Ρόμπιν Σάρμα: Ο γκουρού των billionaires έρχεται στην Αθήνα και αποκαλύπτει πώς μπορούμε να πλουτίσουμε!

Aποκαλεί τον εαυτό του «βασιλιά του κινήματος αυτοβελτίωσης», είναι 59 ετών, ινδικής καταγωγής, αλλά μεγαλωμένος στον Καναδά και υποστηρίζει ότι βρήκε το μυστικό που κάνει τους ανθρώπους πλούσιους - Θα μοιραστεί τη θεωρία του με το εγχώριο κοινό του στις 14 Ιανουαρίου στο Γήπεδο Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο

Τι είναι ή μάλλον τι θεωρείται επιτυχία σήμερα; Η επιδραστικότητα; Η αναγνώριση; Οι μυριάδες followers στα κοινωνικά δίκτυα; Το παντός είδους φλεξάρισμα; Το εγγεγραμμένο στις έλικες του DNA rizz, η λέξη της χρονιάς, σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης, δηλαδή αυτό που κοντολογίς και με την ευρεία έννοια εκλαμβάνεται ως γοητεία; Η χρυσή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικού βίου και προσωπικής ζωής;

Για όλα τα παραπάνω -και για αμέτρητα ακόμα- μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Υπάρχει όμως κάτι που η συντριπτική πλειονότητα κυνηγά ανεξαρτήτως τόπου, χρόνου και αιτημάτων κάθε εποχής και μοιραία (ενδεχομένως και αφελώς) έχει συνδέσει με τον πήχη της επιτυχίας. Ναι, σωστά καταλάβατε. Είναι το χρήμα. Και ο Ρόμπιν Σάρμα εδώ και σχεδόν 40 χρόνια έχει αφιερώσει τον εαυτό του στο να δείχνει στους άλλους τον δρόμο για να διακριθούν, να διαπρέψουν, να επιτύχουν και, απ’ ό,τι αποδεικνύεται από εκείνους που έχουν ασπαστεί και ακολουθούν με ευλάβεια το ευζωιστικό δόγμα του, να πλουτίσουν. Ακόμα και ως παράπλευρη απώλεια της επανεφεύρεσης του εαυτού τους και της επανατοποθέτησής τους απέναντι στη ζωή.

Για να καταλάβει κανείς ποιος είναι και τι κάνει ο 59χρονος σήμερα συγγραφέας και επιδραστικός ομιλητής που συνεπαίρνει τα πλήθη και σε 35 ημέρες θα αναμετρηθεί και με το ελληνικό κοινό στην πρώτη ομιλία του στη χώρα μας, στις 14 Ιανουαρίου στο Γήπεδο Τάε Κβον Ντο του Παλαιού Φαλήρου, δεν χρειάζεται να φυλλομετρήσει τα βιογραφικά στοιχεία του, ούτε καν τα... καταδικασμένα να γίνονται best sellers (ή μήπως καλύτερα σύγχρονα ευαγγέλια;) βιβλία του. Αρκεί να διαβάσει για την ημερήσια ρουτίνα που ακολουθούν οι CEOs, οι κροίσοι, οι οραματιστές, οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει το βάρος να «τρέχουν» τον κόσμο - όσοι τουλάχιστον από αυτούς είχαν ευήκοα ώτα και επέδειξαν αντανακλαστικά στο εσωτερικό τους new age κάλεσμα.

Ο Ρόμπιν Σάρμα εδώ και σχεδόν 40 χρόνια έχει αφιερώσει τον εαυτό του στο να δείχνει στους άλλους τον δρόμο για να διακριθούν, να πετύχουν και, απ’ ό,τι αποδεικνύεται από όσους έχουν ασπαστεί και ακολουθούν με ευλάβεια το ευζωιστικό δόγμα του, να πλουτίσουν. Αυτή ακριβώς την κοσμοθεωρία έρχεται να μοιραστεί με το κοινό του στην Αθήνα τον Ιανουάριο


Τι κάνουν λοιπόν οι leaders όπως ο σούπερ σταρ του επιχειρείν Ρίτσαρντ Μπράνσον ή ο διευθύνων σύμβουλος της Disney Μπόμπι Αϊγκερ -αμφότεροι πιστοί «σαρμανιστές»-, αλλά και όσοι τρέφουν τη μύχια επιθυμία να τους μοιάσουν; Ξυπνούν αχάραγα, πριν ακόμα λαλήσουν τα κοκόρια, σπεύδουν να γυμναστούν, διαβάζουν, διαλογίζονται, οργανώνουν την ημέρα τους, οραματίζονται τι θέλουν να πετύχουν, ακολουθούν διατροφικό πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας, δεν σπαταλούν ατελείωτες εργατοώρες στο γραφείο και δεν επινοούν φτηνές ή παιδαριώδεις δικαιολογίες για να ξεγελούν τον εαυτό τους. Ο Σάρμα άλλωστε πιστεύει ότι αν σε κάτι είναι καλό το είδος μας (το ανθρώπινο) είναι στο να επινοεί προσκόμματα.

Τα βιβλία

Ο ίδιος κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αφυπνίσει τους ανθρώπους διακηρύσσοντας πως μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, όπως το ξύπνημα στις 5 το πρωί και ο κανόνας του 20/20/20, δηλαδή 20 λεπτά γυμναστική, 20 λεπτά οργάνωση των στόχων της ημέρας και 20 λεπτά εκμάθηση κάτι νέου, μπορούν τελικά να κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Το μοντέλο που προωθεί φαίνεται πως πείθει αν λάβει κανείς υπόψη τις χιλιάδες πωλήσεις που έχει πετύχει το «The 5 am club» (στα ελληνικά «Το κλαμπ των 5 π.μ.» από τις εκδόσεις Διόπτρα) ή αλλιώς το δεύτερο δημοφιλέστερο βιβλίο του. Γιατί magnum opus του παραμένει πάντα το εμβληματικό για την κοινότητα της αυτοβόηθειας «Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του», το οποίο ο Καναδός συνέγραψε προτού ακόμα συμπληρώσει 30 χρόνια ζωής, αλλά έχοντας ήδη ζήσει την πολύ προσωπική επιφοίτησή του.

Στα 25 του ο γεννημένος στην Ουγκάντα ινδικής καταγωγής αλλά μεγαλωμένος στον Καναδά σημερινός γκουρού της επιτυχίας και αυτοκράτορας του κινήματος της αυτοβελτίωσης είχε προλάβει όχι μόνο να χορτάσει από εμπειρίες ζωής, αλλά αναμετριόταν με το πρώτο (και τελευταίο, όπως αποδείχτηκε) προσωπικό τέλμα του. Ηταν νεαρός δικηγόρος, αλλά αντί μέσα του να γιγαντώνονται όνειρα και φιλοδοξίες για μια ουρανομήκη καριέρα, μεγεθυνόταν μέρα με τη μέρα ένα άρρητο κενό. Τα παράτησε εν μια νυκτί και στράφηκε στη συγγραφή ξεκινώντας μια νέα, αχαρτογράφητη τότε διαδρομή, στην οποία ο ίδιος λέει πως βρίσκει εκλεκτικές συγγένειες με το παραμύθι της Σταχτοπούτας.

Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «MegaLiving», στο οποίο καταπιανόταν με τη διαχείριση του στρες, ήταν έτοιμο το 1994. Την επιμέλεια έκανε η μητέρα του, την εκτύπωση ανέλαβε ένα τυπογραφείο της γειτονιάς του και τα 200 αντίτυπα που τύπωσε μοιράστηκαν σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς. Πέντε χρόνια μετά κυκλοφόρησε τον «Μοναχό», πάλι με τον ίδιο «χειροποίητο» τρόπο. Και πιθανότατα η ιστορία θα επαναλαμβανόταν ως φάρσα, εάν με αυτή τη δεύτερη εκδοτική προσπάθειά του δεν είχε διασταυρωθεί τυχαία ο τότε επικεφαλής των εκδόσεων HarperCollins.

Η ιστορία του Τζούλιαν Μαντλ, ενός επιτυχημένου δικηγόρου που αποφάσισε να φέρει τούμπα τη ζωή του έπειτα από ένα παρ’ ολίγον μοιραίο έμφραγμα και να αναζητήσει το αληθινό νόημα της ζωής, αλλά και οι συνεκδοχές που γέννησε απογείωσαν την καριέρα του Σάρμα. Ο κάποτε κακός μαθητής, το μέλλον του οποίου οι δάσκαλοί του προέβλεπαν δυσοίωνο, εκκολάφθηκε σε best seller συγγραφέα, με οικουμενική μάλιστα ακτινοβολία, αφού το εν λόγω βιβλίο του μεταφράστηκε σε 90 γλώσσες. Ναι, ο αγώνας για μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού δεν γνωρίζει σύνορα.

Ο Σάρμα, την κοσμοθεωρία του οποίου θα μπορούσε να συμπυκνώσει η φράση «ό,τι σπείρεις, θα θερίσεις» -πάνσοφε ελληνικέ λαέ-, μεταμορφώθηκε από έναν νέο που δεν έβρισκε νόημα στη ζωή του σε έναν μεταμοντέρνο ιεραπόστολο πρόθυμο, αλλά κυρίως ικανό να πάρει τους ανθρώπους από το χέρι και τους δείξει πώς θα απελευθερώσουν και θα χρησιμοποιήσουν για την προσωπική ανάπτυξή τους τη δύναμη, το ταλέντο και τις δυνατότητες που έχουν. Οχι βάζοντας πολλά καρπούζια κάτω απ’ την ίδια μασχάλη -έχει άλλωστε συμφωνήσει με τον Κομφούκιο πως όποιος κυνηγάει δύο λαγούς τελικά δεν πιάνει κανέναν-, αλλά εστιάζοντας καθένας στο προσωπικό ιερό δισκοπότηρο, δηλαδή τον εαυτό του.

Παρεμπιπτόντως, στα κηρύγματα του Σάρμα μπορεί κανείς να βρει από σπαράγματα φιλοσοφίας της Ανατολής και αποφθέγματα του Γκάντι μέχρι ατάκες του Jay-Z. Το παρουσιαστικό του (λεπτός, γυμνασμένος, με ξυρισμένο κεφάλι), ο πηγαίος λόγος του και οι από τη ζωή βγαλμένες ιστορίες του έγιναν τα υπερόπλα του στον ανένδοτο αγώνα που κήρυξε, σε αυτόν που καθένας είχε να αντιπαλέψει απέναντι στον κακό εαυτό του και να φέρει στο φως τον ηγέτη που έχει μέσα του - παρεμπιπτόντως, για τον Σάρμα ηγέτης δεν είναι απαραίτητα αυτός που αναλαμβάνει ηγετική θέση στην επαγγελματική πυραμίδα.

Τη φήμη του τη σμίλεψε ακόμα περισσότερο μέσω της ζωντανής παρουσίας του, των ομιλιών του σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ανθρώπους που ήταν έτοιμοι να αναφωνήσουν μ’ ένα στόμα, μια φωνή «αξίζω, αξίζω, αξίζω» και της μεταλαμπάδευσης της «τεχνογνωσίας» του σε εργαζομένους κορυφαίων εταιρειών. Εξάλλου, αν κάποτε οι επιχειρηματικοί κολοσσοί πάσχιζαν για την εταιρική κοινωνική ευθύνη, πλέον προσφέρουν γην και ύδωρ για την αυτοβελτίωση και την προσωπική εξέλιξη του εργατικού δυναμικού τους. Η Nike, η Starbucks, η Microsoft, η Coca-Cola, ακόμα και η NASA είναι μεταξύ των πολλών εταιρειών που έχουν εμπιστευτεί και αξιοποιήσει τα εργαλεία του Σάρμα, ενώ φανατικοί θιασώτες του είναι παίκτες του NBA, ο συγγραφέας Ντίπακ Τσόπρα, η Οπρα Γουίνφρεϊ, αλλά και ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, το οποίο όμως ο Καναδός δεν επιθυμεί για ευνόητους λόγους να κατονομάσει.


Οι διάσημοι οπαδοί

Με αυτά και με εκείνα, μέσα σε ένα τέταρτο του αιώνα ο Σάρμα κατάφερε να αυτοπροσδιορίζεται ως ο ηγέτης (ή αν προτιμάτε ο καθοδηγητής) των ηγετών. Μπορεί το σύμπαν της αυτοβελτίωσης να είναι αενάως διαστελλόμενο, όμως φαίνεται πως δεν περισσεύει ούτε γωνιά για μια ιδέα μετριοφροσύνης. Πάντως ο Καναδός γκουρού είναι τόσο καλός και εμπνέει τόσο το κοινό των ομιλιών του, ώστε πλέον εκπροσωπείται από το γραφείο Harry Walker, στο δυναμικό του οποίου ανήκουν, μεταξύ άλλων επιφανών προσωπικοτήτων, οι Ομπάμα, οι Κλίντον, οι Σάσεξ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Τομ Μπρέιντι κ.ά.

Η φήμη και η δεινότητά του στο βήμα μάλλον εξηγούν τις τιμές των εισιτηρίων για την εν Αθήναις ομιλία του, τα οποία ξεκινούν από τα 50 ευρώ και φτάνουν έως τα 200 ευρώ. Υπάρχουν φυσικά και εκείνοι που θα έδιναν (και όντως έδιναν) πολλαπλάσια χρήματα για να παρακολουθήσουν τον Σάρμα. Μέχρι το 2019 εκείνος διοργάνωνε το ετήσιο The Titan Summit, κάτι σαν τελικό παγκοσμίου κυπέλλου αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης, το κόστος συμμετοχής στο οποίο άγγιζε τις 40.000 δολάρια. Δεν είναι να απορεί κανείς που το βιος του υπολογίζεται στα 10 εκατ. δολάρια. Εντάξει, προφανώς βοηθά και η οικονομία που κάνει σε τρόφιμα, αφού ανά περιόδους ακολουθεί πρόγραμμα πενθήμερης αυστηρά χορτοφαγικής διαλειμματικής νηστείας - λέει μάλιστα πως σε αυτές τις φάσεις διαπιστώνει εντυπωσιακή διαύγεια σκέψης.

Το καταστάλαγμα της σοφίας του δείχνει να πείθει, αν λάβει κανείς υπόψη τις χιλιάδες πωλήσεις που έχει πετύχει το «The 5 am club» (στα ελληνικά «Το κλαμπ των 5 π.μ.» από τις εκδόσεις Διόπτρα)


Βέβαια εκείνος προκρίνει άλλα πράγματα ως το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό εισόδημά του, όπως η καλή φυσική του κατάσταση. Πιστεύει ακράδαντα, για παράδειγμα, πως η γυμναστική είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος για την υγεία του και κατ’ επέκταση για τον εαυτό του, ώστε να λειτουργεί καλύτερα και πιο αποδοτικά. Το ίδιο σημαντικές για εκείνον είναι και οι ώρες που δαπανά κανείς για να μένει με τον εαυτό του, χωρίς ανθρώπους, χωρίς κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές, χωρίς περισπασμούς. Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις συνήθειες που υιοθέτησε ο Σάρμα και θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ως μυστικό της προσωπικής επιτυχίας του.

Για εκείνον βέβαια τη μερίδα του λέοντος στην απήχηση και την επιδραστικότητά του έχει η μέθοδός του, η οποία, κατά τον ίδιο, παράγει απτά αποτελέσματα. Το έδαφος σε κάθε περίπτωση είναι παραπάνω από πρόσφορο. Αλλωστε ζούμε σε έναν κόσμο που έχει περισσότερα βιβλία, podcasts, sites και applications με επίκεντρο την αυτοβοήθεια και την αυτοβελτίωση από όσα μπορεί να καταναλώσει - πόσο μάλλον να χωνέψει και να μεταβολίσει. Μόνο στις ΗΠΑ η εν λόγω βιομηχανία αποτιμήθηκε για το 2022 σε 11 δισ. δολάρια, ενώ τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν περαιτέρω αλματώδη ανάπτυξή της μέσα στην επόμενη πενταετία. Βεβαίως, το μεγαλύτερο επίτευγμα -και μαζί το μεγαλύτερο πρόβλημα- του Σάρμα δεν είναι τα λεφτά, αλλά τα εκατοντάδες κακέκτυπά του που ξεφυτρώνουν κάθε τόσο μοιράζοντας προσωπικό απόσταγμα σοφίας σε αμπαλάζ θέσφατου. Και μάλιστα, χωρίς να τους το ζητήσει κανείς.

Ειδήσεις σήμερα:

Χαμάς: Φόβος στην Ευρώπη ενόψει γιορτών - Συλλήψεις σε Γερμανία, Δανία και Ολλανδία για «πιθανό σχεδιασμό επιθέσεων»

Καρδίτσα: Απαγχονισμένος σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη βρέθηκε ο 26χρονος αγνοούμενος

Ο κλέψας του κλέψαντος - Πώς η νταντά «ξάφριζε» τον αρχηγό της συμμορίας με την απάτη σε βάρος του Δημοσίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr