Όσα έγιναν φέτος στο Φεστιβάλ Καννών

Το πιο διάσημο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου υποδέχτηκε και φέτος επώνυμους από όλο τον πλανήτη παραμένοντας το απόλυτο event για τους λάτρεις του σινεμά, των σταρ, της μόδας και της πολυτέλειας. Το «Gala» ήταν εκεί για να καταγράψει τα γεγονότα

«Οι σταρ είναι σαν κι εμάς!». Αν το Φεστιβάλ Καννών έχει έναν λόγο ύπαρξης, πέρα από την ανάδειξη των καλύτερων ταινιών απ’ όλο τον κόσμο, αυτός είναι η υπενθύμιση ότι η συγκεκριμένη έκφραση αποτελεί μυθοπλασία μεγαλύτερη από οτιδήποτε μπορεί να προβάλλεται στις οθόνες της διοργάνωσης. Στην 77η χρονιά του, το σπουδαιότερο κινηματογραφικό γεγονός του πλανήτη συνεχίζει να αποτελεί συνώνυμο της εκτυφλωτικής λάμψης (πολύ συχνά από τα διαμάντια στους λαιμούς και τα χέρια διάσημων ηθοποιών) και της απρόσιτης στους κοινούς θνητούς πολυτέλειας που συνοδεύει τους προνομιούχους της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Εκτός κι αν έτυχε να βρεθεί κάποιος την περασμένη Παρασκευή στο κατάστημα Mango στη Rue d’Antibes, όπου συνέβη μια σπάνια εξαίρεση: πέρα από κάθε φαντασία, η Σελένα Γκόμεζ έκανε ανέμελη τα ψώνια της δίπλα στους άναυδους πελάτες.


Η επίσημη ambassador της L’Oréal Paris, Δούκισσα, με Celia Kritharioti
Η Κλέλια Ανδριολάτου με υπερφωτεινή δημιουργία Vassia Kostara

Η ηθοποιός και ποπ σταρ των 428 εκατομμυρίων followers στο Instagram και ιδρύτρια της ασύλληπτα επιτυχημένης εταιρείας Rare Beauty βρίσκεται στο Φεστιβάλ για πρώτη φορά με ταινία στο Διαγωνιστικό Τμήμα, το μιούζικαλ «Emilia Perez», και έχει προκαλέσει πανικό χωρίς προηγούμενο. Οι δρόμοι έκλεισαν έξω από το ξενοδοχείο της, όπου εκατοντάδες θαυμαστές της περίμεναν επί ώρες για μια selfie ή ένα αυτόγραφο, ενώ στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στα περίφημα κόκκινα σκαλοπάτια του «Grand Théâtre Lumière», το πλήθος ήταν τόσο μεγάλο και ενθουσιώδες που θύμιζε συναυλία.
Τόνι Φαντέλ, Κέβιν Κόστνερ, Σοφία Μπάρμι

Η Γκόμεζ ήταν το δημοφιλέστερο όνομα που προσγειώθηκε στην Κρουαζέτ για το Φεστιβάλ. Στο κόκκινο χαλί περπάτησαν όμως και μυθικές παρουσίες όπως η Κατρίν Ντενέβ και ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, βραβευμένοι με Οσκαρ χολιγουντιανοί αστέρες όπως η Εμα Στόουν, η Κέιτ Μπλάνσετ, ο Νίκολας Κέιτζ και ο Κέβιν Κόστνερ, και πρώην σούπερ μοντέλα όπως η Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί και η Χάιντι Κλουμ.

Ανενόχλητο από παράγοντες που ενδεχομένως απειλούσαν να το εκτροχιάσουν, όπως η έντονη φημολογία περί #MeToo αποκαλύψεων, η απεργία των εργαζομένων και το πολιτικό κλίμα εξαιτίας Ισραήλ και Παλαιστίνης, το Φεστιβάλ κύλησε ομαλά, εν μέρει, εξαιτίας ενός χλιαρού Διαγωνιστικού, που ωστόσο τάραξε πρώτος ο Γιώργος Λάνθιμος με τη νέα τολμηρή ταινία του «Ιστορίες Καλοσύνης». 
Σελένα Γκόμεζ, Εντγκαρ Ραμίρεζ, Ζόε Σαλντάνα

Σε παρεΐστικο κλίμα, η Στόουν τον ανακήρυξε «μούσα» της και εξέφρασε την επιθυμία της να συνεχίσει να δουλεύει μαζί του, δηλώνοντας ταυτόχρονα φεμινίστρια και απτόητη από τις «σωματικές απαιτήσεις» (όπως ευγενικά χαρακτηρίστηκαν από τον Τύπο οι σκηνές σεξ και βίας) των συγκεκριμένων ιστοριών. Μερικές ώρες αργότερα, η Κρουαζέτ είχε γεμίσει με αναμνηστικές tote bags από την ταινία. Λίγους ορόφους πιο πάνω, πετύχαμε τη Στόουν σε διαλείμματα από συνεντεύξεις να φοράει T-shirt με το όνομα του μουσικοσυνθέτη της ταινίας, Τζέρσκιν Φέντριξ, και να αστειεύεται με τη συμπρωταγωνίστριά της, Μάργκαρετ Κουάλεϊ, στο ξενοδοχείο τους.

Οι ελληνικές παρουσίες

Μια βόλτα κατά μήκος της Κρουαζέτ, που σταδιακά μετατρέπεται σε σχεδόν θανάσιμη μάχη σώμα με σώμα με αργοκίνητους πεζούς, επιφυλάσσει σκηνικά όπως μια γρήγορη φωτογράφηση της Τόνιας Σωτηροπούλου για το Campari έξω από το θρυλικό ξενοδοχείο «Carlton». Μαζί της ο σύζυγός της, Κωστής Μαραβέγιας, σε φουλ σινεφιλική διάθεση, όπως μας λέει. Το ζευγάρι έκανε ένα πέρασμα από το κόκκινο χαλί των Καννών για την πρεμιέρα του νέου γουέστερν του Κέβιν Κόστνερ, «Horizon: An American Saga».
Η Βίκυ Καγιά με δημιουργία Celia Kritharioti και κοσμήματα Danelian

Στο διασημότερο κόκκινο χαλί του κόσμου βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες, επίσης, η Βίκυ Καγιά, η Κλέλια Ανδριολάτου και η Δούκισσα, όλες τους με αξιομνημόνευτες εμφανίσεις. Ειδικά η τελευταία, που κατέφτασε στις Κάννες ως επίσημη ambassador της L’Oréal Paris, συνοδεία του συζύγου της Δημήτρη Θεοδωρίδη, έκανε μία από τις πιο αποκαλυπτικές εμφανίσεις με άψογη couture δημιουργία διά χειρός Σίλιας Κριθαριώτη.

Καλεσμένος στην Κρουαζέτ ήταν και ο τραγουδιστής Γιώργος Περρής, που συμμετέχει στο ντοκιμαντέρ «Il était une fois Michel Legrand» για τον κορυφαίο, πολυβραβευμένο Γάλλο συνθέτη, με τον οποίο, άλλωστε, είχε συνεργαστεί αρκετές φορές πριν από τον θάνατό του. Τη φετινή διοργάνωση επέλεξε η Αριάν Λαμπέντ για να παρουσιάσει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο «September Says», στην παράλληλη ενότητα Ενα Κάποιο Βλέμμα, ενώ ο ανερχόμενος Κωστής Χαραμουντάνης εκπροσώπησε την Ελλάδα με το «Κιούκα - Πριν το Τέλος του Καλοκαιριού».
Ελενα Κρίστενσεν

Μόδα & σινεμά

Μήπως ξεκινά μια εποχή στην οποία τα logos των οίκων υψηλής ραπτικής δεν θα εμφανίζονται πλέον μόνο στις ενδυματολογικές δημιουργίες τους, αλλά και στους τίτλους έναρξης των ταινιών; Αυτό φαίνεται σίγουρα να είναι το επόμενο στοίχημα του luxury κολοσσού Kering, του οποίου οι Saint Laurent Productions φιγουράρουν ως συμπαραγωγός σε τρεις ταινίες του φετινού Διαγωνιστικού: εκτός από το προαναφερθέν «Emilia Perez» (στην πρεμιέρα του οποίου η Γκόμεζ φόρεσε Yves Saint Laurent), συνυπογράφουν το «Parthenope» του Πάολο Σορεντίνο και το «The Shrouds» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Εν μέσω τέτοιων πειραματισμών, οι οίκοι πολυτελείας εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κοσμική σκηνή των Καννών, με υψηλού προφίλ πάρτυ, που πλέον αποτελούν και αφορμή ουσιαστικής σύσφιξης σχέσεων με τους κινηματογραφικούς κύκλους.
Κοκό Ροσά, Νατάσα Πόλι, Ρόμι Στριντ, Ιλάρια Μποσέτι, Κάντις Σουάνπολ, Μπάρμπαρα Πέλβιν

Μαγνήτης για τους σταρ ήταν το απαστράπτον πάρτυ της Chopard, στο οποίο η Ντέμι Μουρ τίμησε την επόμενη γενιά ηθοποιών (τον Μάικ Φάιστ και τη Σόφι Γουάιλντ), κλέβοντας ωστόσο την παράσταση με το πρώτο μέρος ενός συναρπαστικού, συγκινητικού comeback που συνεχίστηκε στη μεγάλη οθόνη. Ακριβώς 27 χρόνια μετά την πρώτη άφιξή της στο Φεστιβάλ ως συνοδός του τότε συζύγου της, Μπρους Γουίλις, για την ταινία «Το Πέμπτο Στοιχείο», η Μουρ επέστρεψε και κατέπληξε κοινό και κριτικούς με τη γενναία ερμηνεία της στο γυναικείο θρίλερ «The Substance».

Σινεφίλ στιγμές

Με ουρλιαχτά διεστραμμένης απόλαυσης και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι θεατές το «The Substance», μια body horror σάτιρα για την εμμονή με την ομορφιά και την αιώνια νεότητα, φτιαγμένη για πολύ γερά νεύρα από τη Γαλλίδα Κοραλί Φαρζά. Το χειροκρότημα κέρδισε και το «Emilia Perez», του ήδη βραβευμένου Ζακ Οντιάρ, ένα trans γκανγκστερικό μιούζικαλ για έναν αρχηγό μεξικάνικου καρτέλ που κάνει αλλαγή φύλου για να ξεφύγει από τα προβλήματα που φέρνει η ζωή στην παρανομία.
Ο Γιώργος Λάνθιμος με τη μούσα του Εμα Στόουν και τον επίσης αγαπημένο συνεργάτη του μετά το «Poor Things», Γουίλεμ Νταφόε

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκτά τη βιογραφική ταινία που σίγουρα ο ίδιος δεν ζήτησε με το ψυχαγωγικό «The Apprentice», στο οποίο τον υποδύεται ο Σεμπάστιαν Σταν. Οι «Ιστορίες Καλοσύνης» του Λάνθιμου, που κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα στην Ελλάδα στις 30 Μαΐου, τον βρίσκουν να ξανασυνεργάζεται με τον σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου («Ο Αστακός», «Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού») σε ένα αναμενόμενα κυνικό τρίπτυχο για τις σχέσεις εξουσίας, με εκπληκτικό καστ (εκτός από τη Στόουν και την Κουάλεϊ, παίζουν ο Γουίλεμ Νταφόε, ο Τζο Αλγουιν, η Χάντερ Σέιφερ και ο Τζέσε Πλέμονς, που κέρδισε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας). Μιλώντας για την κοσμοθεωρία του στη συνέντευξη Τύπου, ο Λάνθιμος αναρωτήθηκε: «Δεν σας φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με τον κόσμο μας;». Μπορεί, αλλά αυτές τις λίγες μέρες που κρατάει το Φεστιβάλ Καννών, η αίσθηση εξαφανίζεται ως διά (κινηματογραφικής) μαγείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr