Γιάννης Χαριτίδης: Η συνεργασία μου με τους ηθοποιούς ήταν κομβικής σημασίας για το «Ναυάγιο»

Ο σκηνοθέτης της επιτυχημένης σειράς μίλησε στο protothema.gr

Μια συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης, δύναμης ψυχής και καρμικών συμπτώσεων ξεκίνησε πριν μερικές εβδομάδες στο MEGA. Η δραματική σειρά «Το Ναυάγιο» που είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη και το σενάριο υπογράφει ο Γιώργος Κόκουβας, κέρδισε θετικές κριτικές και εντυπώσεις, από το πρώτο κιόλας επεισόδιο.

Η σπουδαία σκηνοθεσία της σειράς που παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό ναυάγιο και τις επιπτώσεις στις ζωές των επιβατών, ανήκει στον Γιάννη Χαριτίδη.
Μία ναυτική τραγωδία στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Άγνωστοι έρχονται κοντά μέσα σε λίγα λεπτά και ενώνονται για μια ζωή. Έρωτες γεννιούνται, ανθρώπινες ιστορίες ξετυλίγονται, καλά κρυμμένα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια. Ήρωες βρίσκουν το κουράγιο να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους και τη δύναμη για μια νέα αρχή.

Ο Γιάννης Χαριτίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο ΕΜΠ και κινηματογράφο στο τμήμα Ψηφιακές Μορφές Τέχνης της ΑΣΚΤ. Παράλληλα, παρακολούθησε σεμινάρια σεναριογραφίας και σκηνοθεσίας. Από το 2007 εργάζεται σαν σκηνοθέτης στον κινηματογράφο και την τηλεόραση καθώς και σε διαφημιστικά και μουσικά βίντεο.

Μιλώντας στο protothema.gr o Γιάννης Χαριτίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις προκλήσεις που αντιμετώπισε, τη συνεργασία με τους ηθοποιούς, αλλά και τα συναισθήματα των τηλεθεατών.
Ο Γιάννης Χαριτίδης / Φωτογραφία: Γιώργος Καπλανίδης

Είναι εύκολη η μεταφορά μιας πραγματικής ιστορίας στη μικρή οθόνη;
Η μεταφορά πραγματικών ιστοριών στην τηλεόραση μπορεί να είναι ταυτόχρονα συναρπαστική αλλά είναι πάντα μια πρόκληση. Είναι σημαντικό να διατηρήσεις την ακρίβεια και την αυθεντικότητα της ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα να προσαρμόσεις το υλικό για να λειτουργήσει ως τηλεοπτική σειρά. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί σωστή έρευνα, σεβασμό προς τους πραγματικούς χαρακτήρες και γεγονότα, και σκέψη για το πώς θα συνδέσουμε το σύγχρονο κοινό με την ιστορία. Είναι μια δουλειά που φυσικά ξεκινάει από το βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη "Το Ναυάγιο" αλλά μετά απλώνεται σε όλους τους συντελεστές. Από την παραγωγή, τους σεναριογράφους και τους σκηνοθέτες, τους φωτογράφους, τους ενδυματολόγους, τους σκηνογράφους, τους ηθοποιούς και τη μουσική. Όλη η ομάδα καλείται σε μια τέτοια σειρά να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση γιατί ανασυνθέτει έναν ολόκληρο κόσμο και κάθε λεπτομέρεια μπορεί να είναι μεγάλης σημασίας.

Πώς χειριστήκατε τις προκλήσεις που πιθανώς προέκυψαν κατά τη διάρκεια της παραγωγής;
Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις. Η ανασύσταση της εποχής του ναυαγίου απαιτούσε σχολαστική έρευνα και αφοσίωση στη λεπτομέρεια. Τα επεισόδια που απεικονίζουν το ναυάγιο του Φοίνιξ είχαν πολλές τεχνικές δυσκολίες και χρειάστηκαν μήνες σχεδιασμού. Οι προκλήσεις αυτές όμως ήταν η αφορμή για συνεχή δημιουργική συνεργασία και μας έκαναν ομάδα. Και έτσι συνεχίζουμε. Υπάρχει ένας πολύ δημιουργικός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ όλων των ανθρώπων που κάνουν πραγματικότητα μια τόσο πολύπλοκη αλλά πάντα συναρπαστική δουλειά και είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος για αυτό το γεγονός.
Πώς συνεργαστήκατε με τους ηθοποιούς για να αναδείξετε τις καλύτερες ερμηνείες τους;
Νομίζω ότι στην καρδιά κάθε τηλεοπτικής σειράς, είναι οι ερμηνείες των ηθοποιών. Και η δουλειά όλων μας είναι να βοηθήσουμε τους ερμηνευτές να έχουν ένα πεδίο ανοιχτό μπροστά τους, ώστε να μας δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Η συνεργασία μου με τους ηθοποιούς μας ήταν κομβικής σημασίας για το Ναυάγιο. Το βάρος αυτής της δουλειάς πέφτει πάνω τους, καθώς καλούνται να εμβαθύνουν σε πολύ τραγικά πραγματικά γεγονότα και αυτό μέσα σε πολύ λίγο χρόνο και κάτω από συνθήκες μεγάλης πίεσης. Συζητήσαμε με κάθε ηθοποιό για τον ρόλο τους, τις ανησυχίες τους και τον τρόπο με τον οποίο θα αναδείξουν τους χαρακτήρες τους. Τους ενθαρρύναμε να εξερευνήσουν τα συναισθήματα και τις εμπειρίες των χαρακτήρων τους, προσφέροντας τους την αυτονομία για να εκφράσουν τη δική τους ερμηνεία. Είμαι πραγματικά περήφανος για το καστ του Ναυαγίου, καθημερινά στο γύρισμα τα δίνουν όλα.
Τι συναισθήματα θα προκληθούν στους τηλεθεατές κατά την προβολή της σειράς;
Ο δικός μας στόχος μέσα από αυτήν την προσπάθεια είναι οι θεατές να ζήσουν έντονα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της προβολής. Η σειρά προσπαθεί να προβάλει την ανθρώπινη εμπειρία, τις χαρές και τις δυσκολίες, να αναδείξει τη δύναμη της ανθρώπινης ελπίδας και αντοχής και την αναζήτηση της δικαίωσης και τελικά της κάθαρσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr