Ηλιάνα Μαυρομάτη: Το gender fluidity υπήρχε πάντα, έστω και κεκαλυμμένο

«Δεν νιώθω πως ζούμε ελεύθερα» δήλωσε η ηθοποιός

H Ηλιάνα Μαυρομάτη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο gender fluidity που θίγεται στο έργο «Δωδέκατη νύχτα» στο οποίο συμμετέχει, τις κοινωνικές αλλαγές και τον ρόλο της αμφισβήτησης σε αυτές.

Η ηθοποιός επίσης σχολίασε τις σύγχρονες κοινωνικές συμβάσεις, σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό «Hello».

Για το gender fluidity που υπάρχει στο έργο του Σαίξπηρ, η ηθοποιός δήλωσε: «Προσπαθώ να καταλάβω πως δεν λογοκρίθηκε. Νομίζω πως το χιούμορ – γιατί το συγκεκριμένο έργο είναι κωμικό – είναι ένα μέσο να πεις πολύ σοβαρά πράγματα σε μια εποχή που ίσως δεν τα δέχεται αν τα εκφράσεις με διαφορετικό τρόπο. Το gender fluidity όμως υπήρχε πάντα, έστω και κεκαλυμμένο. Και ο ίδιος ο Σαίξπηρ ήταν πολύ αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην εποχή του και στο ζήτημα της σεξουαλικότητας του. Αυτό έχει μπολιαστεί σε όλα τα έργα του και όχι μόνο στη "Δωδέκατη νύχτα". Σε αρκετά υπάρχει το θέμα της παρενδυσίας ή της ομοφυλοφιλίας. Έχω την εντύπωση πως, σε έναν βαθμό, εκείνη την εποχή αντιμετωπιζόταν με πιο ανοιχτό μυαλό το ποιον επιτρέπεται να ερωτευτεί κάποιος και ποιον όχι. Καταλήγω να αναρωτιέμαι για αυτό από τον τρόπο με τον οποίο έγραψε ο Σαίξπηρ και την ελευθερία που είχε».

Επίσης, πρόσθεσε: «Δεν νιώθω πως ζούμε ελεύθερα. Από πού να ξεκινήσω, από τον πόλεμο στη Γάζα και το τι σημαίνει αυτός για ολόκληρο τον κόσμο;».

Για τις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής μας σχολίασε: «Θεωρώ πως τέτοια κοινωνικά στερεότυπα υπάρχουν ακόμη και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό αλλά, ευτυχώς, πλέον είναι πολλές οι φωνές που τα αμφισβητούν και, επειδή υπάρχει το περιθώριο για συζήτηση, οι άνθρωποι δεν τα ακολουθούν στα τυφλά».

Τέλος, για το που οδηγεί η αμφισβήτηση η Ηλιάνα Μαυρομάτη απάντησε: «Στο να γεννηθούν νέες ιδέες συμπεριφορές και σχέσεις. Είμαστε σε περίοδο και εποχή ζυμώσεων, υπάρχει ένας δημιουργικός πυρήνας που γεννά καινούργια πράγματα. Δεν είναι κυρίαρχος, αλλά υπάρχει».

Ειδήσεις σήμερα:

Άγρια καταδίωξη στο Λεοντάρι Βοιωτίας - Ένας νεκρός από εκπυρσοκρότηση όπλου αστυνομικού

Νύχτα έντασης στα Εξάρχεια - Επιθέσεις με μολότοφ, πέτρες και μπουκάλια σε αστυνομικούς - Βίντεο

«Πάρτι» από τα συριζοτρόλ υπέρ Κασσελάκη - Δείτε τα tweet
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr