Ξένια Ντάνια: Ένα αστέρι γεννιέται στο Milky Way
xenia_ntania_xr

Ξένια Ντάνια: Ένα αστέρι γεννιέται στο Milky Way

Η 30χρονη ηθοποιός και τραγουδίστρια έχει πολλά ταλέντα, αλλά δεν το κάνει θέμα - Προτιμά να μιλά μέσα από τους ρόλους και τις live εμφανίσεις της και το καταφέρνει εμφατικά

Είναι τραγουδίστρια. Αλλά και ηθοποιός. Και μάλιστα από τις αυταπόδεικτα ταλαντούχες. Αγαπά το σινεμά κι εκείνο της ανταποδίδει, όπως γνωρίζουν όσοι την έχουν παρακολουθήσει στην «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη ή στο μικρού μήκους φιλμ «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου, ενώ πριν από δύο χρόνια κόλλησε και τα πρώτα της ένσημα ως τηλεπαρουσιάτρια καθημερινής ψυχαγωγικής εκπομπής στην ΕΡΤ. Η Ξένια Ντάνια όσο απενοχοποιημένα μοιάζει στον εξωτερικό παρατηρητή να καταπιάνεται με διαφορετικά πράματα, τόσο δίνεται, εστιάζει ή, όπως η ίδια το θέτει, βυθίζεται κάθε φορά σε αυτό που κάνει.

Φέτος, παίρνει το βάπτισμα του πυρός στο mainstream με τον πλέον εναλλακτικό τρόπο. Υποδύεται τη Μύριαμ, έναν ρόλο-καταλύτη στο πολυαναμενόμενο «Milky Way», την πρώτη δηλαδή τηλεοπτική δουλειά του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτου, που θα προβάλλεται από τις 2 Νοεμβρίου στο MEGA. Παράλληλα πρωταγωνιστεί και στην «Παραλία» της ΕΡΤ, ενώ αυτή την περίοδο προετοιμάζει και το πρώτο EP της. Κι όλα αυτά χωρίς να κομπάζει, να φωνάζει ή να φλεξάρει την παρουσία και τα ταλέντα της στα κοινωνικά δίκτυα. Οχι από μετριοπάθεια. Αλλά από επιλογή. Η Ξένια Ντάνια είναι μια γυναίκα που έχει αποφασίσει να ζει στον αληθινό κόσμο. Ακόμα και τις φορές που μπαίνει στα παπούτσια των ηρωίδων που υποδύεται, περιδιαβαίνοντας μαζί τους τον διάδρομο κάποιου σούπερ μάρκετ.

GALA: Πώς βρέθηκες στο «Milky Way»;
ΞΕΝΙΑ ΝΤΑΝΙΑ: Μου έστειλε ένα πολύ ωραίο μήνυμα ο Βασίλης Κεκάτος, μιλήσαμε μετά στο τηλέφωνο και έγινε. Δεν είχαμε συνεργαστεί ξανά. Ημασταν απλώς φίλοι στα social media. Στη σειρά υποδύομαι τη Μύριαμ. Η ιστορία της δεν ξεκινά αμέσως. Εμφανίζεται στη ροή των οκτώ επεισοδίων και σχετίζεται με έναν τρόπο με τη μητέρα της κεντρικής ηρωίδας, την οποία υποδύεται η Γιούλικα Σκαφιδά, και ταράζει τα νερά στη ζωή αυτής της γυναίκας. Δεν μπορώ να πω με ποιον τρόπο, γιατί θα είναι ακραίο spoiler.

G.: Και όλο αυτό εκτυλίσσεται με σκηνικό την ελληνική επαρχία;
Ξ.ΝΤ.: Ναι. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο γυναίκες αναπτύσσεται μια φιλία που ανατρέπει τον κόσμο και τις πεποιθήσεις της πρώτης.

G.: Πώς είναι να παίζεις σε μια πολυαναμενόμενη και πολυσυζητημένη πριν ακόμα προβληθεί τηλεοπτική σειρά;
Ξ.ΝΤ.: Είδα τα δύο πρώτα επεισόδια, στα οποία έχω μόνο ένα πλάνο, και πραγματικά ανυπομονώ να δω τι θα συμβεί στα επόμενα.
Είναι μια σειρά που θα την παρακολουθούσα έπαιζα-δεν έπαιζα. Είναι μια ολοκληρωμένη σειρά. Και θα προκαλέσει πολύ.

G.: Πώς είναι να συνεργάζεται με έναν βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτη;
Ξ.ΝΤ.: Το χάρηκα πολύ. Ο Βασίλης Κεκάτος είναι από τους σκηνοθέτες που θα ασχοληθούν πολύ με τον ηθοποιό τους, δεν αφήνει τίποτα να πέσει στο πάτωμα χωρίς να το κοιτάξει και τους ακούει. Μας έδινε και του δίναμε. Φεύγοντας από το γύρισμα δεν είχα καμία στιγμή έστω και την ελάχιστη αμφιβολία αν κάτι είχε πάει καλά ή όχι. Αν δεν έχεις δώσει το καλύτερό σου, ο Βασίλης απλά δεν σε αφήνει να φύγεις. Ολοι οι ηθοποιοί νομίζω ότι δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό, λόγω αυτής της εξαιρετικής συνθήκης εργασίας.

G.: Είναι η σειρά το μεγάλο βήμα και για σένα;
Ξ.ΝΤ.: Δεν το σκέφτομαι απαραίτητα έτσι. Ξέρεις, τελικά είναι τόσο τυχαία αυτά τα πράγματα. Μπορεί να παίζεις σε κάτι για το οποίο γίνεται χαμός κι εσύ να μην κάνεις το μπαμ που περίμενες, να μην το «εκταμιεύσεις». Οπότε δεν προσδοκώ κάτι. Κρατάω αυτή τη συνεργασία ως κάτι πάρα πολύ όμορφο, γιατί ήθελα πολύ να συνεργαστώ με τον Κεκάτο. Αν είναι να ’ρθει, θα ’ρθει.

G.: Τι δηλώνεις; Ηθοποιός ή τραγουδίστρια;
Ξ.ΝΤ.: Και τα δύο. Βέβαια τα τελευταία χρόνια εργάζομαι ως ηθοποιός. Ξεκίνησα ως τραγουδίστρια και η υποκριτική προέκυψε εντελώς απρόσμενα. Τραγουδούσα σε ένα φεστιβάλ στην Τεχνόπολη κι έτυχε στο κοινό να είναι ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης, ο οποίος με σκέφτηκε για έναν ρόλο στην «Πλατεία Αμερικής». Hταν η πρώτη ταινία στην οποία έπαιξα.

G.: Η τέχνη ήταν επιλογή από την παιδική ηλικία;
Ξ.ΝΤ.: Η αλήθεια είναι ότι μικρή σκεφτόμουν διάφορα. Νόμιζα ότι τραγουδίστριες ήταν μόνο οι υπερ-ποπ σταρ. Στο Γυμνάσιο, λοιπόν, έλεγα ότι θα γίνω δικηγόρος ή ότι θα σπουδάσω Fashion Management. Αλλά τελικά ούτε καν προσπάθησα να τα κάνω, γιατί κάθε μέρα, όταν γύριζα σπίτι από το σχολείο, δεν άνοιγα τα βιβλία μου να διαβάσω, αλλά έβαζα τραγούδια και τραγουδούσα. Τότε σκέφτηκα πως εφόσον περνούσα τον περισσότερο χρόνο μου έτσι, έπρεπε να ακολουθήσω τη μουσική. Στην εφηβεία μου ήμουν πωρωμένη με τη Γουίτνεϊ Χιούστον και την Beyoncé. Αργότερα, άρχισα να ακούω τις μεγάλες κυρίες της τζαζ.

G.: Οι επιρροές της οικογένειας έπαιξαν ρόλο στην απόφασή σου;
Ξ.ΝΤ.: Σίγουρα το γεγονός ότι ο πατέρας μου είναι ηθοποιός με επηρέασε. Μάλιστα, την περίοδο που πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τη μουσική, τραγουδούσε στην Εθνική Λυρική Σκηνή και πήγαινα συνέχεια. Oχι για να τον δω, αλλά γιατί πραγματικά με είχε μαγέψει αυτός ο κόσμος. Hξερα όλα τα τραγούδια απέξω, έκανα παρέα με τις υψίφωνους, ήμουν εκεί.

G.: Ο πατέρας σου (σ.σ.: ο ηθοποιός Ζανό Ντάνιας) σε απέτρεψε ποτέ;
Ξ.ΝΤ.: Οχι, απ’ όταν ήμουν μικρή παρακαλούσε να γίνω ηθοποιός κι εγώ δεν ήθελα.

G.: Τα δοκιμάζεις όλα όσα απενοχοποιημένα δείχνεις; Εννοώ, παίζεις, τραγουδάς, πριν από δύο χρόνια παρουσίαζες καθημερινή εκπομπή...
Ξ.ΝΤ.: Εχω τρομερά δεύτερες σκέψεις. Η ψυχούλα μου το ξέρει. Αν θέλεις να εξελιχθείς, όμως, πρέπει να πας κόντρα στα στεγανά σου, στον εαυτό σου τον ίδιο.

G.: Δηλαδή πίσω από αυτό που εμείς βλέπουμε να κάνεις πολύ εύκολα υπάρχουν συγκρούσεις;
Ξ.ΝΤ.: Μεγάλες συγκρούσεις. Καθετί που κάνω έχει πολλή σκέψη και καμιά φορά μεγάλη πίεση από πίσω του.

G.: Με τα social media πώς τα πας; Είναι εργαλείο για μια νέα καλλιτέχνιδα;
Ξ.ΝΤ.: Εχω μάλλον μια χλιαρή σχέση μαζί τους. Καταλαβαίνω τη δύναμή τους και αναγνωρίζω ότι είναι εργαλείο για τη δουλειά μας, όμως αν δεν έκανα αυτή τη δουλειά, δεν νομίζω ότι θα είχα λογαριασμούς. Αλλά και τώρα που κάνω αυτή τη δουλειά, δεν νομίζω ότι ασχολούμαι όσο θεωρητικά «θα έπρεπε». Ξέρεις τι σκέφτομαι; Είμαστε όλοι πολύ ενεργοί στα κοινωνικά δίκτυα και ειδικά στα κοινωνικά θέματα είναι ο βασικός πυλώνας πληροφορίας που έχουμε. Και καλώς είναι. Ομως νιώθω ότι έχουμε παραμπεί σε έναν ψηφιακό κόσμο και πως τίποτα δεν γίνεται στην πραγματικότητα. Εκτονώνουμε κάθε συναίσθημα, θετικό ή αρνητικό, στον ψηφιακό κόσμο και στον αληθινό δεν συμβαίνει κάτι. Αυτό με μπερδεύει.

G.: Είναι εύκολο να είσαι νέος καλλιτέχνης στην Ελλάδα; Μπορείς να ζεις από τη δουλειά σου;
Ξ.ΝΤ.: Μπορείς και δεν μπορείς. Είναι δύσκολο, χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο δύσκολο και ψυχοφθόρο κομμάτι. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να γουστάρεις πολύ αυτό που κάνεις.

G.: Τι πιστεύεις ότι βλέπουν οι σκηνοθέτες σε σένα και σε επιλέγουν;
Ξ.ΝΤ.: Νομίζω το γεγονός ότι μπαίνω πολύ σε όποια συνθήκη μου δώσεις. Βυθίζομαι. Δεν ξέρω, υποθέτω. Θα τους ρωτήσω κιόλας. (γελάει)

G.: Ζεις μαζί με τις ηρωίδες που υποδύεσαι;
Ξ.ΝΤ.: Ναι, τις σκέφτομαι πολύ. Προσπαθώ να βρω τα κοινά μας, τις διαφορές μας, μπορεί καμιά φορά να πάω στο σούπερ μάρκετ ως η γυναίκα που υποδύομαι. Για μια ηρωίδα είχα προσπαθήσει να αλλάξω τον τρόπο που γράφω και τον γραφικό μου χαρακτήρα. Ξέρεις, κάθε χαρακτήρας που υποδύεσαι έχει ένα κομμάτι του εαυτού σου. Ολα υπάρχουν σε έναν άνθρωπο, ασχέτως του τι επικρατεί και τι αναδύεται.

G.: Γιατί να δούμε το «Milky Way»;
Ξ.ΝΤ.: Γιατί είναι μια σειρά που πραγματεύεται με ακατέργαστη αλήθεια θέματα τα οποία δεν τολμούν πολλοί να θίξουν. Ειδικά στην TV ◆
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης