Άλαν Άρκιν: Οι 10 καλύτερες ερμηνείες του - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ο σπουδαίος ηθοποιός πέθανε στα 89 του χρόνια

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Άλαν Άρκιν πέθανε στα 89 του χρόνια στις 30 Ιουνίου, καταφέρνοντας να μη δείξει ποτέ, σημεία επιβράδυνσης στην καριέρα του. Η τελευταία εμφάνιση του σπουδαίου ηθοποιού, ήταν στην τηλεόραση και την επιτυχημένη κωμική σειρά του Netflix, «The Kominsky Method».

Ο Άρκιν ξεκίνησε την καριέρα του με τον φημισμένο θίασο κωμωδίας Second City στο Σικάγο, κάνοντας το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ με τη συγκεκριμένη ομάδα, το φθινόπωρο του 1961. Δύο χρόνια αργότερα, η φήμη του θα μεγάλωνε περισσότερο, με το έργο «Enter Laughing», όπου κέρδισε το βραβείο Tony το 1963 ως καλύτερος ηθοποιός θεατρικού έργου για τον ρόλο του. Την επόμενη χρονιά θα σημείωνε άλλον έναν θρίαμβο στο Μπρόντγουεϊ, με το δημοφιλές έργο «Luv».
Ο Άλαν Άρκιν με τη σύζυγό του, Σουζάν
To 1966, o Άρκιν έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ για την πρώτη του ταινία στον κινηματογράφο, όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία «The Russians Are Coming the Russians Are Coming». Ο ηθοποιός έλαβε άλλες τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ και τελικά το κέρδισε, σχεδόν 35 χρόνια μετά το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, για την ταινία «Little Miss Sunshine».

Ο Άρκιν είχε μια μακρά και ποικίλη καριέρα, η οποία περιελάμβανε επίσης τη σκηνοθεσία στη σκηνή του Μπρόντγουεϊ. Η μεγαλύτερη σκηνοθετική επιτυχία του στο Μπρόντγουεϊ ήταν το «The Sunshine Boys» του Νιλ Σάιμον.
Ο Άρκιν απέκτησε το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ, το 2019

Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες κινηματογραφικές ερμηνείες του αείμνηστου Άλαν Άρκιν.

1. The Russians Are Coming the Russians Are Coming (1966)
Σκηνοθεσία: Norman Jewison
Σενάριο: William Rose

Ο Άλαν Άρκιν έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου και κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου σε μιούζικαλ ή κωμωδία για την κωμωδία «The Russians Are Coming the Russians Are Coming», η οποία αποτέλεσε και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Η ταινία είναι μια αστεία κωμωδία που αφορά ένα ρωσικό υποβρύχιο που βγαίνει κατά λάθος στην ξηρά σε μια εποχή καλοκαιρινών διακοπών. Το φιλμ διαδραματίζεται στο αποκορύφωμα της παράνοιας του Ψυχρού Πολέμου και περιλαμβάνει ένα all-star καστ ταλαντούχων κωμικών. Ο Άρκιν υποδύθηκε τον επικεφαλής της ρωσικής αποβατικής ομάδας που βγαίνει στην ακτή για να ζητήσει βοήθεια από τους πανικόβλητους κατοίκους.

2. The Heart Is a Lonely Hunter (1968)
Σκηνοθεσία: Robert Ellis Miller
Σενάριο: Thomas C. Ryan

Δύο χρόνια μετά την πρώτη υποψηφιότητα για Όσκαρ, ο Άρκιν θα ήταν και πάλι υποψήφιος ως καλύτερος ηθοποιός, αυτή τη φορά σε έναν ρόλο που δεν ήταν κωμικός, ως κωφάλαλος που μετακομίζει σε μια μικρή πόλη όπου έχει μόνο έναν φίλο. Βασισμένη στο αναγνωρισμένο μυθιστόρημα του Carson McCullers, η ταινία «The Heart Is a Lonely Hunter» περιγράφει τη συγκινητική σχέση που έχει ο χαρακτήρας του Άρκιν με τη μοναχική έφηβη κόρη της σπιτονοικοκυράς του, την οποία υποδύθηκε η επίσης υποψήφια για Όσκαρ Sondra Locke. Ο Άρκιν έδωσε μια αριστοτεχνικά διακριτική ερμηνεία, η οποία ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα, δεδομένου ότι ήταν κυρίως γνωστός σε αυτό το σημείο, για το ότι έπαιζε κωμικούς ρόλους.

3. Little Miss Sunshine (2006)
Σκηνοθεσία: James Dayton, Valerie Faris
Σενάριο: Michael Arndt

Ο Άρκιν κέρδισε το Όσκαρ στην τρίτη του προσπάθεια με το Little Miss Sunshine, λαμβάνοντας και το BAFTA για την ερμηνεία του. Στην ταινία υποδύθηκε τον παππού μιας οικογένειας που ταξιδεύει σε όλη τη χώρα, ώστε η εγγονή του να μπορέσει να διαγωνιστεί σε παιδικά καλλιστεία.

4. Wait Until Dark (1967)
Σκηνοθεσία: Terrence Young
Σενάριο: Robert Carrington, Jane-Howard Hammerstein

Βασισμένο στο ομώνυμο δημοφιλές θεατρικό έργο, το «Wait Until Dark» αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής τυφλής γυναίκας (Όντρεϊ Χέπμπορν)  που προσπαθεί να προσαρμοστεί στην απώλεια της όρασής της. Ο σύζυγός της έχει κατά λάθος δεχτεί μια κούκλα γεμάτη με ηρωίνη και την έχει αφήσει στο διαμέρισμά τους. Μια ομάδα εγκληματιών, συμπεριλαμβανόμενου του Άρκιν, κατεβαίνει στο σπίτι προσπαθώντας να αποκτήσει πρόσβαση και να εντοπίσει την κούκλα. Παίζουν διάφορα κόλπα στην τυφλή γυναίκα καθώς προσπαθούν να διαπιστώσουν πού είναι κρυμμένη η ηρωίνη και πόσα γνωρίζει γι' αυτήν. 



5. The In-Laws (1979)
Σκηνοθεσία: Arthur Hiller
Σενάριο: Andrew Bergman

Το «The In-Laws» είναι μια αγαπημένη ταινία για το σπουδαίο κωμικό ζευγάρι των Πίτερ Φολκ και Άλαν Άρκιν ως πατεράδες των οποίων τα παιδιά παντρεύονται. Ο Άρκιν υποδύεται έναν ευθυτενή οδοντίατρο που προς μεγάλη του απογοήτευση εμπλέκεται στη ζωή των πεθερικών του, ως πράκτορας της CIA.


6. Argo (2012)
Σκηνοθεσία: Ben AFfleck
Σενάριο: Chris Terrio

Η ταινία «Argo» κέρδισε τρία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και κέρδισε μια υποψηφιότητα Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Άλαν Άρκιν. Το φιλμ διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια της κρίσης ομηρίας στο Ιράν, όπου υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας κρατούνταν αιχμάλωτοι. Ξεκινά ένα σχέδιο για τη διάσωσή τους που περιλαμβάνει μια ψεύτικη χολιγουντιανή ταινία που γυρίζεται εκεί. Ο Άρκιν υποδύθηκε έναν παραγωγό της ψεύτικης ταινίας.


7. Thirteen Conversations About One Thing (2001)
Σκηνοθεσία: Jill Sprecher
Σενάριο: Jill και Karen Sprecher

Ο Άρκιν ήταν υποψήφιος για ένα σωρό βραβεία του κύκλου κριτικών για το Thirteen Conversations About One Thing και κέρδισε το βραβείο της Εταιρείας Κριτικών Κινηματογράφου της Βοστώνης ως καλύτερος δευτεραγωνιστής για αυτή την επεισοδιακή ταινία, για διάφορους ανθρώπους που αγωνίζονται να κάνουν τη ζωή τους να λειτουργήσει. Ο ηθοποιός υποδύθηκε τον πατέρα ενός εθισμένου στα ναρκωτικά γιου, ο οποίος ξεσπάει το άγχος του σε έναν υπάλληλο, η ευθυκρισία του οποίου σπάει τα νεύρα του Άρκιν.


8. Glengarry Glen Ross (1992)
Σκηνοθεσία: James Foley
Σενάριο: David Mamet

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ θεατρικό έργο του David Mamet διαδραματίζεται στον θλιβερό κόσμο μιας ομάδας πωλητών ακινήτων, οι οποίοι δέχονται τεράστια πίεση για να πουλήσουν γη σε ανθρώπους που πραγματικά δεν μπορούν να την αγοράσουν. Η ομάδα τίθεται υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση όταν τους ανακοινώνεται ότι όλοι οι πωλητές εκτός από τους δύο κορυφαίους θα απολυθούν. Ο Αλ Πατσίνο έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία και αργότερα θα ανέβαζε το έργο στο Μπρόντγουεϊ, αλλά αυτή τη φορά παίζοντας τον ρόλο που έπαιζε ο Τζακ Λέμον στην ταινία. O Άρκιν είχε παίξει τον George Aaronow, έναν από τους πωλητές.


9. The Seven-Per-Cent Solution (1976)
Σκηνοθεσία: Herbert Ross
Σενάριο: Nicholas Meyer

Αυτή η καλοδουλεμένη ταινία έφερε έναν από τους μεγαλύτερους χαρακτήρες της μυθοπλασίας σε επαφή με έναν από τους μεγαλύτερους στοχαστές της εποχής. Ο Άρκιν έπαιξε τον Sigmund Freud τον διάσημο ψυχαναλυτή, στον οποίο ο Dr. Watson (Robert Duvall) φέρνει τον φίλο του Sherlock Holmes (Nicol Williamson), πιστεύοντας ότι πάσχει από παρανοϊκές ψευδαισθήσεις λόγω του εθισμού του στην κοκαΐνη.

10. Catch 22 (1970)
Σενάριο: Mike Nichols
Σκηνοθεσία: Buck Henry

Το μυθιστόρημα «Catch-22» είχε προκαλέσει αίσθηση κατά την κυκλοφορία του, οπότε οι προσδοκίες ήταν μεγάλες για την ταινία αυτή, καθώς τόσο ο Άρκιν όσο και ο σκηνοθέτης Μάικ Νίκολς προερχόντουσαν από τεράστιες επιτυχίες, τα προηγούμενα χρόνια. Η ταινία στην οποία ο αείμηνστος ηθοποιός είχε παίξει τον βομβιστή, έγινε δεκτή με αρνητικές κριτικές σε μεγάλο βαθμό, όμως έκτοτε η δημοτικότητά της αυξήθηκε όσο περνούσε ο καιρός. Η ιστορία εξιστορεί τη ζωή ενός σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την απογοήτευσή του από το σύστημα που μοιάζει σχεδιασμένο να εμποδίζει οτιδήποτε πάει καλά.


Oι παραπάνω ταινίες είναι μόνο μερικές από τις δεκάδες, που ο Άλαν Άρκιν έδωσε τον καλύτερό του εαυτό. Η κληρονομιά που αφήνει στην υποκριτική είναι τεράστια και η απουσία του θα είναι αισθητή.

Ειδήσεις σήμερα:

Πολιτική Γραμματεία: Εκλογή προέδρου από τη βάση τον Σεπτέμβριο, προτείνει η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

Βόλος: Έδεσε το άλογό του με σχοινί και αυτό βρέθηκε πνιγμένο - Πρόστιμο €60.000 στον ιδιοκτήτη του

Επενδυτική βαθμίδα: Τα κρίσιμα ραντεβού με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr