Biba: Η ιστορία της λονδρέζικης μπουτίκ που έντυνε τους αστέρες της δεκαετίας του '60

Τα δοκιμαστήρια ήταν πάντα γεμάτα, στους καναπέδες ξάπλωναν με τις ώρες η Τουίγκι, ο Μικ Τζάγκερ και όλα τα it girls της εποχής. Η Biba, η εμβληματική λονδρέζικη μπουτίκ, ήταν το πνευματικό παιδί της σχεδιάστριας Μπαρμπάρα Χουλανίτσκι και η ιστορία τους είναι συναρπαστική

«Θα έπρεπε να υπάρχει μια τιμητική επιγραφή στην οδό Αμπινγκτον 87. Αλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ντυνόταν ένα συνηθισμένο κορίτσι... Ηταν ένα μικροσκοπικό γωνιακό μαγαζάκι, ένα παλιό φαρμακείο, σε έναν ήσυχο δρόμο. Ομως το Biba υπήρξε μια Μέκκα για όλους, από τις πωλήτριες μέχρι τις ντεμπς... Οχι μόνο τα ρούχα ήταν καταπληκτικά, αλλά μπορούσες να αγοράσεις κάτι κάθε εβδομάδα», είχε δηλώσει η Τουίγκι (Λόσον), θρυλικό μοντέλο και ηθοποιός της δεκαετίας του 1960, για το αγαπημένο της κατάστημα ρούχων στο Λονδίνο.
Οταν το Biba ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1963 έφερε την επανάσταση στο νεανικό ντύσιμο, προσφέροντας περιζήτητα ρούχα σε προσιτές τιμές και εκδημοκρατίζοντας τη μόδα. Λειτουργώντας αρχικά με κατάλογο και ταχυδρομικές παραγγελίες, κατάφερε να γίνει talk of the town σε λίγους μήνες. Εναν χρόνο αργότερα, η πρώτη μπουτίκ Biba άνοιξε σε ένα μικρό γωνιακό κατάστημα που γρήγορα έγινε λίκνο της λονδρέζικης μόδας, με πελατεία που περιελάμβανε από ανήσυχους έφηβους μέχρι διασημότητες βεληνεκούς των Beatles, των Rolling Stones, της Πάτι Μπόιντ, της Σερ και της Ανίτα Πάλενμπεργκ.
Φόρεμα-παλτό σε δαμασκηνί χρώμα (1965) ©Tessa Hallman
H Τουίγκι ποζάρει στην μπουτίκ Biba στο Κένσινγκτον (1971) ©Justin de Villeneuve / Iconic Images
Από τα κορίτσια της υψηλής κοινωνίας και τους ροκ σταρ μέχρι τις μαθήτριες και τις ενζενί, όλοι ήθελαν να γίνουν μέρος της εμπειρίας Biba. Ο μεγάλος φωτογράφος Χέλμουτ Νιούτον και μοντέλα της εποχής όπως η Στέφανι Φάροου δούλευαν δωρεάν για τις καμπάνιες του μόνο και μόνο για να δουν από κοντά την Μπριζίτ Μπαρντό να δοκιμάζει ρουζ, την πριγκίπισσα Άννα να αναζητά φορέματα για τις εξόδους της και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι να φλερτάρει τις όμορφες πωλήτριες. Αυτό το συναρπαστικό κεφάλαιο της μόδας παρουσιάζει η έκθεση «Η ιστορία της Biba: 1964-1975» που ξεκινά τον Μάρτιο στο Μουσείο Μόδας και Κλωστοϋφαντουργίας του Λονδίνου.
Τζιν Σρίμπτον και Μπάρμπαρα Μίλερ για τον κατάλογο Biba (1973)© Duffy Archive
Σκιές μακιγιάζ (1971) ©Tessa Hallman
Κόρη Πολωνού διπλωμάτη, η σχεδιάστρια μόδας Μπαρμπάρα Χουλανίτσκι εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο με την οικογένειά της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξεκίνησε την καριέρα της στις αρχές των 60s ως εικονογράφος μετά τις σπουδές της στο Brighton College of Art.
Μαύρα γούνινα παλτό (1966) ©Tessa Hallman

Όταν ο διαφημιστής σύζυγός της Στέφεν Φιτζ-Σίμον διέκρινε έγκαιρα ότι η εικονογράφηση θα επισκιαστεί από τη φωτογραφία, την ενθάρρυνε να συνεχίσει να σχεδιάζει ρούχα και το 1963 το ζευγάρι ξεκίνησε αποκλειστικά με ταχυδρομικές παραγγελίες την μπουτίκ Biba's - από το χαϊδευτικό της μικρότερης αδελφής της Χουλανίτσκι, Μπιρούτα.
Φωτογράφηση στην Biba (1970) © Duffy Archive
Παπούτσια με καρό ύφασμα (1965) ©Tessa Hallman
Η Biba ήταν ένας χαμηλού ρίσκου τρόπος για να διαπιστώσουν αν τα ρούχα της Χουλανίτσκι θα είχαν ζήτηση. Το 1964 ένα αμάνικο φόρεμα με ασορτί μαντίλα -όπως τα σύνολα που της έφτιαχνε η μητέρα της- ταχυδρομήθηκε στη Φελίσιτι Γκριν, συντάκτρια μόδας της «Daily Mirror», η οποία το παράγγειλε για τη φωτογράφηση που θα εικονογραφούσε ένα άρθρο για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Φόρεμα με φλοράλ σχέδιο και ασορτί τσάντα και καπέλο (1966) © Fashion Museum Bath / Bridgeman Images
Από τις 3.000 παραγγελίες που υπολόγιζαν με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, όταν δημοσιεύτηκε το άρθρο το ζευγάρι έλαβε πάνω από 17.000. Τα στοιχεία ήταν αδιάσειστα: η αγορά διψούσε για το φρέσκο, νεανικό στιλ της Χουλανίτσκι και του brand Biba και το πρώτο μικροσκοπικό φυσικό κατάστημα στο κέντρο του Λονδίνου, στην οδό Αμπινγκτον, ήταν γεγονός. Με σημαία την προσιτή μόδα στην εποχή του σουίνγκ και του ροκ εν ρολ, η Biba χρειάστηκε πολύ σύντομα να βρει έναν μεγαλύτερο χώρο.
Τζιν Σρίμπτον και Μπάρμπαρα Μίλερ για τον κατάλογο Biba (1973) © Duffy Archive
Αρχικά στην Κένσινγκτον Τσερτς και ύστερα στην Κένσινγκτον Χάι, το κατάστημα πλέον δεν πουλούσε μόνο μόδα αλλά πρότεινε έναν ολόκληρο τρόπο ζωής. Υπήρχαν 15 τμήματα: γυναικεία ρούχα, ανδρικά, παιδικά, παπούτσια, αξεσουάρ, οικιακά είδη, βιβλιοπωλείο, τρόφιμα όπου ανακάλυπτες κονσέρβες με αρ ντεκό ετικέτες κ.ά. Το 1970 τα καλλυντικά Biba κατακτούσαν τον κόσμο - τα έβρισκες στο Au Printemps στο Παρίσι, στο Fiorucci στο Μιλάνο και στο Bloomingdale’s στις ΗΠΑ.
Κόκκινο φόρεμα εμπνευσμένο από την αρτ νουβό (1964) ©Tessa Hallman

Το 1973 η Biba εγκαταστάθηκε στο περίφημο Derry and Toms. Το εμβληματικό αρτ ντεκό κτίριο λειτούργησε ως πολυκατάστημα Big Biba μέχρι το 1975, όταν η επιχείρηση έκλεισε οριστικά και έμεινε στην ιστορία ως «το πιο εξωτικό κατάστημα στο Λονδίνο», αφού διέθετε ένα πρωτοφανή για την εποχή roof garden με εστιατόριο και ζωντανά ροζ φλαμίνγκο.

Από τις αμέτρητες αξιομνημόνευτες στιγμές, η Γιόκο Ονο ζήτησε κάποτε να δανειστεί ένα φόρεμα για μια έξοδό της, όμως το ίδιο απόγευμα, στις ειδήσεις των 6, η Χουλανίτσκι την είδε στη σκηνή του καλλιτεχνικό event της με τίτλο «Cut Pieces» να το κομματιάζει στη σκηνή με ένα ψαλίδι. Ο Φρέντι Μέρκιουρι είχε εμφανιστεί με ρούχα από την Biba σε πολλές συναυλίες του. Μάλιστα το κατάστημα χρειάστηκε να ξαναστηθεί για τις ανάγκες της βιογραφικής ταινίας «Bohemian Rhapsody».
Παλτό και παντελόνι από κρεπ (1972) © Duffy Archive
Η Μπαρμπάρα Χουλανίτσκι ψηφίστηκε ως μία από τους 6 πιο επιδραστικούς Βρετανούς των 60s. Στη χρυσή εποχή του, πάνω από 100.000 άνθρωποι έμπαιναν στο κατάστημα την εβδομάδα, ενώ ο κύκλος εργασιών ανά τετραγωνικό μέτρο καταγράφηκε ως ο υψηλότερος στον κόσμο. Το Biba ήταν το πιο χαλαρό μαγαζί επί της Γης, αυτό όπου αν ένας πωλητής σε ρωτούσε «μπορώ να σας βοηθήσω;», απολυόταν αμέσως.

Ειδήσεις σήμερα:

Περιπέτεια για μαθητές από την Κρήτη στη Ρώμη: Τους πήραν χρήματα, ταυτότητες και προσωπικά αντικείμενα

Έπιασαν «εισπράκτορα» σπείρας στη Φλώρινα την ώρα που έπαιρνε χρυσαφικά και λίρες 10.000 ευρώ από 63χρονη


12 χρόνια χωρίς τον Βασίλη Τσιβιλίκα - Η τελευταία του συνέντευξη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr