Δημήτρης Παπανικολάου: Έκανα πάνω από δέκα χρόνια να πω τη λέξη αυτισμός για την κόρη μου

Δημήτρης Παπανικολάου: Έκανα πάνω από δέκα χρόνια να πω τη λέξη αυτισμός για την κόρη μου

Είχαμε βιώσει πολλές κακές συμπεριφορές για την Άρια, bullying, απορρίψεις από σχολεία, από κοντινούς μας ανθρώπους, περιέγραψε

papanikolaou
Ο Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε για το βιβλίο του, τον ίδιο αλλά και την κόρη του που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και τα προβλήματα και την απόρριψη που έχουν αντιμετωπίσει λόγω αυτού.

Ο πρώην καλαθοσφαιριστής έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Ελένη» την Τετάρτη 5 Ιουνίου. 

Αρχικά, μίλησε για το βιβλίο του και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ίδιος και η σύζυγός του λόγω του αυτισμού που έχει η κόρη τους: «Είναι μια ιστορία ζωής, που κομμάτια της έχω πει δημόσια. Έχουν να κάνουν με την πορεία μου την αρχική από τα παιδικά, φτωχικά χρόνια και μέχρι την έλευση του αυτισμού στο σπίτι μέσω της Άριας. 11 Ιουνίου παντρεύτηκα την Έλια και 11 Μαΐου ήρθε στον κόσμο η Άρια. Είχαμε βιώσει πολλές κακές συμπεριφορές για την Άρια, bullying, απορρίψεις από σχολεία, από κοντινούς μας ανθρώπους, θυματοποίηση. Είναι πραγματικά όλα αυτά. Κάποια στιγμή, είπα στη γυναίκα μου ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε τους καλούς που είναι πιο πολλοί, αλλά πολλές φορές είναι πιο αδρανείς και πρέπει να αξιοποιήσουμε μια αναγνωρισιμότητα που είχα από το μπάσκετ».

Δείτε το βίντεο
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d1s220ipkw9l)
Κλείσιμο

Επίσης, τόνισε: «Η αποδοχή θέλει χρόνο, εγώ έκανα πάνω από δέκα χρόνια να πω τη λέξη "αυτισμός" για την κόρη μου. Το σημαντικό δεν είναι να έχει κύπελλα αλλά να βοηθάς τους άλλους να πιάσουν το ταβάνι τους».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε για τον τρόπο που η κόρη του τον έχει βοηθήσει: «Η κόρη μου με βοήθησε στο να μη ζω στον μικρόκοσμό μου, να ξεχωρίζω την ευτυχία από την επιτυχία που δε συμβαδίζουν πάντα. Νιώσαμε στα 15 της ότι ήταν η ώρα να της πούμε “Άρια είσαι στο φάσμα του αυτισμού”. Η Άρια μας είπε ότι “ήμουν σε ένα κλουβί και ελευθερώθηκα”».

Μιλώντας για τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει στα σχολεία, ο Δημήτρης Παπανικολάου ανέφερε: «Υπήρχαν σχολικές κοινότητες που δε δεχόντουσαν την κόρη μας επειδή έλεγαν ότι δε θα αριστεύσει στο σχολείο. Το σχολείο είναι για να κάνει καλύτερους ανθρώπους. Δεν είναι απαραίτητα να τους κάνει όλους για τη NASA. Ο γιατρός που πηγαίναμε είπε στη γυναίκα μου ότι έχει και ο Δημήτρης στοιχεία Άσπεργκερ. Δε με άφηνε η γυναίκα μου να πω για τον αυτισμό της κόρης μας και είπα για μένα».

Όπως δήλωσε, του έκαναν την τιμή ο Νίκος Γκάλης και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και μπήκαν πρεσβευτές στην Ακαδημία Uniquall όπου έχουν 60 παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.

«Μετά πήρε θάρρος και η γυναίκα μου και η κόρη μου και ήρθαν το ίδιο βράδυ και είπε ‘μπαμπά, πες και για μένα», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΛΑΣ: Η στιγμή που η αστυνομία μπαίνει μέσα στις καταλήψεις σε Εξάρχεια και Κυψέλη - Δείτε το βίντεο

McDonald's: Bic Mac τέλος στην ΕΕ - Έχασαν το εμπορικό σήμα μετά από δικαστική μάχη με μικρή ιρλανδική εταιρεία

Σον Μπιν: Πορτιέρης άρπαξε τον ηθοποιό από τον λαιμό επειδή δεν έσβηνε το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης