Πατρίσια Φωτίου: Γυάλινος Κόσμος
fwtiou-arthrou

Πατρίσια Φωτίου: Γυάλινος Κόσμος

Πίσω από το ελληνικό luxury brand Kalopsia βρίσκεται μια γυναίκα που θέλει να παροτρύνει τους άλλους να βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά

Καμπαρντίνα JW Anderson, attica. Γυαλιά ηλίου, Kalopsia
Η Πατρίσια Φωτίου είναι ανήσυχος άνθρωπος. Της αρέσει να ψάχνει και να ψάχνεται, να μη βαλτώνει στα ίδια και τα ίδια, να δοκιμάζει, να ρισκάρει, να βουτάει στα βαθιά και να κολυμπάει μέχρι να φτάσει σε μια ακτή που να της αρέσει περισσότερο από άλλες. Πριν από τρία χρόνια άφησε τη δουλειά της ως δασκάλα για να ανοίξει μια εταιρεία οπτικών. Την ονόμασε Kalopsia.

«Είναι από την αρχαιοελληνική λέξη καλοψία, που σημαίνει “η ψευδαίσθηση να βλέπεις τα πράγματα πιο όμορφα απ’ ό,τι είναι”.
Στην ουσία έχει να κάνει με το ότι εμείς διαλέγουμε πώς θέλουμε να δούμε τα πράγματα», μου λέει εξηγώντας την ετυμολογία ενώ πίνουμε καφέ στο αγαπημένο της στέκι, κάπου στο Χαλάνδρι, όπου την ξέρουν και τη χαιρετούν σχεδόν οι μισοί που περνάνε από τον πεζόδρομο.

Η Πατρίσια είναι έξω καρδιά και της αρέσει να κάνει πράγματα μέσα από την καρδιά της. Οπως και το luxury brand οπτικών που αποφάσισε να φτιάξει σχεδόν μέσα σε μια νύχτα, χωρίς κεφάλαιο, μόνο με μια προκαταβολή. Το ρίσκο τής βγήκε σε καλό γιατί το πίστεψε, το πάλεψε και τη βοήθησαν και άνθρωποι που πίστεψαν σε εκείνη και στο προϊόν της. Ενας από αυτούς είναι ο Βασίλης Ζούλιας, που στα fashion shows του βάζει συχνά ως έξτρα πινελιά στις δημιουργίες του γυαλιά ηλίου Kalopsia.

Η ιστορία της είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο και τα γυαλιά που σχεδιάζει. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά από Ελληνες γονείς. Οσο θυμάται τον εαυτό της, ήταν ανήσυχο παιδί που δεν καθόταν ποτέ στ’ αυγά του. Λάτρευε τα σπορ και έκανε πρωταθλητισμό, κάτι που της δίδαξε πειθαρχία - αρετή πολύτιμη για τα επόμενα χρόνια. Λάτρευε όμως και τα παιδιά και αποφάσισε να γίνει δασκάλα. Αφού δίδαξε για αρκετά χρόνια σε σχολεία του Καναδά, ένιωσε να βαλτώνει, τα παράτησε όλα και πήγε στην Ιταλία για δύο χρόνια. «Ο Καναδάς δεν μου ταίριαζε», εξηγεί. «Ηθελα να γνωρίσω νέα μέρη και ανθρώπους, να δοκιμάσω άλλα πράγματα».

Τα άλλα πράγματα ήταν οι πωλήσεις. «Πάντα ήμουν καλή στην επικοινωνία και στο να πείθω τον άλλον με τα λόγια. Μεγάλο ατού μου ήταν και το ότι μιλάω αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ελληνικά και ξέρω και δέκα λέξεις από άλλες δέκα γλώσσες».

Η Πατρίσια ξεκίνησε να πουλάει κοσμήματα. Δύο χρόνια μετά μετακόμισε στην Ελλάδα, την πατρίδα των γονιών της. Και από μια τυχαία συνάντηση στο σαλονάκι αναμονής ενός ιατρείου με δύο Ελληνες που είχαν εταιρεία οπτικών, βρέθηκε να ασχολείται με τις πωλήσεις γυαλιών ηλίου. Τα καλοκαίρια έτρεχε στα νησιά, στη Γαλλία και την Ιταλία με μια βαλίτσα γεμάτη γυαλιά να δειγματίζει σε καταστήματα οπτικών. Τους χειμώνες εργαζόταν στην Αθήνα ως δασκάλα αγγλικών σε ιδιωτικά σχολεία. «Μόνο αγγλικά δεν δίδασκα στους μαθητές μου. Τους μιλούσα για τη φύση, για τη ζωή, παίζαμε μπάσκετ, τους πήγαινα βόλτες στην εξοχή. Απλώς όλες οι συζητήσεις γίνονταν στα αγγλικά και έτσι μάθαιναν και τη γλώσσα». Η Πατρίσια πάντα ήθελε να κάνει τα πράγματα διαφορετικά.

Πριν από τρία χρόνια, σε μια κρίση αυτοκριτικής, αναρωτήθηκε τι κάνει με τη ζωή της. «Νοιάζομαι για τους ανθρώπους. Από μικρή ήθελα να κάνω ένα κίνημα με σκοπό τη σωτηρία του κόσμου. Αλλά για να σώσεις τον κόσμο χρειάζεσαι χρήματα. Ετσι, αποφάσισα να ανοίξω μια δική μου επιχείρηση για να βγάλω περισσότερα χρήματα ώστε να μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο για τον κόσμο». Κάπως έτσι γεννήθηκε το brand Kalopsia.
«Πάντα είχα μεγάλη τρελα με τα γυαλιά ηλίου. Θα διάλεγα πάντα τα πιο extreme, αυτά που οι οπτικοί θα έβαζαν στη βιτρινα τους, χωρίς να περιμένουν ότι κάποιος θα τα αγοράσει»

Αλλά γιατί γυαλιά ηλίου; «Αφενός τα οπτικά ήταν ένας χώρος που γνώριζα πλέον καλά, αφετέρου είχα πάντα μεγάλη τρέλα με τα γυαλιά ηλίου. Από μικρή. Μου άρεσαν πάντα τα πιο extreme ζευγάρια, αυτά που οι οπτικοί θα έβαζαν στη βιτρίνα τους, αλλά δεν περίμεναν ποτέ ότι θα τα πουλούσαν. Εγώ, λοιπόν, ήμουν αυτή που τα αγόραζε.
Και παρότι δεν έχω σπουδάσει σχεδιασμό, όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν στις πωλήσεις είχα άμεση επαφή με τη διαδικασία κατασκευής των γυαλιών από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι κάτι που βγαίνει από μέσα μου. Στον ύπνο μου βλέπω τα σχέδια. Αλλά έχω και τη βοήθεια ενός επαγγελματία σχεδιαστή».

Τα γυαλιά που σχεδιάζει δεν είναι extreme όπως αυτά που αγαπάει να φοράει. «Εκανα κάτι ένα τσικ πιο extreme από το κλασικό, αλλά που να μπορούν να το φορέσουν όλοι και να κάθεται σε όλα τα πρόσωπα, γιατί έχουν γίνει πολύ σωστές μετρήσεις. Με τα γυαλιά ηλίου διαμορφώνεται όλη η εμφάνιση.

Το ίδιο ντύσιμο με ένα διαφορετικό ζευγάρι γυαλιά αλλάζει ύφος. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να σε βγάλει λίγο έξω από τον εαυτό σου, να νιώσεις ότι κάνεις κάτι διαφορετικό. Ξέρεις, όλοι είμαστε θύματα της συνήθειας. Πηγαίνουμε από τους ίδιους δρόμους, ξυπνάμε με τις ίδιες σκέψεις, πίνουμε καφέ από την ίδια κούπα. Μια μέρα λοιπόν αποφάσισα ότι θα πίνω τον καφέ μου κάθε πρωί από διαφορετική κούπα. Με το ζόρι. Να πάρω άλλον δρόμο», μου αναλύει τη φιλοσοφία που η ίδια πρώτη έκανε πράξη.

Μπορεί όμως ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου να σώσει τον κόσμο; «Υπάρχει ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που μαζεύει χρήματα για μια αρρώστια στην Αφρική που προκαλεί τύφλωση στα παιδάκια. Το φάρμακο που μπορεί να σώσει τα μάτια τους κοστίζει μόλις 3 ευρώ. Είμαι σε συζητήσεις για να συνεργαστούμε. Δεν θα είναι ωραίο να ξέρεις ότι αγοράζοντας ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου μπορείς να σώσεις ένα παιδάκι από την τύφλωση;» αναρωτιέται.

Πέρα όμως από τον καλό σκοπό της υπόθεσης που είναι στα σκαριά, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να θέλει κανείς να βλέπει τον κόσμο πίσω από ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου Kalopsia. «Λέμε ότι είναι luxury brand γιατί χρησιμοποιώ τα καλύτερα υλικά. Ο σκελετός είναι φτιαγμένος από πάστα mazzucchelli που έχει βάση από βαμβάκι και κατασκευάζεται στην Ιταλία.

Είναι οργανικό υλικό, προσπαθώ να το κάνω όσο πιο sustainable γίνεται. Οι φακοί είναι Christian Dalloz, από τις παλαιότερες και πιο καταξιωμένες εταιρείες στον χώρο. Τους έχω προσθέσει και αντιανακλαστικό φίλτρο. Ολα τα γυαλιά μου έχουν custom σερνιέρες και wirecore σε δικό μου σχέδιο. Την πρώτη συλλογή την είχα φτιάξει σε εργοστάσιο στη Γαλλία, που είναι κορυφαία στην κατασκευή γυαλιών. Τη δεύτερη την έφτιαξα στην Ελλάδα γιατί θέλω να βγάλω τη χώρα μας προς τα έξω. Η τρίτη που ετοιμάζω τώρα θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2024».

Τα γυαλιά ηλίου Kalopsia έχουν μεγάλη πέραση στην Ιταλία, αλλά και στην Ισπανία, στην Ιταλία και την Πορτογαλία. «Πριν από λίγες μέρες συμμετείχα σε μια μεγάλη έκθεση οπτικών στο Παρίσι και έκλεισα συνεργασίες με καταστήματα στη Γουαδελούπη, στη Μαρτινίκα, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ινδία και την Γκάνα», προσθέτει μερικές ακόμα χώρες στη λίστα. Στην Ελλάδα η Πατρίσια συνεργάζεται με καταστήματα οπτικών στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Σκιάθο και τη Μύκονο.

Εχει πωλητές σε όλο τον κόσμο και φυσικά το δικό της online shop (kalopsiarevisionist.com). Και δεν σταματάει να σκέφτεται το επόμενο βήμα. «Εχω ξεκινήσει συνεργασία με το brand μαγιό March the brand, που το τρέχει επίσης γυναίκα επιχειρηματίας. Θα σχεδιάσουμε γυαλιά ηλίου που να ταιριάζουν με τα μαγιό της», μου λέει, ενώ συμπληρώνει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλα brands.

Η Πατρίσια βούτηξε για τα καλά και τώρα κολυμπάει σε ανοιχτές θάλασσες. Κι αν ο ήλιος είναι πολύ δυνατός, δεν τη φοβίζει.

Φοράει τα σωστά γυαλιά. Ναι, Kalopsia.

Ειδήσεις σήμερα:

Βρέθηκαν ίχνη πυρίτιδας στο χέρι του 18χρονου - Απολογείται σήμερα για τη φωτοβολίδα στον αστυνομικό στου Ρέντη


Μετά το «μπλόκο» στην Αλβανία έρχεται η μάχη για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό - Η γραμμή Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες


Βίντεο: Κάμερα κατέγραψε τον ήχο της έκρηξης στον Πειραιά - Σπάνε βιτρίνες, χτυπούν συναγερμοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης