διάνοια που έψαχνε να βρει τον δρόμο του προς τη δόξα. Ο Μπεν Αφλεκ περιορίστηκε στον δευτεραγωνιστικό ρόλο του καλού φίλου που στηρίζει τον χαρισματικό πρωταγωνιστή, ελπίζοντας -ίσως- ενδόμυχα ότι μέσα από την επιτυχία του άλλου θα μπορούσε και ο ίδιος να ξεκολλήσει από τον πάτο.
SPL5328323_002
SPL5469132_013
O Μπεν Αφλεκ με την πρώην σύζυγό του Τζένιφερ Γκάρνερ
Κλείσιμο

Σενάριο βγαλμένο από τη ζωή
Το λες και σενάριο βγαλμένο από τη ζωή. Ο ατσαλάκωτος Ντέιμον είναι ο τύπος που θα ήθελε κάθε κορίτσι να γνωρίσει στους γονείς του, με σπουδές στο Χάρβαρντ, τα σωστά επαγγελματικά βήματα και τις τέσσερις υποψηφιότητες στα Οσκαρ (τρεις για τις ερμηνείες του και μία για την παραγωγή του «Manchester by the sea»), ο οποίος πρόθυμα αντάλλαξε τον πρότερο ασταθή ερωτικό βίο του -νέος ήταν και διψούσε για περιπέτειες- με έναν μακροχρόνιο και ανέφελο γάμο με τη Λουτσιάνα Μπαρόζο, για χάρη της οποίας εξελίχθηκε σε οικογενειάρχη-υπόδειγμα, με μηδενικά σκάνδαλα να αμαυρώνουν την υγιή και τέλεια εικόνα του.

Ο Αφλεκ, από την άλλη, συμβιβάστηκε με το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, το οποίο παράτησε επισήμως ύστερα από λίγους μήνες -αν δεχτούμε ότι δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του σε μάθημα-, από νωρίς πάλευε με τον αλκοολισμό και τη βαριά κατάθλιψη που ακόμα τον ταλανίζει και έχει φωτογραφηθεί πλείστες όσες φορές σε ρεμαλοειδή κατάσταση, πιστή κόπια των ηρώων που συνήθως υποδύεται -ίσως για να μη χρειαστεί να κουραστεί πολύ με κάποιον κόντρα χαρακτήρα.

Για να μην τον αδικούμε, βέβαια, ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος έχει δεχτεί θερμότερες κριτικές απ’ ό,τι ως ηθοποιός και έχει κερδίσει και ένα Οσκαρ ως παραγωγός του «Επιχείρηση: Argo», το 2013, που θεωρήθηκε μεν από την Ακαδημία η καλύτερη ταινία της χρονιάς, αλλά η σκηνοθεσία του, που υπέγραφε επίσης ο Αφλεκ, δεν κατάφερε ούτε καν να στριμωχτεί στην πεντάδα με τις υποψηφιότητες. Το λες και απαξίωση της δουλειάς του.
000_S23OC
Ο Ματ Ντέιμον και η Λουτσιάνα Μπαρόζο είναι ένα από τα πιο αρμονικά ζευγάρια του Χόλιγουντ. Ο γάμος τους μετράει πλέον 15 χρόνια
SPL5328323_001
Οι αιώνιοι Μπένιφερ ή αλλιώς Μπεν Αφλεκ και Τζένιφερ Λόπεζ
Οι γυναίκες του Μπεν
Επιπλέον η ερωτική ζωή του ήταν ανέκαθεν βούτυρο στο ψωμάκι του κίτρινου Τύπου. Μετά τον δεσμό που έληξε άδοξα με την Γκουίνεθ Πάλτροου, η οποία αργότερα θα τον χαρακτήριζε δημοσίως «κουφιοκέφαλο», αλλά και τον πολυφωτογραφημένο αρραβώνα με την Τζένιφερ Λόπεζ που κάηκε λίγες μέρες πριν πατήσουν τα σκαλιά της εκκλησίας, ο Αφλεκ παντρεύτηκε το συναισθηματικό αποκούμπι του, την Τζένιφερ Γκάρνερ, η οποία όμως τελικά δεν άντεξε τη συναισθηματική του αστάθεια και τα ατέρμονα ψυχολογικά του προβλήματα και αποχώρησε από τη συζυγική έπαυλη και τον έγγαμο βίο με ελαφρά πηδηματάκια.

Η επιστροφή του στην αγκαλιά της Λόπεζ σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τον χωρισμό τους και ο μεγαλειώδης γάμος με τα τρία νυφικά και τους διάσημους καλεσμένους φαντάζει σαν δικαίωση για τους τελευταίους ρομαντικούς αυτού του κόσμου. Και πάλι, όμως, ο Αφλεκ δεν δείχνει ευτυχισμένος.

Η φιλία του με τον Ματ Ντέιμον
Οσο παράδοξο και αν διαβάζεται, ο μόνος που μπορεί να φέρει το χαμόγελο στα πικραμένα από τη ζωή χείλη του είναι ο Ματ Ντέιμον. Ισως μάλιστα η φιλία τους να είναι και η μοναδική σταθερά στην ασταθή ζωή του. Και παρότι για πολλούς ο Αφλεκ είναι η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και ο Ντέιμον η φωτεινή -κάποιοι, μάλιστα, τόλμησαν να το πάνε κι ένα βήμα παραπέρα και να ισχυριστούν ότι ο πρώτος υπάρχει για να κάνει τον δεύτερο να φαίνεται καλύτερος- οι διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες τους συνδυασμένες δημιουργούν αριστουργήματα. Ή περίπου. Μετά την οσκαροβραβευμένη πρώτη τους προσπάθεια, ακολούθησε χρόνια αργότερα η «Τελευταία μονομαχία» -μόλις το 2021- που προφανώς τους υπενθύμισε πόσο καλά περνούν όταν συνεργάζονται.

Και επειδή στη βράση κολλάει το σίδερο, τα δύο παλαίμαχα φιλαράκια αποφάσισαν να στήσουν τη δική τους εταιρεία παραγωγής, την Artists Enquity, η οποία, όπως διατείνονται, θα είναι φιλικότερη προς τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, δίνοντάς τους ποσοστά από τις εισπράξεις. Ως πρώτο δείγμα γραφής παρέδωσαν στο φετινό Φεστιβάλ του Βερολίνου το ντοκιμαντέρ «Kiss the Future», με πρωταγωνιστές τους U2.
000_9ML76L
SPL5469246_001
Ο Αφλεκ και οι απόγονοι από τον πρώτο του γάμο
Η καρμική συνεργασία με το «Air»
Το πόνημά τους με τίτλο «Air» έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες του πλανήτη στις 5 Απριλίου και ήταν στη λίστα των πολυαναμενόμενων φιλμ. Αφενός γιατί το ντουέτο συνυπογράφει το σενάριο και συμπρωταγωνιστεί, με έξτρα μπόνους για τον Αφλεκ την ανάληψη της σκηνοθεσίας. Αφετέρου γιατί η ταινία μιλάει για μία από τις πιο κερδοφόρες συνεργασίες όλων των εποχών, αυτή της Nike με τον γίγαντα του NBA Μάικλ Τζόρνταν.

Το ότι το θέμα της ταινίας εστιάζει σε μια συνεργασία το λες και καρμικό, αφού ο Ντέιμον και ο Αφλεκ στην ουσία ξεκίνησαν τις καριέρες τους ακριβώς μέσω της συνεργασίας τους. Και τελικά η επαγγελματική επανένωσή τους, όχι μόνο για μια ταινία, αλλά πλέον για μια σειρά παραγωγών, μπορεί να καταφέρει να φτιάξει και τη διάθεση του μονίμως κατσουφιασμένου Αφλεκ. Αν, μάλιστα, δώσουμε βάση στις δηλώσεις του, το ίδιο ελπίζει και ο ίδιος: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο από το να πηγαίνεις στη δουλειά με τον καλύτερό σου φίλο. Γιατί, με δεδομένο ότι η δουλειά έχει τη μερίδα του λέοντος στη ζωή σου, αν αγαπάς τους συνεργάτες σου, τότε δεν μπορεί παρά να διάγεις έναν ευτυχισμένο βίο». Τσάμπα, λοιπόν, τόσα χρόνια ο Μπεν ξόδευε περιουσίες στους ψυχολόγους και τα κέντρα αποτοξίνωσης. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να ξαναδουλέψει με τον Ματ.

000_JR9A8
Φίλοι για πάντα ή έστω για τα τελευταία 40 χρόνια: Ματ Ντέιμον και Μπεν Αφλεκ
Ειδήσεις σήμερα:

Στενεύει ο κλοιός για τον Γεωργούλη - Πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες

Βίντεο: Τουλάχιστον ένας νεκρός και πέντε τραυματίες στην κατάρρευση πάρκινγκ στη Νέα Υόρκη

Survivor All Star: Ο Ασημακόπουλος είναι ο τελευταίος του τάκου πριν την ένωση - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης