Από το James Bond στο Mad Max: 12 εντυπωσιακές σκηνές από ταινίες που είπαν «όχι» στο CGI

Αν και η τεχνολογία έχει βοηθήσει σημαντικά, τίποτα δεν συγκρίνεται με την αληθινή εκτέλεση επικίνδυνων σκηνών μέσω πρακτικών εφέ

Η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας έχει αδιαμφισβήτητα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γυρίζονται οι ταινίες, καθώς φιλμ όπως το Star Wars, το Alien, η Οδύσσεια του Διαστήματος και το Avatar, δεν θα υπήρχαν χωρίς την ύπαρξη των οπτικών εφέ. Παρόλα αυτά, τα πρακτικά εφέ, όταν γίνουν σωστά, είναι αξεπέραστα, προσδίδοντας μια αίσθηση γνησιότητας και φυσικότητας.

Προς διευκρίνιση, τα πρακτικά εφέ ορίζονται ως τα ειδικά εφέ που παράγονται με φυσικό τρόπο, χωρίς εικόνες που δημιουργούνται με υπολογιστή ή άλλες τεχνικές μεταπαραγωγής. Σε αντίθεση με τα «οπτικά εφέ» που δημιουργούνται στη μεταπαραγωγή μέσω φωτογραφικών χειρισμών ή δημιουργίας μέσω υπολογιστή.

Αν και τα οπτικά εφέ έχουν προσφέρει όχι μόνο θέαμα αλλά και έχουν καταφέρει να «ρουφήξουν» τον θεατή μέσα στο σύμπαν της ταινίας, η πραγματική εκτέλεση μιας σκηνής με εξαρτήματα, βοηθήματα, αληθινές κατασκευές και κασκαντέρ, είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά. Αν έχετε αμφιβολία ρωτήστε τον Τομ Κρουζ...

Ιδού, λοιπόν, 12 απίστευτες σκηνές, ακροβατικά και ολόκληρες ταινίες που έχουν αποδείξει ότι το CGI δεν είναι πάντα το πιο απαραίτητο και το πιο αποτελεσματικό μέσο για τη δημιουργία θεάματος.

1. Skyfall (2012)
Οι ταινίες James Bond είναι γεμάτες δράση και το «Skyfall» ξεκίνησε με μια από τις πιο εντυπωσιακές εναρκτήριες σκηνές μάχης, η οποία λαμβάνει χώρα σε ένα τρένο εν κινήσει. Αυτό που κάνει αυτή τη σκηνή ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι ότι πραγματικά τη γύρισαν σε ένα πραγματικό κινούμενο τρένο! Ενώ υπήρχαν υπεύθυνοι κασκαντέρ στο πλατό και ένας κασκαντέρ ανέλαβε για κάποια ιδιαίτερα επικίνδυνα σημεία, ο Ντάνιελ Κρεγκ ήταν εκεί πάνω και πάλευε πάνω σε μια κινούμενη ατμομηχανή.

Ακολουθούν μερικά στιγμιότυπα από τα παρασκήνια:

Δείτε τη σκηνή:

2. Inception (2010)
Ο Κρίστοφερ Νόλαν είναι προσκολλημένος στα πρακτικά εφέ, γι' αυτό και τόσες πολλές από τις ταινίες του είναι απίστευτα θεαματικές και οπτικές (και επίσης γι' αυτό εμφανίζεται πάνω από μία φορά σε αυτή τη λίστα). Μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές του είναι η μάχη στον περιστρεφόμενο διάδρομο στο Inception, κάτι που έγινε ως εκ θαύματος με ένα πραγματικό περιστρεφόμενο σκηνικό!
 

Η κινηματογράφηση των σκηνών ήταν αναμφίβολα δύσκολη, αλλά ο Τζόζεφ-Γκόρντον Λέβιτ ήθελε να την κάνει μόνος του χωρίς σωσία, κάνοντας τελικά καταπληκτική δουλειά. Σχετικά με τη χρήση πρακτικών εφέ, είχε να πει τα εξής: «Δεν υπάρχει κανένα υποκατάστατο για την πραγματική ανθρώπινη ενέργεια και απόδοση».

3. Mission Impossible: Ghost Protocol (2011)
Αυτό είναι ίσως το πιο διάσημο κόλπο του Τομ Κρουζ, (μέχρι ώρας, μένει το Mission Impossible 7 να το ξεπεράσει, που κρίνοντας από τις πρώτες εικόνες το έχει ήδη καταφέρει). Μιλώντας για ύψος, αυτή η ανάβαση στο ψηλότερο κτίριο του κόσμου δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Η ανάβαση ήταν τόσο επικίνδυνη που η ασφαλιστική εταιρεία του ηθοποιού αρνήθηκε να την ασφαλίσει, οπότε τι έκανε ο Κρουζ; Την ξεφορτώθηκε και βρήκε άλλη.
 
Γύρισαν σχεδόν όλες τις σκηνές επιτόπου, 518 μέτρα στον αέρα, και εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τα καλύτερα ακροβατικά στην ιστορία του κινηματογράφου.

Δείτε τη σκηνή:

4. Mad Max: Fury Road (2015)
Οι παραγωγοί έπρεπε απλώς να χρησιμοποιήσουν σοβαρά μηχανήματα για να γυρίσουν το «Mad Max: Fury Road», λόγω της αισθητικής, του τοπίου και του γεγονότος ότι ολόκληρη η ταινία είναι ουσιαστικά μια καταδίωξη με αυτοκίνητα. Ο συντονιστής των κασκαντέρ, Γκάι Νόρρις, είχε δύσκολη δουλειά να φέρει εις πέρας, αλλά εκείνος και όλη η ομάδα ήταν αποφασισμένοι να το κάνουν όσο το δυνατόν πιο αληθινό: «Θέλαμε να το κάνουμε αληθινό. Πραγματικά οχήματα, πραγματικές τοποθεσίες, πραγματική κίνηση και πραγματικά ακροβατικά».

Λοιπόν, σίγουρα τα κατάφεραν, χαρίζοντας μερικές πραγματικά θεαματικές σκηνές. Η ταινία, η οποία κέρδισε 6 Όσκαρ, δέχτηκε διθυραμβικές κριτικές και αναγνωρίστηκε ως μία από τις καλύτερες σύγχρονες action ταινίες.

5. The Dark Knight (2008)
Κτίρια εκρήγνυνται σε πολλές ταινίες και οι σκηνοθέτες θα μπορούσαν να συγχωρεθούν για τη χρήση CGI όταν δεν υπάρχει κάποιο κτίριο για να κατεδαφιστεί. Αλλά αυτό δεν θα γινόταν στην περίπτωση του Κρίστοφερ Νόλαν, ο οποίος κατάφερε να πείσει τους ιδιοκτήτες του κτιρίου της σκηνής (οι οποίοι επρόκειτο να το κατεδαφίσουν ούτως ή άλλως) να τον αφήσουν να το κάνει αντί γι' αυτούς. Αυτό σήμαινε ότι η ομάδα είχε κυριολεκτικά μια ευκαιρία να το ανατινάξει. Και το έκανε! Η έκρηξη, λοιπόν, που φαίνεται στη σκηνή ήταν πολύ πραγματική.

6. Casino Royale (2006)
Για τη νέα εποχή του James Bond με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Κρεγκ, η ομάδα παραγωγής ήθελε να κάνει μια άμεση δήλωση για το πώς θα ήταν ο Μποντ του Κρεγκ, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος κασκαντέρ Γκάρι Πάουελ: «Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε στην παράδοση του Μποντ και να κάνουμε απλώς ό,τι έχει ξαναγίνει, πρέπει να ταιριάξουμε με αυτό που έκαναν και να το ξεπεράσουμε. Αυτό σήμαινε να το κάνουμε πιο σκληρό, πιο ρεαλιστικό».

Αυτό σήμαινε ότι έκαναν αληθινά ακροβατικά, που δεν ήταν πιο εντυπωσιακά από την περιβόητη εναρκτήρια σκηνή καταδίωξης. Σε αυτήν, είδαμε τον Μποντ και τον άνθρωπο που κυνηγούσε, τον οποίο υποδυόταν ο free runner Σεμπάστιαν Φουκάν, να πηδούν και να παλεύουν από γερανό σε γερανό.

7. 1917 (2019)
Όσον αφορά το πολεμικό έπος για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, 1917, τα περισσότερα από όσα δείχνει ήταν αληθινά. Οι ηθοποιοί εκπαιδεύτηκαν κατάλληλα για το πώς να πυροβολούν με τα τουφέκια (με άσφαιρα) και τα σκηνικά ήταν όλα φυσικά, προκειμένου η δράση να φαίνεται πιο ρεαλιστική, όπως δήλωσε ο σχεδιαστής παραγωγής Ντένις Γκάσνερ: «Όλοι θέλαμε να το κάνουμε για να δείξουμε στον κόσμο ότι είναι ακόμα εφικτό να κάνουμε ταινίες που δεν είναι ολόκληρες φαντασιώσεις με πράσινη οθόνη».

Η σκηνή με τις φωτοβολίδες είναι ιδιαίτερα θεαματική και χρειάστηκε σοβαρή τεχνική φωτισμού για να επιτευχθεί: «Υπήρχαν έξι γερανοί και κάθε φωτοβολίδα είχε τη δική της διαδρομή και διαρκούσε συγκεκριμένο αριθμό δευτερολέπτων».

8. Top Gun: Maverick (2022)
Ενώ οι ηθοποιοί στο άκρως επιτυχημένο «Top Gun: Maverick» δεν πετούσαν στην πραγματικότητα αυτά τα αεροπλάνα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, ένιωθαν - και έπρεπε να αντιμετωπίσουν - την πραγματική δύναμη g. Οι ηθοποιοί έπρεπε να κάνουν ένα τρίμηνο εκπαιδευτικό καμπ, ώστε να μην αρρωσταίνουν και να μην ζαλίζονται όσο βρίσκονταν στα αεροπλάνα ως επιβάτες. Η ομάδα ήθελε να χρησιμοποιήσει πραγματικά πλάνα ή πραγματικά αεροπλάνα, ώστε οι ηθοποιοί να έχουν ρεαλιστικές αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο σκηνοθέτης Τζο Κοζίνσκι: «Δεν μπορείς να προσποιηθείς τις δυνάμεις g. Δεν μπορείς να προσποιηθείς τους κραδασμούς. Δεν μπορείς να υποκριθείς το πώς είναι να βρίσκεσαι μέσα σε ένα από αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη. Έτσι, θέλαμε να αποτυπώσουμε κάθε κομμάτι από αυτό και τα πραγματικά γυρίσματα μας επέτρεψαν να το κάνουμε αυτό».

9. Independence Day (1996)
Η περίφημη σκηνή με τους εξωγήινους να ανατινάζουν τον Λευκό Οίκο έγινε θέμα συζήτησης μεταξύ του στούντιο και των δημιουργών της ταινίας, οι οποίοι ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν ως διαφήμιση στην τηλεόραση. Το ίδιο το πλάνο έγινε με την κατασκευή ενός αντίγραφου της διάσημης κατοικίας και στη συνέχεια φυσικά με την ανατίναξή του.

Το μοντέλο ήταν τρομερά λεπτομερές, και καταβλήθηκε τόση προσπάθεια ώστε ο υπεύθυνος παραγωγής οπτικών εφέ, Μπομπ Χούρι, μετά την κατασκευή του είπε: «Δεν ξέρω αν πραγματικά θέλω να το ανατινάξω ή όχι». Το ανατίναξε τελικά, και μάλιστα με εκπληκτικό αποτέλεσμα.

10. Pan's Labyrinth (2006)
Δεν είναι μόνο τα ακροβατικά και οι εκρήξεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν πρακτικά εφέ που πραγματικά βοηθούν να βυθιστεί ο θεατής σε μια ταινία και να νιώσει ότι είναι μέρος του κόσμου της, αλλά και ο σχεδιασμός των κοστουμιών. Η χρήση πραγματικών κοστουμιών μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά, τουλάχιστον επειδή οι ηθοποιοί αλληλεπιδρούν πραγματικά με κάτι άλλο εκτός από μια πράσινη οθόνη. 

Η ταινία «Pan's Labyrint» του Γκιέρμο Ντελ Τόρο, είναι ένα έξοχο παράδειγμα υπέροχου σχεδιασμού κοστουμιών, και πώς μπορεί να λειτουργήσει όμορφα και οργανικά στην πλοκή μιας ταινίας. Η τοποθέτηση των κοστουμιών για τον Φαύνο και τον Χλωμό Μανό χρειάστηκαν πέντε ώρες. Η μακρά διαδικασία όμως σίγουρα απέδωσε καρπούς.

11. The Dark Knight Rises (2012)
Εντάξει, εδώ είναι άλλο ένα παράδειγμα του Κρίστοφερ Νόλαν, αλλά δεν θα γίνεται να παραλειφθεί το κόλπο για το οποίο είναι πιο περήφανος (μέχρι στιγμής). Είναι μια σκηνή που ξεκινάει λίγο πολύ την ταινία. Η σκηνή με την πτώση του αεροπλάνου είναι η τέλεια εισαγωγή του χαρακτήρα του Μπέιν, και αποδεικνύεται ακόμα πιο εκπληκτική, αν μάθει κανείς ότι έριξαν ένα πραγματικό αεροπλάνο από τον ουρανό γι' αυτό.

Για να τα καταφέρει, ο Νόλαν έπρεπε να πάρει ειδική άδεια για να ρίξει το αεροπλάνο και η σκηνή χρειάστηκε μήνες σχεδιασμού και πρόβας για τα άλματα με αλεξίπτωτο. Ο συντονιστής κασκαντέρ Τομ Στράδερς μίλησε για τη συνεργασία με τον σκηνοθέτη, λέγοντας: «Με τον Κρις Νόλαν, όσο περισσότερα μπορούσαμε να κάνουμε φυσικά μέσα σε αυτόν τον φακό, αυτή την κατεύθυνση θα ήθελε να πάρει».

12. Oppenheimer (2023)
Εντάξει, ίσως είναι λάθος να γίνονται προβλέψεις για μια ταινία που δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει, αλλά δεν γίνεται να μην σχολιαστεί το γεγονός ότι για χάρη των γυρισμάτων έγινε μια αναπαράσταση δοκιμής πυρηνικής έκρηξης. Φαίνεται ότι ο Νόλαν συνεχίζει να πηγαίνει τα πρακτικά εφέ στο επόμενο επίπεδο. Μιλώντας για τo Oppenheimer, ο διάσημος σκηνοθέτης δήλωσε: «Η αναδημιουργία της δοκιμής της Αγίας Τριάδας χωρίς τη χρήση γραφικών από υπολογιστή ήταν μια τεράστια πρόκληση που έπρεπε να αναλάβουμε».

Η αναδημιουργία του αποτελέσματος μιας ατομικής βόμβας μοιάζει με τιτάνιο έργο, ειδικά χωρίς τη χρήση CGI. Μια μικρή εικόνα δίνεται ήδη από το τρέιλερ, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα θα φανεί όταν επιτέλους βγει η ταινία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr